ФАКТИ.БГ
  • гълъб донев-
  • пенсии-
  • доходи

Гълъб Донев: Най-ниските пенсии получават по-високо увеличение

Това е най-справедливият възможен вариант

Публикувана: 26 Юли, 2021 12:02
39 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4051
Гълъб Донев: Най-ниските пенсии получават по-високо увеличение - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Най-ниските пенсии ще получат малко по-високо увеличение. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по Нова телевизия.

„Служебното правителство предлага актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване да обхване всички пенсионери и всички пенсии в страната да получат увеличение от средно 12.5%. 13.3% ще получи увеличение размерът на минималната пенсия, 14.3% получава увеличение социалната пенсия за старост. Най-ниските пенсии получават малко по-високо увеличение. Всички пенсии, които се изчисляват от размера на социалната пенсия, също ще получат 14.3%. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, както и наследствените. Абсолютно всички пенсии са обхванати от предложението за актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване“, посочи министър Донев.

„Това е най-справедливият възможен вариант, защото отчита приноса на всеки пенсионер в социално-осигурителната системата и запазва принципите на социалното осигуряване. Това дава възможност да бъдат по-справедливо преизчислени пенсиите и е стимул за тези, които продължават да работят по-дълго време на бъдат на пазара на труда и да внасят те осигурителните си вноски на реалния доход“, заяви той.

„Искаме да бъде изместено вече с над 50% размерът на пенсията да замества дохода от работна заплата. Хоризонтът е малко по-дълъг – от порядъка на 10 години, за да може доходът от пенсия да догонва и да замества по-голяма част то дохода. Искаме пенсионерите да могат да си позволяват много повече плащания и доходът от пенсия да осигурява много по-добро качество на живот на пенсионерите. Пари в бюджета за това преизчисление има, ще има и за следващата година. Очакваме да има много по-голяма събираемост и повече постъпления от социалноосигурителни вноски. С предложението ни за промяна в коефициента на тежест на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите, бъдещите пенсионери ще получат 1.35 коефициент за тежест за осигурителния стаж“, добави министърът.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 21 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Тонев
1 Отговор
Оставете служебното правителство за редовно . Работят отлично . Няма смисъл от 99 партийки , коалицийки и 240 депутатина на народна хранилка.

Коментиран от #27, #37


Оценка:
-14 +58

Цветков
2 Отговор
Ако се национализира откраднатото от Чекмеджиев пениите могат да се увеличат не с проценти, а двойно.

Оценка:
-16 +44

Мирослав
3 Отговор
Браво, това е първото правителство от 30 години насам, което реално вдига пенсиите.
Швейцарското правило си е швейцарско правило.

Оценка:
-13 +40

ГОСТ
4 Отговор
ВСИЧКО СТАВА ТОЛКОВА ПО-ЛЕСНО СЛЕД КАТО МАХНАХМЕ КРАДЛИВАТА ГЕРБАДЖИЙСКА СЕКТА!!!!!

Оценка:
-14 +38

Искам
5 Отговор
Това служебно правителство да бъде избрано за постоянно

Оценка:
-13 +34

АДаноАмаНадали
6 Отговор
Големи обещания, големи локуми....
Когато на някой съвсем друг се пада да ти изпълнява обещанията – така е много лесно и луната да ни я обещаеш, нали...

Оценка:
-10 +25

7
Този коментар е премахнат от модератор.
баба Цола
8 Отговор
А от пенсионираната държавна администрация от нея ли ще взимате реални осигуровки? Защото почти всички останали сме на минимални? Държавните служители ще взимат високите пенсии а частния феодализъм ще жъне девиденти в услуга на собствениците на фирми. Отново държавата за едни майка а за други мащеха.

Оценка:
-5 +25

А бе, гълъбе
9 Отговор
Най-ниските пенсии получават, ще получават, може ѝ да получават по-високо увеличение. Възможните варианти са много. А ''тристраннката'' к'во мисли ( принципно :-) ?

Оценка:
-1 +18

Този защо
10 Отговор
обещава нещо, което после редовно правителство и парламент трябва да изпълнят, в което се съмнявам. За момента служебното правителство имат право да увеличат месечната добавка от 50 лева,но не го правят,а разтягат локуми.

Коментиран от #15


Оценка:
-6 +20

Не че нещо... АМА...
11 Отговор
"Най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов! "
Бисмарк

Оценка:
-4 +20

НЕ Е РЕДНО
12 Отговор
Не е редно хора, които не са се осигурявали или дори не са работели да получават повече увеличуние от тези с минималната. Така подтиквате хората да не внасят осигуровки.

Оценка:
-2 +37

Пенсионер с таван
13 Отговор
А, какво правим с тована на пенсиите.

Коментиран от #18, #19


Оценка:
-3 +17

KSH
14 Отговор
Няма страна в света,освен в България,където да има "таван" на пенсиите!

Оценка:
-7 +12

Те ставаш
15 Отговор

До коментар #10 от "Този защо":


нахален. Ако се увеличи добавката от 50 лв., тя по същество увеличава пенсията. После ще ревеш защо няма увеличение на пенсиите. Тези пари не валят от небето или чекмеджето!

Оценка:
-2 +4

пенсионер
16 Отговор
И тези си купуват пенсионери като Борисов, но те пък за Президенстките избори.
И защо бе джанъм Борисов даде 20 % увеличение от 01,01,2021г на най-ниските пенсии , а на средните 5 % от 01,07,2021г. - ами защото най-ниските са повече като брой ( гласоподаватели ) от хората със средни пенсии , които са се осигурявали на реален доход.
Сега отново се дава по-голям процент на най -ниските пенсии ( на хората които най -малко осигуровки са внесли в пенсионния фонд) за сметка на тези , които са се осигурявали на реален осигурителен доход - за една година два пъти. И къде е тази справедливост ?? Не , това не се нарича справедливост, а комунистическа уравновиловка - всички еднакво бедни, независимо колко си внасял и че ще сринат за в бъдеще цялата пенсионна система.Препоръчвам на младите да укриват доходи и да се осигуряват на минималния осигурителен доход, защото бъдещите Борисовци или Гълъбовци ще дадат за най-малко внесени осигуровки по-висок процент за увеличение на пенсиите им.

Оценка:
-7 +13

СПРАВЕДЛИВО Е
17 Отговор
НА ВСИЧКИ ПО РАВНО. В ЗАКОНА Е ЗАПИСАНО. НА ВСЕКИ СПОРЕД ТРУДОВ СТАЖ ВНОСКИ И ГОДИНИ.
АМИ ТО ТЕЗИ С 200 ЛВ. СТИГНАХА ТЕЗИ С ПО 350 ЛВ. НИЩО ЛОШО
ДА ДАВАТ, НО ЧЕСТНО. КОЙ ЩО
Е ЗАСЛУЖИЛ.

Оценка:
-5 +17

ами
18 Отговор

До коментар #13 от "Пенсионер с таван":


К'вот се прави с таваните. Варосваш го и внимаваш да не се изпръскаш.

Оценка:
-7 +2

Ще намаляме
19 Отговор

До коментар #13 от "Пенсионер с таван":


Да не си ударите главите в тавана!!

Оценка:
-5 +4

ПИТАМ
20 Отговор
Г-Н ДОНЕВ, СМЕТКИТЕ СА ВИ ГРЕШНИ И НЕ ЛЪЖЕТЕ НАРОДА! ЗАЩО, ЗАЩОТО ПРИ 40 ГОД. ТРУДОВ СТАЖ, УМНОЖЕНО ПО 1.2 ДО СЕГА, НОИ МИ ДАВАШЕ 48% , А ПРИ 1.35 ЗА КОИТО ГОВОРИТЕ СА 54%. РАЗЛИКАТА МЕЖДУ 54% И 48% СА 6%, Т.Е МОЯТА ПЕНСИЯ ЩЕ БЪДЕ УВЕЛИЧЕНА С 6%, А НЕ С 12,5% ДАЖЕ НЯМА ДА БЪДЕ ДОРИ И С 8 ИЛИ 10%. ХОРАТА С 40 ГОД. ТРУДОВ СТАЖ В БЪЛГАРИЯ СА МНОГО МАЛКО, А ОСТАНАЛИТЕ С 30 ГОД. СТАЖ НЯМА ДА ПОЛУЧАТ НИЩО, А МОЖЕ И ДА ИМ ПАДНАТ И ПО-НИСКО ПЕНСИИТЕ. НИНОВА И МАНОЛОВА СА ПРАВИ, ЧЕ ПЕНСИИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРИРАВНЕНИ КЪМ ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ ОТ 2018 Г. ИЛИ 2019 Г., ЗАЩОТО ТОГАВА ХОРАТА ЩЕ ПОЛУЧАТ РЕАЛНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ, ЗАЩОТО ФОРМУЛАТА ЗА ИЗЧИСЛЕНИЕТО ИМ Е ИДИВ. КОЕФИЦИЕНТ ПО СРЕДНО ОСИГ. ДОХОД ЗА /ПРИМЕРНО/ 2018 Г. УМНОЖЕНИ С ПРОЦЕНТА ОТ ОСИГИГ. СТАЖ. ТАКА КАКТО ВИЕ ИСКАТЕ Е МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ДА СТАНЕ ОТ 300 НА 346, Т.Е. САМО ТЕ ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ С НАД 15%, А ТАКИВА ПЕНСИИ ПОЛУЧАВАТ МАЛЦИНСТВАТА В БЪЛГАРИЯ И ХОРА С МАЛКИ ОСИГУРОВКИ, Т.Е. ТЕЗИ КОИТО СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ НА ТАВАН И ГОЛЯМ ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ 2 ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ, КОИТО СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ МНОГО, МНОГО ПО-НИСКО ОТ ТЯХ. КОЙ ВИ ДАВА ПРАВО ДА ДИСКРЕДИТИРАТЕ ХОРАТА? ПИТАМ?

Коментиран от #33


Оценка:
-3 +19

Абе тия с големите осигуровки
21 Отговор
Не се правете на честни ! Или сте от хранилката на държавната МАФИЯ или чрез незаконно забогатяване !?? А какво ще кажете сега крадете и после пак като се пенсионирате ПАК ще ни дерете!! Големи осигуровки а ако се разследва от каде са парите? А?

Оценка:
-9 +0

Пенсионер
22 Отговор
Що за справедливост? Оня който цял живот си е клатил краката и не е внасял осигуровки ще му увеличат с по-голям % пенсията, а на другите будали с по-малко.

Оценка:
-2 +8

Истината
23 Отговор
Съгласен съм да взимат голяма пенсия спортистите и някои бизнесмени които се осигуряват на големи заплати стигащи до 80-100 000 на месец, но НЕ на такива тарикати на държавна служба които нищо не правят и си раздават бонуси по 50-100 000 от нашите пари...те тия най-много реват. А с за ЗАТВОРА..

Коментиран от #24


Оценка:
-4 +11

ФАКТ
24 Отговор

До коментар #23 от "Истината":


СПОРТИСТИТЕ НЕ СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ НА 80-100 000 ЛВ., ЗАЩОТО ИМА ТАВАН ЗА ОСИГУРЯВАНЕ. 2021 Г. Е 3000 Г., А ПРЕДХОДНИ ГОД. БЕШЕ И 2600, 2400, 2000 ЛВ. И Т.Н.

ЦЯЛ ЖИВОТ СЪМ РАБОТЕЛА В ПРОИЗВОДСТВЕНО ПРЕДПРИЯТИЕ - СОФИЯ-БТ, ОСИГУРЯВАЛА СЪМ СЕ ДО 200О Г. ВЪРХУ ЦЯЛАТА БРУТНАТА ЗАПЛАТА, А СЛЕД ТОВА НА ТАВАНА НА ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД В ЗАВИСИМОСТ КАК СЕ Е ПРОМЕНЯЛ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, С 40 ГОД. ТРУДОВ СТАЖ СЪМ И СЕГА СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ТОЗИ КОИТО ИМА 25 ГОД. ТРУДОВ СТАЖ И СЕ ОСИГУРЯВАЛ МНОГОКРАТНО НА ПО-НИСЪК ДОХОД ЩЕ ПОЛУЧАВА ПО-ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИЯТА - 15%, А АЗ 6% , ВЪПРЕКИ ВРЕДНИТЕ УСЛОВИЯ В КОИТО СЪМ РАБОТЕЛА, А НЯКОЯ С МЕТЛАТА СЕ Е РАЗХОЖДАЛА ПО УЛИЦИТЕ, ЗАЩО? ТОГАВА ИМА ЛИ СМИСЪЛ ЧОВЕК ДА СЕ ОСИГУРЯВА НА ТАВАНА, ПИТАМ?

Оценка:
-3 +6

Гост
25 Отговор
Най-ниската пенсия трябва да получи 20% увеличение, а най-високата 5%, за да има справедливост.

Коментиран от #26


Оценка:
-13 +7

ДА ДЕ
26 Отговор

До коментар #25 от "Гост":


ДЕМЕКЦИГАНИТЕ? ТИ ОТ ТЯХ ЛИ СИ?

Оценка:
-1 +6

Тошо
27 Отговор

До коментар #1 от "Тонев":


Ами да оставим и президента назначил служебното правителство за постоянно , а ...?!!! Няма да има вече смисъл от избори, партийки и коалицийки...!

Оценка:
-2 +5

Павел Пенев
28 Отговор
Боко чекмеджето да бъде призован в МВР и да му бъде поставен въпроса: Или влизаш в затвора или връщаш откраднатите милиарди, така както турците направиха през 1980 год. при преврата на Кенан Еврен. Пенсионния фонд ще се препълни с пари.

Оценка:
-4 +2

Няма един чист бизнесмен
29 Отговор
който се осигурява на макс.таван да му е чиста РАБОТАТА?? Повярвайте МИ!!

Оценка:
-3 +1

иванова
30 Отговор
с тези популиски изменения на пенсиите се потъпкват всички принципи на пенсионното осигуряване.Пенсиите не са социални помощи-там получаваш толкова ,колкото си работил и според базата , върху която си внасял осигуровки.Ако това не се спазва-как мислите,че хората ще се стремят да се осигуряват на по-висока база

Оценка:
-1 +5

питащ
31 Отговор
От къде на къде най - ниските пенсии ще се повишат с по - големи суми. Кажи ми законовото основание за това г-н министър. И стига с този коефициент, а не с осигурителния доход както предлагат депутати от парламента. Ти над парламента ли си. Значи аз дето съм правил по - високи вноски ще получа по- малко увеличение от този които почти няма никакъв принос към осигурителната система. Г-н Президент моля махнете това недоразумение от инак стабилния служебен кабинет.

Оценка:
-3 +3

гуль гуль
32 Отговор
Този другар Гълъб е с объркани понятия за социално подпомагане и изчисляване на законно заработена пенсия и е лъжец и купувач на гласове като Борисов.
Минималната пенсия трябва да се подпомага чрез социалните служби, а не незаконно да им бъде увеличаване за сметка на средните и максимални пенсии.
Никой няма против подпомагане на социално бедните хора, ако искат и по 50 % да и додават , но с определени критерии в социалното. Не може да получаваш доходи от ренти, наеми от имоти и т.н и поради тази причина да си укривал осигуровки, а сега да им увеличават пенсиите за сметка на добросъвестно осигуряващи се хора, които разчитат единствено на пенсията си ( нямат приходи от ренти и наеми )

Оценка:
-2 +4

pbdan
33 Отговор

До коментар #20 от "ПИТАМ":


54% е точно с 12,5% по-голямо от 48%. 48.1,125=54. Научете я тая математика бе и без да викате.

Оценка:
-3 +3

възпитаник
34 Отговор
И за тези които са работили без трудов договор без да се осигуряват,а после си купиха трудов стаж това не е много добре защото има и такива

Оценка:
-1 +1

отвр
35 Отговор
Народът е толкова зъл и оскотял, че вместо да се радва на промяната, се тресе от злоба, че тоя щели да му увеличат пенсията, на оня щели да дадат 1% повече и каква ли не помия излива върху ближния си. Същият тоя увълчен народ нямаше нищо против управляващите да крадат милиарди левове или евро.

Оценка:
-1 +3

а бе
36 Отговор
другарю министър за какво увеличение говорите или си правите пиар аз сега вземам 320 лв пенсия и 50 лв добавка общо 370 според вашето увеличение ще вземам 360 лв закакво говорим или прах в очите на пенсионерите

Оценка:
-0 +1

0808
37 Отговор

До коментар #1 от "Тонев":


.... поддържам прекрасния Ви пост...скромно ще добавя: В малкия Сащ има 2 (две) партии, а в голяма България 300 (с думи триста)...но мор комент..

Оценка:
-0 +0

Иван
38 Отговор
Не заблуждавайте народа не е толкова прост!!!
Просто увеличение има от 12 до 14 лв.50 лв не са от вас и те бяха осигурени.Не си правете реклама Донев че увеличавате с 64 лв.Никой не ви вярва на лъжите ,четете мрежата кипи!!!

Оценка:
-0 +0

Иван
39 Отговор
Не заблуждавайте народа не е толкова прост!!!
Просто увеличение има от 12 до 14 лв.50 лв не са от вас и те бяха осигурени.Не си правете реклама Донев че увеличавате с 64 лв.Никой не ви вярва на лъжите ,четете мрежата кипи!!!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът открива ремонтирания храм „Св. Георги Победоносец“ в Брезник:
Как ще режа лента в църква, при Началника тук?! Режа ленти навън, където аз съм началник."

Още бисери
ТОП 5