ФАКТИ.БГ
  • възраждане-
  • костадин костадинов-
  • избори-
  • парламент

Експертите на Възраждане: При оптимизация на бюджета има пари в държавата

Трябва да бъде променен моделът, по който се сформира възнаграждението на всички административни звена

Публикувана: 2 Юли, 2021 15:49
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1288
Експертите на Възраждане: При оптимизация на бюджета има пари в държавата - 1
Снимка: Възраждане
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.

Един от много често задаваните въпроси към Възраждане е „От къде ще намерите пари за идеите си?“. В тази връзка Възраждане работи по оптимизация на държавния бюджет. Екип от експерти анализира бюджета по сектори, като крайната цел е да се установят всички неефективно изразходващи се средстава и да се пренасочат към държавни политики и сектори, където има недостиг и нужда от повече такива. В основата си подходът на екипа представлява процес от няколко стъпки на събиране на информация, анализиране и установяване на проблем, изготвяне на стратегия за решаването му, оценка на риска и очаквания резултат.

Общата годишна сума, която може да бъде преразпределена и пренасочена към по-ефективно използване, по предварителна оценка е между 7 милиарда лева и 10 милиарда лева годишно. Обобщените данни показват, че неефективността на изразходваните средства в бюджета е в три основни посоки:

Раздути разходи за заплати на държавни служители (3 млрд. лева на година)

Корупционни практити (между 3 и 6 млрд. лева на година)

Други сравнително малки разходи (1 млрд. лева на година)

Ще разгледаме в малко повече детайли всяка група, с уговорката, че в бюджета има и множество други проблеми, които са по-малки по мащаб и размери и няма да успеем да обобщим тук.

1. Държавните служители по официални данни са над 550 000 или 24.5% от трудоспособните българи и общиятChart, bar chart, waterfall chartDescription automatically generated годишен разход за заплати е приблизително 6 млрд. лева. По данни от март 2021 година на всеки трима работещи българи в частния сектор се налага да изработят заплатата на един служител в обществения сектор. Анализ на състоянието на публичния сектор в различни държави по света показва, че България не е на дъното на класацията, но е далеч от добрите практики в някои от развитите държави и е необходима сериозна оптимизация на разходите за държавни служители.

Някои от добрите практики по света показват, че процента на държавни служители спрямо цялото трудоспособно население трябва да бъде между 7% и 15%. В САЩ този показател е 13%, в Австрия – 15%, в Чехия – 15%, в Германия – 13%, Италия – 16%, Япония – 7%, Нова Зенландия – 11%, Румъния – 16%, Южна Корея – 10%, Швейцария – 14%. На база на тези данни може да кажем, че обществения сектор в България може да бъде оптимизиран около 2 пъти от 24.5% до около 12%. Това би оптимизирало държавния бюджет около 3 млрд. лева на година. Тук възникват два основни въпроса, а именно какъв трябва да бъде механизмът за оптимизация на държавните служители и какво ще се случи с над 200 хиляди държавни служители, които ще останат без работа за известен период от време.

Тук е важно да отбележим, че в обществения сектор влизат и учители, оперативни полицаи, пожарникари, военни, лекари и медицински специалисти, при които не следва да има особени оптимизации. Сферата, в която има нужда от оптимизиране на разходите, е предимно административните звена към тези групи и държавната и общинска администрация, но дори там има добре работещи българи. В идеален свят, трябва да се освободим от некачествените назначения на така наречените „наши“ хора в администрацията, които нямат особено голяма добавена стойност към обществение сектор. Механизмът за засичането и прочистването от тези неефективни държавни служители е сравнително прост и се използва в много сфери на частния бизнес от години. Трябва да бъде променен моделът, по който се сформира възнаграждението на всички административни звена, като се премине от фиксирани заплати към такива, които са обвързани с количеството и качеството на труд. Всяко административно звено извършва определени операции, които могат да бъдат обработка на документи, заявления, протоколи, отчети, фактури и т.н. За всяка операция трябва да се изчисли ставка, която да носи определена заработка, както в частния сектор, която да формира една част от заплатата в края на месеца.

Изчислението се прави на база на исторически данни, така че досегашния бюджет на съответното звено се разделя на броя операции, които същото извършва средно на месец. Получените ставки се съпоставят със 70% натоварване на служителя за месец и остатъка се изважда от бюджета. Останалата част от възнаграждението се сформира от качеството на работата, като за всяка сфера се определят KPI (ключови показатели на работата), като например сгрешени документи, жалби от граждани, забавена обработка на заявление и т.н. Този хибриден модел за оценка на труда и възнаграждението ще доведе до автоматизирано прочистване на държавната администрация от неефективни служители и ще стимулира работещите качествено. Всеки, който не работи достатъчно и не покрива стандартите за качество ще взима минимална заплата, което ще го накара сам да напусне дадената работа и да потърси друга, а ако няколко месеца подред не покрива нормата, то може да бъде освободен на база на реални данни за неефективност и несправяне с работните си задължание.

В самите служители се създава мотивация да извършат повече операции, за да получат добро възнаграждение и с някои от тях точно това ще се случи и дори ще получават по-високи заплати от преди. В обобщение може да кажем, че такъв модел стимулира работещите и ощетява мързеливите. От другата страна прочистването на администрацията ще се случи автоматизирано и поетапно, което значи, че няма да залеем бюрото по труда със стотици хиляди безработни за няколко месеца. Практиката на експертите на Възраждане в бизнеса сочи, че този модел на автоматизирана оптимизация отнема между 12 и 18 месеца. Крайният резултат ще бъде около 3 млрд. лева допълнително в бюджета, от друга страна по-малко, но по-мотивирани държавни служители, които вършат по-бърза и качествена работа, което има ползи и за нормалните граждани. Този процес трябва да върви заедно с въвеждането на електронно правителство и интеграция на базите данни на различните ведомства.

2. По отношение на корупционните практики и загубите от такива за бюджета е доста трудно да се направи точна оценка по обясними причини. Различни международни доклади сочат до 30% корупция, което би означавало до 9 млрд. лв загуби за бюджета. Екипът на Възраждане е по-консервативен в оценката си и на база раздробена публична информация оценява потенциалните корупционни загуби на сума между 3 млрд. лева и 6 млрд. лева. В бюджета ежегодни има заложени около 2.5 млрд лева за капиталови разходи, които са една от възможностите за корупция в сериозни размери. Изпълнителната власт заедно с общините, които се дофинансират от централния бюджет (4 млрд. лв на година) приближават общ бюджет от 10 млрд. лева на година. Бюджетът на здравната каса, осигурителните фондове и социалните дейности надвишават 10 млрд. лева. Ако съберем бюджета на изброените звена, то може да направим обосновано предположение, че корупционни практики се упражняват върху поне 25-30 млрд. лева. Неизвестното в случая е колко точно процента е корупцията, но ако приемем, че на това глобално ниво тя се свежда до 10-20%, то загубите за бюджета са между 3 млрд. лева и 6 млрд. лева с уговорката, че може и да са доста повече, но Възраждане не желае да гради финансови разчети на база на предположение, затова за целите на финансовия анализ се спираме на най-консервативния вариант от 3 млрд. лева на година изтичащи в корупционни схеми.

3. По отношение на останалите малки разходи, където оценката показва около 1 млрд. лева на година неефективно изразходвани средства, то тук говорим не толкова за корупция, а за ненужни или не особено належащи разходи свързани със сравнително малки проекти от по няколко милиона. Това може да са инфраструктурни проекти без особена добавена стойност, които се правят на парче, за да се усвои определена сума. Тези проекти често са и корупционни, но тук разглеждаме частта от средстава, която наистина е отишла по предназначение, но просто са ненужни. Такива са голяма част от проектите по Европейски програми. Поради огромния си обем и численост, няма да ги разглеждаме тук, но можем да кажем, че 1 млрд. лева на година е консервативна сума, като се има предвид, че фондовете по програми на ЕС за 7 годишен период се падат средно на година по около 3 млрд. лева.

Снимка: Възраждане

Експертите на Възраждане: При оптимизация на бюджета има пари в държавата

Заключението на екипа от експерти на Възраждане е, че средства в бюджета опеределено има, но не се използват по правилен начин. Оптимизацията на бюджета може да доведе до преразпределение на минимум 7 милиарда лева на година. Според плана за развитие на Възраждане тези средства ще се пренасочат към приоритетни сектори като:

- Образование за премахване на делегираните бюджети на училищата (1 млрд. лв.)

- Здравеопазване за минимална заплата от 2000 лева за медицинските специалисти (550 млн. лв.)

- Демография за двойки с репродуктивни проблеми (без лимит)

- Малък и среден бизнес за подкрепа на предприемачи, селско стопанство, ИТ сектор (1 млрд. лв.)

- Туризъм за щетите от затварянето на бизнеси (1 млрд. лв.)

- Премахване на ДДС върху цените на книгите и лекарствата (1.5 млрд. лв.)

- Резерв за кризисни ситуации и започване ускореното изплащане на държавния дълг

- Възраждане е с номер 11 в интегралната бюлетина!

- България има нужда от Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.4 от 23 гласа.
Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Софиянец
1 Отговор
Този е срам за България, дори ватниците се отказаха от него подобно на Волен.

Коментиран от #22


Оценка:
-41 +23

Анадолски теляк
2 Отговор
Ние от централната баня твърдо заставаме зад Копийкин.

Оценка:
-33 +21

фен на Копейкин
3 Отговор
Копейкин е стабилен магаре да му го .....пак няма да се помръдне и да върне субсидията и къщите

Оценка:
-36 +21

Гаргамел
4 Отговор
аман от тоя палячо...Копейкин, няма ли пак да се опиташ да изнудваш "Солвей" бе смешник нещастен?

Оценка:
-34 +19

търтеите
5 Отговор
Това за държавните търтеи е точно така.Поне две трети трябва да бъдат съкратени.По цял ден си клатят краката и прибират тлъсти заплати и бонуси.Ама Софето тогава ще думне.А между другото парадоксално е,че софиянци са върли антикомунисти и гласуват за десните партии,като там си е чист комунизъм с тези хрантутници на държавна издръжка.

Оценка:
-2 +37

Мошенници
6 Отговор
Помисли си българино тъпоглав!!!!Как този отявлен мошенник и подлога плаща за цялата тази реклама по градове и села!!Откъде са парите,и защо апологета му Минчев се дистанцира от тях.Помисли българино,тоеа ли са ви спасителите??Тези дето щяха да ме пребият в центъра на Варна като ги попитах къде са парите от субсидията им!!Гнъснни изчаддия мутренски слуги на мафията.Моля ви не ги вкарвайте в парламента хорааааа...мислете и почетете за тях и тоя мошенник!!!Не се връзвайте отново на познати номера!!

Оценка:
-28 +11

dfu
7 Отговор
Прави са експертите на Възраждане. От плюещите коментари се вижда, че има много калинки, които през работно време вместо да си вършат работата, спамят против полезните промени за народа и държавата.

Оценка:
-11 +25

Сланина и Зурла
8 Отговор
Само факта че кучкиите на Гуцанов са наели армия от тролове да тролят яко по медиите ,говори що за подлоги са!

Коментиран от #23


Оценка:
-1 +24

Българка
9 Отговор
За да има пари за пенсии, социални и образователни нужди , е необходимо да се закрият чрез сливане безброй многото комисии, агенции и службички. Дори министерствата са ни много. Може министерството на спорта да се обедини с това на образованието, туризма и транспорта да минат в министерство на икономиката. Да се закрият спец. съд и прокуратура, бюрото за защита на свидетели към Гешев, ДАНС. В силовото министерство да се оптимизират структурите. Да се направи поне 30% съкращения в администрацията. Частният сектор изнемогва да издържа хрантутници

Оценка:
-2 +29

смях
10 Отговор
оптимизиране на корупцията звучи като весело пожелание

Оценка:
-3 +12

Разочарован
11 Отговор
И за този се излъгах да гласувам поне веднъж ,а той със субсията с моя глас си ...купи къща ,като уж я подари на някаква Частна фондация ... а всъщност си я делна с нея . От предните избори НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ...за тези също ...Нямам доверие вече в НИКОЙ ! Сите са едни и същи ...

Оценка:
-17 +10

Сяланогин
12 Отговор
Абе вие племето сте мноо тъпии вее...Появява се някъф измекяр и ви наприказва някви неща дето ви се искат,и вие оргазъм получихте бе хахаха..То не бяха атакисти,патриоти ,сякви измекяри,и вие пак на хорото хахаааа..малко ви е племе глупаво,всичко ви е малко!!Хахааа

Коментиран от #17


Оценка:
-15 +13

радка пиратка
13 Отговор
А какво казват експертите на Слави учиндолското.Всъщност той имаше ли въобще експерти.

Оценка:
-4 +19

прогноза
14 Отговор
Възраждане влиза в парламента.

Коментиран от #24


Оценка:
-12 +19

Аноним
15 Отговор
Тоя тип е изпечен мошенник, трябва да полежи 5-10 години и после да почва работа не да лъже народа как не го е срам не знам

Оценка:
-18 +9

UYU EU
16 Отговор
Додучето свири балалайки на лакорина

Оценка:
-7 +1

айдеее
17 Отговор

До коментар #12 от "Сяланогин":


Мангалогин, скрий се някъде!

Оценка:
-1 +4

18
Този коментар е премахнат от модератор.
19
Този коментар е премахнат от модератор.
копейкин
20 Отговор
кръв повръщам къщи не връщам

Оценка:
-9 +3

безпартиен
21 Отговор
Само в МВР има "работещи" около 5000 пенсионирани служители с пенсия+заплата + 20 заплати за пенсионирането си!Всички са на ръководни длъжности!След като са пожелали пенсия защо са оставени на работа?Дали са толкова големи специалисти,че ако ги няма трябва да се закрие МВР???Такова нещо пенсиониран от бюджета да остава на работа със заплата и пенсия няма в нито една държава от ЕС,САЩ и дори Русия!Колко ли са такива и в други министерства,области,комисии и всичко на държавна или общинска издръжка???Никой не пита-нито журналисти,нито опозиция!!!Това са милиарди разходи от бюджета-за заплатите им и за попълване на пенсионния фонд всяка година!!!Този умник е сметнал около 500 хил.на заплата от държавния бюджет!А от общинските?Всичко около 750 хил.чакат частия сектор да им изработи заплатите,осигуровките и дори бонусите преди Коледа!А заплатите не са никак малки!Тези в МВР вече са около 2500 лв.на началниците-пенсионери!!Как се изкарват такива пари в частния сектор?Никой от тях не знае и дори не си представя как!За това вън от хранилката и ако му се работи има много работа но тогава трябва да си заработи заплата,осигуровки,данъци и всичко което "виси" като плащане на частника!

Оценка:
-1 +10

22
Този коментар е премахнат от модератор.
Абсолютно вярно!!!
23 Отговор

До коментар #8 от "Сланина и Зурла":


Всеки който плаща на тролове, е долен подлец и не ми го хвали! Подлеци си имахме последните 12 г.! Да ги заменим с нови, трябва да сме пълни глупаци!

Оценка:
-0 +6

Не ни трябва!
24 Отговор

До коментар #14 от "прогноза":


Да не влиза!

Оценка:
-9 +4

Националист
25 Отговор
Какви експерти има възраждане ЕООД? Там целта е субсидията. Другото е за парлама

Оценка:
-8 +5

иван
26 Отговор
Правилно говори човека

Оценка:
-4 +12

27
Този коментар е премахнат от модератор.
Човека Коза
28 Отговор
Отново ще гласувам за Възраждане 🇧🇬 ! Плюещите, коя ви е алтернативата? Соросоидите Иванов и Хаджигенката ли?! Да ви втълпяват на децата, че е готино да си гей, и е нямало турско робство ли?! Да ви подложат зад.....е на американците още повече, за да се облагодетелстват те ли? Или за ГЕРБ може би, или БСП? Това на рамената не ви е само за плямпане, а и за мислене. Много ясно, че соросоидите и нашите им ще гледат да оплюят Възраждане както могат, в т.ч. и скалъпени обвинения и още по-скалъпени доказателства. Мислете. И гласувайте!

Оценка:
-1 +5

БиБи Кинг
29 Отговор
Тоа си пуска нонстоп интернацеонало на рождениа ден, гол само по ушанка!

Оценка:
-5 +2

Zaza
30 Отговор
Критиците на казаното от Възраждане са функционално неграмотени или въобще не са прочели статията !!! Нали става въпрос за нашите данъци и прахосването им ДОСЕГА ????? Има ли още мислещи българи ?

Оценка:
-0 +5

ха ха
31 Отговор
При оптимизация на бюджета ще изникнат като гъби още две къщи на Копейкин.

Оценка:
-3 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5