Last news in Fakti

24 Август, 2021 13:30 2 511 52

Асоциацията за защита на потребителите: Храната е по-скъпа, защото токът и горивата са по-скъпи

  • храна-
  • хранителни продукти-
  • ток-
  • електроенергия-
  • горива-
  • инфлация

От май месец насам цената на хранителните продукти е нараснала средно с 5%

Асоциацията за защита на потребителите: Храната е по-скъпа, защото токът и горивата са по-скъпи - 1
Снимка: БГНЕС

Поскъпването на електрическата енергия и горивата е довело до повишаването на цените на храните и на инфлацията. Това заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите /АЗП/ Пейо Майорски, цитиран от пресцентърa на организацията.

Проучване на АЗП показва, че цените на храните са увеличени средно с 5 на сто от месец май 2021 г. насам. Най-сериозно повишение има при олиото, млечните и месни продукти, захарта и брашното. Горивата и електричеството са суровина за производителите и техните високи цени веднага се отразяват на крайния продукт - хранителните стоки, посочва Майорски. По думите му, дори зеленчуците и плодовете това лято са по-скъпи, заради повишените цени на транспортните услуги.

Според него високите цени на горивата и на електроенергията могат да доведат до допълнително покачване стойностите на основните храни през есента и зимата. Цените на бензина и дизела са най-високите от началото на пандемията и вероятно ще продължат да влияят по веригата, прогнозира председателят на АЗП.

По думите му, скокът на цените на храните ще се предопределя както от това доколко обвързан е с електроенергията производственият процес, така и от гъвкавостта на бизнеса да покрива повишаващите се разходи. Повишаването ще се отрази върху покупателната способност на домакинствата през есента и зимата, тъй като по-голямо перо от бюджета им ще отива за храни и топлоенергия, се казва в прессъобщението.

Новите цени на тока, горивата, природния газ и топлинната енергия реално ще се усетят от домакинствата след няколко месеца - в началото на отоплителния сезон, като конкретно за тези, които ползват парно и топла вода, ще изпитат най-сериозни затруднения, прогнозира още Майорски.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДИГААААЙ ЦЕНИТЕ.... РУМБААА

    16 8 Отговор
    СКЕД 3 МЕСЕЦА....ШЕ ТЕ ВДИГНЕМ....И ТЕБ

    Коментиран от #18

  • 2 адаша

    19 3 Отговор
    Не ме е страх от големи разходи. Страх ме е от малки приходи.
  • 3 Сатъра на Хана

    23 7 Отговор
    Тъпия Банкянски Зайчар закопа не само АЕЦ Белене , но и Цяла България с 100 години назад -върна я в епохата на ДуПСа-ро - Мутрафонския Феодализъм .... Тепърва ще става страшно със Демографската Криза в България

    Коментиран от #8, #10, #44

  • 4 питам си

    37 0 Отговор
    А когато горивата поевтиняха - цените си останаха, сега горивата се връщат към старите нива - и хоп - 50% отгоре на храните, а защо не се казва какво се слага в колбасите и сирената - със сигурност нито е месо, нито е мляко.
  • 5 Д.Мерседеса

    7 6 Отговор
    От кога му говоря на Чорапа, че Р.ОВЧ е ....най-подходящ за Министър на Енергетиката!
    Осъждан, бил,...голяма работа ама е от нашите другари
  • 6 Лост

    21 1 Отговор
    Той и петролът беше много по евтин, но горивата не бяха. Тя и газта щеше да е 40% по ниска, но парното миналата година не поевтиня. Така, че нещо не ви вярвам.
  • 7 Българка

    19 1 Отговор
    Храната е по-скъпа, защото е по-скъп тока и горивата. А тока е спекулативно по-скъп, за да се облагодетелстват ТЕЦ "Доган" и тецовете на Ковачки. Горивата също са спекулативни. Колко и на кого са митническите складове за гориво? Явно трябва правораздаване от улицата, защото прокуратурата спи. Спят и калинките, а хората от улицата плащат!!!!

    Коментиран от #34, #43

  • 8 симо

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сатъра на Хана":

    Сегашните нещо промениха ли ?? освен ,че от 2 месеца има само скандали и сега лъсна лъжата киро харварда за дипломата.
  • 9 дико

    13 0 Отговор
    Храната е още по скъпа защото е пълна със заместители консерванти и други добавки , които разболяват след време . Затова парите за здраве все не стигат . Когато имаше Български Държавен Стандарт толкоева болни нямаше и бяхме достигнали ДЕВЕТ милиона населание .

    Коментиран от #25

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сатъра на Хана

    6 3 Отговор
    Ако не беше евтиния ток от АЕЦ Козлодуй, сега щяхте да плащате най-скъпият ток в Света. ... Баце Рапон ви го начука със 200. ... А сиганина Ахмед държи готов да ви вкара Студения резерв от ТЕЦ Варна
  • 12 Пич

    16 0 Отговор
    Да викнат един от ковид математиците , да ни обясни , как точно олиото от лев и нещо на пет лева е увеличение от пет процента... Или сиренето , от шест на дванадесет лева...
  • 13 Пунта Канна

    11 0 Отговор
    Това означава инфлация от 20% на годишна база след като за 3 месеца храните са поскъпнали с 5%
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сатъра на Хана

    6 3 Отговор
    Фатмака отдавна ..Не вдига...самолета, затова вдига само...цените.
    Но пък Бойко вдига ..Деси и Бобокова...на самолета
  • 16 ПЕНЦИОНЕР

    6 1 Отговор
    ...ЕИИИ ...КОЛКО ЧОВЕКА И ОРГАНИЗАЦИИ ИСКАТЕ ДА ВИ ГО КАЖАТ , А...ДОКОГА ЦЕНИТЕ НА ГОРЕ ..ПЕНЦИИТЕ НА ДОЛУ ...А ....ПРИ БОЙКО ЗЕМАХ 1000 ЛЕВА ЕИИИ ...И МИ ДАВАШЕ ЕИ ТАКА ОТ СЕБЕ СИ 500 ЛЕВА ДЙБНИ СЕКИ МЕСЕЦ ...А СЕГА 15- 200 ЛЕВА ....ХЛЯБА ША МИНЕ 10 ЛЕВА ЕЙЙ ФИГУРАНТИ СЛУЖЕБНИ ....ЗАЩО ТАКА БЕ ...ОБЯСНЕТЕ НА НАРОДА !!!!!!...??????????????????
  • 17 Ахахах

    10 0 Отговор
    Вие вече съвсем за дебили ни взехте. Един 5 тонен бус качва да речем 2000 кг домати. Този съшият бус харчи 20 литра на сто километра. От 2.10 на 2.30 да бъде това са 4 лева разлика за твзи 2000 кола домати. Това е много под една стотинка на кило. Врвме е да им набиеме шутовете на всички български спекуланти! Вместо да унвестират в Брабуси и Уруси, да не се правят на ударени! Никой ме е казал, че трябва да бачкат на 900% печалба! Тотален боклот на спекулата!
  • 18 ПЕНЦИОНЕР

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДИГААААЙ ЦЕНИТЕ.... РУМБААА":

    ...ХОРАТА ОСОБЕНО ПО ВЪЗРАСТНИТЕ ПО СЕЛАТА ПАДАТ ОТ ГЛАД ПО УЛИЦИТЕ ...ВЕЧЕР СЕ СЪБИРАМЕ И ПЛАЧЕМ ОТ ГЛАД И МЪКА НЯКОЛКО КОМШИИ....ТУИ ЛИ ДОЖИВЯХМЕ ...ЗАСЛУЖАВАХМЕ ЛИ ГО А....ТОВА СЕ КРИЕ И НЕ СЕ ПИШЕ НИКАДЕ ...ЕИИИ СТИГА ДИГАХТЕ ЦЕНИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 19 Бандера

    6 1 Отговор
    А българите идиоти плащат 20% ДДС на храна и лекарства и си траят! Че даже и в Македония ДДС -то е 5%, бе! Трайте си. Малко ви е. Още трябва да ви стрижат!
  • 20 Centyrion

    12 0 Отговор
    Имали сме и по скъпи горива,но храните не бяха на тези цени.Всичко е от алчност и картелни споразумения.80% от стоките са внос и нямат нищо общо с българският ток.
  • 21 оня с коня

    3 2 Отговор
    Бат Бойко не е на власт в момента и Енергийната Мафия се вихри на Воля.Ами ПОЛЕЗНО Е това за ония дето викаха "Долу" по Площади и Кръстовища и Благославяха Слави,защото ГЛАДЪТ много бързо ще ги вразуми.Кое е "Полезното" ли? Ами това,че ще осъзнаят ,че От Лошото има и МНОГО ПО-ЛОШО!Аре са Кратуни кухи дето пращахте ББ при бай Ставри БЕГОМ да му се молите да се върне,щото той НАИСТИНА е там и е заседнал на Пищна Маса по случай приемането на Ставри за ЧЛЕН НА ГЕРБ!
  • 22 Сатъра на Хана

    4 3 Отговор
    Организацията на Потребителите е Основана от СИК като инструмент за рекет. СИК почнаха първо със сертифицирани Частни Лаборатории от Комитета по стандартизация за изпитване на Храни , напитки и облекла .... И с рекет и фалшиви сертификати. ... Затова качеството в България е ниско и няма Контрол - Вземеш сертификат за Качествена храна от Лабораторията на СИК и щракаш с пръсти
  • 23 А така

    6 0 Отговор
    И зимата като ударят корона мерките карантините и ограниченията и като се надигне тоя гладен народ....няма работа няма пари.скъпа храна малки доходи.Глада не признава маски и метри.Ще се озверят хората и ще стане лошо.Как мислите ще свързва двата края тоя беден народец.Как да плаща скъпи сметки ток и храна...

    Коментиран от #28

  • 24 Гост

    8 1 Отговор
    Миналото лято бензин и нафта по 1,30 лв/литър. Кое поевтиня тогава бе, мафио3и?

    Коментиран от #26

  • 25 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "дико":

    БДС е в пъти по-добър стандарт от калпавото ИСО. Работил съм и с двете и говоря от опит.
  • 26 Тогава управляваше най-успешният

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    ПРЕМИЕР в Историята на България, ПОМАК!
    Сега управлява.. ИБ'РИ'КА НА РЕШ'ЕТНИКОВ, КИРО ЛЪЖЕЦА от КАНАДА, ДС-БОК'ЛУЦИТЕ ОТ БКП

    Коментиран от #30

  • 27 Злобар

    3 1 Отговор
    И знаете ли защо е така , защото всички до един от КЕВР са с леви резби . Тях не ги интерува народа , а задниците им.
  • 28 Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "А така":

    И какво като се вдигне гладният народ? Пак някой от ония ще го яхне. Пак вълците ще заблеят на езика на овцете, и народа пак ще припознае поредният спасител в поредният вълк, издигнат като нечия патерица. Стригането и дрането ще си продължат, защото народа е овчи. В природата има два вида същества: едните хапят и са хищници; другите ги ядат хищниците. Ние не хапем.
  • 29 те така

    3 0 Отговор
    Дааа , а токът и горивата са по-скъпи защото някой има ресурс да си върти спекула и да продава нещо вместо за 1 лв. за 100 лева. , че защо да не го прави , не му струва ни труд , ни материал , идеално . Да живеят борсите , спекулата , търгашествата и въобще кожодерствата на овцеразвъдника.
  • 30 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Тогава управляваше най-успешният":

    Кой бил най-успешният? Онзи, който каза, че в Родопите нямало нито един християнин ли? хахахахаха не ме разсмивай, 4€ргьо.
  • 31 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 2 Отговор
    Основните храни са много скъпи в България най-вече защото се облагат от държавата с висока ДДС ставка. Защото 60% от хората у нас са роби. Ако нямаше 20% ДДС върху хляба, цената му щеше да е 1,67 лева, а не 2 лева. Ако нямаше ДДС върху сиренето, цената му щеше да е 10 лева, а те 12 лева кг..

    Коментиран от #36

  • 32 кой

    3 1 Отговор
    Асоциацията за защита на потребителите да не би да бърка в същата каца с мед, като тази в която бъркат от олигархията и задкулисието? Токът и водата по западните държави на каква цена е? Спрете изтичането на вода към Франция!
  • 33 ДърТ

    7 0 Отговор
    Тръгнах на море и заредих дизел в Кюстендил на 2,26 ст. На връщане в Слънчака заредих на 2,38, дето е на вдин хвърлей от Нефтохима!? Айде ако може някой да ми обясни какво става у скапаната ни държава!?

    Коментиран от #35, #41

  • 34 Държавата спи !

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Има достатъчно държавни органи за контрол на цените и качеството,но явно не им позволяват да си вършат работата . Честито служебно правителство!

    Коментиран от #46

  • 35 Просто е.

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "ДърТ":

    Служебното правителство и шефа им олигарха Прокопиев пълнят гушите здраво.
  • 36 И как така

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    като и досега ДДС беше същото ,а не бяха скъпи,а с идването на власт на служебното правителство и олигархията цените скачат нагоре всеки ден.

    Коментиран от #42

  • 37 ежко

    5 2 Отговор
    Храната е по-скъпа защото се изсипаха едни незаработени пари в населението, или поне в част от него, без срещу тях да стой стока или труд.При намаляване на производството на блага и в същото време пускане на пари в обращение, какво си мислите,че става?
  • 38 Сатана

    2 1 Отговор
    Храната е скъпа,защото олигарсите трябва да избият патите,които пръснаха за свалянето на Борисов.Питайте Румен защо неговото правителство допусна кризата с цената на тока?
  • 39 chi

    3 2 Отговор
    Храната е по-скъпа, защото алчността на търговците е много голяма!
  • 40 А бе

    3 0 Отговор
    Тея някога въобще дали са защитавали потребителите, или само констатират увеличенията на цените и ги оправдават?!?
  • 41 някой

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "ДърТ":

    Нали си ,,Дърт" що питаш? 31 години гледаме все едни и същи "филми". Защото не се лустрираха всички комундели до девето коляно.Същите мизерници и отрочетата им ,искат пак да управляват с третия мандат.Наточили са си зъбките за ония 12 млрд .по плана за развитие.
  • 42 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "И как така":

    Никога цената на храната в България не е била евтина, пример сравнение с цените в магазините във Великобритания. Досега храната беше скъпа, просто сега е още по-скъпа. Дадох ти примери каква е сега цената и каква щеше да е, ако нямаше 20% ДДС за основни храни като хляб, сирене ... Попитай всички бедни хора у нас как биха се почувствали, ако вместо да харчат 250-300 лева за храна с ДДС. Харчат 200-250 лева без ДДС на месец.
  • 43 ТОКА Е СКЪП И ХРАНИТЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    ОТКАКТО БАТЕ БОЙКО НЕ КОНСУМИРА КРЕНВИРШИ......🍽🍽🤔🤔
  • 44 Хо хо хо

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатъра на Хана":

    Слушайте още немчугите и правете перки и панели докато те смучат и горят отделяки цо2 руска газчица
  • 45 Танев

    5 0 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ДЕПУТАТИ И МИНИСТРИ И БИВШИ ИМАТ СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛКИ ЗА ТОК А НИЕ ИМ ПЛАЩАМЕ ЛУДИ ПАРИ ДА СИ КУПУВАТ ЯХТИ И ВИЛИ ПО Гърция бог да помага БГ загива бавно

    Коментиран от #47

  • 46 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Държавата спи !":

    А не ти ли минава през ума, че не си вършат работата, защото шефовете и тези от политическите върхушки, които ги назначават като Борисов, Радев ... са корумпирани популисти. Не виждате ли как като спрат ТВ камерите всички от политическите върхушка и олигарсите празнуват на една трапеза.
  • 47 Хо хо хо

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Танев":

    Да загива Бг е германофилска помия от над 100 години.
  • 48 Ами пробвайте

    2 1 Отговор
    Най сетне,гениалната фраза на покойния Д.Попов( бог да прости), заради която шилетата от 90- те го оплюха.А той иносказатаелно,ви го каза при аналогична ситуация..." ЗА БОГА БРАТЯ! НЕ КУПУВАЙТЕ!" Толкова е просто бе,въртоглав българино.Ограничи до максимум ежедневнте си покупки на храна.Няма да припаднеш от глад.Както са им заринати складовете със доставки,а други трябва да идват с Тирове, да се побъркат какво да ги правят! Ще смъкнат цените за месец.Месо,месни продукти,колбаси,млечни продукти,риби всичко е със кратък срок на годност.А не да ръгнете както сега и правите,и да пълните количките като невидели.Сякаш утре няма да има.За месец,ще ги направим сами да си говорят.Те планират цени и доставки, спрямо потребление.Я да им объркаме плана,цените ще се сринат драстично.Но ганъо умре да се тъпче.До припадък,и пак продължава.Та не търсете вина в държавата.Пазарна икономика.Никой няма право да фиксира или определя цена.Само собственика и търговеца.Ако не зареждаме гориво,да купуваме за 3-5 дни, минимум хр.продукти,и никой да не стъпва във магазините им, мислите ли,че ще бъдат същите цени?
  • 49 Госあ

    0 0 Отговор
    Много интересно как точно covid влияе върху тока и горивата...
  • 50 waterwet

    0 0 Отговор
    Когато цените на горивата "паднаха" с повече от лев за литър (около 40%) никой не намали цените.
    Айде със здраве!
    Сега ще проверя, кой/кои производители са използвали този тъп аргумент и ще апелирам да не се купува продукцията им!
  • 51 мамун

    0 0 Отговор
    нарочно е няма достатъчно работа,пандемия и всичко се вдига
    данъци абе грижа за човека изобщо
    браво на бай тошо
    ще му целувате снимката
  • 52 Админ

    1 0 Отговор
    А когато беше ниска цената на горивата, това защо не се отрази?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове