Last news in Fakti

30 Август, 2021 17:16 1 429 19

Нинова към туристическия бранш: Да решим заедно какви са работещите мерки

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • туризъм-
  • туристически бранш

БСП ще предложи да се съкратят сроковете между първо и второ четене, както и постигане на съгласие по минимум пакет, който да включва разумни мерки с осигурено финансиране, които засягат повече хора и фирми

Нинова към туристическия бранш: Да решим заедно какви са работещите мерки - 1

„Сигурни сме, че разбирате сложността на ситуацията, в която се намира държавата, може би и по-добре от нас, защото сте реални икономически субекти, които осигуряват сериозен принос в БВП и работни места. Както знаете президентът ни връчи третия мандат. Правим опит да внесем разум и да проведем спокойни разговори за съставянето на кабинет. Сами знаете, че идва криза след криза и ковид кризата, която ще се отрази на икономиката и социалната сфера, и ръст на цени, и инфлация, която вече изяжда доходите. Планът за възстановяване и устойчивост ни предстои, както и икономически и социални мерки за вас и за домакинствата. Задава се мигрантска криза. Това са сериозни аргументи да искаме стабилност и спокойствие в държавата и полагаме усилия за този трети мандат.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на срещата с представители на Конфедерацията на българския туристически бизнес и Алианса на туристическата индустрия в България. В срещата от „БСП за България” участваха още Иван Иванов, Георги Свиленски, Христо Проданов, Кристиан Вигенин, проф. Румен Гечев и Димитър Данчев.

„Ако обаче не стигнем до съгласие, бихме искали поне да осигурим на икономиката, на домакинствата, на здравната система средства чрез актуализацията на бюджета за тази година. В тази ситуация има риск, има и майсторлък. Рискът е всяка партия в парламента да си внесе свои собствени предложения на вълната на популизъм и на предизборна ситуация. Тогава ще стане едно наддаване и никой няма да може да събере мнозинство по никоя от мерките, и ще оставим държавата в безизходица. Затова усилията са ни двойни - и за правителство, и за постигане на разбирателство за актуализацията на бюджета между първо и второ четене”, посочи тя.

Нинова информира представителите на туристическия бранш, че в разговорите с другите три партии БСП ще предложи да се съкратят сроковете между първо и второ четене, както и постигане на съгласие по минимум пакет, който да включва разумни мерки с осигурено финансиране, които засягат повече хора и фирми.

„Ще проведем поредица от срещи с браншови организации, със съюзи, работодатели, синдикати, земеделци, лекари, за да се опитаме в разговор с вас да изчистим този минимум пакет, който трябва да решим през следващите две седмици. Решихме, че е по-добре да проведем разговор с хората, които познават бранша и ситуацията и да видим заедно с вас какво разумно можем да решим. Нека говорим за конкретни и възможни неща, които можем да свършим до две седмици и които могат да гарантират посрещането на кризите, облекчаването на възможността да работите, да има работни места за хората и да си получават заплатите ”, добави лидерът на БСП.

Представителите на туристическия бранш благодариха на „БСП за България” за провеждането на срещата и изразиха готовност в следващите две седмици да се включат в работни срещи с конкретни предложения за мерки в помощ на бизнеса и бранша.

„Отговорният бизнес в България ще е абсолютно разочарован, ако не се състави правителство”, заявиха от Националният борд по туризъм. Те изразиха своето разочарование, че в актуализацията на бюджета на служебното правителство не присъстват конкретни мерки за туризма с изключение на мярката „60/40”.

Присъстващите на срещата се обединиха около това, че мярката „60/40” е изключително важна за бизнеса, но при затваряне съотношението трябва да бъде преформатирано на „80/20” или „80/0”. Те предупредиха, че ще е нужно да има и обезщетение, което да покрива процент от оборота при спад.

От бранша призоваха за равнопоставеност на ограниченията за туристическите бизнеси и за другите бизнеси, както и да не се затварят бизнеси безпринципно и със заповед „от днес за утре”.

Сред другите искания на бранша са в актуализацията да се включат средства за PCR тестове, стимули за привличане на туристи с наближаването на зимния сезон, ваучери за туризъм и ставката от 9% ДДС да се запази безсрочно.

На срещата бе повдигнат и въпросът, че екскурзоводите, част от които са самоосигуряващи се, вече година и половина не работят и очакват да получат безвъзмездна помощ, тъй като помощта, която са получили до момента е недостатъчна.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 8 Отговор
    Тая вече се помисли за премиер!

    Коментиран от #7, #9, #10, #15

  • 2 Гадна Сланина

    3 2 Отговор
    Тва им е Идеята..
  • 3 MERS

    10 3 Отговор
    Бизнеса какво е виновен, че има ваксини, а не искат да се ваксинират?
  • 4 Грульо

    2 1 Отговор
    На вироса не му дреме за мерки, минава през маски, ваксини и сертификати. :D
  • 5 Абе

    7 0 Отговор
    Ганьовци разбират само от рушвети Боко ги научи така!
  • 6 ЧОРБАДЖИЯ изедник

    3 3 Отговор
    Тръгнахте предизборно ,но това ще се обърне срещу вас.
  • 7 бл.134 в Зап. парк

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    5000 минимална работна заплата. И по три девойчета на човек , македончета
  • 8 ТРЕТИО МАНДАТ

    1 2 Отговор
    АМИ ТЯ ДО 15.09.21 СИ Е БАШ ПРЕ МИЕР КА,СЕГА Ѝ СЕ Е ПАДНАЛО.....СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ЩЕ Е СЛЕД ОЩЕ ТРИСЕ ГОДИНИ😱😱ТЯ СЕГА ТАКА СЕ ОКОПАВА В БСП,ЧЕ ЩЕ НАДМИНЕ И БАБА ЦОЛА👵
  • 9 шеф на верига

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Бързо се хващай на работа с парцала и метлата, или те пращам в бюрото по труда ! И внимавай да не пропуснеш тоалетната !
  • 10 съселяни

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Зарежи тоалетната и се връщай на село ! Даже и магарето плаче за тебе !
  • 11 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    Елате пиленца при Кака!
  • 12 аоаоаа

    4 2 Отговор
    Тая па, за какво да обсждат с нея?! Друг държи и ножа и хляба, а тя си мечтае, но доста агресивно. Вече е направо за доктор.
  • 13 Бг Туриста

    5 0 Отговор
    Алооо, Ниноваааа. Стига им правихте теманета на тия мизерници. Малко ли простотии свършиха по морето това лято( то май всяко лято е така) та и с наште пари гушите ще им пълните на тия. Мошенник до мошенника, хотелиер до ресторантьора. Тия са каца без дъно ма! Стига толкова. Баста.
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    втози бранш има много мутри рекетьори изнудвачи
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    стани ти министър та ти нямаш нито основно образование и си ром от САМОКОВЬЬ
    нямаш ресторант а лъжеш
  • 16 ПИШМАН МАЙКИ

    1 2 Отговор
    ТАЯ ЗА КОЯ СЕ МИСЛИ ??? НИЕ ПРИЗНАВАМЕ САМО НАШАТА МАЯ ЗА ПРЕМИЕР ! ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ НА ПЛОЩАДА ДА И ПОИСКАМЕ ОСТАВКАТА !!!!
  • 17 КРОКОДИЛА

    2 2 Отговор
    ТИ ЛИ ША РЕШИШ МА ..................Ш............... О
  • 18 Васил

    2 0 Отговор
    Туризма иска само едно без да правят нищо пара да изкарват това го няма никъде.
  • 19 Били

    1 0 Отговор
    Какво ще решаваш ти МА.С какво
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове