Last news in Fakti

9 Август, 2021 21:29 6 522 51

КАТ вадят всички налични камери по пътищата в мащабна акция

  • кат-
  • акция-
  • камери-
  • висока скорост

Целта е намаляване на тежките катастрофи. А на този фон съществува проблем при санкционирането на тираджиите

КАТ вадят всички налични камери по пътищата в мащабна акция - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Нова акция на КАТ - над 200 камери следят за превишена скорост по пътищата в цялата страна.

Целта е намаляване на тежките катастрофи. А на този фон съществува проблем при санкционирането на тираджиите. Защото те няма как да бъдат наказани, ако манипулират ограничителя на скоростта в камиона, съобщава Нова ТВ.

Новата акция на КАТ започна тази сутрин и ще продължи до 15 август. Тя се провежда в цяла Европа. Всички камери на пътна полиция ще следят за нарушители. Само от началото на годината досега над 7000 тежкотоварни автомобила са били засечени от КАТ да карат бързо. Въпреки това, от Автомобилна администрация не санкционират за манипулации на ограничителите на скоростта от 2018 година. Причината – актовете им падат в съда.

Въпреки че би трябвало ограничителят на скоростта да не позволява на този Тир да вдига повече от 90 километра в час, той се движи с над 110. За манипулацията обаче няма как да бъде наказан.

"Наистина имаме сериозни проблеми за доказване на това нарушение, защото масово ни падат в съда наказателните постановления. В тахо шайбата ние може да видим, че има превишение – в кой час, в коя минута е извършено това нарушение, но не знаем къде , в кой участък", казва Дамян Войновски, зам.-изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация".

Така тираджиите, които си позволяват да карат с превишена скорост, могат да бъдат глобени единствено от КАТ, ако бъдат снимани с камера на пътя. Христо казва, че не е сред нарушителите и не знае как да „излъже” ограничителя в камиона.

"Няма какво да се направи, всички камиони вървят до 90, но нашата фирма е решила до 85 и всичките камиони са ни така", заяви Христо Младенов, водач на Тир.

Ежедневно засича свои колеги, които очевидно правят манипулации.

"По-бързо, задминават ме, не спазват никакви ограничения и като че ли вървят в повече над 90. Нещо ръчкат някъде", убеден е шофьорът.

В бранша отговарят, че водачите си позволяват да карат твърде бързо без знанието на превозвачите.

"Става дума за махането на един бушон и след това неговото поставяне отново. Водачите сами правят такива действия, защото никой превозвач не иска да е неизряден, когато му дойде проверка", коментира и Димитър Димитров, изп. директор на Камара на автомобилните превозвачи.

Контролните органи на практика са с вързани ръце и могат да следят за манипулации единствено камиони, произведени след 2019-та година. Те разполагат с джипиес.

"Просто трябва да се промени законът за админситративните нарушения и наказания", убеден е Дамян Войновски

За последно контрол за нарушението е извършван през 2018-та година. Тогава 58 водачи на тирове са били санкционирани.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    25 1 Отговор
    И като извадят камерите какво? Преди месец и нещо глобиха две пловдивски девойки снимани по десетина пъти. Ако ме снимате 20 пъти и какво от това?
  • 2 Ами

    24 1 Отговор
    Добре.Аз ще си го преместя в другия крачол.
  • 3 Реалност

    48 2 Отговор
    Целта е единствено рекет и внушения за не мислещите! Друг ефект от подобна акция, не е имало и няма да има! Няма как да бориш даден проблем, с грешното средство!

    Коментиран от #43

  • 4 Затвор

    64 2 Отговор
    Не скоростта убива, а наглостта и чувството за безнаказаност.
    Докато има наглеци, които не само карат с над 200, но и си позволяват да притесняват водачите, които спазват закона ще е все така.
    Те са проблема, не е скоростта.

    Коментиран от #24

  • 5 русенец

    49 0 Отговор
    По-добре катаджиите да вземат да си оправят хората, че днес двама пред КАТ Русе се чукнаха лека, като единият беше в насрещното край тях мина едно ченге, което беше тръгнало да си купи закуска и изобщо не си направи труда да погледне какво се е случило. Камерите нищо няма да решат, трябва нови ченгета, поне минимално интелигентни и да знаят за какво им се плаща.
  • 6 Орел

    8 0 Отговор
    Ми досега са ги държали за нови?!
  • 7 Защо за леките автомобили има..

    5 6 Отговор
    Електронен ограничител на скоростта до 250 км/ч монтТИРан от производителите а за другите МПСта не може да има електронен ограничител на скоростта За техниката има стандарти технически характеристики и параметри които се въвеждат от контролните и органите за стандартизация и безопасност за движение по пътищата когато се монТИРа електронен ограничител на скоростта тахометрите може и да станат излишни
  • 8 Стар тираджия

    25 3 Отговор
    Абе смешни сте.Един немски или австрийски полицай,веднага ще открие,че тахографа е манипулиран.Скороста и времето са в две диаграми.Когато тахографа не е манипулиран,диаграмата на времето съвпада със изминатите километри и средната скорост.Когато тахографа е манипулиран,той веднага показва по малко време за изминатите километри.Пример-изминати 270 км,диаграмата за време е отчела 3 часа,то средната скорост е 90 и може да се приеме за реално.Пример при манипулация-изминати 270 км,но диаграмата за време показва 2,5часа,но тахографа отчита максимална 90.Отговорът във втория случай е че тахографа показва по ниска скорост от реалната с което се движи и понеже истинското време не може да се манипулира е готов за съд.Само с диаграмата за времето може да се докаже манипулация .

    Коментиран от #48

  • 9 Борислав

    23 1 Отговор
    Пак ще пълнят касичката...
  • 10 Има виц Колко прави две плюс две

    9 1 Отговор
    Един ученик казал 4 друг казал 6 трети казал 8 а учителя казал отговора над 7 е за други ученици
  • 11 от мвр

    13 1 Отговор
    Абе дървеняци от КАТ има и заобиколни пътища!
  • 12 123

    56 2 Отговор
    До кога катаджиите ще са първа категория? Дремят двама по 120 кг. в колата на сянката/някой от вас да е виждал кола на кат на слънце или мокър катаджия/ а камерата си снима атоматично. За тая ли дрямка им се полага 1-ва категория труд?Сменяйте им категорията и намалете заплатата не я заслужават сегашната.

    Коментиран от #26

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Свини

    16 0 Отговор
    Свини
  • 15 БАЙ Х@Й ‼️

    37 0 Отговор
    Днес щастливо ченге дебнеше с камера във Варна ! Познайте къде ! На булевард който е със ШЕСТ ЛЕНТИ ( по три в посока и разделителна тревна площ) ! Там няма, като в София, знак 80 ! Значи с 65 вече си в албума !!!

    Коментиран от #17, #25, #27

  • 16 Щели да

    21 2 Отговор
    Изкарат всички камери...
    Ами дръжте си ги за нови.
    Тоя народ полудя. Не знам от Ковида ли е но положението от/към морето е ужасно.
    Също и Бургас-Варна.
    3 и половина часа за 135 километра...с кола. Преди 45 години автобуса го вземаше за 3ч и 20 мин с половин час престой на Обзор...
    Отврат. Нямам думи.
    Не искам да карам вече.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гюро

    22 0 Отговор
    освен да искарат и оная си работа пак няма да намалеят ПТП иска се друг начин не само събиране на кинти ,не е това подхода ..........

    Коментиран от #21

  • 19 Ццц

    19 0 Отговор
    WAZE ще ви остави без работа, калпазани! Стига ни харчехте парите за камери!
  • 20 Гошо

    16 2 Отговор
    Тва за тировете не го стоплих, толкова ли е трудно камерата да снима номера на камиона в населено място с ограничение 50?!?! Всички знаем тия говеда как минават през селата, особено турците, сърбите и мамалигарите, това са убийци! Да не говорим, че голяма част карат и пияни!
  • 21 Дан Колов

    22 2 Отговор

    До коментар #18 от "гюро":

    Пътищата ни и многобройните камиони са проблемът. Както и тия, дето карат с 50 извънградско и си мислят, че са безопасни. Скоростта не убива ако има разум!
  • 22 КРОКОДИЛА

    6 0 Отговор
    ХУБАВО СИ СНИМАШ -НО МНОГО СТАНАХТЕ ФОТАДЖИЙТЕ - АЗ ВАВ ТАКАВА ДЪРЖАВА НА ФОТАДЖИЙ - НЯМА ДА ГЛАСВАМ ВЕЧЕ - ДА ВИ Е ГАДНО НА ВСИЧКИТЕ ГАДНЯРИ ..............
  • 23 КРОКОДИЛА

    5 0 Отговор
    УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУНЕЩАСНИЦИ ............................
  • 24 надзирател

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Затвор":

    Значи не скоростта убива според теб, а тези които карат с 200км?.... Е не знаех ,че 200 не е скорост! Иначе мога да кажа ,че не каращите бързо създават ситуации на пътя, а точно охлювите го правят! Не може при ограничение 90км. да се влачи с 50км ! Живота е динамичен,който му се спи ,в къщи на спалнята! п.п.КАМЕРИТЕ НЕ НАМАЛЯВАТ ЖЕРТВИТЕ ПО ПЪТЯ,САМО ПЪЛНЯТ ХАЗНАТА,КОЕТО ВСЪЩНОСТ Е И ЦЕЛТА, НА НИКОЙ НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА НАС!

    Коментиран от #35

  • 25 някой

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Почти всяка вечер седят на ъгъла преди включването в кръговото на автогарата.Имат и една нов ХНП/ хитър наблюдателен пост/ .След почивка като се включваш надясно за Чайка и са точно на завоя.Още не си изправил волана и вече си в албума.

    Коментиран от #31

  • 26 Прав си ВИНАГИ СА НА СЯНКА

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    А В ДЪЖД И СНЯГ ПОТЪВАТ В ДЪН ЗЕМЯ... СТРААААШНИ СА....
  • 27 2107

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Сигурно е на "Златният" бул."Левски"...
  • 28 Аз не знам доставчик на интернет

    1 2 Отговор
    Да слага камери да снимат електроните в медните кабели и фотоните в оптичните влакна контрола е на входа и на изхода на медните кабелите и оптичните влакна А повредите по пътя на фотоните и електроните се отстраняват от ремонтни групи за да не спира движението и обмяната на стоки и храни и информация
  • 29 От пет минути те гледам как три часа

    1 1 Отговор
    Се мотаеш така и камерите една секунда невнимание цял живот страдание
  • 30 не разбирам

    11 1 Отговор
    Като се замисли човек реално, идеята е да пълнят хазната, както написаха и други. Защото освен да ти вземат пари, нищо друго не могат да ти направят. А ако си както онова момче със скъпите коли, където се шумеше за него, ти е все тая колко ще платиш, хвърляш парите и продължаваш.
  • 31 БАЙ Х@Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "някой":

    Благодаря за инфото, колега !
  • 32 Слагаш делител на импулси

    1 0 Отговор
    На датчика за скоростта на камиона от който черпи информация за скоростта и чрез дистанционно го включваш и спираш така че когато се движиш с 90 реално да отчита километража че си с 80 и те така😂😂😂
  • 33 Косвен данък

    7 0 Отговор
    И нищо повече! Катастрофите стават заради недобра пътна инфраструктура.
  • 34 DrivingPleasure

    13 0 Отговор
    Пак ли по храстите бе драги милиционери? Гледайте да е дебела сянката, че да не ви стане лошичко в тия жеги!
    Тия са абсолютно ненужна паплач по пътя!
  • 35 БАЙ Х@Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "надзирател":

    "Значи не скоростта убива според теб, а тези които карат с 200км?...."" - извинявай, че взимам отношение , но мисля че колегата е прав. Факт е , че няма осъдена скорост , а само водачи! Факт е , че доста водачи карат с 200 но не са убили никого ! Не агитирам за каране много над ограниченията , но на много места те са от времето на Москвич ! Сега почти няма кола , която не може да спира от 100 до 0 за 40 метра !!! Все пак от път до път разликата е огромна !
  • 36 оня с коня

    3 0 Отговор
    Ползвайте "ВАЗЕ" активно извън града- много помага.Освен че предупреждява за Полицейско присъствие по Магистралата Шумен Варна на 3 пъти ме предупреди за "Опасност на пътя",което се изразяваше в Блокиране на дясната лента за макар и 20 метров ремонт.Отделно пък между Златни пясъци и Албена ми каза "Съобщава се за Тежък трафик",на което не повярвах особено.Само след 100м след завоя обаче като се почна Първа,Спри,Първа, спри..та цял Километър.
  • 37 Умен

    4 0 Отговор
    Мисля да си купя тир. Ще си го джиткам соло ! Прост народ !!!
  • 38 За правила съм но не и за милиционери

    7 0 Отговор
    Мразя КАТ и МВР!
    Лошо ми става като знам кои лица представляват закона не в смисъл страх а направо ме е гнус и ми избива на агресия. Нямам проблеми със стомаха но от тях ми се повръща сериозно.
  • 39 Турбо

    6 0 Отговор
    Камери в шубраците, не е формулата с която ще подобрим пътната безопасност. А пътната безопасност е отговорност на КАТ. Иначе за шофьорите е супер от под шипковия шраст да се изстреля слънчоглед 🌻 и това да ти се разминава с 10-29 лв. Но децата ни си отиват от лоша подготовка и лоши пътища. Бабаитлъщът е завладял шофьорите но те не осъзнават, ме не владеят неповторими умения във въртенето на геврека... Трябват пътища, образование (не само шофьорски курсове), респект - това ще доведе до повишение на безопасността, камерите ще доведат до увеличение на разходите за Херодот от ненужно екстремно спиране на безмислени е и неорганизирани пътни знаци и пътища
  • 40 Тоо

    0 1 Отговор
    "тировете" или онез камиони с ремаркета са с ограничение 70, ако не е скоростен път или автомагистрала, ама дали от кат го помнят?
  • 41 TIR

    3 0 Отговор
    Като вадят камерите барем да заснемат и пътното платно и после със нимките при новите шефове,че то грам боя няма новопоставена на шосето от години.За справка да минат през Прохода на Републиката, че то там от КАТ минават май само за да отпочинат с порция шкембе чорба на кръчмите на Предела.А баламите шофьори да се трепят по така наречената "Републиканска пътна мрежа" изобилстваща от дупки ,но пък с липсваща всякаква маркировка. И когато стане ПТП пак ще е виновен водача който кара с несъобразена скорост,пък то като се огледаш няма с какво да се съобразяваш поради престъпното бездействие на служителите на КАТ и АПИ.
  • 42 И пак КОЙ е виновен....

    4 1 Отговор
    "Тираджийте"мразя я тази дума,понеже не съответства на нищо в днешно време,но както и да е...КАТ е отвратителна инстинуция с крещяща нужда от спешно закриване !!!! Пасмината работеща там,не покрива дори и критерийте за интелигентност в психийтрията в "Карлуково"
    Тираджийте са най-голямите злодей на то зи свят и за това погваме тях,а това,че повечето карат на копчета казано на жаргон,си е по тяхна вина,казал "шефа" на камарата на баш педалите "чорбоджии"...
    Рибата се вмирисва от към главата господа....не търсите на правилното място !!!!! Не познавам тираджия,който да плати за поставяне на копче от джоба си,понеже е около 1500-2000лв...!!!!!! Другаде е заровено кучето !!!!!! Изедници.......
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 рамие

    0 0 Отговор
    Аз минавам свръхзвуково по Тракия, мен камера не ме лови, понеже минавам с над 25 фрейма в секунда! Излиза им празно :)
  • 45 Жан Клод ( с двата ножа)

    4 0 Отговор
    Каквото и да изкарат фактите показват че ПТП не намаляват даже напротив, защото целта не е тази, а да се събират пари. Купете още 100, 200, 300 камери, 1000 и кво? НИЩО!
  • 46 Маde in Bg

    2 0 Отговор
    Не е проблем бързото каране ,а опасното и неразумно!!!
  • 47 костов

    2 0 Отговор
    в ТЬРГОВИЩЕ КАТ НЕСПИРА ЗА ПРОВЕРКА КАМИОНИТЕ ЗА ПРЕВОЗ НА ДЬРВА ТЕ ДВИЖАТ БЕЗ ПРЕГЛЕД ЗАСТРАХОВКА ДОРИ И ВИНЕТНИ ТАКСИ НЕМА ЗА ТИЯ
  • 48 ТИРАДЖИЯ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Стар тираджия":

    АЛО ТИРАДЖИЯТА, МИСЛИШ ЛИ ЧЕ ЕДИН ДАЯДЖИЯ ИМА ТОЛКОВА АКЪЛ?

    ТЕ ТАМ СА НА ХРАНИЛКА, ЧАКАТ СИ МЕСЕЧНИТЕ ЗАПЛАТИ И ТОЛКОВА

    ИДИ В ХАСКОВО И ВИЖ КАК СЕ ДЪРЖАТ СЪС ШОФЬОРИТЕ НА АРДА ТУР, КОЯТО Е СОБСТВЕНИК НА АВТОГАРАТА

    МИСЛИШ ЛИ ЧЕ МОЖЕ ДА ГЛОБЯТ НЯКОЙ ТАМ?

    АКО ГО НАПРАВЯТ , ТРЯБВА СЕ ИЗНАСЯТ ДА ЖИВЕЯТ НЯКЪДЕ ДАЛЕЧЕ ЩОТО МНОГО БОЙ ЩЕ ОТНЕСАТ
  • 49 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    КАКЪВ ТРЯБВА ДА СИ ЗА ДА - ПРАВИШ ТАКЪВ ГОЛЯМ ГРЯХ .
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Цензура

    0 0 Отговор
    Не мога да кажа мнението си за МВР и КАТ без да ме блокира системата за обиди.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове