Last news in Fakti

25 Юли, 2021 10:40 1 843 16

Пеканов: Трябва да правим стъпки за развитието на регионите у нас

  • атанас пеканов-
  • национален план за възстановяване и устойчивост

Някои от добрите проекти от предишния план са запазени

Пеканов: Трябва да правим стъпки за развитието на регионите у нас - 1
Кадър Нова тв

„Част от инвестициите от Плана за възстановяване ще се влеят в директно в икономиката, което е краткосрочен ефект. Дългосрочният такъв ще дойде от производителността и потенциала на икономиката. Ще има инвестиции в уменията и дигитализацията. Това ще доведе и до по-високо благоденствие”. Това заяви в студиото на „Събуди се” по Нова тв вицепремиерът Атанас Пеканов.

„В ревизирания план имаме 56 инвестиционни проекта и 43 реформи, които са разделени в 4 основни компонента. Те са от части зададени от препоръките на Европейската комисия, но имат и истинско изражение в живота ни – реновирането на класните стаи ще позволи на децата да развиват уменията си и да използват пълния си потенциал. Инфраструктурните проекти ще помогнат на производителността на бизнеса. Друг проект с истинско изражение е този за медицинския хеликоптер. Проектът за ВЕИ мощности на покривите на къщите ще доведе до намаляване на сметките”, обясни Пеканов.

„В предишния план „Центърът за лечение на инсулти” беше в много малка форма. Сега той е доразвит и гарантира изграждането на 7 такива места в страната. Това ще гарантира по-бърза реакция”, добави вицепремиерът.

Пеканов обясни, че някои от добрите проекти от предишния план са запазени. Други са ревизирани, а трети са напълно премахнати.

Помощ за бизнеса

„Остава да намерим баланс между грантовете и кредитите. Аз разбирам притесненията на хората и трябва да се помисли как грантовата част да се увеличи”, обясни Пеканов.

Перото в София

„С екипа на кмета на София имаме различно виждане как трябва да се развива страната. До този момент прекалено много ресурси са се концентрирали към столицата. Проектът за метрото е важен и приоритетен, но ние търсихме начин средствата по него да се намалят. Не получихме разбиране от Столична община и намалихме средствата от друг план. Екипът на г-жа Фандъкова изрази мнение, че Планът на възстановяване не трябва да има за цел социалната и териториална кохезия. Но това не е така, защото още на 4 страница на регулацията се казва, че тя трябва да бъде подпомогната. Това значи, че регионалното развитие трябва да е балансирано. Нашата страна е една от тези, които имат много небалансирано регионално развитие и ние трябва да правим стъпки в тази посока”, каза Пеканов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещо

    14 3 Отговор
    което за съжаление е напълно занемарено !
  • 2 Деймос

    17 2 Отговор
    Какво обясняваш на ГЕРБЕР ???
    София отдавна трябва да се изведе като самостоятелен регион , а не да се крие в Югозападен , като така влиза в критерии за подпомагане !!
    Тя 100% не разбира какво е кохезия и балансирано развитие .. За нея е правилно да се вземат парите от Северозападен район и да се прави метро..

    Коментиран от #12

  • 3 Навремето имаше

    5 1 Отговор
    Безмитни зони.
  • 4 Госあ

    6 9 Отговор
    Реални инвестиции могат да дойдат само от Изток. Под формата на реална индустрия, която да възроди и науката. А след това да се мисли и за социална политика. Иначе, западняците се чудят и те к'во да праат, откакто простолюдието взе мнозинство. От запад може да дойде единствено корупция и подпомагане на олигархията.
  • 5 Българка

    13 3 Отговор
    Приветствам посоката за преодоляване огромните разлики в икономическото развитие или по-скоро неразвитие на регионите извън София. Крайно време е ножицата между бедни богати, развити и неразвити да започне да се затваря

    Коментиран от #14

  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    6 4 Отговор
    ТИПИЧНИЯ СОФИЯНЕЦ Е МЕТРО-СЕКСУАЛЕН СЕЛЯНИН , КОЙТО СИ МИСЛИ ЗА ПО-УМЕН ОТ ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И ЖИВЕЕ ОТ КРАЖБА И ПРИСЛУЖВАНЕ НА МУТРИ И БЕЙОВЕ
    ...... ТОЗИ ПРИМАТИВЕН ШАРАН КЪЛВЕ БЕЗ ГРЕШКА НА СЕЛСКИ ЛУКАНКИ , КАШКАВАЛ И ДОМАШНО ВИНО .....
    ТАКА Е ОТ ПОНЕ ЕДНО 100 ГОДИНИ

    Коментиран от #13

  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    4 2 Отговор
    ПЕКАНОВ , МИНСТРОЙ-КЦМ ПЛОВДИВ; ДЪНДИ ПРЕШЪС; АРУБИС АГ ФРАНКФУРТ И ЦОЛО ВУТОВ ; СОЛВЕЙ ДЕВНЯ ; ЦИМЕНТОВИТЕ ЗАВОДИ;
    ........
    КРАДАТ И ИЗНАСЯТ В ЧУЖБИНА 3 МИЛИАРДА ЕВРО НА ГОДИНА ........
    .......................... НЕ МИ ПУСКАЙ РАЗНИ ДИМКИ С ПОМОЩИ ....... СПРЕТЕ КРАЖБИТЕ НА ПЪРВО МЯСТО

    Коментиран от #11

  • 8 Бгг

    3 1 Отговор
    То с тази политика водена 31 години. С обезлюдяване на югоизточна България , ислямизацията на Южна и югозападната част е подарък за Турция която скоро ще вземе тези земи.
  • 9 АМОН

    4 1 Отговор
    НАБЛЮДАВАМ ЛИЦЕТО ПРЕДСТАВЛЯВАЩО КРАЕН ПРОДУКТ НА ЕДНО ТОТАЛНО СБЪРКАНО НЕ ПАЗАРНО ОБЩЕСТВО, В КОЕТО НЕ КОНКУРЕНЦИЯТА НА ПАЗАРА , НАЧИНА НА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ЕДНИ ПАРИ СА ДВИЖЕЩИТЕ ОБЩЕСТВОТО СИЛИ!!!

    ИКОНОМИКАТА НИ ИЗОБЩО НЕ Е ПАЗАРНА , А РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО НА ЕДНИ ПАРИ МЕЖДУ ПРАВИЛНИТЕ ХОРА МИ НАПОМНЯ НА КИТАЙСКАТА СИСТЕМА В КОЯТО ПАРТИЯТА ККП Е ТАЗИ КОЯТО ДАВА , А ТЕЗИ КОИТО ПОЛУЧАВАТ СА "ПРАВИЛНИТЕ" ХОРА СПЕЧЕЛИЛИ ПРОЕКТИТЕ.

    НЯМА ДА ГОВОРИМ КАК СЕ ПЕЧЕЛЯТ ТЕЗИ ПРОЕКТИ И КОЙ Е РАЗПРЕДЕЛИТЕЛЯТ НА ПОРЦИИТЕ ПО ТЯХ.

    ЕДВА ЛИ ТОВА ЩЕ Е ТОЗИ МЛАДЕЖ.
    НО ДОРИ И ДА ПРИЕМЕМ, ЧЕ ТОВА Е ТОЙ КЪДЕ Е ПРИНЦИПА НА КОНКУРЕНЦИЯТА НА ПАЗАРА?

    ИЗБРАЛИ СМЕ КИТАЙСКИЯТ ПРОМАОИСКИ МОДЕЛ НАЛОЖЕН НИ ОТ ЕДНИ МАОИСТИ С КОИТО Е ПЪЛЕН ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ.

    НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА СЕ СПРЕ С ЛИЦЕМЕРИЕТО?

    НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА НАЛОЖИМ АМЕРИКАНСКИЯ МОДЕЛ НА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА НА ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА НА АДМИНИСТРАТИВНАТА НИ СИСТЕМА.

    НЕ Е ВРЕМЕ ДА ПРИКЛЮЧИМ С ТАЗИ МАОИСКА ЕВРОПЕЙСКА СИСТЕМА КОЯТО СЪЗДАВА САМО КОРУПЦИЯ ПРИ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА СРЕДСТВАТА , ОГРОМНО ЧАСТ ОТ КОИТО ИЗОБЩО НЕ ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ!!

    ВРЕМЕ Е ДА ВИДИМ КАКЪВ Е БАЛАНСА НИ ОТ УЧАСТИЕТО В ТОЗИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, НЕ САМО В ПАРИЧНИ ИЗМЕРЕНИЯ , НО И В ЧИСТО ПРАГМАТИЧЕН ПЛАН ПРЕВРЪЩАШ НИ В НЯКАКЪВ СПОМАГАТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ НА ЧУЖДИ ИКОНОМИКИ ИЗНЕСЛИ У НАС МРЪСНИТЕ СИ ПРОИЗВОДСТВА.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АМОН

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ПРАВИЛНО СИ ОТРАЗИЛ РЕАЛНОСТТА.

    МОМЧЕТО СА ГО ШЛИФОВАЛИ В ХАРВАРД И СА ИЗГРАДИЛИ В НЕГО ЧУВСТВОТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ НА ЕДНА КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА В КОЯТО НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА НИТО ЕДИН КРАЕН ПРОДУКТ.

    В БЪЛГАРИЯ ИМА САМО МРЪСНИ ПРОИЗВОДСТВА НА ДОБИВ НА СУРОВИНИ, И РАЗБИРА СЕ ЕДНИ ЕВРО ПРОЕКТИ 80% ОТ СРЕДСТВАТА ПО КОИТО ОСТАВАТ В СПЕЧЕЛИЛИТЕ ГИ ЧУЖДИ КОМПАНИИ.

    ЗА ДА НЕ МИНАВАТ ТЕЗИ ПОСТЪПИЛИ ОТ ЕВРОПА ПАРИЧНО СРЕДСТВА ПРЕЗ БЪЛГАРСКАТА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ,Е "ПРАВИЛНО" СЪЩАТА ДА БЪДЕ ПРИВАТИЗИРАНА ОТ ПРАВИЛНИТЕ ХОРА.

    Начина на приватизация на управляващата европейските средства ББР показва истинската същност на ДВАТА КЛАНА разпределящи порциите в България.

    51% от ББР ще бъде "приватизиран" за жълти стотинки от другарите от ЛОНДОНСКИЯ КЛУБ на принц Кирил , СТОЯН МАРКОВ , МИЛЕН И ГЕОРГИ ВЕЛЧЕВИ , СПАС РУСЕВ , БРИГО АСПАРУХОВ И НАЙ ВЕЧЕ ЕДИНИЯТ ПРОЦЕНТ НА ТОЗИ КОЙТО НАРИЧАТ ЦАРЯ!!!

    49 % ЩЕ БЪДАТ ПРОДАДЕНИ НА БЪЛГАРСКАТА ФОНДОВА БОРСА КОЕТО Е ИЗЦЯЛО ПОД КОНТРОЛА НА ЕДНО ДЕБЕЛО МОМЧЕ ПОСОЧЕНО ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ КАТО ОТГОВОРНО ПО ЗАКОНА МАГНИТСКИ. Порциите от тези средства ще се разпределят от правилния човек припъшкващ в тези горещини в някой от многото му сараи.

    КЪДЕ СМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ В ТАЗИ СИСТЕМА?
    НИЕ СМЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ , НО НЕ И ИЗБИРАТЕЛИ НА ТЕЗИ КОИТО СА ПОСОЧЕНИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО В ПАРЛАМЕНТА.
  • 12 АМОН

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Деймос":

    ГОВОРИШ ЗА РЕГИОНИ КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ ЗАПОЗНАТ С ПЛАНА НА ЕС ЗА РАЗДЕЛЯНЕТО НА ЕВРОПА НА 240 РЕГИОНА.

    ЧУВАЛ СИ НАВЯРНО ЗА ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ С ЦЕНТЪР НА УПРАВЛЕНИЕ ОДРИН??
    Другият споменат от теб ЕВРОРЕГИОН с център София ще попадне изцяло под юристдикцията на величеството което ни пробутва партията на Слаиви.

    Жевеем в епохални времена и събития на прекрояване на Европа и България с които явно си в час.
  • 13 Подкрепа за Борисов

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Типичния Софиянец Работи за разлика от теб непросветени
  • 14 Подкрепа за Борисов

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Бедни и Богати Винаги е Имало Добре че си ти или Пекана Ама че манипулатори изпечени лъжци

    Коментиран от #15

  • 15 Ревете!

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Подкрепа за Борисов":

    Никой не твърди, че не е имало, но при нас разликите са огромни и се увеличаваха. Проектът по създаване на герберомутрокрация е прекратен.
  • 16 селтак

    2 0 Отговор
    Тоа филм сме го гледали бе Пеканов! От толкова доброжелатели северозапада цъфна и върза! Престанете със тая постановка че вече ни дотегна!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове