Last news in Fakti

19 Юни, 2021 11:10 5 605 32

Стоилов: Не съжалявам, че назначих Даниела Митева

  • янаки стоилов-
  • даниела митева-
  • агенция по вписванията

У нас има корупция не само в стандартния ѝ вид, допълни той

Стоилов: Не съжалявам, че назначих Даниела Митева  - 1
Снимка: БГНЕС

Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията по вписванията, заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов в студиото „Тази събота и неделя“ по бТВ.

„Сигурно е трудно да се направи този избор. В случая се спрях на това предложение, изборът е мой. Тя беше първата, която работеше по Търговския регистър. Трябваше да бъде човек, който познава отвътре дейността на Агенцията“, допълни той.

Стоилов обясни, че мотивите му за отстраняването на предишния директор Габриела Козарева, са свързани с това, че още при встъпването си в длъжност е поискал отчети от дирекциите на Министерството на правосъдието.

„В резултат на този доклад, където се посочваха редица пропуски и нарушения, взех това решение, съгласувано с министър-председателя, както е по закон“, посочи той.

У нас има корупция не само в стандартния ѝ вид

„Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид, която винаги представлява закононарушение, но когато законите се правят не в обществен интерес, а за да се облагодетелства определени корпоративни частни интереси, тя вече става законна.

Служебният министър на правосъдието даде и конкретен пример за Закона за приватизацията, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, чрез който са били опрощавани задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове.

„Или пък прехвърлянето на определени дейности от държавата в т. нар. „ин хаус“ изпълнения, като не е лошо държавата и общините да използват собствените предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари“, допълни Стоилов.

Министерството на правосъдието

„До преди няколко десетилетия правосъдието беше едно от министерствата, което имаше най-висок капацитет по отношение на законодателството, докато това министерство постепенно е изпразвано от съдържание, донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение правителство на съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет“, каза той.

Според Стоилов като че ли се е бъркало независимостта на съдебната власт, която е безспорно необходима, с откъсването на тези дейности, които имат много по-широко съдържание и прехвърлянето им в редица други структури.

Бият Паниковски!

„Спомняме си само преди няколко месеца как една „джипка“ обикаляше цялата страна в дните преди изборите и сега не виждам това да се прави от служебното правителство, така че тук възгласите „Бият Паниковски!“ няма да минат“, заяви служебният правосъден министър.

Според него в предстоящия доклад на ЕК за върховенството на правото отново ще бъде отправена оценка към България, че няма особени резултати в противодействието на корупцията по високите етажи с завършили съдебни актове и реални резултати.

Оставките във Висшия съдебен съвет

„Уважавам хората, които могат да поемат отговорност, въпреки че тя не е само на тези двама души, защото проектът започва по несправедлив начин още в края на мандата на бившия ВСС. Мисля, че те самите в някаква степен са разочаровани, защото, като че ли чувството за самодостатъчност на съдебната власт е подвеждащо“, заяви той по повод оставките на двама от членовете на Съдийската колегия на ВВС Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев заради проекта за реформа на съдебната карта на България.

По думите му правосъдието и съдебната система са твърде важни, за да бъдат оставени само на магистратите, още по-малко на органите, които управляват съдебната власт.

„Най-важното е гражданите, които търсят достъпност и справедливост, да получават резултат“, допълни Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1618

    58 22 Отговор
    Служебният кабинет в този си състав трябва да продължи да работи и след изборите! Никога до сега не сме имали толкова добър, компетентен, решителен и мотивират кабинет! За кратко време разкриха почти всички кражби, корупция и "мръсните кирливи ризи и тайни" на Борисов и неговата шайка!

    Коментиран от #10, #25

  • 2 Българка

    31 11 Отговор
    "Пo думитe му прaвocъдиeтo и cъдeбнaтa cиcтeмa ca твърдe вaжни, зa дa бъдaт ocтaвeни caмo нa мaгиcтрaтитe, oщe пo-мaлкo нa oргaнитe, кoитo упрaвлявaт cъдeбнaтa влacт."
    Само прочистване на правосъдната система ни гарантира прочистване на държавата
    Моля подпишете на петиция.цом петициите за огласяване имената на корумпираните съдии и политици, както петицията на БОЕЦ за оставката на Гешев. От активността на гражданското общество зависи много, зависи бъдещето ни!

    Коментиран от #3

  • 3 Българка

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Петициите са на "peticiq.com" изв. Подпишете ги, за да има справедливост!
  • 4 дано

    35 15 Отговор
    след изборите новото мнозинство остави поне половината от служебните министри в редовното правителство с 4 годишен мандат. мисля , че до сега не сме имали толкова добре работещо правителство...е има си и издънки и при тях но като цяло получават 5 ++

    Коментиран от #16

  • 5 оня

    2 6 Отговор
    Ингилизова, знаеш ли, кога се пише "с" и "със"???:))
  • 6 Изумен

    25 10 Отговор
    Вчера криминалния и осъждан индивид Станислав Недков , известен като Стъки с 20 тинейджъри на възраст 15-18 години половината от които ромчета , състезатели от федерацията му , влезе в министерството на спорта ! С тях бяха и псевдо -журналистите от жълто-кафявия сайт Пик- Недялко Недялков Йорданов , по известен като Недялко офшорката , Ива Николова ,по известна като баба Яга и Звездомира Мастагаркова , известна като Мастурбаркова! Та тези лица поискаха сметка от министъра за изнесените данни за средствата получени от държавния бюджет за федерацията му! По късно дойдоха полицаи които поискаха личните карти на тези няколко лица и ромче от групата припадна и бе извикана линейка! В кафявия сайт ПИК излязоха със статия :" Полицията малтретира тези двадесетина деца и едно от тях припадна". В уж огромната федерация на лицето Стъки са тренирали над 600 състезатели и средствата отишли за тях а на протеста пред министерството дойдоха 20-на! А както питат мнозинството от гражданите по форуми , новинарски сайтове и социални мрежи , защо въпросното лице не е арестувано за хулиганство! Все едно някой от нас са събере родата и близките си общо 20-на души и да нахлуем в някое министерство без разрешение и да не ни арестуват?!

    Коментиран от #7

  • 7 Антон Кутев с цифри

    17 5 Отговор

    До коментар #6 от "Изумен":

    Когато мускулите надвишават интелекта често пъти стават грешки. За да се предпазим от тази хипотеза ще разпиша точно сумите, които БФ ММА е получила през последните години:


    2018 г.: по програма за развитие на спорта 177 000 лв.
    2019 г.: по същата програма 192 000 лв.
    2020 г.: по същата програма 180 000 лв. Но са добавени още 30 000 лв. “средства по наредба”
    2021 г.: по програма за развитие на спорта 180 000 лв., с добавени “средства по наредба” 40 000 лв.
     
    Тези средства правят сбор от 799 000 лв. за 4 години.
     
    Към тях отделно трябва да се прибавят повече от 220 000 лв., които организацията е получила по програмата за превенция на зависимостите.
     
    Това означава, че общата сума, която е получил и разплатил за четирите години човекът, когото не знам защо наричат Стъки е повече от милион и 50 хил.лв.

    Коментиран от #18

  • 8 Кабинетни приказки

    6 9 Отговор
    Другарю, ала бала ясно, но ти си най неактивен от служебните министри. Имаш една задача - Гешев. Кога???
  • 9 Антон Кутев ще приключва мутрата

    15 10 Отговор
    И сега идват няколко важни въпроса:
    В кои държави на Европа този спорт се финансира от държавата?
    Нахлуването в телевизионни студия и държавни учреждения спорт ли е и кога ще получи държавна субсидия?
    Ако тази държава не се управляваше от Кралев и Борисов прекалено дълго време, дали двадесет ММА бойци биха дръзнали да нахълтат в държавно учреждение?
    Това трябва да приключи сега!
     
    Антон Кутев
  • 10 Пич

    19 18 Отговор

    До коментар #1 от "1618":

    Нашия , добре ли си бе...??? Да помагаме ако трябва...!!!??? Какво са разкрили...!!!??? Кьорфишеци...!!! А каква работа свършиха...!!!??? Повишиха цената на тока , на парното , на храните...!!!??? Ядосват се че пенсиите били повишени много... Европа щяла да им спре парите...!!!??? Страшна работа свършиха , няма що... Я си свалете очилата...!!!

    Коментиран от #11, #14

  • 11 според

    10 8 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    теб кой разследва и разкрива...мисля , че единствения орган е прокуратурата !! правителството е забелязало раздаването на пари БЕЗобявен търг в автомагистрали и за язовирите което е нарушение на закона но гешевтурата ТРЯБВА да се размърда. а за раздадените от държавната банка милиони на 4 човека вместо на хиляди малки фирми да кажеш нещо? за увеличение цените на храните...бе това не го ли решават магазините...или смяташ , че става с укази ? а пенсиите боко каза , че бонуса бил САМО до изборите...после нямало разчетени пари в бюджета

    Коментиран от #24

  • 12 BRAWO

    6 12 Отговор
    Янаки Стоилов - за глава на следващото правителство!
  • 13 Лейка

    9 10 Отговор
    Браво на г-жа Митова и дано бъде и в следващия кабинет. Така се работи.
  • 14 Пич 2

    6 9 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    Много бързаш П.ч 1. Те да нямат вълшебни пръчици, при условие че прокуратурата е все още Герберска и правят спънки във всичко! Помисли малко

    Коментиран от #26

  • 15 иванчо

    6 6 Отговор
    Общите приказки са инвалиди на истината ...
  • 16 Втория с коня

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "дано":

    Много си прав и дано стане така! Браво
  • 17 Сбирщината

    2 3 Отговор
    Схващате ли защо са статукво ония.Няколко министри има, които са капките катран в казана.Не може вече да се говори с оня 30-годишен стил, като например да се споменава „ин хаус“, без да се назовава Автомагистрали.Ма то се знаело.Ми кажи го бе добродушко.Не може да си министър, ръководител, а същевременно да правиш път, да не обидиш насилниците и престъпниците.Трябвало факти за още 500 тома за Бойко.Трябва да ви разчисти още на момента президента от това правителство, за не му сваляте реномето и рейтинга.
  • 18 Рада Кънева

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Антон Кутев с цифри":

    С толкова кинти Стъки може да се ожени и за бабата на Макрон , не само за бабата Дончева от НДСВ
  • 19 Пораснал бебчо

    2 3 Отговор
    Може ли да ми помогните да живея добре ? Все пак и аз съм човек ! Трябва да живея и да не съм вятърничев ! Моля ви !
  • 20 Коцалиев

    4 3 Отговор
    Янаки, много витиевато го караш бе човек. Това не ти е бсп или наукообразните ти и протяжни лекции. Ако ще действаш, действай здраео, ако не връщаш бойко на бял кон и тогава и ти и президента ще се научите как става
  • 21 Дарт Мол

    0 3 Отговор
    Янаки Стоилов даже не се налага да дава обяснения. Даниела Митова или другата мома Даниел Митов?
  • 22 Стъки шибека

    0 2 Отговор
    Моята идея е -където е текло пак да тече. Иначе как ще живея аз съм свикнал в клетката нещо да ми подхвърлят, " приведат. Крадев обичам те
  • 23 Цветко Христов

    6 0 Отговор
    Има ли по крадливо племе от комунистите? 3538
  • 24 Пич

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "според":

    След като знаеш , че това е работа на прокуратурата , значи редно беше ако има съмнение за нещо , да се сигнализира там , и да се запази мълчание , докато не приключи разследването... Не радевата хунта да раздава присъди , чрез предизборни внушения . Поне така правят в цивилизованите държави , или си привърженик на диктатурите...??? Относно повишението на цените - щом Бойко можеше да ги привика , и Тея да излязат пребледнели , извинявайки се на хората , че не били разбрани правилно , и няма да увеличават нищо , любимите ти комунисти защо не могат...!!!??? Щом Бойко можеше да намира пари за пенсии и заплати , за инфраструктурата , за всичко което трябва , защо любимите ти комунисти не могат...!!!??? Ходи си изнасяй червения цирк в селската кръчма...!!! Знаем , че комунистите харесват само простите , неуспелите , и нискоинтелигентните.... За там си...!!!
  • 25 Аз Човек

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "1618":

    И какво са разкрили освен да уволняват да слагат свои послушници на хранилка да лъжат манипулират заплашват да създават хаос да рушат какво друго Върнаха ни 80 год назад Янаки Дъртият ПЕНСИОНЕР от БКП ще е новата ПРОМЯНА Ужас
  • 26 Аз Човек

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пич 2":

    Дърти Комуняги пенсионери ще ми правят България успешна Вие какви балъци сте че вярвате на тези лафове
  • 27 Аз Човек

    2 0 Отговор
    Дърти Комуняги пенсионери ще ми правят България успешна Вие какви балъци сте че вярвате на тези лафове
  • 28 неразбрал

    3 0 Отговор
    Не съжалявал? Това ли е заглавието? Че той вчера я назначи, щото предната не им пасна на играта! И пак не пропусна да критикува ББ за джипката! Бе, я да ви питам : какво толкова ненормално има, че ББ обикаля из страната с кола? Може би ненормалното е в медийното отразяване на тия обиколки! Журналистическия слугинаж в случая е това, което трябва да се критикува!
  • 29 ОШипка радефф

    3 0 Отговор
    Е И , отново ПОДЛИЗУРКОВЦИ на радеефф ! Т.Ъ.П.А.К.!
  • 30 ОШипка радефф

    3 1 Отговор
    Б О Й К О - П Р Е З И Д Е Н Т !!! ТОГАВА , ДА ВИДИШ ТИ !!!
  • 31 ПЕЕВ

    2 0 Отговор
    НКАК ЩЕ СЪЖАЛЯВАШ КАТО И ТИ ОБЛАЖИ,ПЪК ЗА НЕКАДЪРНОСТА КАКВО ТЕ ИНТЕРЕСУВА.
  • 32 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    "ПЪПЕШЪТ " ВИ Е НАРЕДИЛ : ВСИЧКИ ,КОЕТО МОЖЕТЕ ДА У СЕ РЕ ТЕ , ГО НАПРАВЕТЕ --ГЕРОИ МОИ- ОТ БеСиПи КГБ-ФСБ --- КУТЕВИСТИ -НАШИ НАРОДНИЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове