Last news in Fakti

30 Август, 2021 14:41 5 580 38

"Спаси София" алармира за нов скандален ремонт за 17 млн. лв.

  • столична община-
  • пл. александър невски-
  • ремонт

Според активистите този ремонт не решава нито един проблем

"Спаси София" алармира за нов скандален ремонт за 17 млн. лв. - 1
Колаж: Спаси София

От "Спаси София" днес алармират, че Столичната община е обявила нов търг за над 17 млн. лв. за ремонт на най-емблематичните пространства на София - площадите около храм-паметника Св. Александър Невски и Народно събрание. По думите им проектът на Столичната община ще е козметичен, но скъп ремонт, като едновременно нито запазва автентичния дух на столицата, нито решава множеството проблеми на зоната.

Градските активисти посочват множество пропуски като запазеното паркиране около храм-паметника, с което се нарушава градската среда и визията на храма. Не се предвиждат никакви подобрения и преосмисляне на пл. Народно събрание, който също остава огромен и хаотичен паркинг, без никакви подобрения за пешеходците. „Недопустимо е да дадем толкова милиони само за пренареждане на настилките без пространството да стане по-достъпно, привлекателно и представително! Даже временните кашпи около паметника на Цар Освободител остават, а унищожените жълти павета вместо да се пренаредят напълно ще бъдат само „частично репарирани”. „Ясно е, че ремонтът има само една цел - да се усвоят поредните евромилиони, а София да бъде обезобразена след поредния дълъг и некачествен ремонт!” - смята Борис Бонев, независим общински съветник.

„Погромът по Графа ще ни се стори като генерална репетиция спрямо това, което Столичната община възнамерява да направи около храм-паметника Св. Александър Невски, на пл. Народно събрание и по улиците „Оборище” и „Париж”. Вместо качествена промяна на градската среда, категорично подобряване на условията за пешеходците около сградите-символи на София, както и изграждането на красива и представителна среда, присъща за европейските столици, единственото, което ни се предлага, е профанизиране на духа на столицата и преповтаряне на съществуващото нефункционално положение за 17 млн. лв.” - заявява Борис Бонев от Спаси София.

От организацията питат и защо Столичната община отново поверява толкова знаково пространство на същото архитектурното студио, което беше отговорно и за ремонта на ул. „Граф Игнатиев”. „Уж кметът Фандъкова многократно критикува проектантския екип, но сега му възлага още по-голям ремонт на най-знаковото място в столицата!? Очевидно е, че никакви уроци от провала на Графа не са научени и отново ще чуваме оправдания и всевъзможни извинения за предизвестения провал” - констатира Андрей Зографски от Спаси София.

Градските активисти настояват търгът да бъде незабавно прекратен и да не се дават 17 млн. лв. просто за пренареждане на плочките в центъра. „Проектът с нищо не подобрява ситуацията, не третира съществуващи конфликтни точки, публичните пространства остават паркинги и не дава съдържание и функция на тази знакова за столицата зона. В резултат въпреки че ще бъде похарчена огромна сума пари, тази най-емблематична част на София няма да получи така необходимата промяна. Всички сегашни проблеми и недъзи ще бъдат преповторени, а възможността за качествена градска среда ще бъде загубена за десетки години напред. Затова настояваме кметът г-жа Фандъкова и гл. арх. Здравков да спрат проекта и да прекратят практиката София да бъде обезличавана само заради усвояването на нови милиони. Убедени сме, че софиянци няма да допуснат тази поредна гавра с града ни и това ще бъде проектът, който окончателно ще свали това корумпирано и неспособно управление от власт!” - категорични са от Спаси София.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    54 5 Отговор
    СЛИВЕН МА ФАЙДУПКОВА!
  • 2 честен ционист

    86 8 Отговор
    Тази Данчето е най-безличния кмет на европейска столица. Не може вече 14г да получаваш по 1 млрд EUR бюджет от европейския данъкоплатец и да приличаш на западнал руски едномилионник от сорта на Самара и Саратов, които не са видели и цент европара..

    Коментиран от #35

  • 3 Сатъра на Хана

    32 2 Отговор
    Сложете една статуя на жената на Самуил донеговата за да мога да монтирам очичките на Фандъчката .- Очичките на Рапона са запазени за статуята на самия Самуил
  • 4 Просто човек

    72 6 Отговор
    Оставка на циганската кметица!
  • 5 ГРАДСКИ АКТИВИСТИ

    44 14 Отговор
    АМИ ШО ИЗБРАХТЕ ПАДПАДЪККОВА ЗА ЕНТИ ПЪТ ЗА КМЕТ НА СОВИЯ,БЕ💩💩💩
  • 6 Лидл

    32 0 Отговор
    По добре сложете пластмасови колонки - прегради на бул. Тодор Каблешков 3 , пред Лидъл-а. Там на всеки 3 минути пресичат двойна непрекъсната линия и създават предпоставки за катастрофи. Ще струват около 100 лева.
  • 7 Жан Клод ( с двата ножа)

    2 10 Отговор
    Центъра затворен?! Тц, не ми се вярва!
  • 8 ФАНДЪКОВА МАЧКА

    8 46 Отговор
    Най-красивата кметица!!!

    Коментиран от #38

  • 9 zeus

    40 6 Отговор
    Голяма работа, едно нощно шкафче пара за шефа на Компирка ;)
  • 10 Мда

    35 1 Отговор
    Само сигнали и всичко си върви по старому. Общината купува скъпо, продава евтино и виновни все няма.
  • 11 Българка

    55 4 Отговор
    ГЕРБ казват, че няма пари за актуализация на бюджета и за преизчисляване на пенсиите на хората, но има милиони за прахосване от тяхната кметица, за да се напълнят чекмеджетата.
    ГЕРБ са антибългарска/ античовешка партия!

    Коментиран от #25

  • 12 сгур

    17 4 Отговор
    Данчо ма, аз за 15 ще го направя ремонта
  • 13 Дреме

    30 5 Отговор
    ѝ на крадлата ?!
  • 14 Гост

    27 6 Отговор
    Ремонт на площадите за 17 млн лв.
    Самият храм-паметник Св. Александър Невски е построен за 5,5 млн лв.
  • 15 Оставка

    34 4 Отговор
    Оставка!
  • 16 стига

    13 21 Отговор
    Стига с тази фандъкова. Тя нито взима решенията нито определя. Тези неща се решават от общински съвет, архитекти и тнт
  • 17 НАШЕН МА

    30 5 Отговор
    БЯЛА КРАДЛИВА САМОКОВСКА ЦИГАНКА !
  • 18 На когото

    10 32 Отговор
    На когото не му харесва да ползва метрото,да ходи пеш.Винаги ще има хора,които ще спират прогреса.Сигурно София и метро нямаше да има,ако се слушаше Сульо и Пульо.Абе има едни хора,които само от приказки го докарват.Пример--поледните два парламента.
  • 19 Цвък Молитвата

    30 5 Отговор
    София може да бъде спасена само,ако Фандъкът бъде разследван и прибран в Сливенския, а България - само,когато Асфалт паша бъде прибран в Централния.
  • 20 сила

    17 3 Отговор
    СЕВЕРЕН ПАРК СОФИЯ,ЛИЧЕН ВИЛАЕТ НА ИВАН ПЕЧКАТА,КМЕТ НА ОБЩИНА ИЛИНДЕН И БРАТ НА НАРКОТРАФИКАНТА МОНИ НЕГЪРА УБИТ ОТ ФБР В САЩ.....слава на ГРОБ
  • 21 Яя ясно

    12 3 Отговор
    не коя а КОИ са чуждестранните фирми които ще вземат парите? и защо ще плащаме на чужденците по техните заплати? като сме най бедни в европата.
  • 22 Бибитко

    18 4 Отговор
    Данчето Фандъкова възбуди хормоните на Бойко Борисов и той реши да я сложи за кмет. С един куршум два зека: хем му е в кърпа вързана за в леглото, хем чрез нея управлява столицата с най-многобройното население и с най-големия бюджет в страната. Сега нейното положение много напомня казуса с другата калинка на цар Тиква от Банкя: Иван Гешев, защото и двамата много трудно могат да бъдат освободени предсрочно от постовете си, освен ако сами не подадат оставка или пък чрез масови протести.
  • 23 Сух

    19 2 Отговор
    ОСТАВКА!!!
  • 24 БОЙКО

    12 1 Отговор
    МНОГО МА , 17 ЧЕКМЕДЖЕТА ЗА НИЩО И ПОЛОВИНА - АКО САМО ГО ИЗМЕТЕТЕ ДАЛИ НЯМА ДА Е ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ! ПРЪДЛА АЛЧНА !
  • 25 Чувала

    5 21 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Чувала ли си за различни бюджети.Сравняваш несравними неща.На някои хора много им се иска да попитат какво ТОЛКОВА са направили от ГЕРБ, но веднага има точни отговори--магистрали,спортни зали,санирани училища и жилищни сгради,пречиствателни станции,метро в София,във всеки квартал по няколко детски площадки.Защото при управлението на БСПсе сещам за фалити.Пък тези сега новите,още се карат на кого какво точно парче от баницата да се падне.И според тях,нямало значение,че влизаме от избори в избори,от народа може и девет кожи да съдерем.Мая Манолова,да не би да е започнала пак предизборна агитация,сега за кмет.

    Коментиран от #29

  • 26 Ла ла ла

    12 2 Отговор
    Тая шамандура пак ще краде,като за последно
  • 27 Винету

    15 2 Отговор
    Аман,тия герберасти,нямат наяждаме😠😠😠😠😠
  • 28 Гост

    12 2 Отговор
    юорданка граби като за последно! Затвор за тая гадина...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 mi6osp

    10 2 Отговор
    Кметът е пропуснала дати от графика за пълнене на чекмеджетата и трябва да наваксва.
  • 31 А чувал ли

    8 6 Отговор
    Чувал ли си,че Европа не дава безотчетно едни пари. Ти да не мислиш,че това е като да отидеш до бакалията и да си напазаруваш.В общинския съвет не са само хора от ГЕРБ Има си надзорни съвети и т.н.Има една максима--човек като иска да свърши нещо,намира начин,а когато не иска да свърши--търси си причини.ГЕРБ такива,онакива,но има черно на бяло нещо свършено.Сега като не са на власт,новите вече няколко месеца не могат да ЗАПОЧНАТ
  • 32 Готин

    8 1 Отговор
    Аз не съдя никого! Аз само искам да има одотни комисии от обчщински съветници и граждански алтивисти, които да проверят няколко неща. Първо: Къде отиват извадените павета от ремонтираните улици и площади и колко от тях са ма склад. (Щоту в Италия, едно паве вече е по две евро, ша знайш) Второ: Пълен финансов одит на ЦГМ. (ЩОТУ там има едни пари дето никой не знае къде отиват). Трето: Да се провери изцяло работата на "арх." Здравков до какви последствия е довела. Както финасови, така и качествени. ( щоту, там едни дела, едни шумозаглушители, едни бетони, дето излиза,че на "Графа" са излели 15 метра бетон по цялото протежение на улицата, барабар с тротоарите.ША ЗНАЙШ!)
  • 33 t90

    7 1 Отговор
    Само да пази Господ да не стане тип "Витошка", че ще е престъпление тази шарения селска да се изтупа пред Александър Невски! Ако това стане и от там няма да минавам !
  • 34 Чоко

    6 3 Отговор
    Тия не са Спаси София, а Унищожи София.
  • 35 Чоко

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Много правилно другарю товаришч Лъжлив Комунист и Говорит мацква точно това казва на софийските си зомби руцкосавецки крепостни, ВЕНЦЕРЕМОСТ!!!
  • 36 мечо

    2 1 Отговор
    стигъ сти ривали селяни прозди фандъкувъ е умнъ фтичкъ
  • 37 БРАВО БРАВО

    3 0 Отговор
    А ГЛЕЙ ТИ СМУЧИ СОФИЯ ГО Е ИЗПЛЮЛА ЗА ДА КАЖЕ НЕЩО БРАВО
  • 38 яшката

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ФАНДЪКОВА МАЧКА":

    най красивата отзад,има още малко за крадене ,че голям глад и едри въшки идват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове