Last news in Fakti

19 Юли, 2021 10:28 4 398 92

Учителите искат 10% увеличение на заплатите до края на годината

  • учители-
  • заплати-
  • мерки

В ЕС българските учители са с най-висока степен на бърнаут

Учителите искат 10% увеличение на заплатите до края на годината - 1
Снимка: БГНЕС

Нито една партия не каза колко ще отдели за "приоритетните" просветни дейности. Ако нямаме поне 6% от БВП за образование, то всички разговори за него ще звучат кухо и безсмислено, като ненужен резонанс. Това заявяват от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

От подчертават, че премахването на делегираните бюджети, каквито са идеите на новите визионери, няма да реши всички проблеми в системата.

В позицията се посочва, че водещата роля на бройката на учениците при формиране на бюджетите със 70% тежест трябва да се съобрази и с другите компоненти - паралелки и физическа среда, както и броя на учителите. Всички те взети заедно трябва да генерират повече финансови средства за училището и детската градина.

Според синдиката, за да има учители, респективно повече млади такива, тяхната заплата не трябва да зависи от броя на учениците в паралелката и училището, а да бъде гарантирана и устойчива.

Те настояват до края на тази година учителите да получат 10% увеличение на трудовите си възнаграждения. За тази цел са необходими 350 милиона лв., при бюджет за образование над 5 млрд. лв.

В становището се изтъква, че в ЕС българските учители са с най-висока степен на бърнаут, с най-голям дефицит от компенсаторни механизми, които да ги съхранят. По тази причина от синдиката призовават да бъде изработена нова национална образователна политика за съхраняването на учителя от високото прегаряне и опазването му от несвойствени и административни волности.

Учителският труд да бъде прекатегоризиран към втора категория труд, е друго от исканията, както и да се гарантира добавката от Учителския пенсионен фонд да се ползва пожизнено и безусловно дори и при ранно пенсиониране на учителите.

Според Синдикат "Образование" трябва да се отнеме политическото влияние при назначаване, контролиране и уволняване на директори, а също да се въведе мандатност на директорската длъжност, като тя бъде съобразена с ценз и управленчески опит.

Мандатността да бъде с неограничен брой на мандатите, но представителните синдикати да участват в комисиите за назначаване на директори. Предлага се на четири години директорите да преминават през атестация в комисията да участват контролните органи на РУО и представителните синдикати, а не родители и обществени съвети, защото нямат необходимата компетенция.

Синдикат "Образование" настоява промените в Закона за предучилищното и училищно образование да бъдат незабавни и фундаментални.

По отношение на учениците и родителите се предлага да се въведе договор между родителя и директора за спазване на училищния правилник и да се намали броят на учениците в паралелки и групи. Сред другите искания са въвеждане в начален етап на оценки и повтаряне на класа при неусвояване на образователния минимум; въвеждане на оценка за дисциплината на учениците; отпадане на НВО в четвърти клас; ефективно увеличаване на дейностите по интереси във всяко училище, а не само при участие в проект и национална програма; реално намаляване на обема и трудността на новия материал към 30%, за сметка на 70% проектно базираното обучение и практическите упражнения; вменяване на повече отговорности на родителите, без страх от политически реваншизъм;

За учителите в училищния закон се предлага преминаване на детските градини към делегирани бюджети; ефективно намаляване на административната тежест; участие на синдикатите в комисиите при назначаване на директори; преминаване на атестирането на учителите като елемент на инспектирането, като основно се ползва базата на атестационната карта от диференцираното заплащане; увеличаване броя на психолозите и/или педагогическите съветници във всяка образователна институция, без ограничение от броя на учениците в училище; изравняване на нормативите на всички педагогически специалисти към 648 часа годишно и отпадане на седмичната дискриминационна норма на учителите в начален етап; назначаване на асистент-учители, които да не работят с ученици, а да подпомагат педагогическата и административната дейност в училище.

Относно ваксинационната кампания от синдиката заявяват, че императивът само ваксинирани родители да имат достъп до детската градина, няма да сработи и е дискриминационен. Те напомнят, че засега няма закон или наредба за задължителна ваксина срещу коронавирус.

Назидателното отношение по повод на имунизациите към учители и директори да се съобразят безропотно с наложения морален натиск за социална отговорност, забравяйки това да бъде вменено на много други професии с обществена значимост, може да събори нечие управление, предупреждават още от синдиката.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съветника

    13 77 Отговор
    Радев не дава. Заплатите са бетон поне 10 години. Само цените ще вдигаме.

    Коментиран от #3, #4, #10, #27

  • 2 Един

    122 16 Отговор
    Това е несериозно ! Не може едни и същи социални групи да искат постоянно увеличение на заплатите!!!!

    Коментиран от #13

  • 3 Пея

    100 13 Отговор

    До коментар #1 от "съветника":

    Че те година не работиха?

    Коментиран от #87

  • 4 Последния Софиянец

    107 12 Отговор

    До коментар #1 от "съветника":

    И защо?Седят си вкъщи даскалите,а децата скитат неграмотни по улиците.
  • 5 Те се

    74 8 Отговор
    покъдаха от работа , че и пари искат ?!
  • 6 Пенсилвания

    82 7 Отговор
    Сега един учител получава повече отдоцент в университет и почти колкото професор.

    Коментиран от #18

  • 7 Прекалено и нагло

    99 8 Отговор
    Хайде стига вече. Колко увеличение искат ? 7 месеца онлайн, пари за дрехи 3 пъти годишно, над 60 дни платен годишен отпуск и накрая безплатни почивки. Резултат - неграмотни деца
  • 8 Бойко шкафа

    36 4 Отговор
    Аз пък съм си поръчал нови нощни шкафчета...

    Коментиран от #11

  • 9 koko

    3 72 Отговор
    Радев не само, че няма да ги вдигне, но и ще съкращава учители, целта му е да опростачи децата като ги остави без образование.

    Коментиран от #51

  • 10 Дядо курти от село ПипЕрКоВо

    39 1 Отговор

    До коментар #1 от "съветника":

    Това ли те инструктира твоя шеф,бай тиква да напишеш ...
  • 11 ОТВРАТЕН ОТ ББ

    47 7 Отговор

    До коментар #8 от "Бойко шкафа":

    ТИЯ СТАНАХА МНОГО НАГЛИ КАТО МЕН!!!! АМА МИ РЕЗНАХА ПЪТЕКИТЕ ЗА КРАДЕНЕ НАГЛИ ДАСКАЛИ!!!
  • 12 Емил

    54 7 Отговор
    Да им спрат заплатите напълно, докато има мисирки, дето пишат "бърнаут"!? Това нещо какво значи - да ти настръхнат бърните ли?
  • 13 boyde

    37 3 Отговор

    До коментар #2 от "Един":

    "+" - без обществото да забелязва положителен резултат от труда им...
    (лекари, полицаи, държавна и общинска администрация...)
  • 14 Българка

    61 6 Отговор
    Учителите вече наглеят! От всички обявени от Слави преоритети, единствено подкрепям драстично съкращение на чиновниците- калинки! Частният сектор не смогва да издържа стотици хиляди хрантутници на държавна хранилка
  • 15 гадно

    58 7 Отговор
    То вярно, че апетита идва с яденето, но даскалите започнаха да се оливат . По колко пъти ще им вдигат заплатите, какво да кажат пенсионерите тогава??? .

    Коментиран от #35

  • 16 Искат

    61 6 Отговор
    ама няма ! Най - дългите летни ваканции в Европа , плюс другите през месец - два , празници - мразници и колко работни часа им се събират годишно ?
  • 17 Проданов

    51 6 Отговор
    Хм ..а доходите от частните уроци, които не декларирате съотв. не плащате на тяхна база осигуровки и данъци??? Кога и вас ще ви притиснат? Освен че принуждавате с мека сила за тези уроци..
  • 18 Емил

    7 24 Отговор

    До коментар #6 от "Пенсилвания":

    Така трябва! Учители малко, професори и доценти - с лопата да ги ринеш!!! ;)

    Коментиран от #71

  • 19 Гост

    17 56 Отговор
    Учителите получават колкото продавачите в мола. Ако искате децата ВИ да са повече от това, ТРЯБВА ДА ПЛАТИТЕ. ЯСНО ли ви е? Само качеството дава качество. Злобата дава злоба. Лекари и учители са подценените професии, вие гледате певички, миски и актриски да са с хиляди. Децата ви се друсат, пият и простеят, но не плащате, за качество и никой качествен не става даскал. Кръгът е затворен!

    Коментиран от #72

  • 20 Пиянка Такева

    52 4 Отговор
    Герберастите увеличиха заплатите на даскалите прост, за да гласуват за тях.Даскалите получават повече от професорите, проста държава
  • 21 К Георгиев

    43 4 Отговор
    До кога бюджетните заплати ще превъзхождат заплатите в частния сектор. Редно е тези които пълнят бюджета да взимат повече от тези които го източват. В природата винаги кърлежите и бълхите унищожават донорите си .
  • 22 Емил

    20 22 Отговор
    Чета коментари и си мисля - докато хората вместо да мислят как да си увеличат доходите, мислят как да намалят чуждите, няма да забогатеят! Социализмът си отиде, ама соц. психологията не!
    Заплатите трябва да се вдигат поне с 25% годишно, за да стигнем 2024 г. 70% от стандарта в ЕС! Само тъпите русофилистици мечтаят за замразяване на заплатите и намаляване на цените!

    Коментиран от #74

  • 23 аз съм Веска

    35 5 Отговор
    НЯМА ЛИ РОДИТЕЛСКИ ОРГАНИЗАЦИИ , КОИТО ДА ПОИСКАТ ЗНАНИЯ ЗА ДЕЦАТА В УЧИЛИЩТНИ УРОЦИ .
    ЗАНИМАЛНИТЕ ДА ОТПАДНАТ КАТО ЧАСТЕН БИЗНЕС .
    УМОРИХА ДЕЦАТА . ОГРАБИХА РОДИТЕЛИТЕ .

    Коментиран от #32, #75

  • 24 tomito

    40 3 Отговор
    Те учителите хубаво искат увеличение на заплатите ,а имат ли нужната квалификация да преподават на децата ни .Децата си правят каквото искат по време на час , а учителите ги наблюдават безмълвно.
  • 25 Терминал 2

    30 1 Отговор
    Даскалите имат една проста шефка баба Такева.Никакво увеличение, професорите стягат куфари за чужбина

    Коментиран от #29

  • 26 Недоволна

    41 4 Отговор
    Стига вече! Това ли ви казват синдикатите? За работата която вършите не заслужавате у тези заплати.Да се задължат учителите, които дават частни уроци да се облагат с данъци.Познавам една математичка, която не харесва 2500- 3000 лв на месец от заплати и частни уроци.Нахалството ви е безгранично.
  • 27 Радев

    38 5 Отговор

    До коментар #1 от "съветника":

    Ей,големи наглеци бе! " Обучават" он лайн,с месеци ги няма в училище,3 месеца ваканция и искат още??!! Ха ха ха!! Ало, даскалите,избиратели на Тиквата!! Гювечът свърши!! А знаете ли че основната заплата на редовите лекари е 1060 лева?? И ако учениците не са здрави,кого ще " обучавате бе тикви??
  • 28 Баба Янка

    31 7 Отговор
    Един даскал получава над 2000 лева и още искат, учат децата по програми от соца Готованковци
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хаха

    21 14 Отговор
    Вижда се, че всички плюят образованието! Прост народ - слаба държава! Всички мислят, че учителите вземат огромни пари! Ами вижте какви пенсии вземат и ще ви стане ясно, колко са им заплатите. Щом са толкова големи, защо не вземат всички да станат учители. Българина гледа все канчето на другия, не своето! Да сте чули и видяли даскал милионер! с 45 годишен стаж - 500 лева пенсия! И вие плюете ли плюете! Че образованието ни е под всяка критика е вярно. Но за това са виновни всички! И управляващи и общество! Моиже ли учител да се скара и наругае ученик - не! Мама и тати ще го осъдят! А да не говорим, ако му пипнат ушето! Гледайте не заплатите! В образованието се наливат милиони, които изчезват... Но не за заплати. А за безкраен низ от измислени щуротии за някой фирми разбира се! Лесно е да се плюе! Това го умеем перфектно! Да рушим - също! А можем ли да градим - най-бедната държава в Европа! Най-неграмотния народ! Хора с висше образование, а не могат да четат и пишат, а камо ли и да смятат! Това сътворихме всички ние! Даскала си стои в къщи и не му пука - има и такива за жалост! И те са пред очите ми и със заплата по голяма от моята! И искам системата да е такава, че да ги няма! Но с плюене няма да я оправим!

    Коментиран от #36, #44

  • 32 Емил

    15 7 Отговор

    До коментар #23 от "аз съм Веска":

    Те, знанията с искане от родителите не стават! Трябва децата да поискат да знаят, а това не е проблем на учителите, а на родителите! По комунистически образец родителите прехвърлиха на училището задължението да им възпитават децата и сега реват! Каквото е възпитанието вкъщи - такива са децата!!!
  • 33 Бивш у-л по математика

    16 3 Отговор
    Личи си,че есенцията на нацията се изнесе зад граница през последните години. Тук останаха само хората, чиято представителна извадка ясно се вижда в коментарите под статията. Трудно се работи с тези родители. Нямат капацитета нужен им да разберат, че без образование, здравоопазване и сигурност, държавата е невъзможна. Който иска да им учи "златните" дечица за 850 лв. след данъци в държавни у-ща. Аз предпочитам да работя на частно с хора, които реално ценят образованието и осъзнават, колко важно е то.
  • 34 Добре,но

    12 8 Отговор
    Къде са извън класните занимални по време на ваканцията? Всеки преподавател прекрасно знае,кой деца са със минимум знания.Точно с тях трябва през лятото да има догонващи часове.Специално по математика,физика,химия,български език.Това е съзнателно унищожена практика от Социализма.При недостатъчно знания в точните науки- на занималня.Достатъчни са два учебни часа на ден.Това гарантира плавно, безпроблемно навлизане в новия учебен материал.Такова чудо- над 2 календарни месеца платен отпуск през лятото,отделно две ваканции,плюс национал.прсзници няма никъде.От реални приблизително 220 работни дни в годината( това е за всички останали работещи) , единствено те работят максимум около 120-130 дни.Но получават заплащане за 12 месеца.Не съм против предишните увеличения.Но прекаляват! Средно за страната няма учител под 1500 лева нетно възнаграждение.

    Коментиран от #38

  • 35 Пич

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "гадно":

    , не се оливат даскалите, ами синдикатите, такива като такева и сие.
  • 36 Шшшшшшш

    20 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хаха":

    Преди класната ако се оплачеше от мен, цяла седмица имаше война БЕЗ мир в къщи. Сега ограниченият родител вярва на хубостника си, който освен,че е функционално неграмотен, пречи и на останалите. Тези родители са най-големият пробрем на образованието. А заплатите ги гледайте след данъците, не това което пишат вестниците.
  • 37 ХРАНТУТНИЦИ

    19 7 Отговор
    Лапат безотчетно пари от частни уроци, не плащат една стотинка данък. Аз предлагам първо НАП да им разследяа имуществото и като обере това, което е над недекларираните доходи, тогава да им даде 10% увеличение. Без да засягаме въпроса с жалкото ниво на образованието.

    Коментиран от #40

  • 38 Шшшшшшш

    4 10 Отговор

    До коментар #34 от "Добре,но":

    1250 лв са преди данък. След данъци падат с почти 30% реални пари. Смятай колко са, ако можеш..

    Коментиран от #50

  • 39 Уйке

    16 2 Отговор
    В производството заплащането с формира върху обема и Качеството на произведения продукт! Питам и синдикатите, и МОН какъв продукт като качество се произвежда във ВУЗ и СОУ в България? Аз ще им кажа на тези институции-продукт с много ниско качество-брак! Неграмотни хора със средно и висше образование! Какво и за какво увеличение говорите!
  • 40 Шиишшш

    12 3 Отговор

    До коментар #37 от "ХРАНТУТНИЦИ":

    Прозззт народ остана тука, ей! Като има такива с ниско КПД и техните деца пречат на останалите, тези останали ще търсят допълнително обучение, което съответно се заплаща. Възпитайте си децата, поне да не пречат. Тогава ще намалеят ниждаещите се от частни уроци...
  • 41 следващата

    17 7 Отговор
    Засрамете се малко. Колко пъти ще ви увеличават заплатите? Какво образование давате на децата? Аз живея на село, в което има училище и имам наблюдение колко са грамотни. На 14 години не познава часовника, а да не говорим да си напише името.Колко работни дни имате в годината ? А какво ще кажете за тази неграмотност?

    Коментиран от #42

  • 42 Златни, безгрешни деца

    10 6 Отговор

    До коментар #41 от "следващата":

    Работим с материала, който ни предоставят родителите....

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 12345

    17 6 Отговор

    До коментар #31 от "Хаха":

    Я, ми кажи, къде другаде по света учител да има по-голямо възнаграждение от професора?

    Коментиран от #73

  • 45 Тракиец

    15 4 Отговор
    Беше време когато учителя,попа и кмета бяха на почит.Сега на мода е чалгата.Хора възпитавайте си децата и не ги пращайте на училище да ги гледат учителите,а вие по цял ден на кафе.Образованието ще ни измъкне от дъното.10%от населението на тази теритоя става за нещо всичко друго е гмеж.Никой ни ние виновен за корупция и ниски доходи.Виновни сме ние с мързела си и простотията.За учителите с любов.
  • 46 следващата

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Златни, безгрешни деца":

    А ТОГАВА ЗАЩО ПРЕМИНАВАТ В ПО ГОРЕН КЛАС ?
  • 47 Откога ,,журналистите" започнаха...

    2 1 Отговор
    Да пишат на някакъв неразбираем за незнаещите английски език?Нали в България се пише на Български ,уважаеми журналисти и списвачи на всякакви клюки?
  • 48 да питам

    14 7 Отговор
    Малко ли им увеличиха заплатите, че още искат?
    Всичките са калинки на ГЕРБ.
  • 49 Гост

    14 0 Отговор
    "Учителите пият Валидол, а учениците Екстази !"
  • 50 5491

    17 8 Отговор

    До коментар #38 от "Шшшшшшш":

    А по колко лекторски часове имат учителите, знаеш ли? За клас квалификация вземат пари, за степен ''старши'' или ''главен'' учител вземат пари, 13. заплата получават, пари за облекло, пари за 24 май... Нямат право да реват за увеличение. Кйото е недоволен от учителската заплата, да отива в частния сектор, там се търсят кадри. Учители има много.
  • 51 Поп Андрей

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "koko":

    Като гледам, ваша милост не сте учили по времето на Радев но опростачването ви е сто процента.
  • 52 Големанов

    14 1 Отговор
    Знаете ли, че баба Такева е милионерка и то не от учителстване?
  • 53 Долу ГЕРБ

    10 6 Отговор
    Даскалите са електорат на герберастите
  • 54 Пенсионер

    7 3 Отговор
    Не да ги увеличат,а да ги намалят,за да има за достойни пенсии за бившите учители и всички останали...
  • 55 Ама стига вече

    12 6 Отговор
    Учителите вече взимат повече от военните, ами я качете един учител на един самолет, да видим как ще се справи😵😵то бива наглост, ама чак толкова... като гледам много ги учат😩😩😩

    Коментиран от #57

  • 56 учителя

    11 3 Отговор
    Как искате да стане нещо , като даскалите са назначават с връзки ? Масова проверка на ново назначените даскали в последните 10 години по предметите дето преподават - изненадващи изпити и ако не го вземе да се уволнява ! Директорите да се уволняват при наличие на такива ,, учители''също така. Само по този начин трябва да се изчисти системата от паразити. Трябват честни конкурски със изпитии по този начин да се назначават хора дето мислят за бъдещето на децата, а не как да мине ден за ден... заплатка до заплатка....ваканция до ваканция !
  • 57 оня с коня

    5 5 Отговор

    До коментар #55 от "Ама стига вече":

    Първо намери Читав Самолет в БГ който да може да лети и тогава качвай Учители на него.Някой ден като дойдат Ф-ките,тогава може.
  • 58 дааа

    0 4 Отговор
    Всички със зелените правоъгълници и многото "+"чета, заслужавате си съдбата!
  • 59 айде стига

    16 5 Отговор
    ПРИ "ТОЛУПА" БИБИТКО ТЕЗИ НЕКАДЪРНИ ТЪРТЕИ ПОЛУЧИХА ЕДНИ ОТ НАЙ-ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ ПРИ ДОКАЗАНО ПОКАЗАТЕЛИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО! САМО И САМО ДА ГЛАСУВАТ ЗА ШАЙКАТА! ОТТУК НАТАТЪК САМО ПРИ ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ И ЯКИ СЪКРАЩЕНИЯ - В ГЕРМАНИЯ ЕДИН УЧИТЕЛ ПРЕПОДАВА ПО 2 -3 ДИСЦИПЛИНИ, ТУК САМО ИСКАТ ДА СА ОНЛАЙН ДОКАТО БЪРКАТ МАНДЖИТЕ! АЙДЕ СТИГА! ИМА И ДРУГИ ВАЖНИ ПРОФЕСИИ!
  • 60 некадърник

    11 6 Отговор
    Това 80 годишната вечна синдикалистка ЯНКА ТАКЕВА ли го иска, дето уреди щерките при всички правителства и затова седи и само "урежда" даскалите, дето масово не стават за нищо? "Бърнаут" няма как да получат, щото главно НЕ РАБОТЯТ НИЩО! Да не говорим, че по света трябва задължително да се ваксинират, а тук се правят на "ни чул, ни видял"! Тук синдикатите са "патерици" на властта - видяхме при Баце!

    Коментиран от #63

  • 61 5789

    8 1 Отговор
    Чиновниците в министерството и РУО-тата и учебните програми несъвместими с броя на часовете са в основата, също регулацията на права-задължения на учениците и учители, ученици ненаказуеми и учители без права, могат само да са виновни за всичко по подобие на здравеопазването-търговски дружества с пътеки за финансиране, колкото повече работят, толкова повече разходи непокрити, БГ ненормалщини от времето на костов
  • 62 nikoia

    9 4 Отговор
    На предните избори беше извадена статистика как през годините са се увеличавали учителските заплати и е намалявали резултатите по Пиза/ качеството на образованието/.Какво увеличение, какви 5 лева бълнуват синдикатите.

    Коментиран от #64, #66

  • 63 5789

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "некадърник":

    Повечето в системата са прекарали ковид т.е.имат имунитет, поради взаимодействие с младите/безсимптомни/ непрекъснато в близък контакт продължително време
  • 64 5789

    3 3 Отговор

    До коментар #62 от "nikoia":

    Пиза не измерва знанията по БГ учебни програми, целта им е да помагат т.е да опростяват и така да бълва системата малоумници като на запад
  • 65 1/2

    11 6 Отговор
    Трябва да им ги намалят на половина. От две години не работят, децата си ги обучават родителите. Като са им малки заплатите да ходят в частния сектор. Да дойдат хора, които искат да работят. Да взимат за учители само след магистърска степен.

    Коментиран от #67

  • 66 Дебилчев

    6 4 Отговор

    До коментар #62 от "nikoia":

    БГ ученик като се премести в Англия и го подложат на изпит с цел включване в група, покриват над 90% по математика, английски...и то от обикновено провинциално средно училище, ей това е показател, Пиза е замислена история с цел ВМЕШАТЕЛСТВО
  • 67 Дебилчев

    6 8 Отговор

    До коментар #65 от "1/2":

    Теб да те вържа на място на учител ще гризнеш въжето и ще избягаш, как определяш "не работят" бай ...й, завистливо злобарче си, нямащ представа
  • 68 СРАМОТА

    16 2 Отговор
    НА УЧИТЕЛИТЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ИМ СЕ ВДИГНАХА ЗАПЛАТИТЕ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИТЕ ПРОФЕСИИ. НЕ СЪМ ЧУЛ УЧИТЕЛ, ДА ИЗЛЕЗЕ И КАЗВА, ДА ТЪРСИ ИЗХОД ЗА ТОВА, ЧЕ ОСТАВЯТ НЕГРАМОТНИ УЧЕНИЦИТЕ - УЧЕНИЦИ ЗАВЪРШИЛИ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ И ВУЗ-ОВЕ СА НЕГРАМОТНИ. ТОВА Е ФАКТ! ПАРАДОКС! И ТЕЗИ СЪЩИТЕ ИСКАТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ, ЗАЩО С КАКВО ПРАВО? СЕГА РЯДКО СА УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО НЕ ХОДЯТ НА ЧАСТНИ УРОЦИ ПО БЪЛГАРСКИ, МАТЕМАТИКА, ЗАПАДЕН ЕЗИК И Т.Н. ОСТАВИ, ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ ИМ СТАНАХА СОЛИДНИ - ПО-ВИСОКИ ОТ НА ДРУГИТЕ ПРОФЕСИИ , НО И ПОЛУЧАВАТ И ПО НАЙ-МАЛКО ОЩЕ 1 ЗАПЛАТА ОТ ЧАСТНИ УРОЦИ И ТО ОТ ДЖОБА НА НА ТЕЗИ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ ПО-МАЛКО ОТ ТЯХ. А, СТИГА! ПИСНА МИ ВСЕ НЯКОЙ ДА ПЛАЧЕ ВСЕ ЗА УЧИТЕЛИТЕ, УЧИТЕЛИТЕ, УЧИТЕЛИТЕ, А ДРУГИТЕ? НЕ БИЛИ ДОСТИГАЛИ УЧИТЕЛИТЕ, СЕРИОЗНО ЛИ? Я ДА ПОГЛЕДНЕМ СТАТИСТИЧЕСКИТЕ СПРАВКИ ПРИ 9 МИЛИОНА В БЪЛГАРИЯ 1989 Г. КОЛКО БР. УЧИТЕЛИ Е ИМАЛО В БЪЛГАРИЯ И КОЛКО БР. ИМА СЕГА - 2021 Г. ПРИ НАСЕЛЕНИЕ 6 900 000, ОТ КОИТО 2 МИЛИОНА СА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ И УЧЕНИЦИТЕ ТОГАВА БЯХА ГРАМОТНИ И НЕ ХОДЕХА НА ЧАСТНИ УРОЦИ.
    ЗА ПРЪВ ПЪТ ПРЕЗ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА НА МАТУРИТЕ ИМАТ НАЙ-ВИСОК УСПЕХ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ УЧЕНИЦИТЕ УЧЕХА ДИСТАНЦИОННО ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ГОДИНА, ЗАЩО - ЗАЩОТО ДЕЦАТА СИ БЯХА В КЪЩИ И ЯВНО РОДИТЕЛИТЕ СА ПО-ГРАМОТНИ И ОТ УЧИТЕЛИТЕ, УСПЯХА ДА ПРЕДАДАТ ЗНАНИЯТА НА ДЕЦАТА СИ И ТЕ ДРЪПНАХА НАПРЕД.
    НАВСЯКЪДЕ, ВЪВ ВСИЧКИ ПРОФЕСИИ ИМА НЕДОСТИГ НА СПЕЦИАЛИСТИ, А ТЕЗИ КОИТО ГИ ИМА СА ПРЕД ПЕНСИЯ, А НЯКОИ ДАЖЕ СА И ПЕНСИОНЕРИ, НО НЕ ПИЩЯТ

    Коментиран от #69, #78, #85

  • 69 СРАМОТА

    11 1 Отговор

    До коментар #68 от "СРАМОТА":

    ПРОДЪЛЖЕНИЕ!


    И НЕ РЕВАТ, КАТО УЧИТЕЛИТЕ. ЗАПЛАЩАНЕТО ИМ Е ПО-НИСКО ОТ УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ И НЯМАТ ПО 3 МЕСЕЦА ОТПУСК ПРЕЗ УЧЕБНАТА ГОДИНА, НЯМАТ ПРИВИЛЕГИИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ, КОЕТО НАДМИНАВА И ПРИВИЛЕГИИТЕ НА СИЛОВИТЕ МИНИСТЕРСТВА. СРАМОТА! ТОВА, КОЕТО ИСКАТ УЧИТЕЛИТЕ ВЕЧЕ Е НАГЛОСТ!
  • 70 реформатор

    7 2 Отговор
    Учителите да не гледат в паничката на ЕС, защото половината са калинки и заплатите няма да оправят образователната ни система. Трябва реформа, а не само заплати.
    Така навремето ревяха съдиите, колко ниско платени били и как колегите им в Европа вземали двойни и тройни заплати. Е , колкото повече им увеличаваха заплатите през последните 20 години, толкова по некадърни и продажни станаха - няма ефект от увеличение на заплати без критерии за заемане на длъжността.
  • 71 ......

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Емил":

    Я да дадат качествено образование и това да е критерият!Я малко да намалят почивките,допълнителната седмица ваканция,ако си член на профсъюза,Двете половин извънредни заплати,парите за дрехи,10те заплати при пенсиониране и да бачкат!Ама яко да си гледат работата!Не да ми назначават инжинерче,дето не могло да си намери работа,изкарало едногодишен курс за учител.Между другото,такива се търсят.Хем не знаят,хем по малко им плащат,хем мълчат.За многото власт на директорите,които назначават по симпатии и си и мат свой кръг послушковци.
  • 72 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Много криво си разбрал образователната система. При соца учителите пак вземаха малко, но имахме в пъти по-качествено образование от сегашното. Същото беше и в здравеопазването. При социални професии, като здравеопазване и образование, щом ги подчиниш на финансов интерес резултатът е опорочаване, корупция и бавен крах на системата с резултати, често клонящи към нула. Това са професии-призвания. Те не бива да се осланят на алчността.
  • 73 67889

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "12345":

    Не е по-голямо, а ти кажи колко са професорите в БГ в сравнение с други страни, професори да искаш от 🙂библиотекарски и философи

    Коментиран от #80

  • 74 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "Емил":

    Само крайно пр03тите евроатлантици не могат да осъзнаят, че вдигнат ли се заплатите, още на другият ден ще са се вдигнали и цените в магазина.
  • 75 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "аз съм Веска":

    Целта на това съсипване на държавното образование е, всички да бъдем принудени, да си пратим децата по частни училища, да плащаме хиляди левове на учебен срок. Шестици ще се пишат само за добър ден, за да сме доволни и да плащаме редовно.
  • 76 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Тез вече,нахални!!!
  • 77 ГЕРБ=БСП=ДПС

    8 1 Отговор
    6% увекичение на заплатите, но и 10% съкращаване на учителите. И ПРОМЯНА НА УЧЕБНИТЕ ПЛАНОВЕ. Децата ГИ учат много глупости. А не ги учат на финансова грамотност/как да разпределят парите си и за как да ги харчат, колко заем могат да си позволят/. И на правна грамотност/какви са им равата, какви са правата и задълженията на полицаите, как да намерят адвокат и да се обърнат към съда, какви са законите, по които живеем/.
  • 78 Летище София

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "СРАМОТА":

    Даскал в детска градина има заплата по-голяма от доцент във ВУЗ! Това е извращение!

    Коментиран от #84, #88

  • 79 temerut

    7 1 Отговор
    Не са заплатите,които да доведат млади учители!Такава бумащина,такъв недомислен закон,такава липса на права карат учителската общност да се чуди за какво ли и е да се занимава!В училище все по-често идват деца без елементарни навици-да се хранят сами например,без идея за правила,но с много логопедични проблеми и с дефицити при общуване.Изобщо ...Не е само до пари проблемът!
  • 80 Ганчев

    5 0 Отговор

    До коментар #73 от "67889":

    Професори според ВАК не са много, около сто в цяла България, но герберастите закриха ВАК. След 5 години няма да има и толкова, повечето ще се пенсионират, нови няма, други поемат на Запъ
  • 81 JEFF

    6 1 Отговор
    Много са нахални. Само парите ги интересуват, а качество на образованието граничи с нула. Тази професия ссе изроди, всеки който не може друго става даскал.

    Коментиран от #83

  • 82 Съкращения

    3 1 Отговор
    В България има много чиновници, учители и полицаи.Трябва да ги съкратят наполовина.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 5789

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "Летище София":

    Не е вярно това, байно
  • 85 Дебилчев

    0 2 Отговор

    До коментар #68 от "СРАМОТА":

    Много на ДУШМАНИТЕ🙂
  • 86 Тракиец

    5 3 Отговор
    Чета коментари и не вярвам на ушите си.Толкова прост народ на тази територия наречена България.Оплюйте учителите браво.Абе на половината ученици родителите немогат да пишат вие искате чудеса да правят.Възпитавайте си децата.Затова родителите им гласуват за Слави или Тиквата.Защото и те са толкова умни.
  • 87 Преподаваха

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пея":

    Он лайн ..с ракия и салата и още някой екстри....Докато другите се трепат от работа,Да им изкарат заплатите...На 1100 Бруто ми подържат 400 лв. И тия нагълци искат още.Па ако може и пандемията да не спира.СУПЕР.Ааааа.?
  • 88 temerut

    4 1 Отговор

    До коментар #78 от "Летище София":

    Докато говориш в къщи за ДАСКАЛИ,а не за учители и детето ти чува и вижда твоето високомерно презрително отношение към тях,образованието ни ще е все некачествено.Ето за това става дума,а не за пари.
  • 89 Енгелс

    3 1 Отговор
    Гарантирана и устойчива заплата може да има само при социализма. При капитализма няма такова нещо.
  • 90 Васил

    2 3 Отговор
    Само 10% колко са скромни и те станаха като депутатите на всеки три месеца увеличение.
  • 91 възпитан

    3 2 Отговор
    Прекалено нагли стават цяла година от къщи работеха по пижами,а освен заплатата и представително облекло взеха по 600лв.,ДМС на 3месеца вземат като бонусите на правителството и по 60дни отпуск имат,компютри им дават и някои си ги преватизират и всяко междучасие като са на училище са на цигарка,а успех задоволителен
  • 92 учител

    4 1 Отговор
    Колегите прекаляват. Парите са достатъчно,взимаме почти колкото един доктор в Пирогов. Не бъдете алчни. А и истината е,че днес в училище не се работи така както преди. Просто присъстваме и отвреме навреме преподаваме
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове