Last news in Fakti

6 Август, 2021 13:18 4 384 28

Георги Киряков пред "Фрог нюз": Може да има правителство на окопитило се задкулисие

  • георги киряков-
  • избори-
  • итн кабинет-
  • слави трифонов правителство

На политическо ниво към втори предсрочни избори за тази година и към възможен сценарий „избори до дупка“

 Георги Киряков пред "Фрог нюз": Може да има правителство на окопитило се задкулисие - 1
Снимка: Архив

Ако ДБ и ИБГНИ подкрепят императивно наложеното правителство, то те ще попаднат в ситуация да крепят мнозинство на декларираната промяна, която в същността си е недекларирана подмяна. И да беше предълга политическата му биография, премиерът пак би могъл да бъде пионка в ръце на кукловоди.Слави Трифонов довежда модела на отношение към, а не на управление на държавата, до нови висоти на политически измишльотини. Слави Трифонов не може да бъде и не трябва да бъде премиер.
Министрите от проектокабинета бяха изджуркани като в сфера от тотализатор. Трудна за разбиране и управляване е народната любов, за разлика от народната омраза, която е стихийна и опустошителна. За нас, както и за македонците между другото, би било най-добре да има отделна планета. Ако има нови избори, то е много по-вероятно да има още едни, отколкото Борисов да си върне лостовете на управлението. Целта на Радев да кацне на президентската писта за втори път не е застрашена

Това казва в интервю за "Фрог нюз" политологът Георги Киряков.

- Г-н Киряков, ще има ли България правителство и какъв ще е хоризонтът му, след като не се знае кои партии ще застанат зад него в парламента?

- Понеже не се знае кои партии ще застанат зад предложеното от ИТН, по императивен начин, правителство, е много трудно такова да бъде избрано. Или ако бъде избрано с гласове (или липсата им при отсъствие от пленарна зала) от партии на статуквото, каквито са ДПС и БСП, колкото и да не им се иска да го чуват, то това няма да е правителство на декларираната от ИТН промяна, а правителство на прегрупиралите се и окопитили се задкулисни играчи с техните властови интереси и игри. Ако ДБ и ИБГНИ подкрепят императивно наложеното правителство, то те ще попаднат в ситуация да крепят мнозинство на декларираната промяна, която в същността си е недекларирана подмяна. Така хоризонтът на подобно непонятно от политологична и от демократична гледна точка правителство, се скъсява до под носа на Слави Трифонов и сценаристите на политическото му шоу.

- Кандидатът за премиер знае езици, бил е в голяма бизнес-компания, но е много кратка политическата му биография? Няма ли това да го направи пионка в дългите ръце на кукловодите?

- И да беше предълга политическата му биография, пак би могъл да бъде пионка в ръце на кукловоди. Герджиков, Райков, Близнашки, да не споменаваме Орешарски, носят стигмата на премиери с пребогат опит, но с уклон да не предприемат решителни управленски действия за справяне с който и да е сериозен проблем пред държавното управление, особено свързаните с борбата с корупцията. Постната политическа биография има медийна и публична значимост, но не и кой знае каква държавническа тежест. Не може да се има доверие не заради наличието или липсата на политически опит, обаче, а заради напълно лишеният от демократични основания начин на сервиране на кандидатура за премиер и министри.

- Трябваше ли Слави Трифонов, като председател на "Има такъв народ", да се кандидатира за премиер? В една посока ли гледа той с предложените за министри?

- В България през последните 32 години трябваше да се случат много неща, но България продължава да е бедна държава, спрямо някакви общоприети средни европейски стандарти. България продължава да е държава с неизкоренима, силно корумпирана система на управление по всички възможни показатели и според всички корупционни индекси. Управляващите в България елити продължават да отказват да следват каквито и да са добри демократични практики и да спазват каквито и да са демократични стандарти, с оправданието, че следват волята на суверена и правят всичко в името на народното добруване. Ужасни клишета, които ни лишават година след година от правото на достоен живот на европейски граждани. В този ред на мисли Слави Трифонов довежда модела на отношение към, а не на управление на държавата, до нови висоти на политически измишльотини. Слави Трифонов не може да бъде и не трябва да бъде премиер, но и предложения за такъв от ИТН също не може и не трябва, не защото няма да се справи, а защото се минаха всякакви граници на действие в условията на демократично функциониращи институции и механизми за вземане на решение. Слави Трифонов може да бъде премиер само в собствената си утопия за държава, понеже за него „няма такава държава“. А пък и погледът му стига едва до буквите изписани на аутокю-то, които не винаги чете гладко. За каква една посока може да става въпрос тук? Което повдига темата за това, с кой ще гледат в една посока изджурканите като в сфера от тотализатор министри от проектокабинета?

- Преди време Слави Трифонов говори за изчегъртване на ГЕРБ, а Пламен Николов е за по-легални методи. Защо е това разминаване?
- Изчегъртването винаги е било целено като легално. Никой не си го е представял като някаква саморазправа извън рамките на закона. Ако беше такова, то щяха да отпаднат всички аргументи за закононарушения. Така че аз не виждам разминаване в целите и методите за изчегъртването на ГЕРБ. Разминаването е между партиите на протеста при целеполагането, понеже ДБ например, искат изчегъртване и на ДПС, както и на корупционния модел, докато Слави и дружина не са особено словоохотливи по това допълнение. Както и видимо се умълчаха по темата за главния прокурор, лакмусът за ДБ дали има готовност за радикална промяна, или просто си правим инсценировки, в които Христо Иванов отказа да участва. Ще ми е интересно да разбера мнението на Пламен Николов по темата.

- Премиерското шоу май не обира овациите на българите. Как ще коментирате този извод на известен български журналист?
- Ами когато ти вземат властовите лостчета от доскоро крепката десница, ти остава само да седиш отстрани и да ридаеш горко. А пък и двубоят в полето на шоуто е не просто равностоен, ами предимството е изцяло на страната на новия шоумен в политиката, което не е хвалба, а проста констатация. Макар че и Слави Трифонов изглежда не обира овациите на българите. Може би засега на тях им е достатъчно, че детронираха бившето премиерско величие и искат да запазят за малко властта в ръцете си и да изпитат опиянението от победата си. Трудна за разбиране и управляване е народната любов, за разлика от народната омраза, която е стихийна и опустошителна, и на която има честта сега да се „радва“ Борисов.

- Как оценявате позицията на "Демократична България" в така създадената ситуация? Ще подкрепят ли едно правителство на ИТН или ще бъдат в опозиция?

- Демократична България бяха вкарани в оправдателен режим покрай честната си позиция за кабинета, тоест пак учат по трудния начин как се прави политика по нашенски. Затова и ако подкрепят правителството на ИТН, тази подкрепа няма да е искрена, няма да е трайна и ще е разочарование за избирателите им, особено на фона на последните събития и при сериозните разминавания в целите и задачите на желаната от тях промяна. Но пък от другата страна ще им се наложи да са опозиция заедно с ГЕРБ и да гледат тъжно отстрани как ДПС отново разпределя порции и си играе със съдбата на поредното българско правителство.

- Като не ни подкрепяте, отиваме на избори! Коментирайте тази позиция на ИТН, зад която застават някои от депутатите-сценаристи?

- Това вероятно означава предварителна заявка, че не биха подкрепили правителство с мандат на друга протестна партия, както и правителство с мандат на БСП. Което пък е сигнал, че промяната не им е приоритет, а просто искат да си поиграят малко с властта паднала случайно в ръцете, но не властта дадена им от народа, която между другото не е никак голяма, а с властта отнета от ръцете на Борисов. Онази безлика власт, за която малцина подозират и която може сериозно да удря през ръцете. Някои наричат тази власт задкулисие, други дълбока държава, но тя по своята същност е властта управляваща човешките слабости.

- Разбират ли Партиите на протеста, че ако няма правителство, при едни нови избори Борисов и ГЕРБ може да се върнат на тройка бели коне?

- Затова и решенията, които трябва да взимат са толкова трудни. Но пък, от друга страна, ако са уверени в себе си, поне толкова колкото оказват, то не било логично да се страхуват нито от нови избори, нито от възможността Борисов да се върне на почетното първо място. Борисов на първо място само ще доотрови публичното пространство, но няма да доведе до радикална промяна на политическата ситуация. И ако има нови избори, то е много по-вероятно да има още едни, отколкото Борисов да си върне лостовете на управлението. Това заинатяване ще изяде много глави, но и ще даде още една глътка въздух на изтормозения българин, който харесва служебното правителство, с всичките му кусури и дребни прегрешения, на президента Радев и иска именно то да се занимава с изчегъртването на модела и на ГЕРБ. Дневният ред на партиите, ако следваме тази логика на събитията, се разминава с дневният ред на суверена, а Слави Трифонов, както ясно се вижда, не го разбира. Което е жалко!

- Защо според вас ИТН не се довери на министри от служебното правителство, които заслужиха одобрението на хората. И дори оплюха най-добрите от тях. Някои имаха куража да засягат интереси, да действат самостоятелно?

- Партиите открай време действат по своята си политическа логика на парламентарното представителство. Ще рече, че след като веднъж е гласувано за тях, те са напълно свободни да правят каквото мислят за правилно, понеже даденият им от избирателите мандат не е императивен. И така започват доста свободно да интерпретират задачите си, и да разтягат до скъсване аргументите за причините за своите действия. Та разминаването започва в деня на встъпването в длъжност. А когато това разминаване се случи и между отделните партии, се получава политическа какофония, дразнеща чувствителния слух на суверена, особено ако той си е харесал даден модел на управление, а партиите започнат да му обясняват, че нещо се е объркал и че този модел е порочен. Между другото отношението към бившия премиер и управлението му беше същото.

- Във фейсбук се завъртя интересен израз: Не искаме Дългия, получихме Късия, ще дойде Дебелия! Смятате ли, че ДПС задкулисно пак ще управлява?

- Може и да не управлява страната, но ще управлява интригата. Затова и от ДПС ще зависят съдбите на пророкуваните плаващи мнозинства. И затова колебанието на протестните партии за нови избори е толкова голямо и толкова ги затруднява взимането на просто решение. Ако наистина са принципни и последователни, трябва да излязат и честно да кажат, че при поставените условия няма да подкрепят правителство на ИТН. Колебливостта им ги прави уязвими пред политическите им противници, които те определят дори като врагове.

- Всичките политически игри и разговори в последните дни не вървят ли към принизяване на ролята на президента Радев?

Президентът Радев е в стратегическо отстъпление. Гледа от „пилотската кабина“ разстановката на партийните сили на силно разкаляното политическо бойно поле. Целта му да кацне на президентската писта за втори път не е застрашена. Освен това служебното му правителство, с малки забележки, се справи отлично, както с поставените основни задачи по „хербаризирането“ на Борисов, така и с оперативното управление на страната, в една утежнена обстановка при наличие на множество кризи. А и все пак при избран парламент, неговата роля трябва да се върне в конституционни граници.

- Г-н Киряков, накъде върви България?

- На оперативно ниво в избраната посока. На политическо ниво към втори предсрочни избори за тази година и към възможен сценарий „избори до дупка“! Проблемът обаче е не накъде върви България, а накъде върви Европа и светът, не за друго, ами заради съдбовната ни предопределеност да изпитваме болезнено влиянието на други сили. За нас, както и за македонците между другото, би било най-добре да има отделна планета. Уви, обаче, това е утопия! Затова ще се наложи да се адаптираме бързо към скоростно променящите се събития и процеси.

Интервю на Красен Бучков


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 8 Отговор
    А може пак да има павета, яйца и бутилки.Може и тояги.

    Коментиран от #11, #21

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 9 Отговор
    Змията хапе най лошо когато умира!

    Коментиран от #27

  • 3 Абсолютно

    16 12 Отговор
    обективен анализ. Пак от ДПС зависи играта. Избори до дупка и служебното правителство да продължи с изчегъртването.
  • 4 Това за планетите ми хареса

    7 4 Отговор
    дето трябвало да има отделна за нас и мак доналдсите.Но не е оригинално.Всички народи по света сме в различни орбити и всеки народ иска отделна планета,но планетата ни Земя е само една.И богати и бедни заедно,едните на 5 палуба,другите в трюма.Отново нищо ново и отново дежурната прозявка..
  • 5 бясна кака

    10 10 Отговор
    За мен най-логично е Герб да издигне служебното правителство за кабинет, за да видим какво ще стане!

    Коментиран от #10, #16

  • 6 1618

    14 10 Отговор
    Двете протестни партии Демократична България и Изправи се трябва да се обединят и да не подкрепят предложеното правителство , защото това е правителство на подмяната.

    Коментиран от #12

  • 7 1618

    14 13 Отговор
    Партиите могат и трябвa дa cпрaт пoдмянaтa на вoтa и прeдaтeлcтвoтo нa Cтaниcлaв Трифoнoв и ИТН! Кaквo пoлучихa избирaтeлитe нa ИТН? Пoлучихa кaтo пoдaрък ДПC и ГЕРБ!Пoлучихa и eдин куклoвoд,кoйтo ce гoтви oт вкъщи дa диктувa зaдкулиcнo кaквo дa прaвят ИТН в Пaрлaмeнтa! Eдин чoвeк изгубил нaпълнo чувcтвo зa рeaлнocт пo дoмaшнa тeниcкa и aнцунг oт дивaнa ce гoтви зaeднo c ДПC и ГЕРБ дa cъcипят Бългaрия!
  • 8 Тиквата

    11 9 Отговор
    Трябва да ве пори още 12 години, това заслужавате.....
  • 9 Лъчо Мозъка

    8 10 Отговор
    Поредният умник. Малко е закъснял с анализа, дванадесетина години. Задкулисие, смешки на елементарни, поръчкави специалисти по нищо. В един момент почнаха да извират на талази.
  • 10 Предполагам

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "бясна кака":

    че измисли най-новия виц!
  • 11 1618

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Със сигурност Станислав Трифонов и ИТН ще бъдат линчувани заради предателството и подмяната на вота! Дебелото им его, арогантното, надменно и агресивно поведение бързо ще изчезнат когато народа започне да ги замеря с яйца, домати и каквото им попадне!Ще започнат също като ГЕРБ да излизат от задния вход!
  • 12 Точно така

    4 12 Отговор

    До коментар #6 от "1618":

    трябва да стане. Иначе отиват в пропастта заедно с ИТН.
  • 13 баба Меркел

    5 4 Отговор
    За да има коалиционно правителство, се прави програма, подписва се и се раздават министерства, спрямо процентното участие. CDU-SCU управляват със SDP

    Коментиран от #14, #19

  • 14 Да си чувала

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "баба Меркел":

    думата коалиция?! Подкрепа и коалиция са две абсолютно различни понятия.

    Коментиран от #17

  • 15 хаха

    18 6 Отговор
    Долу мафията на Иво Прокопиев, Иван Костов, Румен Радев и Васил Божков.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 баба Меркел

    6 8 Отговор

    До коментар #14 от "Да си чувала":

    И за какво да подкрепят шнорхела и плагиата? Да ги гледат с мили очи отстрани ли?
  • 18 опг

    5 13 Отговор

    До коментар #15 от "хаха":

    вън на цялата мафия и на всички нейни проекти от бкп, през бсп сдс ндсв вмро герб атака, до итн, много са групировките, МУТРИ ВЪН
  • 19 mi6osp

    12 11 Отговор

    До коментар #13 от "баба Меркел":

    Единственият работещ вариант за България в момента е правителство на БСП със или без коалиция, но задължително с гръбнак от добре работещите министри в служебния кабинет. Ако то не бъде подкрепено от определени партии, на следващите избори тези партии ще бъдат наказани от избирателите си.

    Коментиран от #22, #24

  • 20 Българка

    10 12 Отговор
    Славо играе по свирката на ДС о ДПС. А те са по-опасни, по-хотри и по-ненаситни. Главната битка е да се отстрано Иван Гешев. Но аз лично вече не вярвам на ИТН, защото това, което ни показаха е пълна гавра с исканията на обществото и протеста
  • 21 Моряка

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да си жив и здрав,бе Софиянче,още много каманаци да хвърляш,но ако пак се оставите старите гласовити политически к.........ви,като Майчето,Танчето,Ицо,Бабикяна и онзи адвокат на гей идеята да оглавят протеста,ще стане фарс.Докато Протеста не роди истински лидери,така ще ви про................т,че и целокупния БГ народ,който ви подкрепя.Да бях с 30- 40 години по млад,ама.........на......кръвното,.......бъбрека....
  • 22 Моряка

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "mi6osp":

    Имало и други мъдри освен мене,дано,дано....😂😂😂
  • 23 Фаро

    2 9 Отговор
    С изключение на Слави всички останали партии са от статуквото.Целта беше да бойкотират ИТН и с помоща на медиите да ги откажат.Това няма да стане
  • 24 Учиндол

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "mi6osp":

    БСП не са показали за 30 години отговорност към хората. Те са с най-тъмните схеми.
  • 25 Отговори

    3 3 Отговор
    Само КОМУНИСТИЧЕСКИ тролове драскате клевети Хвърлят кал България е здраво бързо грабена Ревизия на Служебните Тези Служебни не са легитимна власт по Конституция
  • 26 Отговори

    3 3 Отговор
    Само КОМУНИСТИЧЕСКИ тролове драскате клевети Хвърлят кал България е здраво бързо грабена Ревизия на Служебните Тези Служебни не са легитимна власт по Конституция
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Истини

    0 0 Отговор
    Ще имало увеличение на заплати. То ако можеше и мислите ли, че те предишните управляващи нямаха да ги увеличат. Предизборно и прави са юристите, колкото повече едни бкп се сменят с други бкп по зле за народа. Идват крадат, оправят си близките и така от 1989 и преди 1989. Че имат вина дпс, но хората им вършат черната работа. Навсякъде по театри и къде ли туркините ги замениха с роми. И искат 2 оставки дпс. Мислят за България, а и тези които заминаха искат пенсионери и си идват през лятото в Бг, а нима бкп българите не са пенсионври, над 80 и работят, а дпс не ръководи, ако ще ви изчисти бкп и ще назначи неработещи и може да се оправи, а българина депътат, директор не иска да работи, явно ще връщат бай тошо на бял кон от гроба, вчера всичко се е наредило старото на софрата, а желаещи за работа няма, а горе в Парламента бкп бспгерб и ви одумват българи, деца им завърлили художествена академия, а една женица депутат, след изборите в хотела си чалга свири и целият квартал ещяло чак до калина. Съди цветя на запад, мама измъчена, но младото й се отдава да е художник
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове