Last news in Fakti

21 Юни, 2021 08:39 1 919 26

Пореден затворник от Пловдив осъди държавата заради мизерията зад решетките

  • затворик-
  • съд

Не успя да вземе 100 бона

Пореден затворник от Пловдив осъди държавата заради мизерията зад решетките - 1
Снимка: БГНЕС

Поредният затворник заведе иск до съда срещу държавата за лошите условия зад решетките. Мъжът е лишен от свобода от 26 януари 2017, като два месеца преди това е пребивавал в следствения арест.

Той е поискал 100 хиляди лева обезщетение, заради лошите условия в пловдивския арест и затвор, отбелязва trafficnews.bg.

В жалбата си до Административен съд той е посочил, че е нямал лично пространство в килиите заради пренаселеност, бил лишен от хигиенни условия и топла вода, усещан неистов студ през зимата и жега през лятото. Зад решетките имало наличие на мухъл, липсвало осветление и свеж въздух. В стаите пълзели гризачи и дървеници, от които не може да се спи. Спрямо него не се извършвали периодични прегледи по повод заболяване от хепатит С.

Заради всичките си дертове, той се чувствал по-малко човек.

По време на заседание в Административен съд, представители на затвора и ареста, които са представили точен график в кои стаи и звена е пребивавал лишеният от свобода. Действително се оказало, че достатъчно лична площ е нямал, предвид многото обитатели в една килия.

От доказателствата обаче изцяло са оборени останалите претенции на затворника. Мястото за изтърпяване на наказанията е отоплявано от централно парно, което не е спирало. Освен това са представени и фактури за наличие на постоянна топла вода.

Що се касае за осветлението, то всяка килия е оборудвана с лампи, а на стените има два прозореца.

По време на процеса е представен и договор от фирма, която се грижи за дезинфекцията. По график се е извършвала обработка на площите в затвора против гризачи и насекоми.

Лишеният от свобода е заявил, че страда от хепатит С. Оказва, че още през 2015 година състоянието му било хронифицирало без активен инфекциозен процес. Спрямо мъжа му била назначена диета и бил включен в списъка за диетично хранене. Той се е подписвал срещу съответната храна в стола на затвора.

По време на престоя му зад решетките, той бил извеждан за прегледи при специалисти многократно, като му била изписвана и съответна медикаментозна терапия.

В крайна сметка затворникът все пак успя да осъди затвора, но едва за 5 хиляди лева обезщетение. Искът му е бил уважен заради липсата на лично пространство, което нарушава човешките му права.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    22 2 Отговор
    Заради всичките си дертове, той се чувствал по-малко човек. А УБИТИЯТ ЧОВЕК ОТ НЕГО КОЛКО СЕ Е ЧУВСТВАЛ ЧОВЕК И ВЕЧЕ КАК СЕ ЧУВСТВА?
  • 2 доган

    15 2 Отговор
    На Бойко колко голяма ще е килията?

    Коментиран от #12

  • 3 Затвор е

    16 3 Отговор
    Кога е вършил престъпления да е мислил! Сега за награда да го вкарат 3 месеца при тежките присъди, че да си седне на сайбията!
  • 4 Извън решетките

    10 1 Отговор
    е същото,понякога и по-зле.Самоубийствата "вътре" са далеч по-малко от тези "навън"..
  • 5 БКП

    14 3 Отговор
    Преди 89-та "проблемите" на затворници като този се решаваха срещу 42 стотинки(цената на патрон за Макаров).
  • 6 зелен петел

    14 2 Отговор
    Поредното доказателство,че в България има кривосъдие. Та нали затова е затвор? Иначе щеше да е подземието на хотел "Хилтън".
  • 7 Виждате ли

    10 0 Отговор
    Престьпника може да сьди даржавата,а този който е не ваксиниран не може.
  • 8 А нима...?!

    13 1 Отговор
    На убитият човек от затворника не са нарушени -...Човешките Права...и то...- Завинаги...?!?!

    Коментиран от #11

  • 9 Загрижен!

    8 1 Отговор
    Наближава момента Буци да влиза в затвора и ортака му-Гешеф нареди да се провери как се спазват човешките права в затвора...!А си затвори очите за снимките със шкафчетата...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Носталгия...!

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "А нима...?!":

    Ех бай-Тошо,стани да въведеш ред...!
  • 12 Ключар

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "доган":

    Колкото единичен зайчарник.
  • 13 Пенсионер

    9 0 Отговор
    Че те и моите човешки права са нарушени,но не мога да осъдя държавата...?!Зимата стоя на студено,лятото на горещо...!Не ми стига пенсията ни за отопление,камо ли да си купя климатик...

    Коментиран от #16

  • 14 завод

    9 3 Отговор
    Как така затворник ще съди държавата? Та той е в затвора и няма никакви граждански права. Това само тук го има. Прокурори,съдии,Народно събрание,ало,имате ли мозъци в главите?

    Коментиран от #15, #17

  • 15 нищо

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "завод":

    Ех, защо тук не е Северна Корея или някоя друга азиатска сатрапия, нали?
  • 16 нхбг

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пенсионер":

    Що така? Нали Баце ти даваше по 50 лв. и Сачева каза, че бедните са компенсирани с помощи и пари за отопление?

    Коментиран от #19

  • 17 БАЙ КУРТИ

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "завод":

    Питай ПЕТЪР СТОЯНОВ , той отиде в Брюксел и подписа хартата за правата на човека . От тогава всеки затворник в Б.Г. може да съди затвор , Арес , държава . ЕДИН ИСКАЛ МАТРАК, ДРУГ ТОЛ. ЧИНИЯ, 3 ТИ ХРАНА С ПОВЕЧЕ ВИТАМИНИ , И ТЪЙ НАТАТЪК .
    А ЧЕ Е БЕЗ ПРАВА КАТО СИ ОСЪДЕН ТОВА ТУК НЕ ВАЖИ .

    Коментиран от #21

  • 18 dfu

    5 0 Отговор
    Да бачкат и да си ремонтират килиите, като не искат да лежат в мизерия. Задължителна трудовва дейсност за всички в затвора, който не работи - не трябва да яде.
  • 19 А би ли ми казал...

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "нхбг":

    ...къде продават климатици по 50 лв...,ще съм ти много благодарен...?!

    Коментиран от #20

  • 20 нхбг

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "А би ли ми казал...":

    Питай Сачева и ББ! Защо питаш мен? Сачева каза многократно, че ви е осигурила.
  • 21 нищо

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "БАЙ КУРТИ":

    Щото много я спазвате тая Харта на правата на човека... затова следват дела в Страсбург едно след друго.
  • 22 пак не разбрал

    3 0 Отговор
    А за лошите условия извън решетките ?
  • 23 Гост

    4 0 Отговор
    Ха та това е затвор,да не е курорт.Само чанч за такива.Питате ли как живее един пенсионер с 300лв.
  • 24 Сандо

    3 0 Отговор
    Няма по-големи паразити от адвокатите - сега си намериха нова златна жила за трупане на пари.
  • 25 Гражданин

    0 0 Отговор
    Аз пък мислим да я осъдим заради мизерията ПРЕД решетките...
  • 26 Земтрамант

    1 0 Отговор
    Няма да се уморя да пиша: "човешките права" се отнасят единствено за престъпници, затворници, обратни, нелегални мигранти и нашественици, но не и за обикновените нормални хора, които си живеят кротко и мирно, плащат си данъците, спазват законите на държавата, прилагат и възпитават морални ценности.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове