Last news in Fakti

18 Юни, 2021 13:42 1 341 11

Александър Грозданов: Образователната система е огледало на кривиците на обществото

  • александър грозданов-
  • бсп-
  • бсп-софия

Надявам се следващото Народно събрание да излъчи правителство, заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР

Александър Грозданов: Образователната система е огледало на кривиците на обществото - 1

Образователната система е огледало на кривиците на обществото. Това каза Александър Грозданов, кандидат за народен представител от листата на „БСП за България“ в 24 МИР, пред радио „Фокус“. Той уточни, че амбициите на левицата в тази сфера са свързани с истинското и качествено българско образование, за равен достъп на всички деца, за добри учители и за добро бъдеще на поколението, което в момента учи, както и на това, което предстои да влезе в училище.

Според Александър Грозданов слабите звена на българската образователна система не са от вчера и днес, но напоследък са станали все по-отчетливи.

„Самият факт, че се намираме на 40 и някое място по четивна грамотност, по познаване на естествените науки и умения да се ползват тези знания, е достатъчен. В началото на 90-те години, въз основа на изследване на ПИЗА, бяхме между 5-о и 9-о място по различните обществени и природни науки. А това, че сега сме далеч, далеч по-назад, говори, че имаме проблеми. Те са свързани с мотивацията за учене, с квалификацията на учителите ни, с тяхната подготовка и готовност да бъдат полезни на своите ученици“, каза още Грозданов.

Кандидатът за народен представител допълни, че когато в обществото има неразбиране на стойностите в образователен аспект, не можем да очакваме, че образователната система сама ще успее да преодолее тези недостатъци и дефицити.

Според него една от основните посоки за работа на бъдещите правителства и управлението на страната е да направят така, че образованието наистина да бъде една непреходна стойност и да бъде онзи незаобиколим критерий, по който хората да намират своето място в професионалния и обществения си живот.

„Много станаха напоследък „калинките“, които заемат позиции, позволяващи им почти безнаказано да вършат маса глупости. И това не е в резултат само на нечия партийна политика, а и на ниската образователна подготовка. Така че мотивацията за учене, стойността на понятието „образованост“ би трябвало да се върне поне на нивата, на каквито го познавахме до преди три десетилетия“, уточни той.

Първото нещо, което Грозданов счита, че трябва да бъде променено е понятието „стойност на образованието“ в очите на българските ученици и да се изисква от тях да четат повече.

Александър Грозданов изрази надежда, че следващото Народно събрание ще излъчи правителство. Ще има стабилно мнозинство, което да съдържа национално отговорни хора и партии, за които грабежът и корупцията не са първостепенна цел. В парламента да има достатъчно образовани представители, които са в състояние да вземат важни и отговорни управленски решения за България.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    0 6 Отговор
    ал банди преличаш на радев вав муцуната
  • 2 122333

    5 1 Отговор
    Ало, умпия слушай сега:
    1.един учебник за цялата страна;
    2.училища под 100 ученика се обединяват;
    3. при 3 неизвинени изключване от у-ще;
    4. при две двойки за годината повтаря класа;
    5.учителите трябва да имат 2 категория труд;
    6.директорите да се сменят на 5 години;
  • 3 122333

    6 1 Отговор
    Ало, умния слушай сега:
    1.един учебник за цялата страна;
    2.училища под 100 ученика се обединяват;
    3. при 3 неизвинени изключване от у-ще;
    4. при две двойки за годината повтаря класа;
    5.учителите трябва да имат 2 категория труд;
    6.директорите да се сменят на 5 години;
    7.да не се кандидатства с матури;
    8. стипендия само при пълен отличен;
  • 4 МОН не е само гимназисти бе

    5 0 Отговор
    Защо за науката нищо не се говори...какво прави МОН по отношение на науката е България, колко работни места разкрива или е разкрил МОН във връзка с научните си проекти, които финансира за милиони през последните десет години !?... Ще ви кажа, нула работни места, защото тия милиони за наука се наливат в джобовете на едни и същи престъпници по институти и университети псевдопрофесори и псевдодоценти и се източват от същите с фиктивни статии в български списания без импакт фактор ...Вече имам случай на новозащитил докторант от 2018 г в МУ София преписал цяла дисертация от 2002г на друг докторант , преписано и със запетайките....Кой в МОН ще носи отговорност за тия измами, защото една докторска степен източва 250 лв на месец към заплатата на новозащитилия измамник докторант!!!

    Коментиран от #10

  • 5 Michael

    4 0 Отговор
    Сигурно сме на първо място по производство на Професори и Доценти във всички области

    Коментиран от #6

  • 6 Ами след като можеш да преписваш ...

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Michael":

    ...цели дисертации на хора защитавали някога пред ВАК , която ВАК я унищожиха, ще става още по - зле ....ще има по 30-50 защити на докторанти, доценти, професори на ден по стотиците вузове, изпразнени от студенти
  • 7 ох там

    3 0 Отговор
    ако разровите за проекти и програми....
  • 8 Ум и разум с пари не се купуват

    5 0 Отговор
    Аз се чудих защо има матури за 4 и 10 клас а то е да се източват родителите да дават пари за частни учители и уроци а също и семестриалните такси за студентите и лансирането за студентски кредити при условие че в конституцията е записано че образованието в Република България е безплатно
  • 9 ами

    2 0 Отговор
    тази кикимора на нацид - кога ще я разкарат - вкарали са всичкото фалшив професор в списъка, как може професори бе никакви публикации да има??? герпаджийска глупащина, съсипаха каквото можаха
  • 10 отговор

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "МОН не е само гимназисти бе":

    науката я прави библиотекарския - всяка година обира 2/3 от парите на фонда за изследвания, фонд на който шеф беше и сегашното куку министър на образованието... дълбока държава, жалка работа
  • 11 ученик

    0 1 Отговор
    тези дето трябва да се върнат на нивата, са акълиите с кухи биографии, дето пълнят листите на комунистическата партия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове