Last news in Fakti

10 Юли, 2021 21:00 2 842 48

Едва 15% от българите са ваксинирани срещу COVID-19

  • българи-
  • ваксинация-
  • ваксини

България продължава да изостава от останалите европейски страни в процеса на ваксинация срещу COVID-19, показват последните данни на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести

Едва 15% от българите са ваксинирани срещу COVID-19 - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

България продължава да изостава от останалите европейски страни в процеса на ваксинация срещу COVID-19, показват последните данни на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести, съобщава БТВ.

Едва 15,4% от българите са получили две дози от ваксина срещу COVID-19, а 17,2% са получили първа доза. За сравнение, близо 30% от румънците са имунизирани срещу смъртоносния вирус. В нашата южна съседка Гърция броят на имунизираните е 57,6% от населението е получило поне първа доза от ваксина срещу коронавирус, а 46,3 на сто са напълно имунизирани.

Сравнително бавно тече ваксинацията в още няколко страни от бившия соцлагер – Словения, Хърватия, Словакия и Латвия, където броят на ваксинираните не надхвърля половината от населението.

Отличниците са страните от Бенелюкс и Скандинавия. В Белгия и Нидерландия с поне една доза са ваксинирани съответно 79,5% и 73,3%, а във Финландия и Дания - близо 75%. Така тези четири страни са се доближили най-силно до целта, поставена от Брюксел: 70% от възрастното население да бъде ваксинирано до юли. В четирите големи икономики на ЕС – Германия, Франция, Италия и Испания – броят на ваксинираните се движи между 63-69%.

Общо от 450 милиона граждани на обединена Европа малко над 236 милиона са си поставили първа игла или това прави около 63,8% от възрастното население. Над 163 милиона са получили втората доза на ваксината, т.е. те са напълно защитени от коронавирус. В проценти това прави 44,1% от възрастното население. Това сочат последните данни в реално време от Европейския център за превенция и контрол на заразните болести към 14:00 ч. бългасрско време на 10 юли.

Изводът е, че в ЕС се запазват големите различия при ваксинирането в отделните страни.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV TV

    67 1 Отговор
    Проста сметка 15% ваксинирани и 40% прекарали вируса прави 55%- което значи само 5% остават до заветните 60% и колективния имунитет! :)

    Коментиран от #15

  • 2 тарикату

    72 1 Отговор
    Обаче 90% сме го изкаралибе тъпаци, ваксинирайте си овците.

    Коментиран от #37

  • 3 Последния Софиянец

    73 3 Отговор
    Ако някой от работниците ми в ресторанта се ваксинира ще го уволня.

    Коментиран от #14, #41, #42

  • 4 Дори и толкова не са...

    54 4 Отговор
    Но и те са много...за тази отрова...
  • 5 Верно ли

    43 0 Отговор
    Мара набира скорост вечерта за пропагандата. Да не си снощна, ма? За някакви минути няколко пропаганди по темата е изтипосала!
  • 6 Браво

    51 2 Отговор
    Няма никаква файда от тези ваксини
  • 7 Милен

    70 2 Отговор
    НЕ МИ СТАВА ЯСНО С КАКВО НЕВАКСИНИРАНИТЕ ПРЕЧАТ НА ВАКСИНИРАНИТЕ, АКО ВАКСИНИТЕ СА ЕФЕКТИВНИ !!!

    Коментиран от #32, #38

  • 8 Лост

    36 0 Отговор
    А ЕС, защо не направи друг извод, че повечето бивши соц. страни не вярват на ваксините?
  • 9 Карло

    55 1 Отговор
    Това ме зарадва двойно , значи :
    1.На челната класация сме по света с останал 85 процента поне малко мислещ народ!
    2.Подражаваме най-точно на лекарите си..15 процента ваксинирани лекари..15 граждани!
    Акъла все още е безплатен !

    Коментиран от #11

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    26 1 Отговор
    Напълно ваксинирани хора
    841 794
    % от населението: 12% + 2200000-2400000 срещнали Нещото !Цялото възрастно население 5200000-5400000...официално излекувани 396309...Около 65% имате от няколко месеца колективен имун!Още ,като минете 50% почва да работи!Въпрос:Вие правите ли се,или сте си по рождение....
  • 11 минджов

    1 27 Отговор

    До коментар #9 от "Карло":

    Господин Карло вие сте хомосексуалист

    Коментиран от #12

  • 12 Карло

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "минджов":

    Мне братле , праскам две малки ярета и една дърта! Всяка сутрин и вечер съм надървен споко..Миндл име избират хората които споменаваш :)
  • 13 хмм

    20 4 Отговор
    Като минат изборите ще ни затегнат здраво. Гадовете няма да се откажат.

    Коментиран от #39, #43

  • 14 абсолютно

    41 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ваксинираните трябва да се гонят от работа.
  • 15 Комар19

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "CoV TV":

    Ваксиниране чрез комари. Във военна база в тихия океан се дресират специално комари за насилствено ваксиниране на непослушни народи чрез ухапване и впръскване .
  • 16 Санитар

    27 1 Отговор
    Още в началото писах,че ваксините вкисват а други се слагат на хартия и изсипват в мивката.Вие си помислихте,че майтап си правя е сега го разбрахте по трудния начин,защото имаме тъпи управленци,които не познават нрава на своя народ и мислят само за себе си
  • 17 Санитар

    28 1 Отговор
    Реално ваксинираните са под 7%
  • 18 Порт

    15 3 Отговор
    До няколко месеца ще останат 10%.
  • 19 Делта Проект

    14 0 Отговор
    Програмиране
  • 20 еми олкова

    14 3 Отговор
    еми колкото толкова, лошо няма.
    нали сме най-умната нация
  • 21 Q2z

    12 0 Отговор
    Защо ли!?
  • 22 ха ха ха

    18 0 Отговор
    Много са ви даже!
  • 23 краси

    3 34 Отговор
    Сравнете данните на РБ с тези на Белгия,Нидерландия,Финландия,дания.Богатите държави са богати,защото процентът на тъпаците е много нисък!Не като в РБ!
  • 24 Hoho Boho

    32 0 Отговор
    Хи хи.:))
    А във Великобритания ваксинираните са над 50%...
    И какво става - вирусът вилнее с пълна сила.
    Вижте графиките, които са създадени директно в Гугъл.
    Напишете:
    коронавирус великобритания /или израел, българия и т.н./
  • 25 ХА ХА ХА

    12 2 Отговор
    А ФАТМАКА - АЙЛЯКЧИЯ
    И ЧАЛГАРИНА С.... ВАКСИНИРАХА ЛИ СЕ ???
  • 26 медиум

    28 1 Отговор
    усещам че на некой много му се уска да се увеличи процента на опитните мишки, да ама не нема желаещи да ходят предсрочно у гробищата
  • 27 Ваксъра

    22 1 Отговор
    Забелязахте ли?
    Процента заразени никой не гледа, вече гледат само ваксинирани.
    Явно всичко е за пари, не им пука за здравето ни
  • 28 Вассине

    6 3 Отговор
    Тука май има 90% луди
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бил Гейтс VS Бай Ганя

    16 2 Отговор
    Бил Гейтс даде на Бай ти Ганя безплатни ваксини Бай Ганя изчака да им изтече срока на годност и ги изхвърли , Бил Гейтс плати на цяла сурия Професори , Доценти да убеждават Бай ти Ганя да се ваксинира , Бай Ганя не им верва , Бил Гейтс даде 50 лв на Бай Ганя да се ваксинира , той взе парите отиде при лекаря даде му ги да пише че е ваксиниран ама в действителност не е , Бил Гейтс сложи сериен номер на всяка ваксина , но Бай ти Ганя е и хакер ! кракна , пачна серийния номер и сега на компютъра на Бил Гейтс пише , че най накрая Бай ти Ганя е ваксиниран , но в същност пащ не е ! Бил Гейтс тъпо американско коп*ле не знаеш срещу кого си тръгнал , Бай ти Ганя оцеля 500 годинипод турско робство ще оцелее и сега

    Коментиран от #34

  • 31 Делта Вари Ант

    1 13 Отговор
    Откакто пристигнах в България, не мога да смогна от крехко анти-ваксърско. Изобилие и ще имам голям урожай. То повече мръвка от Индия!

    Коментиран от #40

  • 32 Hellish

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Милен":

    И аз това се питам, както и ваксинираните на неваксинираните. Скоро водих спор с приятел, той твърдо плюе ваксините във Фейса. Казах му, човек имаш избор, ако искаш да се ваксинираш можеш безплатно, ако не искаш да се ваксинираш, не е задължително. Чудесно.Ако беше на обратно, да не искаш и да те задължават или да искаш, но да нямаш възможност, то тогава би било проблем. Какво преекспонират темата. Всеки има глава на раменете си и лична преценка. Ако иска ще се ваксинира ако не иска не. Да спрат да пишат само за това. И болестта не е толкова страшна, 4 милиона умрели за година и половина при 7.5 милиарда население. Предполагам повече хора умират от заушка годишно по света или от гъдел, просто не се приказва за това. Просто да оставят хората да си живеят. С болести без болести с ваксини, естествен подбор. Измислиха ваксина пуснаха я, край от тук нататък кой както си прецени

    Коментиран от #33

  • 33 Ким Чен

    2 16 Отговор

    До коментар #32 от "Hellish":

    Не е както го мислиш. Антиваксърите заплашват животът на обществото като цяло - разпространяват вирусът и са инкубатор за нови мутации които могат да наложат да правим нови ваксини. Делта мутацията възникна в Индия защото имаха малък процент ваксинирани и мутира към по заразен вариант. Слава богу още не е развил ваксинационна мутация, но това ще стане неминуемо именно заради простите антиваксъри. Затова ваксинацията трябва да е задължителна.

    Коментиран от #36, #46

  • 34 80 процента

    3 10 Отговор

    До коментар #30 от "Бил Гейтс VS Бай Ганя":

    Забрави да споменеш че Бай Ганя падна под турско робство от много акъл. Също така Бай Ганя живее в най бедната страна в Европа, и никога няма да се "оправи" ако ще и да прави избори 2 пъти всяка година. С такъв гениален матрял толкова.
  • 35 миро

    3 0 Отговор
    много важно
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 карамфила

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "тарикату":

    Избиха козите и овцете в Странджанско още миналата година.
  • 38 карамфила

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Милен":

    В случая ВАКСИНИРАНИТЕ могат да са разапространители на болеста и да са опасни за НЕВАКСИНИРАНИТЕ.
  • 39 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "хмм":

    Да им приготвим изненада,малка локална гражданска войничка.
  • 40 карамфила

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Делта Вари Ант":

    Хахахаха,света ще свърш,глупаците не.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Преболедувал

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ким Чен":

    Търся си компания от ваксиниран с две игли за екскурзия до Индия.Искам да направим експеримент и да проверим кое дава по-добра защита.Готов съм да рискувам,но не съм сигурен дали ще намеря ваксиниран за да ме придружи за експеримента.
  • 47 ами сега

    1 0 Отговор
    Гърция с над 50% ваксинирани и бум на заболели. Значи ефекта от ваксините е нулев. Би трябвало да спада а той расте.
  • 48 Българин

    0 0 Отговор
    15% - много са, това е така защото и безмозъчните не са малко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове