19 Юли, 2021 18:35 3 925 68

Адвокат: При задължителна ваксинация очаквам бунтове

  • задължителна ваксинация-
  • бунтове-
  • адвокат

Адвокат Петрова не изключва възможността да има фалшифицирани документи от „Пирогов“

Адвокат: При задължителна ваксинация очаквам бунтове - 1
Снимка: БГНЕС

Очаквам лавина от дела и недобра реакция от обществото. Това коментира пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова по темата със задължителната ваксинация. В Италия и Франция медиците се вдигнаха на бунт, защото отказаха те да са таргет групата, която подлежи на задължителна ваксинация, каза адвокат Петрова.

Сама по себе си тезата, че ще хвърляме ваксини, не е условие някой да се ваксинира, смята тя.

Относно предлагането на стимули и рестрикции за ваксинация Петрова заяви, че от правна гледна точка е много странно да се обвързва със стимули и рестрикции нещо, което не е задължително.

Това, че не сме успели като експерти, лекари и общество да убедим някого, не може веднага да бъде решавано по най-лесния начин, категорична е Мария Петрова.

„Хайде сега ще ви дадем още 2 дни отпуск или 200 лева над заплатата. Това е въпрос на свободен избор. Още по-страшното е когато този свободен избор бива по някакъв начин ограничаван или вземан под някаква рестрикция – примерно можете да работите в заведение за обществено хранене, само и единствено целият персонал е ваксиниран.“

„Нека да помислим трезво – по този начин не повишаваме доверието на обществото. Ние или ги заплашваме, или ги „купуваме“.

Специалистът по медицинско право отбеляза, че казуси идват най-вече от работодатели, които се опитват да принудят персонала да се ваксинира. „С влошаване на отношението към хора, които са една идея по-резистентни в тази посока – дали по свои съображения, дали по медицински причини без значение.“

По друга гореща тема - размяната на реплики между здравния министър д-р Стойчо Кацаров и „Пирогов“ Мария Петрова изтъкна, че „след скандалите с трансплантациите, сега това тотално разрушава доверието между лекари и пациенти“.

Източването на Здравната каса е престъпление и документна измама, уточни адвокат Петрова. Според нея от „Пирогов“ идват разнопосочни и объркващи сигнали.

Мария Петрова коментира поставяния знак на равенство между контрола и репресията и определи ситуацията като „грозна“.

Казусът „Пирогов“ е интересен, защото почти няма болница, в която да не се случват документни измами, подчерта Петрова.

Документните престъпления в болниците са ежедневие, смята Мария Петрова. По думите ѝ нямаме електронно здравеопазване и стандарт, по който да се води тази медицинска документация.

„И всеки във всякакъв момент може да я подмени, допише, изгуби, да напише това, което той е преценил за важно и да пропусне друго“, изтъкна тя.

Адвокат Петрова не изключва възможността да има фалшифицирани документи от „Пирогов“. Детайлите на този казус трябва да коментира прокуратурата на първо място, смята Петрова.

„Едно такова разследване ще е бавно, ще е тегаво, но отговори на всички тези въпроси, които обществото си задава, ще получим от прокуратурата.“, посочи специалистката.

Петрова е на мнение, че като общество трябва да си дадем ясна сметка защо сме на първо място по хоспитализации и защо финансираме само и единствено болничната помощ, а страда извънболничната.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 9 Отговор
    Кацаров е наш човек.Той ни познава и знае какво го чака ако ни предаде.

    Коментиран от #12, #16

  • 2 Какви бунтове

    19 22 Отговор
    От народа стадо ли? Едва ли. Аз не съм ваксиниран, но не знам как ще реагирам

    Коментиран от #9, #25

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Верно ли

    30 1 Отговор
    А така! Внимателно да се чете!

    Коментиран от #17

  • 5 БУНТАР

    52 3 Отговор
    ПРИ БУНТОВЕ ОЧАКВАМ ШУТОВЕ И ШАМАРИ

    Коментиран от #60

  • 6 За мода

    21 0 Отговор
    Е П М ваксъри!
  • 7 NikNay

    26 0 Отговор
    Темата стана две в едно - от къде почна накъде се извъртя ....

    Коментиран от #65

  • 8 КОКО

    23 0 Отговор
    Предлагам да включат и други заболявания, при което да плащат на пациента за лечението му!)
  • 9 Ти като не знаеш

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Какви бунтове":

    Останалите знаем
  • 10 Никой не вярва никому

    42 0 Отговор
    особено пък на "бялата каста".Достатъчен е един смъртен случай след "задължителната ваксинация" Бентът се отпушва и става потоп като в Германия..
  • 11 anonimen

    63 1 Отговор
    Казал съм го,и пак ще го кажа-агитира ли някой за ваксата,значи получава кинти за това.Ама яко кинти!!!И в момента,сзо и мвф шарят яко парата,за да се задължат експериментално определени групи , да станат част от ПЛАНдемията и опитите с хора.Ако мине-мине.Ако не-ще измислят някакъв нов щам.Например щам от ивицата Газа.
  • 12 честен ционист

    14 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На Славуца докторицата ще ви наниже шота. Нема де да шавате.
  • 13 Онзи

    59 1 Отговор
    Народа тръгне ли нищо не може да го спре. Хората няма да се оставят да ги изтровят с инджекции.
  • 14 На кратко

    21 16 Отговор
    Всички на държавна хранилка трябва да са задължително ваксинирани - лекарите на първо място и след това другите престъпници -полицаи,прокурори.След това учителите и служителите във всички държавни учреждения.И като стимул да им се дадат ваучери за почивка в Гърция.
  • 15 123

    59 1 Отговор
    Да пробват и ще ги изметем! Няма да се ваксинираме с експериментални ваксини!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Фейк

    24 3 Отговор

    До коментар #4 от "Верно ли":

    Публикувано във факти.бг: "Не сме успели като експерти, лекари и общество да убедим някого"
    Не сте успели , защото сте големи тарикати и не поемате отговорност !
  • 18 хмм

    61 0 Отговор
    Ще пробват поетапно да ваксинират всички. Първо ще ваксинират здравни работници, после други професии.Ще опитат да действат поетапно за да не се натрупва много напрежение.Трябва да подкрепим първите които заплашат, защото поетапно ще ни пречупят. Трябва да станем всички като един.

    Коментиран от #28

  • 19 Един

    4 64 Отговор
    Държавата има абсолютно право да въвежда административни ограничения за неваксинирани и материални стимули/санкции!!!! Не настройвйте негативно гражданите на тая държава! Ние не сме бананова република!!!

    Коментиран от #36

  • 20 Еми...

    30 1 Отговор
    Тоя документ дето го подписваме преди ваксинацията,че ако се случи нещо с нас от ваксините,дали задължително трябва да им го заврем отзад на управляващата мафия,или да го окача в рамка -аз само да питам де
  • 21 ТаУмВзе

    11 19 Отговор
    Глупости. Робът овца е толкова изтръпнал, че и ядрена война няма да го впечатли. Бунтове ли? Смех.
  • 22 факт

    8 22 Отговор
    Най-вече ромите и нискообразованите ще се разбунтуват
  • 23 гост

    5 13 Отговор
    Подкрепям становището на колегата, защото то е юридически издържано, особено в частта му ''...Публикувано във факти.бг: че от правна гледна точка е много странно да се обвързва със стимули и рестрикции нещо, което не е задължително....'' Това е вярното юридическо становище. Щом човек подписва декларация, че доброволно си слага ваксината и не съществува закон, че ваксината е задължителна, значи никой не може да принуди със силата на държавната принуда един гражданин да се ваксинира.Това е правен принцип, така, че- колегата е права. Сега- фактът е, че на работодателите много им се иска да върнат хората в офисите, а за целта трябва да сведат до минимум риска от зараз с ковид и за тях е най-добре персоналът им, дори да се разболее от ковид, да го прекара по- леко, с по-малко дни болнични. РАБОТОДАТЕЛИТЕ са тези, които искат задължителна ваксина за служителите си, за да ги вкарат в офисите, ТЕ натискат за това. Ние още нямаме ново правителство, за да предложи то ЗИД на ЗЗдр. на НС и да поиска задължителност на поставянето на ваксина срещу ковид в този законопроект. В момента в България НИКОЙ не може да ви задължи да си поставите ваксина- това е реалността, а антиваксърите да си плещят , за каквото им плащат- не ме засягат...

    Коментиран от #29

  • 24 Мангъров

    6 20 Отговор
    Щом не искат да се ваксинират болниците да не приемт болни с ковид и готово... няма бунтове и всичко си е тип топ

    Коментиран от #43

  • 25 среднощен

    36 1 Отговор

    До коментар #2 от "Какви бунтове":

    В Гърция, Франция, САЩ вече има организирано огромно движение срещу ваксините... Вчера в Англия са починали над 45 000 души от ваксинираните.... Някой нещо да казва по този въпрос..? Протести ще има, но това няма да доведе до нищо добро.... Когато в България се закрепи малко по-сигурна власт и тук ще започне натиск върху неваксинираните... Да помага Господ! Дори не можем да си представим - до къде може да стигнат нещата...
  • 26 Рошко

    21 0 Отговор
    Време му беше и адвокатите да се сетят, не само тук а и по целия свят
  • 27 гост

    9 0 Отговор
    Ама каква буря ссъс ситна градушка се изсипва в момента в София- не е истина...
  • 28 Фандъкова

    3 19 Отговор

    До коментар #18 от "хмм":

    Това го чу от някоя санитарка в болницата в Мездра?... достоверна информация. Иначе без ваксина ще живееш поне 100 години жули си домашарка и пафкай цигарки Средец

    Коментиран от #42

  • 29 Абе...

    24 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Ти убаво го каза,ама да не стане работата като в Гърция и Франция.Отначало така започнаха,че никой не ги задължава тинтири-минтири...плавно,плавно..и гледай резултата.Москва не вярва на сълзи.

    Коментиран от #34

  • 30 народен съд трябва

    31 1 Отговор
    Задължителната ваксинация е нарушение на конституцията.

    Коментиран от #32, #33

  • 31 хаха

    11 0 Отговор
    Орките в махалите ще са в шок.
  • 32 тъп ганьо

    4 29 Отговор

    До коментар #30 от "народен съд трябва":

    Като не ти изнася отивай към китай. Там като откажеш директно заминаваш в каторгата, викой няма да те пита за конституцията
  • 33 Ей Ромче

    5 23 Отговор

    До коментар #30 от "народен съд трябва":

    Ти дето прокламираш за Народен съд, ако има такъв съд ти ще си първия който аз ще искам да те вкарат в затвора защото искаш да заразяваш близките ми !

    Коментиран от #40

  • 34 гост

    31 0 Отговор

    До коментар #29 от "Абе...":

    Пиша това, което са актуалните ни закони. Семейството ми също не е ваксинирано поради ред причини, но основната е, че нямаме доверие на ваксини, които са създадени толкова набързо и чиято 3та фаза - фазата на изпитване върху хората, е съкратена като време 2-3 пъти. Ако става въпрос да се имунизираме напр. с ваксина БЦЖ или дифтетко, въпреки, че не сме бебета и деца, няма никакъв проблем- тези ваксини са изпробвани с години- мисля, над 50 години, и имаме доверие в тях, защото са си минали точната процедура и при тях е спазено времето за клинични изпитвания върйху хората...

    Коментиран от #45

  • 35 Иво

    4 29 Отговор
    Пак оглавихме поредната негативна евро класация по отношение на ваксинацията!!! Явно, сме много “умни”, което е видно от жизнения ни стандарт!?

    Коментиран от #41

  • 36 Ехото...

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "Един":

    Ние не сме бананова република , но ти мислиш като примат , който яде банани по дърветата.
  • 37 и ко пррайм

    3 0 Отговор
    Тезии в клиппа понне на ббългарски гговорят.

  • 38 МАЛТУС

    5 13 Отговор
    ГОСПОДА ЩО СЕ ПЪНЕТЕ ВАКСИНИРАНИТЕ ЖИВЕЯТ ДРУГИТЕ АКО ИМАТ КЪСМЕТ ДОБРЕ И БЕЗ ТОВА СМЕ С 4 МИЛЯРДА ПОВЕЧЕ ПОВЕЧЕ УМРЕЛИ ПОВЕЧЕ ЖИЗНЕНО ПРОСТАРНСТВО СУПЕР

    Коментиран от #39

  • 39 Счупи тъпомера

    16 0 Отговор

    До коментар #38 от "МАЛТУС":

    Май точно ваксърите не живеят много, статистиката го показва, но наистина сме много, ваксърчетата скоро ше отпаднат.
  • 40 Счупи тъпомера

    17 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ей Ромче":

    Лапнишаран, нали и боцнатите заразяват, даже в момента има вълна в държави с най-много боцнати, но ти нали гледаш телевизия. Простено ти е, тъп си.

    Коментиран от #56

  • 41 Счупи тъпомера

    17 1 Отговор

    До коментар #35 от "Иво":

    Умни сме, затова не сме като Англия, Португалия, Гърция и Израел, много боцнати, много заразени.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Счупи тъпомера

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мангъров":

    На поредната и предната вълна, ковид отделенията бяха пълни с ваксинирани, пък ти си вярвай.
  • 44 Счупи тъпомера

    13 2 Отговор
    Ще си купя автомат и да видим, как се противодейства на автомат със спринцовка. Елате ме боцнете. Нема да стане.
  • 45 Напълно съм съгласен

    23 1 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Но знаеш ли,кое е гнилото в цялата ваксионна кампания.-Декларацията,която подписваш.Ок аз ще си сложа ваксината,но ако нещо ми се случи???Според мен никой няма право да задължава ,да манипулира,или насилствено да изисква да си биеш нещо,което е с неяснота.Никоя институция няма право.Нека премахнат декларацията и я заменят със застраховка.Играта трябва да бъде честна.Държавата няма право да задължава.Хората не вярват,защото някои може би подписват смъртната си присъда.Видя какво се случи в Гърция-геноцит
  • 46 Матей

    9 1 Отговор
    И болничната помощ ,и тя как се финансира,от мноски на всички самоосигуряващи се,всеки е длъжен да дава своята лепна,има-няма пари,длъжен е,иначе остава зад борда при акулите.А бунтове по повод принудителна ваксинация ще има в махалите,при циганите няма 6-5,те не му мислят много-много,и при българите не са изключени отделни изстъпления,когато на някой му падне пердето,и да станем за чудо и приказ по цял свят.
  • 47 ФИНЦИ

    7 1 Отговор
    НЕ БУНТ МЕТЕЖИ ЩЕ ИМА КОИТО ИСКА ДА СЕ ЧИПИРА АЗ НЕ ИСКАМ ЩЕ МЕ ЛЕКУВАТ ЩОТО СИ ПЛАЩАМ АСНО ЛИ Е
  • 48 пази сеее

    4 0 Отговор
    Тази игра почва с игла,
    с много в очите ни прах.
    Аз избегах от първа игла,
    втората псувам без страх.
    Поп непознат пита дали
    може пред мен да върви.
    А пък отзад, свели глави
    доктори броят мъни.
    И може би, една душа прехвръкна край нас,
    наште съдби решила да спаси тоз час.
    Може би тя ще броди вечно в белия мрак,
    ще търси знак, че трябва пак да се прероди...

    Коментиран от #49, #59

  • 49 Бай Ганю

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "пази сеее":

    Много злокобно,бре
  • 50 СВОБОДЕН

    13 2 Отговор
    НЯМА СИЛА НА СВЕТА КОЯТО ДА МЕ НАКАРА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ С ТАЗИ ОТРОВА. 300 ЗАКОНИ ТЕ СЕ САМО НА ХАРТИЯ В ИСТИНСКИЯ ЖИВОТ ЧОВЕК САМ ОПРЕДЕЛЯ СЪДБАТА СИ А НЕ ШАЙКА ИДИОТ ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ.
  • 51 БРАВО

    7 2 Отговор
    Ама стига сте кудкудякали,... зарноволно всички ще ни принудят да се ваксинираме, просто ще използуват държавната машина ,.. нямаш ваксина - щямаш граждански права, няма работа, здравеопазване или училище за децата на неваксин,родители,и т.н. и т.н....не са решили , не са го направили, пък ти върви да си търсиш правата и зад Хелзинки. После, видяхме ползата от лозунги за протести, оставки,... тази госпожа - мед. сестрата , дали я взеха на работа дето протестираше преди време, а

    Коментиран от #53, #61

  • 52 Вакса

    2 8 Отговор
    Аз пък търся да намеря доброволец и вместо него на мен да сложат трета игла. Който иска да си играе на антиваксър.
  • 53 Даааа...

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "БРАВО":

    Ще се случи-въпрос на време е.Но българина е бунтар нема се даде лесно.Точно пък сега когато са овълчени от некадърното оправление на управляващата власт.
  • 54 Нане

    2 13 Отговор
    кой нема ваксина да не го приемат у болница на лечение! Стига с тоя либералджендъризъм!

    Коментиран от #55

  • 55 селтак

    10 0 Отговор

    До коментар #54 от "Нане":

    Нане разбирам че, си написал тва за да предизвикаш негативни коментари,ама представи си че,твой близък човек го боцнат и той вземе че се гътне! Ако го мислиш на истина значи си си тъп шоп!
  • 56 А простено му е...

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Счупи тъпомера":

    Да застава с лице към стената и да си казва молитвата.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ционист

    0 0 Отговор
    Страшен филм! ваксъри срещу анти ваксъри.и едните и другите ще поемат един голям ...
  • 59 Макавели

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "пази сеее":

    Знаеш ли защо хазарта няма да изпее тези рими защото е куче на властта,долен наркоман фалшив бунтар.
  • 60 Жгххг

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "БУНТАР":

    надали.Който има достъп до тъмната мрежа,там автомати с доволно амуниции нямат и 1000лв
  • 61 кътъмтдмтъд

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "БРАВО":

    Ти за гражданска война чувал ли си?В тъмната мрежа оръжия да икаш.И то на достъпни цени.
  • 62 ИМПИЙЧМЪНТ

    2 7 Отговор
    Като не искат да се ваксинират да си плащат пълното лечение от идването на линейната до изписването им ако оцелеят
  • 63 Никой не

    8 1 Отговор
    може да си прави експеримент с мен ако не съм съгласна.Тия какво искат да се крием в пещерите или горите от техния фашизъм.Тоя свят се подчинява само на парите.Борисов ,като знае колко ни е народа да не поръчва излишни ваксини,за да печелят разни фирми.Сега с ботокса да се ваксинират всеки ден.
  • 64 Крави и говеда

    1 10 Отговор
    Никой няма право да ме заразява. Като не искате да се ваксинирате, отивате на необитаем остров и там се заразявайте колкото искате. Заради такива като вас тази пандемия просто НЯМА ДА СВЪРШИ! Вирусът използва неваксинираните за да се разпространява и мутира, и ще развие мутация която не се спира от ваксините. Ако всички се бяха ваксинирали, този вирус щеше да умре за един месец. Заради такива антиваксъри като тебе, това се точи вече 1 година и не му се вижда краят. Свободата не значи свободия.

    Коментиран от #66, #68

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 АнТоНиМеН

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "Крави и говеда":

    А кой заявява, че вирусът не ходи от ваксиниран на ваксиниран!? Сега ваксинираните и без маски ходят, безсмъртници, или по-скоро бездушници!
    А колко пъти може да прекарате заболяването ваксиниран и здравният ви статус след това, моля?

    Коментиран от #67

  • 67 ВАКСИНИРАН

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "АнТоНиМеН":

    И КВО МЪ ИНТИРИСУА
  • 68 и как

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Крави и говеда":

    си представяте, че малцинството ще принуди мнозинството да напусне?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове