Last news in Fakti

29 Юли, 2021 19:17 3 825 28

Служебният кабинет прие актуализацията на бюджета

  • увеличение-
  • пенсии

Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв.

Служебният кабинет прие актуализацията на бюджета - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Министерският съвет одобри актуализацията на държавния бюджет на извънредно заседание днес. Служебният премиер Стефан Янев обяви, че тя е необходима, за да се гарантират социалните плащания, да се посрещне евентуална нова COVID вълна през есента, както и за да се гарантира дейността на бизнеса.

„Смятам, че актовете които ще приемем днес, са знак за отговорно поведение по отношение на финансите на държавата и се надявам парламентът да покаже мъдрост, така че всички неотложни плащания в началото на септември да бъдат осигурени”, каза служебният министър-председател.

„Днес имах честта да бъда на парламентарно изслушване и споделих, че този акт за актуализация принципно е работа на едно парламентарно подкрепено правителство. Ситуацията обаче е динамична и кабинет все още не е съставен. В същото време икономическата и здравната ситуация е такава, че се налага да се взимат неотложни мерки”, добави Янев.

Aктуализацията е изготвена на база най-лошия сценарий на коронакризата с най-голям пик на заболели и затваряне през ноември и декември, както беше миналата година. Вместо планираните 47,569 млрд. лв. приходи в държавната хазна ще влезнат 49,687 млрд. или с 1,3 млрд. лв. повече. Актуализацията е направена на база ръст на БПВ от 3,5% и инфлация от 2%.

На база преизпълнението на приходите с 2 млрд. лв. от МФ предлагат увеличение на разходите с 1,807 млрд. лв. По-високите разходи са основно за социални и здравни плащания, както и президентските избори.

Общо 575 млн. лв. повече са планирани за социални дейности - актуализация на пенсиите, повишаване на добавките за отопление, променената надбавка по закона за лична помощ и заделени средства за подкрепа на родители, чиито деца не посещават градина или училище заради коронавируса.

За здравната система актуализацията предвижда допълнителни 335 млн. лв., но реално сумата е почти 440 млн лв, тъй като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е получила над планираното 134 млн. лева по Закона за общественото осигуряване. От тази сума 121 млн. лв. ще се използват за здравноосигурителни плащания и административна поддръжка.

81 млн. лв. допълнителни средства ще се използват за продължаващо плащане на паричните добавки от 1000 лева за лекарите на първа линия.

По план дефицитът в края на тази година трябва да бъде в размер на 4,887 млрд. лв., според актуализацията на МФ се предвижда той да падне с 0,3% до 4,604 млрд. лв.

Актуализацията предвижда и 430 млн. лв. за подкрепа на компаниите при нова вълна на коронавируса. От тях 30 млн. лв. ще бъдат за авиопревозвачите.

Предвидени средства за евентуален нов вот за парламент и за президентските избори. Обезпечени са 133 млн. за избори - избори в два тура, плюс допълнително пренастройване на машините и резервни бюлетини за парламент, ако се наложи в единия от туровете. Парите са предвидени за два тура на президентските избори плюс допълнително обезпечение за парламентарните избори, уточняват от Investor.bg

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., които бяха одобрени от правителството. С измененията се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери.

С промяна в Кодекса за социално осигуряване се предвижда тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1,2 на сто на 1,35 на сто. Този коефициент ще се прилага при изчисляването на пенсиите за трудова дейност, които ще се отпуснат след 1 октомври 2021 г., когато законът влиза в сила. По този начин се повишава адекватността на новоотпуснатите пенсии, насърчава се по-продължителното участие на хората на пазара на труда и нараства процентът на заместване на доходите от труд.

С по-високата тежест на осигурителния стаж ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати преди 1 октомври 2021 г. Със законопроекта се предлага от 1 октомври минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст да се увеличи от 300 на 340 лв. Това ще доведе до нарастване с 13,3 на сто на всички пенсии за трудова дейност, определени в минимален размер. Сред тях са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

От 1 октомври максималният размер на пенсиите се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. От същата дата се предлага социалната пенсия за старост да се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв. По този начин ще се приложи справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери, тъй като с 14,3 на сто ще се повишат и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност - пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на добавките, които се изчисляват от размер на социалната пенсия за старост.

С промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. са предвидени и средства за изплащане на добавка от 50 лв. на всички 2 080 000 пенсионери. Целта е тази подкрепа да продължи до 1 октомври, когато в сила ще влязат разпоредбите, които ще доведат до повишаване на всички пенсии.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи

    9 16 Отговор
    реално увеличението е средно 14 лв? (50+14)

    Коментиран от #3

  • 2 А стига бе

    21 5 Отговор
    а ние си мислехме, че само ГЕРБ могат да вдигат пенсии, народе и без тикви и без чалгари пак идва ден и то по хубав ден

    Коментиран от #11

  • 3 Значи

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Значи":

    пак нищо не си разбрал

    Коментиран от #22

  • 4 Швейцарско правило, ама друг път!

    15 1 Отговор
    ИМА ЛИ НЯКЪДЕ В ЕВРОПА ТОЛКОВА РАЗТВОРЕНА НОЖИЦА ЗА ПЕНСИИТЕ. НАШИТЕ ТЪПИ ПОЛИТИЦИ НЕ СХВАЩАТ, ЧЕ КОЛКОТО Е ПО ОТВОРЕНА, ТОЛКОВА ПО - НЕСТАБИЛНО ЩЕ Е ОБЩЕСТВОТО. РАЗБИРА СЕ ЗАТВАРЯНЕТО НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ИМА ПАРАЗИТИ, КОИТО ЩЕ СЕ ВОДЯТ НА РАБОТА ЗА ДА ИМА ПЕНСИЯ. НЕ МОЖЕ ДА СРАВНЯВАШ ТЕЖЕСТТА И ОТГОВОРНОСТТА НА ЕДИН БОКЛУКЧИЯ С ЕДИН ИНЖЕНЕР В ЗАВОД, НАПРИМЕР. АМА ТЕЗИ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ КОЕФИЦИЕНТИТЕ, ТЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ СВОИТЕ ЦИФРИЧКИ ИНИЩО ДРУГО.

    Коментиран от #8

  • 5 Тра ла ла

    14 7 Отговор
    Няма никаква актуализация на пенсиите. Защо лъжете пенсионерите?. Чисто и просто вкарват Бойковата добавка за постоянно в пенсиите. Ето как го правят! 1.Тавана на пенсията в момента е 1440 + 50 лева добавката на Бойко =1490 лева. Такава пенсия получава всеки тавански пенсионер месечно. 2. Правителството предлага новият таван да стане равен на 1500 лева. Тоест вдигат тавана на пенсията само с 10 лева. Тези 10 лева се вземат от малките пенсии, които от 350 лева с Бойковата добавка (300+50),ще станат вече 340 лева.Тоест с 10 по малко. Просто като бобена супа. Аман от манипулатори.
  • 6 Дядо курти от село ПипЕрКоВо

    13 1 Отговор
    Докато не се изсветли бизнеса,и всеки работодател не започне да плаща реалните осигуровки на служителите си пенсиите ще са мизерни...
  • 7 ТИЯ СА ЕГАТИ СМЕШНИЦИТЕ

    8 6 Отговор
    ВКАРВАТ 50 ЛВ НА БОЙКО В ПЕНСИИТЕ И УВЕЛИЧЕНИЕ.....СМЯХ, СМЯХ....ГОЛЕМ

    Коментиран от #10

  • 8 ДА ДА

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Швейцарско правило, ама друг път!":

    Има ома ама няма КОЙ КОЙ КОЙ да ти каже. По света пенсията не се дава, а се взима, КОЙ КОЙ КОЙ колко си я е заслужил. НЕ Я решава няКОЙ от страни, ако си се осигурявал получаваш, ако не може и НУЛА и да спиш под моста ....
  • 9 Гост

    5 2 Отговор
    Точно така. От 01.10.2021г., окончателно вкарват Бойковата добавка от 50 лева в пенсиите.
    1. Малките пенсии ги ощетяват с 10 лева, като пенсията от 300 става 340 лева. 2. Тези 10 лева се дават на големите пенсии и тавана става 1500 лева.

    Коментиран от #13

  • 10 В.Г.З.

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "ТИЯ СА ЕГАТИ СМЕШНИЦИТЕ":

    50 лв. от чекмеджето на Бойко ли?!?

    Коментиран от #12

  • 11 Минувач

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "А стига бе":

    Новите нищо не са вдигнали.Чисто и просто са вкарали Бойковата добавка 50 лева в пенсията и това е. Няма никакво увеличение.
  • 12 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "В.Г.З.":

    Пишеш глупости.
  • 13 дада

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    не е точно така като е добавка винаги могат да я спрът като влезе като увеличение е друго нали

    Коментиран от #15, #23

  • 14 лъжат

    5 1 Отговор
    Нищо няма да увеличават тези мръсници. Вдигат и тока и водата и с увеличението, няма да можете да си покриете разликата. Гарантирано от крадците от ГЕПИ и простия пожарникар.

    Коментиран от #16

  • 15 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "дада":

    Добре съгласен съм, но освен тези 50 лева дай примерно още по 50 или по 100 лева горница, а те нищо не дават. Никакви други пари. Тоест няма абсолютно никакво друго увеличение. Чисто и просто Бойковите 50 лева досега давани допълнително към пенсията, от 1.10 е вкарана в пенсията и на туй му викат увеличение. Смях в залата.

    Коментиран от #20

  • 16 Радио ЕЛТО

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "лъжат":

    ГЕПИ и пожарникара вече не управляват. Шъ търсиш за управници Тошко "Африкански Сие".
  • 17 А 50 лв ги взеха

    2 4 Отговор
    От нашите деца инвалиди

    Коментиран от #19

  • 18 Майка на 2 деца

    6 1 Отговор
    Мнoгo ce рaдвaм, чe Бaцe нe e нa влacт. Нищo, чe oткaктo другaритe ca нa влacт cтaнaх oщe пo глaдна. И вeрoятнo тoвa щe прoдължи, кaтo глeдaм цeнитe кaк рacтaт, a заплатата cъщaтa. Нo пък Бaцo нe e нa влacт.Вeнceрeмoc.
  • 19 НОИ

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "А 50 лв ги взеха":

    Недей да лъжеш. Дава ви се достатъчно но вие все искате и искате. Само ревете на вашият човек, сестра Галева.
  • 20 дада

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Ми те що дадоха по 50лв а не по 1000 лв. като в Гърция с която ни плашеха че видишли щели сме да станем като там дай боже да беше станало ама не стана

    Коментиран от #21

  • 21 Синдикалист

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "дада":

    Край вече с добавката от 50 лева давана към пенсиите от м.март от Бойко Борисов. От 01.10.2021г., окончателно е вкарана в пенсиите на 2 080 000 пенсионери. Няма увеличение.Бойковата добавка я броят за увеличение. Това прави 106 млн. лева месечно.
  • 22 някой

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Значи":

    Много добре е разбрал. Много шум за нищо.
  • 23 някой

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "дада":

    И сега и след 1 октомври като влезе пенсионера в магазина и си бръкне в джоба разбера, че нищо не се е променило.
  • 24 1944

    1 6 Отговор
    расийските крепостни толкова заплата не вземат.

    Коментиран от #25

  • 25 някой

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "1944":

    На теб кой пък ти говори за Русия, че ходиш да я намесваш. Гледай какво се случва при нас. Цъфнали и вързали сме, той за Русия седнал да троли.
  • 26 Недоумявам,

    3 1 Отговор
    защо се говори само за минималнаи максимална пенсия.В България други пенсии няма ли? И после се чудим защо всиски пенсии станали минималниЗащото само тази година минималната я увеличиха с 33,5 %.Ами увеличете и останалите,ез максималната с толкова!!!
  • 27 СусБе

    1 0 Отговор
    Като си направите сметка с колко са се вдигнали вече цените т.е. инфлацията то си правете и сметка дали до снапролет ще има живи пенсионери от бедстващите понеже цените отново ще скочат заради доебавките. Младите не щат семейства и деца и бягат, старите мрат а циганите не щат да учат как се управлява държава. Да идват турците за нови 500... може и повече!
  • 28 Нещо

    0 0 Отговор
    Не схващам,или не е добре поднесено ,като информация.Всички досегашни пенсии ли ще се преизчисляват с този коефициент-1,35, или само бъдещите пенсии? Поне аз така го разчитам .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове