Last news in Fakti

26 Август, 2021 13:12 2 254 27

Демократична България внесе 3 законопроекта

  • дб-
  • законопроекти

Чрез централизираната система за управление много от регистрите в държавата ще могат да се водят прозрачно и ефективно

Демократична България внесе 3 законопроекта - 1
Снимка: БГНЕС

“Демократична България” предложи промени в три законопроекта, свързани с електронните услуги и отпадането на различни административни пречки пред бизнеса и гражданите. Вносители са Ивайло Мирчев и група народни представители от обединението.

С промени в Закона за административните нарушения и наказания се предлага гражданите да не бъдат глобявани, затова че не предоставят документ, за който са поискали от администрацията да им бъде издаден по електронен път, а тя по някаква причина е отказала (дори и при мълчалив отказ).

Честите нарушения от страна на администрацията, свързани с текстовете за служебно събиране на данни или задължението за предоставяне на административни услуги по електронен път, сега принуждават гражданите да събират и предоставят доказателства за обстоятелства и да заявяват услуги на хартиен носител. В противен случай носят административнонаказателна отговорност за неизпълнение на свое задължение – например да подадат заявление за преиздаване на документ за самоличност, да извършват определена дейност само след получено вписване в даден регистър, да сменят настоящия или постоянния си адрес и др.

“В момента не са изключение случаите, в които се изискват документи на хартиен носител, докато е било възможно те да бъдат изпратени електронно. Не са изключение и случаите на глобени граждани за непредставени документи, които администрацията е длъжна да събере по служебен път”, мотивират се вносителите.

С промени в Закона за митниците се предлага автоматично издаване на EORI номер за всички български граждани - физически и юридически лица. Промените ще улеснят хората, които трябва да освобождават пратки, пристигащи от страни извън ЕС.

Сега всички необходими за регистрация на EORI номер данни са налични в регистрите, но се изисква "одобряване" от страна на служители на Агенция “Митници”. “Това е в разрез с добрите нормативни практики и освен това може да става напълно автоматизирано на база на данни в първичните регистри”, посочват вносителите.

В третия законопроект - за промени Закона за електронното управление, депутатите от “Демократична България” въвеждат централизирана система за управление на електронните регистри.

“В последните години държавата наля милиарди левове за електронно управление и то така и не бе ефективно изградено. А електронните регистри са сърцето на електронното управление. Без тях хората трябва да разнасят удостоверения от гише на гише, а администрацията да съхранява документи в папки. Освен че затруднява получаването на различните услуги, това намалява прозрачността”, коментира Ивайло Мирчев.

Чрез централизираната система за управление много от регистрите в държавата ще могат да се водят прозрачно и ефективно, без да се налага да бъдат изграждани от нулата, посочват още вносителите.

Сред предложенията е и доставчиците на обществени услуги, като ВиК или електроразпределение, да предоставят автоматизирани интерфейси в случаите, в които участват в административно обслужване, например когато е нужен документ за започване на дейност на търговски обект.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илхан

    15 20 Отговор
    Д Б ще поне с 18% на предстоящите избори.

    Коментиран от #2, #7, #17, #20

  • 2 Бойко Борисов

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Илхан":

    Вярвам на троловете си , че се рвъщам , на бял джип с моите има няма 50 депутата !

    Коментиран от #5

  • 3 Спасов

    7 5 Отговор
    Че браво! Ха дано!
  • 4 Бойкикев съм

    16 8 Отговор
    Евала пичове! Грандиозни проекти и жизненоважни при това... Кво стана с Гешев? ...а забравих Ристе Росенскио отсъстваше от лекцията в НС... Мирчев "расте" с часове ама само настрани :))
  • 5 Румен Радев

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко Борисов":

    Бойко , незнаеш ли че ти сипах захар в резервоара на джипката , а народа ти счупи патериците ?

    Коментиран от #9

  • 6 еко

    16 3 Отговор
    Внесете законопроект за отмяна на екостикерите, и ги пратете за разследване и съд.
  • 7 Мислещ

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "Илхан":

    Ще имат увеличение със сигурност. Простите злобни чалгари вместо да избодат очи, изписват вежди както едно време Птьо Стоянов с папката..

    И тия са слуги на чужди интереси, ама поне не са такива примати и правят по нещо полезно тук-там. Всичко е по-добре от чалгарите и мутрите.
  • 8 Б.Х

    6 7 Отговор
    В момента в парламента е пълно с мало.....ци. На следващите избори гласувам за някой който в момента не е в парламента. Сега няма работещ парламент, има много други по важни неща за решаване , тези с глупости се занимават

    Коментиран от #14

  • 9 Фърчило

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Румен Радев":

    Саботажите са запазена марка на болшевиките
  • 10 Доротея

    9 3 Отговор
    Преди президента да ви разпусне /и правилно/ обявете чрез гласуване в парламентарната аула, режима на Герб за престъпен! Имате опит в такова начинание.....!
  • 11 Глав

    13 6 Отговор
    Това за електронни регистър е важно .Браво.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кирчо Канадеца

    4 8 Отговор
    Тюх, трябваше да изчакам, но нищо, сега ще подам нотариално заверена молба-волеизявление че нося в сърцето си и Канада та да ми възстановят канадското гражданство считано от 21.04.2021, и като ви я покажа духовете ще се успокоят.
  • 14 Мислещ

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Б.Х":

    Мъдро решение, особено покрай задаващата се криза със затварянията и приемането на еврото. Има само една партия, която е последователно срещу тези неща и тя не е в парламента...

    Коментиран от #15, #16

  • 15 коя

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мислещ":

    фазраждънйе ли ?
  • 16 кой

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Мислещ":

    В която партия и да копнеш, а олигарси. Вече не се и крият, нито от магнитски, нито от закони, имат си и свои партии. Невероятен крах на парламентарната република. И след мъглата, още мъгла. Искам президентска република, но без плювенлиевци, първановци, стояновци, стъкита и разни други случайници на каиш.

    Коментиран от #18

  • 17 Може

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Илхан":

    Да, ако работят така .
    Има закон, който задължава гражданите,
    да подадат молба ,
    дори тогава ,
    когато държавата е нарушителя ?
    Това е нещо, което трябва да се премахне,
    защо аз ще трябва да подам молба ,
    при ясно видимо обстоятелство ,
    че държавата е извършила грешка?
    Това е скандалното ?
    Защо трябва болния проблем, на държавата,
    да се носи от здравата глава на гражданина?
  • 18 Мислещ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "кой":

    В президентска република пак има парламент. И още по-голяма вероятност да ни натресат случайници на каиш. Единственият теоритичен изход е в някаква хибридна система с активно участване на гражданите във взимането на решения чрез електронно гласуване, и минимализиране ролята на политиците.
  • 19 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    МОТО ТО ИМ Е : " Дай Бе - Де Бе - Де Бил " !!!!!!!!!!!??????????
  • 20 Слави

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Илхан":

    Ще видим суверенитет какво ще каже. Като свалим избирателната активност до 15% гласовете от чужбина ще имат двойна тежест
  • 21 С топки

    1 2 Отговор
    С нетърпение очаквам да вида как ще заемете поза "г" за да върнете на фатмака услугата за министърчетата ... Иначе сте анти БСП, но "за" рещетников а
  • 22 Да знаете,че

    5 2 Отговор
    ДБ и Ристъо са по вредни и опасни,от ИТН.Защото са отдавна на Ти,със политическите игри.Имат и чисто професионален опит и знания.Докато Славчо е Ураджия.Но без банка от управленски кадри.Ако недай си Боже,Ристъо успее да има сериозен резултат,и той състави правителство,тъжна ни майка.Дори един дребен факт от миналото му ,като министър е показателен.Три дни преди да подаде оставка, подписа заповед за лиценз на нови 128 частни съдебни изпълнители.Вероятно,защото е бил и тогава много ЗАГРИЖЕН за обикновения човек.Сега вързах нещата,с това от преди месец. Предложението към ДъБъ, от чситата да няма съдебен процес,а да могат сами директно да събират" дребни,изискуеми суми" - разбирай яко доене в комбина с колекторчета и разни монополи.
  • 23 Деската

    5 1 Отговор
    Пак се симулира дейност и заинтересованост, нищо ново
  • 24 Бхакура Батанаки

    3 0 Отговор
    ЕОРИ се издава много лесно в митницата, какьв е проблемът досега?? Аз имам и очаквам внос на рикша с произход Индия, втора употреба. Някой знае ли митото?? Може ли да внеса и двама индиеца с нея - все пак двуцилиндров двигател..
  • 25 така така

    4 1 Отговор
    Този Шиши внесе законопроект за по-ниска цена на макароните ли??
  • 26 Коко

    4 3 Отговор
    Четата на Прокопиев много настървена за власт вече взеха да преглъщат с течащи лиги ама да не се задават особено х.иванов за власт и пари и майките ще си продадат същите са гробарите
  • 27 Калин

    2 1 Отговор
    От ДБ са способни само на алабалистики, и пак показват, че изобщо не знаят какво правят в парламента.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове