23 Юли, 2021 23:30 1 395 29

Паргов: Българските антифашисти се борят за по-справедлив свят и тази истина не може да бъде заличена

  • калоян паргов-
  • антифашисти

На алеята към Гарнизонното стрелбище има табела, на която пише, че това е мемориален комплекс на политическо и национално помирение - така смятаме ние, социалистите, а новите десни дали мислят същото, попита лидерът на БСП - София при отбелязването на 79 години от разстрела на Вапцаров и другарите му

Паргов: Българските антифашисти се борят за по-справедлив свят и тази истина не може да бъде заличена - 1
Снимка: БСП

Българските антифашисти се борят за по-добър живот и по-справедлив свят и тази истина не може да бъде заличена. Това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов в словото си по време на отбелязването на 79 година от разстрела на поета Никола Вапцаров и неговите другари Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов.

Възпоменателният митинг-поклонение на Мемориала "Гарнизонно стрелбище" беше организиран от Градския съвет на БСП – София, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Българския антифашистки съюз. На събитието присъстваха председателят на БСП Корнелия Нинова, председателят на СБЖ Снежана Тодорова, председателят на "Нова зора" Минчо Минчев, народни представители и общински съветници от БСП, родственици на разстреляните герои, творци, журналисти и граждани. А актрисата Джуни Александрова рецитира стихове на Вапцаров.

"На алеята към Гарнизонното стрелбище има табела, на която пише, че това е мемориален комплекс на политическо и национално помирение. Така смятаме ние, социалистите. А новите десни дали мислят същото?“, попита Паргов.

„Ако се върнем към онези времена, заради борбата им за по-справедлив свят, антифашистите са разстрелвани. Ето тази истина не може да бъде заличена от паметта на родолюбивите поколения", заяви той.

Паргов припомни, че в наши дни „псевдодемократи се опитваха да изкарат поета-антифашист Вапцаров терорист, заради левите му идеи и неговата вяра в едно по-справедливо и хуманно общество“.

"Същите тези псевдодемократи с приповдигнат патос днес твърдят, че в България фашизъм не е съществувал. Този несъществувал фашизъм обаче без съд и присъда отнема животите не само на Вапцаров и другарите му, но и на Гео Милев, Христо Ясенов, Сергей Румянцев, Йосиф Хербст, Георги Шейтанов и още, и още. В третото десетилетие на 21-ви век сме длъжни да заявим, че в България е имало фашизъм и антифашистка съпротива", добави лидерът на БСП - София.

Паргов бе категоричен, че истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива няма да бъде подменена. "Наш дълг като европейци и социалисти е да не допуснем това. Защото желаещите да го направят в днешно време са много“, каза той.

„Тук, на Гарнизонното стрелбище, мигове преди разстрела всеки един от политзатворниците се прощава с близките си. И в последните им думи няма и грам колебание за смисъла на борбата, за вярата в по-доброто бъдеще и близката победа над "кафявата чума". В тяхна памет ние сме длъжни да не допуснем изкривяване на фактите и техните подвизи да бъдат омаловажавани. Длъжни сме да не допуснем световния поет Вапцаров да бъде разстрелян още веднъж. Този път исторически. Не само трябва да се борим, за да запазим неговите "Моторни песни" в учебниците, но и да съхраним смисъла на гениалната му поезия. На този ден е важно да си обещаем, че ще отстояваме и браним паметта за героите и истината за техните подвизи", заяви Калоян Паргов.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    17 18 Отговор
    Вие сте българските фашисти, Паргов. Начело с пингвина!

    Коментиран от #15

  • 2 Емил

    22 21 Отговор
    Групичка съветски шпиони! Самият Вапцаров - със задача да отрови водата на София! Доказателствата са толкова недвусмислени, че не го спасява дори приятелството на майка му с Царя!!!
  • 3 Майна

    23 3 Отговор
    Щом сте антифашисти се обявете против ,,ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ,,,. ТОВА СИ Е МЕДИЦИНСКИ ФАШИЗЪМ
  • 4 Историк

    20 20 Отговор
    Предатели,терористи,лентяи мечтещи да заграбят чуждото,комунизма е чумата на изминалия век!И двете войни избухнаха заради тази ненормална идеология

    Коментиран от #9

  • 5 🤐🤐🤐🤐🤐

    0 10 Отговор
    💣💣💣💣💣
  • 6 !!!?

    14 27 Отговор
    Освен диктатура на пролетариата друг фашизъм в България не е имало. Какви антифашисти са тези потомци на фашистите ? За справка да прочетат книгата но Д - р Жельо Желев "ФАШИЗМЪТ" !!!?

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 бсп

    12 13 Отговор
    нямате място в парламента, нито в управлението на държавата, вие сте компрометирани и създадени от чужди сили
  • 9 не се знае

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Сега има диктатура на престъпниците , които крадат пролетариата . Само , че пролетариата са повече , та не се знае ,до кога ще търпят една шепа хора да крадатн да забогатяват , а пролетариата да работи и пак да е беден.

    Коментиран от #13

  • 10 КОБА

    13 10 Отговор
    КВО ОБЩО ИМАТЕ С АНТИФАШИЗМА И ФАШЗМА ВИЕ СТЕ ОБИКНОВЕННИ ШМЕКЕРИ КОЙТО ИСКАТ ДА КРАДАТ 30 ГОДИНИ НЕДНО И СЪЩО
  • 11 еко

    10 7 Отговор
    бъди социалист, вземи си екостикер, нахрани олигарх
  • 12 нннн

    3 7 Отговор
    "Той пеел човека...."
  • 13 Хора БДЕТЕ

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "не се знае":

    Нe дoпуcкaйтe Гeшeв дa избягa!
    Кaктo избягa Бoриcoв!
    Oт някoлкo дeнa вeчe никoй нe e виждaл Бoриcoв!
    Някoй знae ли къдe e?
  • 14 Антикомунист

    10 1 Отговор
    Аз знам къде е Борисов!
    Станал е антифашист в нелегалност!
  • 15 ФАКТ Е

    12 14 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Тези самонарекли се антифашисти,
    след 1944г избиха по градове и села над 40 000 българи!
    Без съд и присъда!
    Гробовете на повечето от тях са неизвестни и до днес!
    Труповете им бяха захвърляни на кучетата в деретата!
    Не е известен и гробът на синът на Райна Княгиня!
    "Изчезнал безследно" след 9.9.1944г.,
    на път за работа!

    Коментиран от #18

  • 16 Тоалетна хартия

    7 12 Отговор
    Вапцата е дилен предател, като баща си....Антифашистите са убили повече хора от фашистите !!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Точно

    10 11 Отговор

    До коментар #15 от "ФАКТ Е":

    Тези комунисти са терористи ,
    самонарекли се антифашисти!
  • 19 оня с коня

    10 7 Отговор
    Със подобно ОГРАНИЧЕНО "Мислене И ГОВОРЕНЕ на парче" Паргов и партията му няма да стигнат далече.И докато при Другаря Т.Живков ЗАДЪЛЖИТЕЛНО присъстваше ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗМА в Идеите,тука сме свидетели на една Ограничена Изява ограничена единствено до Мащабите на България.А КЪДЕ е Лозутгът "Пролетарии от всички страни - Съединявайте се"?А къде е изтъкната Ролята на СТОЖЕРА в Международната Борба срещу Световния Фашизъм - РУСИЯ?Или са забравени вече Крилатите думи на Живков "Българосъветската дружба е като Слънцето и въздуха за всяко живо Същество"?НЕ МОЖЕ ТАКА ДругарЕ- с подобни Недодялани КВАРТАЛНИ "антифашистки" Акции в които не се споменава дори и дума срещу Прекия наследник на фашизма - Световният Империализъм и заклеймяване на основният му представител - Америка,просто сте Срам за Партията !
  • 20 КОМУНИСТА

    9 7 Отговор
    ТОЯ БОКЛУК ПАРГОВ,НЕ ЗНАЕ ЛИ ЧЕ ФАШИСТИТЕ СА БИЛИ КАТА ЦВЕТЯ ПРЕД ТИЯ УБИЙЦИ И ТЕРОРИСТИ-КОМУНИСТИТЕ..........

    Коментиран от #27

  • 21 жана

    4 5 Отговор
    ТОВА СТЕ ВИЕ КОМУНЯГИТЕ ПОДЛИ И ДВУЛИЧНИ,А ПО ТОЧНО-ТЕРОРИСТИ И УБИЙЦИ.МАФИЯ ЧЕРВЕНА.https://fakti.bg/upload/bulgaria/598893-pargov-balgarskite-antifashisti-se-borat-za-po-spravedliv-svat-i-tazi-istina-ne-moje-da-bade-zalichena#
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Червени Чакали

    6 4 Отговор
    Ето защо трябва задължителна Лустрация
  • 24 САТЪРА НА ХАНА

    2 1 Отговор
    НИЕ ХРИСТИЯН КОМУНИСТИТЕ
    ЩЕ ТРЕПИМ ФАШИСТИТЕ НА ГАРНИЗОННОТО СТРЕЛБИЩЕ КАКТО ТЕ ТРЕПЕХА КОМУНИСТИТЕ И СЛЕД ТОВА ЩЕ ГОРИМ ТРУПОВЕТЕ ИМ НА В
    СТОЛИЧНИЯ КОМБИНАТ ЗА ОТПАДЪЦИ , КАКАТО ХРИСТИЯНИТЕ ЙЕЗУИТИ ГОРЯХА ВЕЩИЦИТЕ ..... ЗА ДА НЕ МОГАТ ФАШИСТИТЕ ДА СИ ПРАВЯТ ФЕТИШИ НА ГРОБОВЕТЕ НА МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ
  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    2 2 Отговор
    А ДРУГАРЯ КАЛОЯН ПАРГОВ МИ ПРИЛИЧА НА СИНА НА МАРУЦА ЯШАРОВА - "ДРУГАРЯ" ТОДОР ФЕРДИНАНДОВ САКСКОБУРГОТАТА - ЖВКОВ ПО 2-РИ БАЩА ......... ЗАЩО? ...............
    ДОКАТО ДРУГИТЕ СОЦИАЛИСТИ ГЛЕДАТ ДА РЕФОРМИРАТ БСП ,
    ТОЙ СЕДИ ЗАВРЯН ПОД ЕДНА ШИПКА И КРОИ ПРЕВРАТИ В БСП ЗАЕДНО СЪС ЗАЙЧАРЯ ОТ БАНКЯ
  • 26 АМАН

    2 3 Отговор
    Герги Димитров беше съден в Германия ,и освободен в Същото време ЗЗД унищожава доста повече хора в България.След края на Войната в Нюрмберг Великите сили осъждат на смърт само 5ма, 5МА нацисти, в Същото време Народния съд в България унищожава отново хиляди хора.
    Е това е истината .Ние като Народ сами се унищожваме ,думата Прошка и Добрата не е позната за Българина.Най важното е ,не аз да съм добре ,а Вуте да е зле.
    Приятен ден на мислещите.
    А колкото до тия имзислени антифашисти аман от тоя патос,нещастници.Запретнете ръкавите и работете нещо,че бръмбарите хептем ще ви изядът главите.Фашизъм няма вече 80 години.Това са 3 поколения смешници такива
  • 27 Черен Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "КОМУНИСТА":

    Ъхъ, особено пред ония фашистки цветенца, на които са плащали по 50 000 лева за отрязана и разнасяна по селата глава, ония, които са убивали деца, ония, които са давили хора в шлепове на Дунава, ония, които са извършили маса зверства из окупираните територии, заради които България сума години плащаше репарации, ония, които клаха народа си както турчин не го е клал?...Още искаш ли, драго цветенце?
  • 28 Aлфа Вълкът

    2 2 Отговор
    Да не забравяме, че фашистите спасяват българските евреи, тъй че какъв фашизъм е имало не става ясно?
  • 29 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На № 26 " АМАН "
    В послеидно време / понеже огромната част от народа бе ограбен и тотално обедня и около 2 милиона от многомилионното ни население бе прокудено по света/ хората станаха особено недоверчиви и злобни - много злобни!
    Не разбирам напъните на членовете на БКП / Българската Капиталистическа Партия / да се изкарат единомислещи с онези идейни членове на работническата комунистическа партия преди 98 години или на други от преди 79 години.
    Тези госпожи и господа може и да имат някаква далечна родствена връзка с някой от онези чисти в помислите си радетели за равенство, братство и свобода човешка. Но те са позор за социалистическото движение като цяло с поведението си в последните 31 години. Те са достойни наследници на готованковците-комунисти и АБФК - деятелите след Априлския пленум в 1956 год. и по-точно на бюрократите след 1975-1980 година Независимо, че след 1956 година българският народ постигна много в икономически, социален и културен план, точно благодарение на тези хора !! На съвремените "социалисти" единственото е жаждата за власт и лично облаготетелствуване. И те го доказаха и доказват всеки ден !!
    Няма обективност в съжденията на съвремения българин. Ограбван непрекъснато от собствените си управници до степен нищета / колко хора живеят с доходи по-ниски от порциона на едно куче в кучкарник - особено в годините на Иван Костов / !?/ той губи реална почва под краката си . Целият свят / не само комшията/ му е к
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове