Last news in Fakti

25 Август, 2021 06:15 2 732 42

Няма виновни за скока в цената на тока за бизнеса /ОБЗОР/

  • ток-
  • цена-
  • бизнес-
  • комисия-
  • мая манолова-
  • енергийна борса-
  • бех-
  • нек-
  • марица-изток

Комисията по ревизия ще излезе с препоръка за промяна на Правилата за работа на борсата, санкции за непазарно поведение и закон за демонополизацията на държавните енергийни дружества, участващи на свободния пазар на ток

Няма виновни за скока в цената на тока за бизнеса /ОБЗОР/ - 1
Снимка: БГНЕС

Шефовете на държавната енергетика, регулаторите и борсата бяха изслушани на заседание на комисията по ревизия заради рекордната цена на тока за бизнеса, предаде БНТ. Те трябваше де отговорят умишлено ли е създаден дефицит на свободния пазар, за да поскъпне електричеството и дали присъединяването на България към по-скъпия гръцки енергиен пазар, вместо към румънския, се е отразило на цените. Председателят на комисията Мая Манолова обяви, че ще предложи нови правила за търговия на борсата и тежки санкции за нелоялните търговци.

"Според бизнеса, според представители на различни съсловни организации, в този десетдневен интервал от бизнеса са източени повече от 53 млн. лева в резултат на този драстичен скок на цената на тока на борсата, бизнесът обяви или поне една част от по-големите фирми, че спират работа", заяви Мая Манолова.

Шефът на най-голямото оловно-цинково предприятие у нас, което затвори врати заради цената на тока, твърди, че проблемът е в борсата.

"Самият начин на функциониране на борсата е определено порочен. Ние като консуматори сме поставени в абсолютно тежка ситуация и затова бяхме изхвърлени от борсата", заяви Румен Цонев от КРИБ, главен изпълнителен директор на КЦМ.

От борсата заявиха, че до този момент нито продавачите, нито купувачите са оспорвали цените.

"Тоест няма как даден купувач да бъде накаран да купи енергия на цена по-скъпа от тази, на която той предварително е декларирал, че е готов да купи", заяви Константин Константинов, изпълнителен директор на Българската независима енергийна борса.

От ЕСО обясниха, че сме се обединили с гръцкия енергиен пазар през май преди Румънския, защото северните ни съседи не са били готови технически.

"В момента няма как някой да твърди, че обединението, което трябваше да стане досега, трябваше да стане доста по-късно, отколкото обединението с Румъния и е повлияло върху цената на електрическата енергия в България", заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

От ТЕЦ "Марица Изток 2" обясниха защо не са пуснали своевременно допълнителни блокове, за да се преодолее дефицитът на борсата при пиковото търсене.

"Това изисква немалко време и средства, които дружеството трябва да предвиди. Първо - то трябва да е ясновидец за борсата, за да знае, че цената ще тръгне нагоре", каза Живко Динчев, изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица изток 2".

От БЕХ обясниха, че скокът в цената на ток е заради рекордния износ, породен от високите температури.

"Образно казано 3/4 от АЕЦ "Козлодуй" се изнася навън. Ние задоволяваме дефицит в региона. Не в България. В България няма дефицит. Цените се определят от борсата", коментира Валентин Николов, Български енергиен холдинг.

Министерството на енергетиката хвърли вината върху КЕВР, като се позова на препоръка от Брюксел.

"Поради монополния статут на Българската енергийна борса, във всички сегменти на пазара на електроенергия Комисията приканва България да засили свързаната с наблюдението функция на регулаторния орган", заяви Мирослав Данеков - заместник-министър на енергетиката.

От КЕВР съобщиха, че проверяват борсата за злоупотреби в периода на пиковите цени.

"Смея да твърдя, че се осъществява контролът. Просто това е времеемко нещо. Сещате се колко сделки са осъществени и колко записи има за тези само дни, съответно колко оферти са подадени", каза Александър Йорданов, КЕВР.

В края на изслушването Мая Манолова обяви, че комисията ще излезе с препоръка за промяна на Правилата за работа на борсата, санкции за непазарно поведение и закон за демонополизацията на държавните енергийни дружества, участващи на свободния пазар на ток.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 2 Отговор
    кевр мафия
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Александър

    23 1 Отговор
    Еххх Живко Живко, питай ме мен и ще ти кажа че както всяка година,така и тази август месец ще е топличък...демек климатици брат,демек ток...явно и статистика нямате, пълни идиоти
  • 4 ИЗБАСЯТ КАТО ПЛАЩАТ 5СТОТИНКИИ ЗА

    17 0 Отговор
    Кв на Аеца и 5стотинкии комисионна за тях А НА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР СЕ УМНОЖАВА СИИИЧКИ ПО ЧЕТИРИ И ПЕТ
  • 5 Гого

    17 6 Отговор
    Да идват талибаните-последна надежда на майка България..Предлагам да направим референдум за присъединяване към Афганистан!!!

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЯВНО НЕ РАЗБИРАШ ТОК ИМА

    29 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сатъра на Хана":

    БОООООООЛ И ТО ЕФТИН САМО ЧЕ ГО ИЗНАСЯТ ЗАРАДИ КОМИСИОНИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ.СКЪПИЯ ТОК ОТ КРАВАРСКИТЕ ТЕЦОВЕ СЕ ПУСКА НА НАРОДА .
  • 8 Давид

    42 7 Отговор
    Ето братя и сестри, виждаме, че партии не ни трябват :) нито помагат, нито са полезни а са вредни. Слуги на мафията. Все едно не се знае че аец, вец и тец трябва да са държавни и да няма частни фирми паразити. Президентска република с Румен Радев е добро начало да изхвърлим боклука.

    Коментиран от #10

  • 9 МИ ТОЙ НАЙ ЧЕРВЕН И БОКО

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "ФАТМАКА ЕВА МА'МА'ТА НА БЪЛГАРИЯ":

    ОЩЕ НЕ СИЙ ФЪРЛИЛ ПАРТИЙНИЯ БИЛЕТ НА БКП А В ЦЯЛАТА МУ ФИРНА ИПОН 99ПРОЦЕНТА СЕ КАРА ЛАДА НИВА..........
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    18 0 Отговор
    Има ли кой да вярва на мъглявите обяснения? Защо никой не търси компенсация за загубите си и ако се наложи това да се реши в съда?
  • 13 Троянски Кон

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гого":

    А защо талибаните ? Не е ли по добре да дойдат Китайците и да си съставят правителство ,тъй като ние Българите не можем .А северно Корейците да оглавят прокуратурата и ти гарантирам че на третата година няма да има мафия ,бандити и разбойници които да ограбват държавата .Няма да има Борисов , Домусчиев ,Велев , Шиши Доган и другите бандити и разбойници ,да не говорим за партиите .няма да има либерали ,демократи и глобалисти ,тази измет ще бъде ликвидирана най безмилостно .Давам ти гаранция че това ще се случи на сто процента ако китайците и Северно корейците оглавят държавната система във България .

    Коментиран от #27

  • 14 chi

    14 0 Отговор
    Крадци!
  • 15 Заща

    27 1 Отговор
    Как никой не говори за двата реактора на Белене, лиценза за площадката, затрихте с лека ръка, и двата референдума на които народа пожела Белене да го има..
    Как никой не говори, че ГЕРБ откриха над хиляда фотоволтаици и перки и преподписаха грабителски концесии 2016.
    Само ГЕРБ, а БСП, НДСВ и ДПС-също над хиляда фотоволтаици и перки, от тях започна, скъпи, неефективни енергии, изнасящи милиарди печалби в офшорки.
    Как никой не говори, че евтиният ток от Козлодуй почти не участва в сметка на физически потребители.
    Как никой не говори за над 460 ВЕЦА-на бивши и настоящи депутати, високи цени, неефективни,неекологични, с над 300% разлика от цени Козлодуй.
    Как никой не говори за скъпите ТЕЦ-ове, глобите ЕС, които им плащаме, и горенето на боклуци от цял свят в тях.
    Това което социализмън построи, вие го съсипахте успешно, и не може да стигнете покупателната способност на българите-цена парно 15 лева на макс жега месечно, минимална заплата 170 лева.
    Днес 200 лева парно и студ, минимална заплата 650 лева.
    В съотношение покупателна способност- при социализъм минимална 1700 лева-парно 130 лева.
    Капитализъм 650 лева-парно 200 лева.
    Как никой не говори, че физическите потребители са на ръба на оцеляването и ни докарвате до Тъмни векове, да пестим ток и парно, вода.
    Как никой не говори за закриване ЮП-подаръци Турция и половин милиард лева минус транзитни такси, а газ поскъпва.
    Грабежът с такса общество, преноси и т.н.
    Как никой не говори, че дори фотоволт
  • 16 хмм

    17 0 Отговор
    Виновни няма щото и обвинителите са на далавера от високата цена на тока.
  • 17 6565

    16 0 Отговор
    Няма виновни но, цената на тока е много висока това е факт. Освен това с освобождаването на пазара на електроенергия, започаха да прибират и такса за пренос на ток. Стана още по-къпо от преди!
  • 18 Буха ха

    26 1 Отговор
    От изнесеното се разбира, че регулация и контрол на практика няма, монополистите изнасят евтиният ток от Козлодуй В чужбина за да може някой да си напълни гушата, а за местните “балъци” каквото остане, и то на безумни цени. Важното е че банкянския изрод се биеше в гърдите как сме станали енергиен хъб. На печелившите - честито

    Коментиран от #19

  • 19 Няма бъдеще

    21 0 Отговор

    До коментар #18 от "Буха ха":

    Спомняте ли си делегацията в Москва, бяха като цървули на съвещанието, с ранички по земята, след посещението надуваха вувузелите как уговорили изгодни условия газ-краткосрочни договори.
    Ново повишение на газ.
    Спомняте ли си презрителната пресконференция на Путин и ББ.
    Как ББ се оправдаваше, че го били притиснали.
    Москва не прощава, Вашингтон също, ненапразни бяха совалките до САЩ посолство на настоящите партии за свалянето на ББ.
    Никой не обича слугинаж, гледащ да угоди на две империи.
    Най-лошото е, че българите платиха безобразията на "васалния елит".
    Важното е ББ спи с милиарди,кюлчета, акции и не само той. И Добрев-ток, и НДСВ, и ДПС, и ВМРО, НФСБ-доста политици се оядоха с милиарди.
    Само чистачката от НС, може би нява ВЕЦ, ТЕЦ, фотоволтаик или перки.
    Но пък Цветелинка Бориславова-има, дал Бог и то няколко, Долорес Арсенова рез поставени лица и обръчи от фирми, също. и тя милата раздаваше на поразия вецове, фотоолтаици.
    За да може в автопарка й да има ролс за милиони, милиони кола за синчето.

    Коментиран от #31

  • 20 нннн

    15 0 Отговор
    Токът се е вдигнал сам. Той е виновен.
  • 21 не ви ли е срам от наглостта си

    12 0 Отговор
    ами да търсим отговорност на самия ток тогава щом няма виновни значи сам се е вдигнал даже нашите енергийни дружества са били против но можеш ли да спориш с тока…
  • 22 8383

    17 2 Отговор
    От МаяМ реални действия НЕ чакайте. Откакто беше омбудсман се научи на много обещаване и нищо НЕ правене. Заради нея пенсионери и хора с увреждания са принудени да плащат за помощни средства. По 369 лв. минимална пенсия обещаваше, накрая нищо. Преди изборите обещаваше по 120 лв. на пенсионерите с ниски пенсии, накрая нищо.
  • 23 глоги

    15 0 Отговор
    Няма виновни за скока в цената на тока за бизнеса. Е,КАК ЩЕ ИМА? ТА ТОВА Е БЪЛГАРИЯ. ВИНОВНИ НЯМА,НО ИМА КРИВОСЪДИЕ.
  • 24 бай Иван

    15 0 Отговор
    Като няма виновни свалете цената с 50% и търсете пак виновни.
  • 25 8383

    14 1 Отговор
    Комисиите, които измисли Манолова, ще пишат само препоръки. Толкова.
  • 26 Виновни винаги няма

    16 0 Отговор
    Ама защо търсите виновни в България? Тук цените на стоките и услугите са като малки деца и е естествен процес да растат ли растат. Даже излиза, че ако не растат значи организма живеещ е държавата ни боледува и не расте. Като стигне 3000лв. за киловатчас след като сме наляли 200 милиарда за спасение на енергийния сектор, който все е на загуба, ще дойдат пак от МВФ и ще отпуснат нов заем на страната и ще направят нов експеримент от типа валутен борд, ще махнем нулите и пак ще започнем с растежа, докато основния ни капитал изтича по плащане на вноски за дългове и участия в съюзи за намиране на стратегически инвеститори от рода на чуждестранните хипермаркетите и електроразпределителните дружества, които изнасят печалбата от продажбата на нашите си стоки в чужбина. Защо очаквате да има виновни в този естествен корупционен и див капиталистически модел на демокрацията от типа престъпна монополна олигархия?
  • 27 Даааа

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Троянски Кон":

    Ама тогава няма да може да ходят повечето до Гърция на море, да взимат заплатата си под масата, да плюят по сайтовете(щото няма да има интернет)... няма да могат да протестират... абе ще настане една "демокрация"... 😂😂😂
  • 28 Госあ

    5 0 Отговор
    Чеей ве, нали цената на тока щеше да падне драстично като мине през няколко прекупвачи ? 😂
    Според мен, заради АЕЦ е толкова висока, треа да се затвори и само на слънцето и ветъра да останем 😂
  • 29 Куку

    8 1 Отговор
    Нали искахте промяна!!! Това е вашата промяна,държавата се напълни с авганистанци,цените скочиха в пъти,пари за лекари и пенсионери няма.
  • 30 Мда

    6 0 Отговор
    Тея комисии само си чешат езиците и имитират дейност,а файда никаква.
  • 31 Буха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Няма бъдеще":

    Точно така е. И не да ни баламосват че Мариците са причина. Който не вярва да провери кои са собствениците на фотоволтаиците и малките вецове и много неща ще му станат ясни.
  • 32 Чичо Пръчка

    7 0 Отговор
    То в Чалгаристан, кога ли е имало виновни? Тука само кебапчета, кюфтета и пърленки имат намаления. В добавка - мазна, яка чалгия. Тулупски народ. "България - там където Азия свършва, но Европа не започва никога". Факт.
  • 33 Невидимата ръка

    3 0 Отговор
    На Свободния пазар е спекула и нищо друго. Свобода за силните и навеждане на слабите.
  • 34 Пенчо

    2 0 Отговор
    Защо не се обяснява подробно за кои се вдига цената ? Ток на свободния пазар купуват тези които хитреят и нямат дългосрочни договори за доставка ма фиксирана цена. През по-голямата част на годината така им излиза почти без пари, тъй като обират излишъка. Демек на наш гръб са цоцали евтин ток години наред, а сега като няма излишък и цената на свободния пазар скача - реват. Ми да си реват
  • 35 Българин

    4 0 Отговор
    Тe трябвaшe дe oтгoвoрят умишлeнo ли e cъздaдeн дeфицит нa cвoбoдния пaзaр, зa дa пocкъпнe eлeктричecтвoтo и дaли приcъeдинявaнeтo нa Бългaрия към пo-cкъпия гръцки eнeргиeн пaзaр, вмecтo към румънcкия, ce e oтрaзилo нa цeнитe,попита Мая Манолова.

    И двете Манолова,изкуствено cъздaдeн дeфицит и приcъeдинявaнeтo нa Бългaрия към пo-cкъпия гръцки eнeргиeн пaзaр, вмecтo към румънcкия.

    Това е истината!
  • 36 СОДОМИТ

    6 0 Отговор
    МАНОЛОВА КВО СТАНА НАЛИ БЕШЕ ГОЛЯМ СПЕЦ ЩО ДАВАШ НАЗАД / МАЙ ПОНЕЖЕ РЕАЛНИЯ ЖИВИТ НЕ Е КАТО ДА СЕ ТЪРКАЛЯШ ПО ПАВЕТАТА И ДА ФРЪЦКАШ ЗАДНИК В ПАРЛАМЕНТА
  • 37 Така е

    2 0 Отговор
    Абсурдите на демокрацията са навсякъде не само в енергетиката. Сега пак съд и прокурори ще решават 100 години има ли виновни. Иначе всичко е законно, но крайно неефективно за обществото.
  • 38 0808

    2 0 Отговор
    36
    ....Дкевр на бесилката, другите ел. мерзавци-разстрел! Не били виновни, а?! Като Чаушеско трябва да ви разстреляме като кучета на улицата!!
  • 39 Да дааа

    0 0 Отговор
    Няма виновни за тока на бизнеса а за битовите потребители кучетата ги е яли.
    ЕРП-КЕВР =ОПГ
  • 40 кочо

    0 0 Отговор
    коя е родината -майка на тези изроди.
  • 41 mamun

    0 0 Отговор
    няма виновни
    давай калашника и да ги почваме
    one shot one kill
  • 42 ганю

    0 0 Отговор
    сичките са маскари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове