Last news in Fakti

26 Юни, 2021 07:25 2 673 12

Изтече срокът, в който ЦИК трябваше да се разплати със "Сиела Норма"

  • избори-
  • цик-
  • сиела норма-
  • машини-
  • плащане-
  • благоевград

Превеждането на сумата по договора от 36 милиона лева без ДДС е условието ЦИК да придобие собствеността върху устройствата за гласуване, но към момента това не е факт

Изтече срокът, в който ЦИК трябваше да се разплати със "Сиела Норма" - 1
Снимка: БГНЕС

Вчера изтече срокът, в който ЦИК трябваше да преведе на "Сиела Норма" средствата по обществената поръчка за доставката на 9 600 машини и за логистиката по време на предишите избори на 4 април, предаде БНР.

Превеждането на сумата по договора от 36 милиона лева без ДДС е условието ЦИК да придобие собствеността върху устройствата, но към момента това не е факт.

Това на практика означава, че частичните избори в неделя ще се проведат с 200 устройства, които не са собственост на държавата. Това пък противоречи на договора между ЦИК и "Сиела Норма" за логистичното обслужване, сключен по рано този месец. Там е записано, че към датата 27 юни машините трябва да са собственост на възложителя на обществената поръчка, а именно - ЦИК.

До късно снощи коментар по казуса нямаше нито от Комисията, нито от "Сиела Норма".

Малко под 65 хиляди са избирателите в Благоевград, които ще могат да гласуват на частичния вот за кмет на общината. 140 са секционните комисии, които утре ще получат изборните книжа, а устройствата за машинно гласуване ще бъдат транспортирани до секциите от фирмата доставчик.

Подвижни и мобилни секции за частичните кметски избори в Благоевград няма, тъй като в установения срок заявления не бяха подадени. Вчера и днес в Общинската избирателна комисия бяха доставени изборните книжа. 140 са разкритите секции, само в 20 от тях ще се гласува с хартиена бюлетина, каза председателят на ОИК Мартин Бусаров.

От 14 часа в събота по график председателите на секционните комисии ще получават изборните книжа, а фирмата, ангажирана с машинното гласуване, ще доставя и монтира устройствата по самите секции.

7 са кандидатите за кмет на Благоевград, които ще участват в частичните избори на 27 юни, припомня БНР.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 21 Отговор
    Книжарите от Сиела са хора на Тиквата.На миналите избори с машина гласуваха 250 човека в моята секция,а като извадих отчета вечерта излязоха 300.Познайте за кого бяха тези в повече.

    Коментиран от #2, #4, #12

  • 2 гост

    13 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами на кого друг да са? Тъпанарите сами го доказаха.
  • 3 Последния Софиянец

    19 16 Отговор
    Много фирми кандидатстваха ,а Тиквата избра Сиела дето си нямат понятие от машини за гласуване.Но пък във фалшификациите са добри.

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тредстоун

    15 11 Отговор
    Калинките на зеления чорап ,настоящите цикаджии вече напазариха 1637 нови машини , на цена 14 милиона. Прескочиха сиела уж за по евтино , бяха се запънали на цифрата 6 милиона тупаха с краче и пищяха "повече не даваме' , не само че дадоха това което искаше сиела и сега нямаше да се лутат като сама диня в ремарке , ами ще дадат повече че и то веднага , още преди самите машини да са в България. Ей до това води злобата и олигофренията на орките с мандата на зеления чорап. Смешници
  • 6 Тошко

    10 4 Отговор
    Ако има фалшификации с машините , отговорността ще е на фирмата Сиела Норма, а не на Радев. А ако собственика си прибере машините (защото не са платени вече втора година) ще гласуваме като европейци, а не като венецуелци!
  • 7 РАДЕВ, ПЛАЩАЙ НЕ СЕ УСЛУШВАЙ

    8 5 Отговор
    НЕ СПАЗВАШ ДОГОВОРА
  • 8 Го4о

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    "Тиквата" никога не е искал машини за гласуване! За тези щуротии са специалисти Баджанака Свиленски и др. Импексова!
  • 9 Вида

    5 3 Отговор
    Този път ще е различно. Бойко ще ви тресне с венецуелска машина!
  • 10 гост

    5 7 Отговор
    Днес в града в който живея имаше буря и за не я е виновен Борисов ,защо не знам,но трябва да е виновен по презумпция за всичко което не ни харесва и така си решаваме проблемите.Не иска машинно гласуване, ще ни излъже,виновен е,има машинно гласуване,значи ще ни излъже,виновен е.А ние като сме толкова умни,защо се лъжем лесно,това ми прилича на глупашка мнителност.Борисов видяхме какво направи за 10г. и не ни харесва,добре и аз така мисля,но Радев не видяхме нещо да направи,защо това трябва да ни харесва,кое е това,което го прави наго пък "достоен" и да му вярваме.Нека дойдат хора за които безспорно направили смислени неща за обществото и да им повярваме,а не майстори на манипулациите.Разбрахме кой са лошите,но кой са добрите и защо са добри,какво са направили да сега,да им повярваме,това не се разбира.
  • 11 демокрацияли

    4 0 Отговор
    Cиeлa мoжe ли дa хaкнe cиcтeмaтa cи. Пррoизвoдитeлят нa мaшинaтa мoжe ли дa хaкнe мaшинaтa cи? Кoнcтитуциoннo и дeмoкрaтичнo ли e някoй външeн пък дoри прaвитeлcтвoтo дa имa врaтичкa дa хaкнe избoритe?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове