Last news in Fakti

29 Юни, 2021 19:48 4 840 20

Октай пред Фрог: Пеевски го няма да плаща и ДПС играят ” тако и вако”

  • осман октай-
  • дпс-
  • пеевски-
  • делян пеевски

Ако вземат 300 000 гласа, ще е „берекет версин“

 Октай пред Фрог: Пеевски го няма да плаща и ДПС играят ” тако и вако” - 1
Снимка: БГНЕС

Делян Пеевски вече го няма да плаща за изборите. Ако ДПС спечели 300 000 гласа, ще е „берекет версин“. Това каза пред Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай. Ето какво още разказа той за процесите у нас:
Г- н Октай, вчера председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че Делян Пеевски не е бил от ДПС. И вие ли така мислите?

- Отдавна се очакваше всички, които употребиха Пеевски като посредник, в един момент да се откажат от него. Все едно го е нямало. След като собствената му майка Ирена Кръстева каза, че няма нищо общо с него, защо и партията-майка да не направи същото?! Нали той вече не може да им купува гласове, не може да им осигурява контрол върху циганските квартали, както и комфорт на модела Доган. Реално Пеевски вече е отписан като финансов посредник на това политическо пространство.

- Но нали ДПС наскоро казаха, че застават зад Пеевски относно санкциите по закона „Магнитски“ и поискаха доказателства от САЩ. Защо ще го правят за човек, който няма общо с партията им?

- Те продължават да искат доказателства. Както стана модерно, всички системни политически формации искат доказателства. Без доказателства няма корупция, няма виновни в България. Вие медиите може да си пишете каквото си искате, но ако не дадете железни доказателства, значи нищо няма. Те на това разчитат.

- Струва ми се, че дори от медиите, дори да дадем доказателства, политиците ще излязат с версията, че не са им достатъчни и така да се въртим вечно в един омагьосан кръг.

- Хубавото на това служебно правителство, особено със шефа на МВР Бойко Рашков, е че много бързо съумяха по волята на президента да отнемат най-важните милиционерски бухалки, като отнеха контрола върху службите от Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Сега остава голямата бухалка.

- Коя е тя?

- Главната прокуратура, Гешев, специализираната прокуратура и специализирания съд.

- В разследване на АКФ съветника на Бойко Борисов - Яне Янев казва в таен разговор, че ДПС и Пеевски са дали на Борисов и ГЕРБ около 10 депутата. Вие добре познавате процесите в ДПС. Янев казва ,че един от тях е бившия МВР-шеф Младен Маринов. Възможно ли е това да се случи?

- Янев не е най-достоверният източник. Но винаги съм казвал, че има институционално контролиран вот в България. Той се осъществява чрез контрол върху СИК, върху определени хора в полицейските служби, чрез контрол върху определени административни власти, фирми и т. н. Партиите си разпределят в съглашателство голям избирателен потенциал. ДПС, ГЕРБ, БСП, ВМРО винаги комфортно са го правили. Те не си отстъпват, както казва Янев, а просто не влизат в конфронтация.

- Може ли да ни кажете на практика как изглежда това съглашателство?

- Например знаят си, че избирателна секция „Х“ е за ДПС, другата е за ГЕРБ и т. н. По този начин те контролират целия изборен процес в този смисъл, а не да си отстъпват мандати. А това, което се опитва да каже Яне Янев е съвсем друго нещо.

- Какво ?

- Финансовият посредник, при разграбването на КТБ, осигуряваше осребряването не само на политическата класа, но и на медийната, прокурорската, съдебната, милиционерската и всички които имаха отношение към този процес. Те изпаднаха в невероятна зависимост от лицето Пеевски. Той затова изглеждаше толкова всесилен. Сега всички се отказват от него, но в същото време и треперят, защото в един момент, като той е жив и здрав, тепърва може да изкара много информация за парите, с които са се облагодетелствали. Затова Пеевски има ресурса чрез тези зависимости да кадрува навсякъде, както и във всяка парламентарна група. По същата причина той може да кадрува чрез различни депутати и министри.

- Спомням си скандала, при който Борисов уволни трима министри, заявявайки, че са свързани Пеевски. Това ли имате предвид?

- Точно така. Кадруването в този момент ставаше през Волен Сидеров и Валери Симеонов.

- Като се започва такова отричане от Пеевски, как смятате, че ще реагира той? Ще си затрае ли или ще търси реванш?

- Нямам идея как ще реагира, защото се намира в доста сложна ситуация. Със сигурност ще се опита да оцелее в българското пространство. Но при всички случаи Пеевски ще е голяма опасност за всички елити, които са се възползвали от разграбването на КТБ. Ако ви прави впечатление, ДПС полугласно се отказват от него – че не е бил член на ДПС, а техен приятел. Те играят и „тако и вако“. ДПС са в деликатна ситуация и за предстоящите парламентарни избори. „Магнитски“ е много голям удар срещу тях, защото засяга двама техни човека. ДПС вече не може да претендира за чист либерален образ пред Европа и Америка. Голяма част от техните избиратели ще се отдръпнат. Има голяма вероятност ДПС да загуби между 50 000 и 100 000 гласа сега на изборите на 11 юли.

- А срещата на Мустафа Карадайъ с Реджеп Ердоган няма ли да налее вода в мелницата а ДПС на предстоящия вот?

- Каквото и да ви говорят за избирателите на ДПС, ще ви кажа, че Ердоган не може да контролира младите хора. Ту да гласуват за Касим Дал, ту да подкрепят Лютви Местан, а след това да се обърнат и да гласуват да ДПС. Това няма как да се случи. От гафовете на ДПС и цялата вътрешно-политическа изолация, ако достигнат 300 000 гласа, пак ще е „берекет версин“, казваме ни на турски, което означава добре дошло.

- Какви са настроенията сред етническите турци за предстоящите избори?

- Голяма част от младото поколение живее в големите градове и ДПС не може да осъществи този контролиран вот, който беше преди години. Сега с действията, които е предприело служебното правителство, много трудно ще им стане играта. Сега няма да има голяма възможност за контролиран вот.

- Защо сте толкова сигурен?

- Защото, на първо място, го няма Пеевски да плаща. Второ, много голяма част от работодателите ще се преориентират. И трето – полицейските служби също ще ограничат този процес особено в циганските квартали. Няма как ДПС да получава десетки хиляди гласа от нетрадиционни за тях избирателни райони и секции.

Интервю на Катя Илиева


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Играят

    23 0 Отговор
    както винаги до сега !
  • 2 КОТарАК

    41 1 Отговор
    ние сме от малкото народи в света и единствените в ЕС и НАТО , които си знаят престъпниците , но им позволяват да са все още неразследвани и на свобода
  • 3 за дпс

    6 9 Отговор
    Бащицата ше преведе рубляци за избори.Споко!
  • 4 Ххх

    3 16 Отговор
    Защо говори глупости? Бойко ли не може да си бръкне в шкафа и да извади милиони да копува гласове за изборите?? Дори не трябва да ходи до банката само става бърка в шкафа и ето ти 100000 гласа

    Коментиран от #13

  • 5 Дик Сън

    9 1 Отговор
    Аз ви давах 250млн, вие отидахте при Софийска вода и Софийски боклук.
  • 6 И правилно

    11 1 Отговор
    Може да е берекет версин, може и да е хош гилдин. Се тая! Гладни избори идват.

    Коментиран от #15

  • 7 ДПС кюпеци

    11 1 Отговор
    Цената вече не е 50, а 500!
  • 8 хатче

    11 1 Отговор
    да видим последния момент ДОГАН ще искара видеото и записите от проименуването те заплашват хората колко години по изборите
  • 9 евалла

    19 3 Отговор
    гн Октай, ти ги направи смешни тея '' великите'' с две изречения на кръст:).. Българската мафия е като българската действителност.- бутафорна
  • 10 Сдс 90та

    19 2 Отговор
    Октай, ти си безценен! Ако И. Т. Н и ДА БГ ти се доверят, ще избегнат подводните камъни в политиката... Безценен опит!
  • 11 sbs no КОМУНИСТ

    6 6 Отговор
    ГОСПОДИН ОКТАЙ
    ЧИИ СА ПАРИТЕ НА ПЕЕВСКИ
    ЧИИ СА ПАРИТЕ -НА БОЖКОВ
    ЧИИ СА ПАРИТЕ НА МИНКО АПАША --ВИНПРОМ КАРНОБАТ
    ЧИИ СА ПАРИТЕ НА ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ ----И ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ --
    ---ДОКАТО НЕ ПЛАЩАШ НА НА НЕЧИИ МУТРИ ---В НАЧАЛОО ---ИНТЕРЕСТНО ЗАЩО ИМ КАЗВАХА БОРЦИ ---/НАВЯРНО -ЗАЩОТО ТЕ БЯХА ОСНОВАТА/----НЕ МОЖЕШЕ ДА ИМАШ ---НАЙ ЕЛЕМЕНТАРНОТО ----МИЖАВО -КАФЕНЦЕ -АКО НЕ СИ ПЛАЩАШ ----
    -----ДОРИ И КРАДЕНИ --ПЕЕВСКИ --ДАДЕ НЕЩО ЗА МЕДИЦИНАТА
    ---КАКВО ДАДЕ -БОЖКОВ
    ---КАКВО ДАДЕ -МИНКО АПАША
    ---КАКВО ДАДОХА ОСТАНАЛИТЕ КРАДЦИ
  • 12 Октай

    9 1 Отговор
    Пеевски продължава да краде през мосв (краде от внос /износ на отпадъци), там сл министер е сплашен, видно е
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ХАРОН

    5 0 Отговор
    Библиотекарите тичат с нов кон- ат! Още е див но и него ще го яхнат. И ще си влезе в руслото на куца кранта за пастърма. Той и Бабата не ще, но няма как- още малко!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Излъган

    5 1 Отговор
    Респект г-н. Октай, както винаги точен.
  • 17 КОЙ

    1 2 Отговор
    Скапа-ните турци като тоя продължават съсипват държавата , на турски ще ми говори той - да си заминава и той за родината
  • 18 Месут

    2 2 Отговор
    Османе , Османе ще те запомнят като предател на турския етнос. Знаем на кого служиш. Нищо от това което дрънкаш наляво на дясно няма да се случи.ДПС ще са четвърти а може и трети на тези избори.Прати поздрави на господаря ти Фетуллах Гюлен в Пенсилвания и сакън не минавай през Капитан Андреево
  • 19 Милен

    2 1 Отговор
    Само да не забравяме, че разграбването на КТБ е от банкерът беглец Цветан Василев, който вече 6-7 години се "крие" в Сърбия!
  • 20 Турчин

    2 1 Отговор
    Стига си лаел бе. Омръзна ни. Нали си имаш партийка? Нали си направихте коалиция? Работете,влезте в парламент и реализирайте програмите си. Какво ходите от канал на канал и лаете само. Бъдете достойни, имайте поне минималното достойнство и чест на ЧОВЕК.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове