Last news in Fakti

19 Юни, 2021 12:05 2 932 24

Омбудсманът: Защо 100 000 българи остават без европейски здравен сертификат

  • омбудсман-
  • диана ковачева

Тя коментира и други аспекти на пандемията. Оказва се, че децата след изолацията са в много тежка ситуация на стрес и липса на мотивация

Омбудсманът: Защо 100 000 българи остават без европейски здравен сертификат - 1
Снимка: Shutterstock

Над 100 000 са българите, които са преболедиували коронавирус и не могат да имат европейски здравен сертификат. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ извън обхвата на този сертификат остават хората, които са преболедували, били са регистрирани в РЗИ, имали са карантина, но са установили болестта с антигенен тест. Извън обхвата остават и тези хора, които имат антитела, не са установили, че са били болни. Те дори не са били регистрирани в РЗИ. Тук има неравно третиране на различните хора, коментира омбудсманът.

"Едните ще могат да пътуват без да плащат PCR, а другите щя трябва да плащат. А те не са евтини. Смятам, че това е дискриминационно. Представете си едно четиричленно семейство по 400 лева в едната посока. Този въпрос може да стигне до съда в Люксембург. Идеята на този сертификат е да улесни хората, не да ги затрудни", каза Ковачева.

Тя коментира и други аспекти на пандемията. Оказва се, че децата след изолацията са в много тежка ситуация на стрес и липса на мотивация. Тинейджърите изпитват два пъти повече страх, пет пъти повече скука, три пъти повече гняв, пет пъти повече раздразнение, четири пъти повече самота, два пъти повече безполезност, по данни от "УНИЦЕФ". Пътят е децата да имат по-добър достъп до психолози, родителите да говорят повече с тях. Някои деца като първокласниците дори не успяха да изградят социални умения. Това ще даде отражения в бъдеще. Психолозите в училище сами трябва да търсят децата", каза Ковачева.

По темата с телковете омбудсманът заяви, че определена група пациенти са поставени в едно унизително положение - на всеки 3 години да доказват заболявания, които са необратими. Например при епилепсия или липсващ крайник.

Тези хора трябва да събират документи за един много кратък срок и те се натоварват физически, финансово, защото нямат време да си направят направления, самите комисии също се натоварват.

КЕВР все още има време да не допусне увеличаване на цените на тока и парното. 14 % се иска увеличение за София, а Топлофикация София изобщо не е подала финансов отчет пред КЕВР и аз питам на какво основание искат тези 14% увеличение. Липсва оценка за услугите, които топлофикациите си дават на услугите, които предлагат, коментира още омбудсманът Диана Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малееее

    20 4 Отговор
    Накрая и ги боцнете, което ще ги довърши!
  • 2 Доброутро

    41 4 Отговор
    Сертификата сам по себе си, е дискриминация отвсякъде, това трябва да атакува омбудсмана.

    Коментиран от #9

  • 3 Последния Софиянец

    18 7 Отговор
    Всеки ден през заведението ми минават десетки бездомни и пенсионери да просят храна,а тази се загрижила за сертификати.

    Коментиран от #19

  • 4 Ох горката

    5 8 Отговор
    То всички българи сме кучетата да ни лаят, тя сертификатите седнала да мисли!
  • 5 Читател

    25 1 Отговор
    ТЯ ИДЕЯТА Е ДА СЕ ОГРАНИЧАВАТ ХОРАТА НЕ ДА СЕ ДВИЖАТ СВОБОДНО,СВОБОДАТА Е САМО НА ХАРТИЯ.В МОМЕНТА НЕ ПЛАЩАМЕ ДАНЪК ВЪЗДУХ,ПЛАЩАМЕ ВЪГЛЕРОДЕН ДАНЪК (ВРЕДНИ ЕМИСИИ).СКОРО ЩЕ ПЛАЩАМЕ САМО ПРЕЗ МОБИЛНИТЕ ПРИЛОЖЕНИЯ НА СМАРТФОНИТЕ"ЗА ПО-ГОЛЯМО УДОБСТВО"И КОЙТО НЕ Е СЪГЛАСЕН СЪС СИСТЕМАТА ЩЕ БЪДЕ ОБВИНЕН ЗА НАРУШАВАНЕ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА(ОБЩОТО БЛАГО),КАКТО Е ПО ЗАКОНА МАГНИТСКИ И НЯМА ДА МОЖЕ ДА СИ КУПИ И ЕДНА ДЪВКА ОТ МАГАЗИНА.

    Коментиран от #7

  • 6 ОПГ ГЕРБ

    3 1 Отговор
    Ред в кражбите!
  • 7 Така е

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Читател":

    Ще плаща само през интернет,няма да можеш да плащаш кеш.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 1 Отговор
    Това,че сте боцнати и имате сертификат няма да Попречи на НЕщото да се изправи срещу вас!Желая ви успех и не се плашете,Нещото е благосклонно към Българския корен!
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Доброутро":

    Боли я шун....а омбудсмана за теб и мен!За нея е важно да слуша тези от,които зависи и да взема платата за послушанието!
  • 10 Освен да си заработваш заплата

    3 2 Отговор
    и да плямпаш ,нищо друго няма да свършиш.
  • 11 нннн

    8 1 Отговор
    А с дамга на челото или зарязано ухо пускат ли в "демократична" Европа?
  • 12 Апартаменти към ТЕЦа менти менти

    9 1 Отговор
    Топлофикация София защо е общинска фирма а не държавна след като е изграждана от държавата при строенето на жилищните комплекси в София защо се източва общината и се натрупват дългове към държавни енергийни фирми управители на които са били хора на Пеевски сега поставени в забранителния списък по закона Магнитски
  • 13 aа тъй

    18 1 Отговор
    А ТЕЗИ КОИТО ВЪОБЩЕ НЕ СА БОЛЕДУВАЛИ ЗА ТЯХ НЕ Е ЛИ ДИСРИМИНАЦИОННО ИЛИ САМО КАКТО НА ВАС ВИ ОТЪЪРВА?
  • 14 Християнин

    14 2 Отговор
    Само да попитам защо ПСР тестовете в Франция са безплатни ???? Въпроса е риторичен разбира се отговор няма да има

    Коментиран от #15, #17

  • 15 А ЗАЩО ТИ Е ПРЦ

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Християнин":

    А ЗАЩОТО Е ФАЛШИВИЯ ТЕСТ ВЪОБЩЕ ПЛАТЕН ИЛИ БЕЗПЛАТЕН И В ДВАТА СЛУЧАЯ Е НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН.И НЕ ОТЧИТА АБСОЛЮТНО НИЩО ВСИЧКО Е ЛЪЖА.
  • 16 dnbd

    1 2 Отговор
    Защото сме кофата за боклук на Европата
  • 17 Езичник

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Християнин":

    Щото трябва малко да помислиш, но ти явно си от шопските християни, дето най-мразят да мислят. Но ще ти кажа, да не се чешеш по капата. Защото с тестовете също заразяват. И като са безплатни, хората не се замислят, дали са вредни. В това е уловката – безплатни, но заразени.
  • 18 КРОКОДИЛА

    1 0 Отговор
    ПЪЛНО Е СЪС НЕГРАМОТНИ УПРАВНИЦИ ..................................
  • 19 оня

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    След като не знаеш за какво иде реч си трай. Не бъди на всяко гърне мерудия:))
  • 20 Питай те ГРОБ

    1 0 Отговор
    Питай те ГРОБ и тиквун
  • 21 Ужас

    2 0 Отговор
    Госпожоооо.а 600 000 души ги смазахте тотално.бедни българи с непосилни кредитити...отменихте Закона за давността.отложихте го за след 10 години.а дотогава хората как ще живеят??? Не ви пука.не ви дреме за Вечните длъжници.Лобитата на ЧСИ и банки в лицето на оная госпожа Адвокатката.смляха над 600 000 хора.българи.Мълчите по този въпрос.никъде нищо те се и споменава по фалшивите ни медии.които за нищо не стават.само за жълти клюки и простотии.
  • 22 киро

    1 0 Отговор
    Пита си жената! Нали трябва да оправдае по някакъв начин заплатата си! Само си пита! Не се "бойте",нищо няма да направи!
  • 23 Тая е толкова безмислена

    2 0 Отговор
    Как е възможно да си некъв като тая кукумявка на държавна заплата, констататор- дрънкач на кухо и то само за малка част от милиардите гигантски проблеми , избиващи българите със светлинна скорост в България...Тая си говори, духа жената срещу държавна заплата , духа духа...
  • 24 Ще пускат само със знака на звяра 666

    1 0 Отговор
    Страхливци, Безбожници и сатанисти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове