Last news in Fakti

25 Юли, 2021 07:25 1 438 21

Петър Витанов: БСП е създадена 130 години преди протеста, ще я има и след него

  • петър витанов-
  • евродепутат-
  • бсп

Може би дори и умишлено ГЕРБ се опита да създаде фигурата на „прокурор на прокурора“ със съзнанието, че това е противоконституционно и предложението ще бъде отхвърлено, заяви евродепутатът

Петър Витанов: БСП е създадена 130 години преди протеста, ще я има и след него - 1
Снимка: nbu.bg

Във втория доклад за върховенството на закона в Европейския съюз се видя отчетливо, че България няма напредък по нито една тема. Това заяви Петър Витанов, председател на делегацията на българските социалисти в ЕП и член на Изпълнителното бюро на БСП пред Bulgaria on Air. Според Витанов е тревожна оценката на българския бизнес и на хората за нивата на корупция, както и тази за медийната среда.

„В доклада е отчетено безпокойство от факта, че все по-голяма група медии приемат проправителствени тези и търсят близост с властта, за да избегнат своето маргинализиране. ГЕРБ формално може да не притежава медии, но неформално правителството е осъществявало влияние и контрол“, коментира Витанов.

„Проблемът е, че имаме усещането, че четем идентични доклади. По въпросите на съдебната реформа няма никакъв напредък и това е посочено съвсем справедливо. Не е решен въпросът с главния прокурор и възможността той да влияе на ВСС. Докладът отчита и като напълно несполучлив опита на ГЕРБ да създаде механизъм за контрол над него. Може би дори и умишлено ГЕРБ се опита да създаде фигурата на „прокурор на прокурора“ със съзнанието, че това е противоконституционно и предложението ще бъде отхвърлено“, смята още Петър Витанов.

Недоверието на бизнеса и хората към съдебната власт и към механизмите, които са създадени за борба с корупцията, са особено притеснителни.

„Не можем да говорим, че имаше стратегия за борба с корупцията, след като всички виждаме „инхаус поръчките“ и във ВИК-сектора, и в „Автомагистрали“. 85% от стопанските субекти в България казват, че имат проблем с корупцията. 80 % от хората усещат наличието на корупционни практики“, каза още той.

Петър Витанов обърна внимание и на констатирания проблем с начина, по който се правеха закони от мнозинството. Тема, по която БСП е алармирала многократно.

„Тарикатлъците, с които законите се променяха в последния момент чрез преходните и заключителните разпоредби, не са останали встрани от вниманието на нашите партньори“, каза Витанов.

Що се отнася до бъдещето на докладите, Витанов е на мнение, че следващото правителство трябва да даде ясни сигнали, че иска промяна и е в състояние да я направи.

„Двама министри в служебния кабинет направиха повече отколкото ГЕРБ в цялото си управление. Те поставиха сериозно въпроса за работата на главния прокурор, за функциите на Висшия съдебен съвет и дори за необходимостта от Бюрото за защита на свидетели. Оказва се, че нямаме защитени свидетели. Как тогава да очакваме ефективно правосъдие. И в същото време са направени 51 промени в Закона за съдебната власт и 18 промени в Закона за обществените поръчки“, констатира Витанов.

Според Петър Витанов шансовете за сформиране на правителство изглеждат по-големи.

„Виждам сближаване между политическите партии по важните за обществото теми – от социалната политика до здравната тема“, каза Витанов и уточни, че БСП е партия, която не взима еднолични решения и предстои партийният форум в неделя да реши дали левицата ще подкрепи правителство на „Има такъв народ“.

БСП не се обижда и от факта, че не попада в групата на т.нар „партии на протеста“.

„Дори е хубаво, че БСП не попада в тази категория, защото тя е създадена преди 130 години, не на протеста, и ще продължи да съществува и след него. Неоспорим факт е, че БСП беше единствената реална опозиция на ГЕРБ през последните 10 години“, каза още Петър Витанов.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Витанов?? Шагреновата кожа!!!

    11 2 Отговор
    Имате В Партията добри приятели на Бащиците на Борисов??? Там е част от Проблема!!!

    Коментиран от #16

  • 2 Сссс

    10 2 Отговор
    Стига с тези доклади на ЕС! Тези са същите прос.. ци като наш Боко, но по префинени така че не виждам какъв е смисълът да залагаме на куц кон. Колкото до БСП ако се отърве от разни дегенерати, които играеха заедно с Герб миналия и по мин парламент ще я има още години, защото няма друга социална партия, но дано плазмидий като станиш и Мишо не оглавяват партията.
  • 3 Билета

    2 2 Отговор
    Няма,няма.
  • 4 БСП на Бунището

    13 10 Отговор
    Ще има още 130 години БСП,ама на Бунището на Историята,където й е мястото на Комунистическата Мафия унищожила България!!!

    Коментиран от #6, #8

  • 5 5577

    9 7 Отговор
    Г-н Витанов. На елката ви се е включил знак минус и не го виждате. Изгасете го. Как ги говорите тия статистики 80% 85%. Ма едно по едно изреченията да ви ги коментирам имат обратно значение. Социалистическа партия съществува ли. Новото правителство какво беше направило. Няма да ми тигне полето за коментара. Мутри комунисти вън.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 124

    10 9 Отговор
    БСП ще я има, за разлика от антибългарска ГЕРБ.
  • 8 Атеист съм

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "БСП на Бунището":

    Но от коментари като този започвам да се кръстя

    Коментиран от #21

  • 9 Батенце

    6 6 Отговор
    На 130 години може да е БКП, а що се отнася до нейното също противно недоносче - БСП, то няма как да е на повече от 32, 33 години по обективни причини. И да - точно тази, любимата ви партия, фалира България 3 пъти без време и остави Отечеството ни в алчните, немити и прокажени ръце на братска русия и в блатото на Европа, с най-ниски стандарт!
  • 10 КОМУНИСТА

    6 6 Отговор
    130 ГОДИНИ СТЕ ТЕРОРИСТИ И УБИЙЦИ.....НАЙ БЕЗСКРУПОЛНАТА МАФИЯ В СВЕТА.
  • 11 уроди

    8 5 Отговор
    Подлоги на СССР и болшевизма. Насилствено подменихте българската киултура, създадохте си нова болшевишка култура.
  • 12 Страничен

    8 6 Отговор
    Голям възход за България ще настане ако тази кликаБКПБСП се разпадне!
  • 13 червен глист

    6 5 Отговор
    БCП мoжe дa пoкaжe caмo фaлити, звeрcкa инфлaция, глaдни и cтудeни зими, фaлирaли 95% бaнки, изчeзнaли пeнcии, зaплaти пo 5 дoлaрa нa мeceц, фaлит нa КТБ, нeнужни рeaктoри зa Бeлeнe...
  • 14 Я па тоА

    5 6 Отговор
    Комунистите са безбожници,крадци, доносници, развратници, терористи и руски шпиони.
  • 15 Тлъст Банкянлия

    1 0 Отговор
    А що изедооте дедо ми без соль ?
  • 16 пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър Витанов?? Шагреновата кожа!!!":

    а кой финансира (на два пъти!) кампаниите на бой.ки.кев, ще споделиш ли?
  • 17 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    Младите хора на България не могот да кажот нищо добро за БСП. Те не са видяли нищо хубаво.......и с право ругаят.
    Но това , което било в първите 54 години, няма нищо общо с това което е било в следващите 45 години. Коренно различни , независимо от афишираната идейност. Все пак имало е и много положителни неща във икономическото и културно израстване на страната.
    Последните 31 години са срам и позор за комунистическото и социалистическото верую на родоначалниците на това движение. Но на нашите "СОЦИАЛИСТИ им харесва да се пишат наследници на онези чисти и всеотдайни радетели за човешко равенство, братство и свобода, въпреки, че са затънали до шия в безобразия, грабежи, корупция и нестихваща жажда за власт и пари.
    Словоблудството им за демокрация е само маскировка на истинските им желания и страсти !! Защото ГЕРБ, БСП е ДПС са плод на едно и също ядро , със същите демагози начело и с единствен стремеж - личното облагодетелствуване.. Ако успеят в промеждутъците от лични ежби и непрекъснати фалшиви конфликти и съдебни дела да сторят нещо за българския род и Родина - берекет версин !! Народът живее с надежда за нещо добро......Явно няма да го дочакат мнозина........
  • 18 Йозеф

    3 2 Отговор
    Ние помним! Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-големият терористичен акт в историята на България. Извършен е на 16 април 1925 година, Велики четвъртък, от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия, които взривяват покрива на църквата „Света Неделя“ в София.
  • 19 Стоян Хлебаров

    3 1 Отговор
    Е,да-формално е така...Само че,торбата с лъжите се изпразни и остана само..."тука има,тука нема"...Това,което не загуби за тези години,е наглостта,нахалството,позьорството ....и жестокостта към другомислещите...
  • 20 Тревица

    3 2 Отговор
    Ти какви наркотици ползваш младеж... Във книги може би ще я има.. но БСП е умряла партия
  • 21 БСП на Бунището

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Атеист съм":

    Атеист означава Езичник и точно това е Проблема,който Комунистическата Мафия натвори с Народа ни....Замисли се! Ако дедите ни не бяха Християни,сега дали щеше да пишеш на този Език в този Сайт и по тази тема!!!Кръсти се и МислИ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове