Last news in Fakti

5 Юли, 2021 16:39 2 201 18

„Българско лято” – с конкретни предложения за проектонаредбата за хората с увреждания

  • българско лято-
  • предложения-
  • мерки-
  • хора с увреждания-
  • избори

Гражданската платформа разполага с експерти с богат опит в сферата на здравеопазването, които разработиха мерки за решаване на проблемите на инвалидите

„Българско лято” – с конкретни предложения за проектонаредбата за хората с увреждания - 1

Гражданска платформа „Българско лято” е готова с конкретни предложения, които да облекчат живота на хората с увреждания.

Във връзка с обявената от здравният министър д-р Стойчо Кацаров проектонаредба, която ще бъде предложена за обществено обсъждане, партията предлага конкретни и ясни мерки за подобряване качеството на живот на хората в неравностойно положение.

Ние приветстваме това, че с нея най-после ще се сложи край на необходимостта от преосвидетелстване на хора с необратими увреждания.

Гражданската платформа разполага с експерти с богат опит в сферата на здравеопазването, които разработиха мерки за решаване на проблемите с инвалидите. У нас хората с над 50% намалена трудоспособност са 426 382 човека, по данни от последното преброяване. Въпреки съмненията за коректност, на част от издадените решения, факт е, че при предишни преброявания, броят на инвалидите у нас е твърдо над 200 000 човека. За да взимат скромните си пенсии от държавата, тези хора изживяват истински бюрократичен ад, като периодично трябва да подновяват решенията си от ТЕЛК, при което им се изискват куп изследвания и документи.

“Хората с увреждания се нуждаят от подкрепата на цялото общество. Социалната подкрепа и медицинската грижа за тях са задължителни, но още по-важно е да имат възможност за реализация в обществото и лична увереност и удовлетвореност.”, коментира д-р Ростислава Димитрова, член на Националния съвет на партията и част от експертната група по въпросите за здравеопазването.


Затова „Българско лято” предлага следните мерки, с които и без това тежкият живот на хората с инвалидност, да бъде поне малко облекчен:

  • Незабавно въвеждане на електронне здравен картон за пациента, в който да е събрана пълната документация и медицинската история на пациента

  • Личните лекари да съдействат на пациента за подготовка на документацията за ТЕЛК

  • За оценка при ТЕЛК да участват различни специалисти със специалности адекватни на заболяванията, обект на ТЕЛК
  • При над 80%-90% инвалидност, особено с придружител, решенията от ТЕЛК да не се подновяват. Все още не е известен случай на хора с необратими увреждания, напр. без крайник, които да са се възстановили;
  • При инвалидност 70% - 80% ТЕЛК да се подновява, не както досега през 3 години, а през 5 години.
  • Направленията за прегледи за преосвидетелстване да се издават автоматично и при желание да се получават по електронен път; Дигитализиране на здравната система
  • Строг контрол върху лекарите за превентиране на издаване на „фалшиви“ ТЕЛК решения и за „фалшиви” инвалиди;както и поледващ контрол върху облекчения и улуги, които ползват

Гражданската платформа, която за предстоящите избори се явява с №15 в бюлетината, ще предложи присъствието на тези точки в Наредбата, която ще бъде подложена на обсъждане. „Българско лято” ще подкрепи необходимите законодателни промени в тази насока в следващото Народно събрание.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма пара

    4 10 Отговор
    Няма глас, взеха ви паричките а куповача в ареста. И сега ко ша прайм
  • 2 Черепа

    9 13 Отговор
    На инвалидите,социално слабите и самотните майки ще продавам билетчетата от "Национална лотария" на половин цена защото трябва да са достъпни и за тях а не само за простите хора.
  • 3 Маями 2

    8 12 Отговор
    И тоя с инвалидите започва пиар да прави. Много маймуни на тоя клон.
  • 4 Това

    20 0 Отговор
    е похвално и крайно необходимо за тези хора, които са едва ли не отхвърляни от обществото и ежедневно се сблъскват с всякакви трудности!

    Коментиран от #6

  • 5 честен ционист

    7 9 Отговор
    Хахах, да беше отделял някой лев от постъплението от билетчетата за тръкане за инвалидите, не сега да ми философстваш с невъзможни мантри. Единственото, ковто ще получат инвалидите безвъзмездно е ваксина против Ковид.
  • 6 Аааааа

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Това":

    Кака мая, бат славуца нали ужжжж те се грижат.
  • 7 Стефан

    5 9 Отговор
    Какмо "Българско лято", лидерът им Божков, в списъка на САЩ по закона "Магнитски"?!
  • 8 Найден Георгиев

    11 2 Отговор
    ми не е зле някой да ги чуе тези хора - а не да висят с години на палатки пред парламента... ако този някой ще е бошков - лошо няма.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Монтана

    2 2 Отговор
    Голяма далавера с българско село, 😆😆
  • 10 Точно

    0 7 Отговор

    До коментар #8 от "Найден Георгиев":

    Тея хора бяха спонсорирани от Божков и бяха по морето цялото лято😄
  • 11 Май

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Найден Георгиев":

    1 клас го нямаш?!!?!! Божков не Бошков
  • 12 Димитър Петков

    7 3 Отговор
    Ако "Българско лято" направи тази добрина на инвалидите, значи не е живял напразно! Ако си дал, не си живял напразно! Емил Димитров.
  • 13 В центарана Банкя(ул Стамлолийски) има

    3 1 Отговор
    З Аптеки !! Достапа за инвалиди до тях е невъзможен!! Имаше две Парко места за инвалиди доПешеходна пътека, на оживеното кръстовище, не може да се спре!! Завладяха местата от Магазин за плодове. Общината да обособи две съседни места, да са надлежно Боядисани и написани, но не се случва, неглижират проблема, а се пишат актове и фижове на инвалиди в тази зона!! Имаше табелка на улицата на пазара"разрешено за инвалиди" общината е премахна!! Някой трябва да се ангажира с този проблем в Банкя, на все не се случва!! Защо ли???

    Коментиран от #17

  • 14 Мими

    7 0 Отговор
    Колко наглост и лицемерие ! Вместо да трупа милиони и древни ритони , да беше подпомогнал тези хора , вместо да им краде левчетата за билетчета !!!
  • 15 ората

    1 0 Отговор
    Мая нали беше твърдо зад вас. Да не ви забрави?
  • 16 цървулан

    2 1 Отговор
    Тия още ли се бутат в А групата?
  • 17 зъл пес

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "В центарана Банкя(ул Стамлолийски) има":

    Поискайте помощ от любимеца ви Нужник Дамаджанов
  • 18 дилов син

    1 0 Отговор
    Нямате записи, нямате видео - стреляйте в отвъдното!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове