16 Юли, 2021 13:12 2 380 20

За трети път ВАС отсъди: Черните списъци по „Магнитски“ са незаконни

  • магнитски-
  • черни списъци-
  • жана канелова

По жалба на Жана Канелова

За трети път ВАС отсъди: Черните списъци по „Магнитски“ са незаконни - 1
Снимка: БГНЕС

По жалба на Жана Канелова върховните съдии отново приемат, че решението на служебния кабинет не може да се изпълнява предварително.

Три пъти в рамките на десетина дни Върховният административен съд приема, че щом Решение № 441 от 04.06.2021г. на служебното правителство е обжалвано, то не могат да се правят никакви „черни списъци“ по него. Припомняме, че след налагането на санкциите от САЩ по закона „Магнитски“, кабинетът „Янев“ създаде с това решение работна група, която имаше за задача по неясни критерии и „на тъмно“, да състави разширен списък на свързаните с Божков, Пеевски и Желязков лица и фирми, с които държавата и банките да спрат да имат отношения. Въпреки че юристи незабавно реагираха, че подобен акт е мракобесен по съществото си и нарушава основни граждански права, към момента в списъците фигурират общо 118 физически и юридически лица.

Разбира се, решението на министерския съвет беше обжалвано, като към момента подадените жалби в съда са над 50. Не закъсня и първото произнасяне на ВАС по повод протеста на партията на Васил Божков „Българско лято“, при което съдиите установиха, че липсва правен интерес от обжалването, тъй като партията е допусната до изборите.

Две седмици по-късно, по жалба на Александър Георгиев Върховният съд изрично прие, че обжалваният акт на министерския съвет е индивидуален по своя характер и категорично засяга правата на лицето, а по повод искането за спиране на изпълнението по това дело, съдиите се произнесоха, че същото е безпредметно, просто защото служебният кабинет изобщо не е предвидил предварителното му изпълнение. Преведено на разбираем език това означава, че със самия факт на обжалването му (справка в системата на ВАС показва, че първата жалба е била подадена още на 07.06.2021г.) неговото действие е било спряно, поради което и всякакви действия впоследствие (списъците бяха публикувани на 09.06. и 15.06.), са очевидно незаконни. Финансовият министър Асен Василев веднага опонира и се опита да омаловажи произнасянето на ВАС, като заяви, че щял да го обжалва (въпреки че изобщо няма право на това), изтъквайки, че имало противоречива практика. Оказа се обаче, че практиката изобщо не е противоречива, а вече е твърда и постоянна. Последва определение по делото заведено от Илко Желязков с напълно аналогични мотиви, а сега, по повод жалбата на Жана Канелова, за трети път магистратите заявяват, че последвалите решението действия на служебния кабинет, довели до съставянето на „черните списъци“, на практика са били в изпълнение на спрян административен акт. Важно е да се отбележи и обстоятелството, че съдебните определения са постановени от три различни съдебни състава, така че несъмнено оттук нататък практиката не би била различна.

Така за трети път пореден път Върховният административен път по същество зачерква българските списъци по „Магнитски“, поне докато не излезе с окончателно решение, с което да отмени или да потвърди Решение 441 на Министерския съвет от 04.06.2021г.

Тези съдебни актове обаче, при положение, че правата на лицата вече са ограничени незаконосъобразно от служебното правителство, е възможно да доведат и до нови дела – не само за вреди и пропуснати ползи, но и за осъждане на България в Европейския съд. За което за съжаление отново ще плащат всички български граждани.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свиня балканска

    24 3 Отговор
    Законни са.

    Коментиран от #12

  • 2 пфуу

    31 3 Отговор
    мафията управлява в българия

    Коментиран от #3

  • 3 Не мафията

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "пфуу":

    ... а олигархията или едрата буржоазия!!! Необходимо ти е малко политобразование!!!

    Коментиран от #14

  • 4 Чекай малко

    10 0 Отговор
    И тъкмо да..., ама не.
  • 5 Пешо от блока

    24 0 Отговор
    Нека българска банка, застраховател или държавно учреждение работи с посочените по закона Магнитски български фирми, пък да видим какво ще стане. Бас ловя, че никой от посочените няма да рискува, независимо колко пъти съда ще се произнесе в тяхна полза. Както се казва сега е момента българският съд да напълни джобовете, както прокуратурата с парите на Шиши.

    Коментиран от #7

  • 6 ТаУмВзе

    17 2 Отговор
    По Магнитски, не е възможно да има Възражения бе! Улава колония!
  • 7 Брабинеца

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо от блока":

    не си разбрал за кои списъци става дума, друже!
  • 8 Механик

    13 2 Отговор
    Аз не знам от къде на къде, разни американски закони, трябва да са легитимни в БГ. Колкото до персонажите, засегнати от тоя закон, то трябва за тях да се сезира българското обвинние. Ама понеже то е в ръцете на обвиняемите, няма как да стане да се самовкарат в затвора.
  • 9 Магнитогорск

    10 3 Отговор
    Ама защо краварите се месят в работата на съда. Не стига, че бият негрите, ами се бъркат и у нас!

    Коментиран от #16

  • 10 магнит

    10 0 Отговор
    ..и, а ВАС играете `на въже`?!Ще го замажем за Вас...
  • 11 АУУУУУ

    5 0 Отговор
    Членовете на ВАС искат да ги сполети съдбата на съдия Миталов 😂😂😂😂😂
  • 12 Касапин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Свиня балканска":

    Щом ти казваш!:) Сигурно е така!:)
  • 13 Лост

    4 0 Отговор
    Нещо много се е разчевръстил този Съд. Да не е получил Коледните бонуси още през лятото. Аз, ако отправя запитване дали ще получа толкова бърз отговор?
  • 14 Дедо Грую

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Не мафията":

    Мафия - олигархия е едно и също в нашия случай. Олигархия = озаконена мафия с власт.
  • 15 любопитен

    2 1 Отговор
    Когато САЩ назоваха най-корумпирания в България, онзи съдия русофили, що така нашия съд мълчеше? И ако той беше корумпиран, и то най-...според Големия брат, защо не е осъден?
  • 16 Дедо Грую

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Магнитогорск":

    Защото сме им колония.
  • 17 Sea Miracle

    5 0 Отговор
    ВАС вече и той влезе в "черния списък" на САЩ!..Щом и той им прави "сечено"..преди това ДПС...следва американски юмрук в муцуната..
  • 18 ред

    0 0 Отговор
    ДРУГАРИТЕ ПЛАТИХА ДА СА НЕЗАКОННИ
  • 19 така ли

    1 0 Отговор
    Ясно!`ВАС` също са вътре...
  • 20 да го

    1 0 Отговор
    изкарат по реда А...до Я ?!...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове