Last news in Fakti

28 Юли, 2021 07:43 4 524 22

Има ли забрана за шатри на плажа?

  • чадъри-
  • шатри-
  • плаж-
  • смокиня

Междувременно прокуратурата продължава да проверява законосъобразността на заведенията на ивицата

Има ли забрана за шатри на плажа? - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Вече втори месец прокуратурата в Бургас проверява издадените разрешителни за поставянето на няколко заведения на плаж Смокиня. В същото време плажните барове работят и са пълни с туристи. Летовници обаче сигнализират, че на свободната зона на ивицата е забранено разпъването на собствени шатри и носеното на храна и напитки.

В свободната зона на плаж Смокиня, която се намира между две от проверяваните заведения, стоят табели, на които е изписано, че е забранено поставянето на чадъри и шатри с големина повече от метър и половина.

Петя Ангелова от 10 години посещава плажа, но за пръв път не ѝ позволили да разпъне своята шатра.

"Като всяка година дойдохме тук на плажа и си разпънахме слънцезащитна шатра, която имаме. Съответно дойде спасителят и ни каза, че не е разрешено, има и табели на които пише, че такива големи шатри не се разрешават. Когато попитахме защо, ни беше обяснено, че е заради COVID мерките", каза Петя Ангелова.

За разлика от свободната зона, в това заведение, само на сантиметри от нея, шатрата е разрешена и струва 99 лева.

Спасителите отричат, че правят забележки на туристите какви съоръжения използват на свободната зона.

В правилата на плажа е записано, че е забранено внасянето и на храна, напитки и хладилни чанти.

Според концесионера на плажа поставените табели са по-скоро предупредителни, за да не се получава струпване на много хора, съгласно противоепидемичните мерки. Свободната зона се намира пред къмпинг, което провокирало написаната забрана.

"Хората от къмпинга бяха свикнали да идват по 20-30 човека. Опъват голяма шатра, слагат масите, слагат си храната и искаме да избегнем това нещо. Никой не е изгонен от свободната зона, не са употребени насилствени действия спрямо някого. Все пак на този плаж минават хиляди хора и ако няма ред и спазване на правила, ще стане анархия", каза Иван Алексиев, концесионер на плаж Смокиня.

От Министерството на туризма обясниха за БНТ, че забрана за шатри и хладилни чанти в свободната зона не може да има. Още вчера бе направена проверка, а резултатите ще станат ясни днес.

Междувременно прокуратурата продължава да проверява законосъобразността на заведенията на ивицата. За БНТ оттам обясниха, че се чакат няколко назначени експертизи дали има увредени дюни и дали обектите са преместваеми, както е записано в документите.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайде

    9 1 Отговор
    Какви шатри, стига шарихте !!!
  • 2 Rambler

    27 0 Отговор
    2 месеца проверка? То сезона мина...
  • 3 Браво

    21 1 Отговор
    Българина е мазохист, пясъка ще му махнете от плажа, той ще се отбие в Практикер, ще си купи чувалчета с пясък и пак ще отиде да дава 80 лева за шатра
  • 4 Рошко

    18 3 Отговор
    Догодина ги бетонирайте, и да се приключва
  • 5 Едно време

    20 8 Отговор
    се ходеше на плаж с чадър. Сега - с шатра? И какво...опънеш за двама души шатра, заемаща място за 6?! И едните не са прави, и другите.
  • 6 Мутро мутация

    22 3 Отговор
    Все си мислех, че спасителите са на плажа да гледат и вземат мерки ако някой закъса във водата, а пък то ето за какво било...

    Коментиран от #13

  • 7 Не ми е ясно

    16 4 Отговор
    едно нещо - тези, които ходят на плаж с шатра - всеки ден наново ли я опъват, или веднъж...и после стои там за цялото време на престой на морето. Ами то това пак си е един вид резервация на място в свободната зона.
  • 8 Иво

    21 1 Отговор
    Когато отида на плаж и видя свинеподобните лелки в които са се превърнали повечито жени дори и на по малко от 30 години ''шатрата'' ми пада моментално.

    Коментиран от #9

  • 9 Разлика

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    Има и места, където повечето жени не са свинеподобни ;-) ама тарифите са други...
  • 10 смок

    12 0 Отговор
    На плажа "Смокиня" се ходи само с листо от смокини,поставено където трябва.
  • 11 тралала

    5 0 Отговор
    Освен Ша-3,на плажа имало и султанов дворец.
  • 12 Тези шатри

    15 2 Отговор
    са непрактични за плаж - дори и да няма никой в шатрата - я хората отишли някъде, я опънали кърпите отвън, за да се пекат - шатрата си стои там и никой не може да използва мястото. На всичкото отгоре, трябва и да я заобикаляш, заради "личното пространство" на притежателите ѝ, а те те гледат на кръв, сякаш за 2-3 души е нужна свободна площ от 30 кв.м. Същото като с караваните - сложат караваната за няколко сезона, ограждат си "градинка" и след време вече са си построили баня, пералнята е сложена до караваната, тоалетната - също. Че вземат и най-хубавите места. И все "би.чи" чалга. Ами то вече не ти е кеф да идеш на къмпинг - застроено с каравани, като в село или град.
  • 13 Мутро мутация

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мутро мутация":

    Чак пък и минус - някой е познал себе си?
  • 14 Енчо Румънеца

    10 6 Отговор
    Не ти ли стигат 2 чадъра като нормалните хора?! Ми докарай си гарсониерата, ма! Па си сложи барбекюто и един газов котлон да свариш един боб да не давате пари за ядене!
    Ама не, то ние българите нали... То законите и правилата са за балъците. Айде иди в Гърция и кажи:
    Мен така ми е кеф, щом е свободна зона ще си правя каквото си искам!

    Коментиран от #16

  • 15 Йонко

    7 1 Отговор
    Сиромах човек ЖИВ ДЯВОЛ. Слага шатрата пали скарата доматитУ в легена. Чалга и крясъци. Така де плажа е на всички.
  • 16 гост

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Енчо Румънеца":

    Що не отиде да си разпъне шатрата в Гърция или Турция.Сигурно има и такива места където е възможно,но нява да и стигнат три бона за път и тестове.Всеки селяк домъкнал се на море,иска да прави каквото му скимне.И какъв е тоя рев за шезлонгите. Имаш място за 300 шезлонга и 500 желаещи да ги ползват ,щото са евтини.Как да стане математиката? А ако бяха напълно безплатни? Щяха да се бият сигурно,кой знае.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Смях

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Не говори глупости! В Гърция няма проблем да поставиш каквото си искаш на свободните зони , които никой не ползва и без това.
  • 19 Пипи Чорапчето

    7 1 Отговор
    Не знам, но все пак си мисля, че не е зле наистина да има разумни ограничения за размера на плажните пособия в свободните зони.
    Утре ще дойде някой с едно шапито;)) от цирка и няма да има по силата на какво да му бъде забранено да го опне на плажа върху цялата свободна зона да речем;))

    Коментиран от #22

  • 20 аз съм Веска

    2 0 Отговор
    ЩОТ ОРГАНИЗАЦИЯТА И ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО СА СБЪРКАНИ .
    ОТ МНОГО УСЛОВИЯ , ИЗГОНИХА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРИСТИТЕ , И ТЕ ПЪТУВАТ КЪМ ГЪРЦИЯ КАТО ЗА ЕЛДОРАДО .
    СПОРЕД МЕН , И БРЕГОВАТА ИВИЦА ТРЯБВА ДА СЕ ПАРЦЕЛИРА , СПОРЕД ЖЕЛАЕЩИТЕ , И НАЧИНИТЕ ИМ НА ПЛАЖУВАНЕ .

    МЯСТО ИДЕАЛНО ЗА КЕМПЕРИ И КАРАВАНИ . МЯСТО ЗА ШАТРИ И ПАЛАТКИ .
    ИДЕАЛНО ИЗГРАДЕНИ КЪМПИНГОВИ ЕКСТРИ ., КАТО ЗА НАЙ - ВЕЛИКАТА ЧОВЕШКА РАСА ....
  • 21 Рете

    1 1 Отговор
    Долни гадни псета всички концесионери на плажовете. Кафе 8лв.
  • 22 Д. Петров

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пипи Чорапчето":

    Я не издребнявай! Крадците на мандри, захапали власт от 1944 та до сега, до един имат шатри много по-големи от циркови, че и бетонни!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове