Last news in Fakti

30 Август, 2021 18:05 11 178 64

Доц. Мангъров каза как трябва да учат децата

  • доц. атанас мангъров-
  • деца-
  • ваксиниране-
  • онлайн обучение

По думите му изборът на един лекар дали ще се ваксинира, или не, не го прави повече или по-малко опасен за пациентите му

Доц. Мангъров каза как трябва да учат децата - 1
Снимка: БГНЕС

Децата трябва да тръгнат нормално на училище и да се спре с безсмислицата на онлайн обучението. Това каза на пресконференция епидемиологът доц. Атанас Мангъров, съобщи Агенция „Фокус“.

„Когато говорим за ваксини, не става дума за тях изобщо, а за тези за COVID-19. Още от самото начало се каза, че единственото оръжие срещу него са ваксините. Те бяха създадени много бързо, натоварени с много очаквания. СЗО промени дефиницията за колективен имунитет, която беше от десетилетия. От ноември 2020 г. в дефиницията на СЗО остана само, че груповият имунитет може да се получи само с имунизация.

Една от най-оправните страни – Израел, получи разрешение, или си издейства да получи ваксините на „Пфайзер“ при преференциални условия, като данните от ваксинацията да служат за едно мащабно клинично проучване. Към настоящия момент 65 на 100 от населението им е ваксинирано с две дози на „Пфайзер“, над 20% са ваксинирани с 3-та доза. Това приравнено към възрастното население значи, че над 90% от тях са имунизирани.

Вчера в Израел новите случаи на COVID-19 са 7100. В България, която е на опашката на имунизираните срещу COVID, за вчера случаите са 1700. Това, което показват резултатите от Израел – ваксината не създава колективен имунитет. Оказа се, че ваксинираните могат да се заразяват, те се разболяват, може би не толкова тежко, колкото неваксинираните, но това не е много сигурно. Това, което отличава неваксинираните и ваксинираните, е, че вторите карат заболяването по-леко. Но това няма отношение към другите хора. Но и едните, и другите могат да се заразяват и да заразяват други хора“, обясни доц. Мангъров.

„От епидемиологична гледна точка и едните, и другите не се различават. Напълно безсмислено и будещо учудване е това да се правят всевъзможни опити да се налага ваксинация на определени професионални групи от населението – учители, полицаи, лекари, военни. Това дали си ваксиниран, или не, не променя състоянието ти, ти можеш да заразяваш други хора“, уточни той.

„Затова, когато започва учебната година, би трябвало нещата да си тръгнат по нормалния начин. Децата да ходят на училище, да се спре с безсмислицата на онлайн обучението. Учителите, които се страхуват, могат да използват всички възможни предпазни средства, могат да се ваксинират, но ако искат. Решението е лично. Това не повлиява на способността им да заразяват или не други хора, най-вече децата. Децата карат COVID най-леко, за тях той не е проблем“, допълни Атанас Мангъров.

„Четвъртата вълна от новия „Делта“ вариант засяга децата и младите – това е така. Не направихме това, което трябваше в началото на първата вълна. Тя трябваше да се посрещне от младите, здравите и силните. Направихме обратното, скрихме ги, децата спряха да ходят на училище. В страните, които това не беше направено като Швеция, там няма този проблем“, каза още той.

По думите му изборът на един лекар дали ще се ваксинира, или не, не го прави повече или по-малко опасен за пациентите му.

„Когато започне учебната година, мисля че децата трябва да тръгнат нормално, безсмислено и варварско е да се карат да носят маски. Това може да го каже някой, който не е влизал в класна стая. Учителите трябва да работят нормално. Вината не е тяхна, над година и половина навсякъде беше насаждан страх. Нормално е да се страхуват за себе си. Не можем да продължим да унищожаваме децата си. Трябва решително да се сложи край“, заяви доц. Атанас Мангъров.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 135 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мангъров смотаняка

    22 173 Отговор
    Не можа и 2% да вземе на изборите.

    Коментиран от #11, #20, #29, #50, #60, #64

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    185 25 Отговор
    БРАВО ДОЦЕНТ МАНГЪРОВ
  • 3 ковидчо

    17 165 Отговор
    Мангъра да каже, кога ще скочи от някои мост.
  • 4 Обективен

    179 22 Отговор
    Един човек да каже истината!
  • 5 САМО ПИТАМ

    21 158 Отговор
    ТОЯ ОЩЕ ЛИ НЕ Е ПРЕБИТ С КАМЪНИ ИЛИ ДА Е В ЗАТВОРА?

    КОГА КАЗА ЧЕ ЩЯЛ ДА СЕ ЗАГУБИ ВИРУСА?

    НАЛИ ЩЯЛ ДА СИ СКЪСА ДИПЛОМАТА, КОГА?

    Коментиран от #22, #30, #49

  • 6 Последния Софиянец

    127 18 Отговор
    Мангъров ще го направим здравен министър!

    Коментиран от #34, #53

  • 7 Мислещ

    103 7 Отговор
    "„Чeтвъртaтa вълнa oт нoвия „Дeлтa“ вaриaнт зacягa дeцaтa и млaдитe – тoвa e тaкa. Нe нaпрaвихмe тoвa, кoeтo трябвaшe в нaчaлoтo нa първaтa вълнa. Тя трябвaшe дa ce пocрeщнe oт млaдитe, здрaвитe и cилнитe. Нaпрaвихмe oбрaтнoтo, cкрихмe ги, дeцaтa cпряхa дa хoдят нa училищe. В cтрaнитe, кoитo тoвa нe бeшe нaпрaвeнo кaтo Швeция, тaм нямa тoзи прoблeм“, кaзa oщe тoй."

    Кое не е така? Знам, че фашистите не обичат фактите, обаче Швеция вече от доста време е по-добре от фашистките режими и не говоря в момента, а цялостно от началото на пландемията до сега.

    Коментиран от #54

  • 8 честен ционист

    10 112 Отговор
    Антиваксърът сред имунолозите, плоскоземецът астронавт.

    Коментиран от #23

  • 9 qwerty

    104 3 Отговор
    И аз мисля, че е прекалено да се стои с маски в час.

    Коментиран от #13

  • 10 Още

    123 8 Отговор
    В началото Мангъров го каза че ваксините са напа.Ваксинирането няма да спре вируса,а само ще го проточи ...Видяхме резултата в Израел.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 106 Отговор

    До коментар #1 от "Мангъров смотаняка":

    АБЕ ЩОМ И НИНОВА НЕ ОТИДЕ ДА СЕ ЛЕКУВА ПРИ ТОЯ А ХОДИ ПРИ МУТАФЧИЙСКИ, ПРАЙ СМЕТКА ДАЛИ МУ ВЯРВА НЯКОЙ НА ТОЯ ШАРЛАТАНИН

    Коментиран от #12, #21, #24

  • 12 Мислещ

    80 11 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ходила е коремен хирирг да я лекува от ковид?
  • 13 COVID1984

    39 1 Отговор

    До коментар #9 от "qwerty":

    „С възрастта, разбира се, човешкото тяло става по-чувствително, но щом сърцето те боли от липсата на елементарни удобства, от мръсотията, немотията, безкрайните зими, лепкавите чорапи, вечно неработещите асансьори, ледената вода, грубия сапун, разсъхналите цигари, храната със странен неприятен вкус – не означаваше ли това, че не такъв е естественият ред на нещата? Щее ли всичко да изглежда непоносимо, ако човек не притежаваше наследствена памет, която му нашепваше, че нещата някога са били различни?”
  • 14 Аха

    103 12 Отговор
    Аз лично вярвам на доц. Мангъров.

    Коментиран от #16

  • 15 абг

    45 8 Отговор
    "По думите му изборът на един лекар дали ще се ваксинира, или не, не го прави повече или по-малко опасен за пациентите му" - това не е вярно, доказано е че организмите на третираните с иРНК препарата произвеждат и разпространяват шипчестия(спайк) протеин, а той е токсичен.
  • 16 Фаучи гномът

    2 34 Отговор

    До коментар #14 от "Аха":

    И в теорията за съчките?
  • 17 Независим

    113 9 Отговор
    Мангъров и Чорбанов са прави! Защо никой не иска да се вслуша в тях? Защо е този здравен фашизъм! Това е жестоко! Има смъртни случаи причиненистраничните ефекти от ваксините - факт. Има и смъртни случаи от неспазване на технологичния процес- факт! Никой не може да каже какво е въздействието на ваксините лсед 2 години например , защото никой не го е изследвал! Защо не се остави всичко на личния избор на всеки ?! Ако хората се чувстват по- сигурни - нека се ваксинират те и техните близки! Защо трябва да се задължават всички и децата включително, след като дори и ваксинираните пренасят вируса? Защо в Изрел има толкова много заразени?! Не предизвикват ли ваксините нови мутации?!

    Коментиран от #28

  • 18 УРА

    40 11 Отговор
    Мангъров - министър на образованието.
  • 19 Анонимен

    48 8 Отговор
    Колега! Мангъров е детски лекар-инфекционист! Кака Курни просто не е като за при него! Ако беше на 5-7 годинки е друго! Ама не е!
  • 20 Събирай минуси

    33 7 Отговор

    До коментар #1 от "Мангъров смотаняка":

    плондер,събирай!
  • 21 Анонимен

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    №19 е до теб, колега!
  • 22 Маската

    90 7 Отговор

    До коментар #5 от "САМО ПИТАМ":

    Кой си ти, че ще казваш кой да се хвърля от мост? Никой, просто неизвестен герой от някой твой филм на ужасите. Приветствам и съм благодарна на Доктор Атанас Мангъров! Ако мерките бяха адекватни, нямаше да има четвърта вълна. Децата са бъдещето на една нация. Деца без образование са осъкатени, нацията е обречена. Мястото на децата е в училище, живота няма повторение. Който се страхува да се затваря в къщи, за по-сигурно в мазето. Вируси е имало и ще има, това е най-естественото, те са част от живота.
  • 23 Варненец

    33 3 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Tи па си един интелект? Ваксата ти е уморила и двете мозъчни клетки.
  • 24 психиатър

    9 41 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Оставете човека на мира, разберете, той вече е изстрелял патроните!
  • 25 Хммм...

    73 9 Отговор
    Все повече и повече се замислям че тия ваксини са създадени с някаква друга цел,а не за Ковид.Отначало мислех, че е някаква налудничава теория и няма как да става въпрос за някакво масово подготвяне като чипиране или маркиране,но като гледам май наистина има нещо.Няма логика.Щом не действа нещо и е вредно за хората би трябвало да го спрат...а те използват всякакви начини да се ваксинираш.

    Коментиран от #27

  • 26 Onq bez konq

    86 10 Отговор
    Ковид е умишлено създаден! Ваксините не са създадени за да ни предпазят, а за да ни модифицират генетично! Ще има трета, четвърта, пета и.т.н. ваксина, докато ни превърнат в безмозъчни роби!

    Коментиран от #35, #55

  • 27 отговор

    7 27 Отговор

    До коментар #25 от "Хммм...":

    Защо олимпийските игри бяха без публиубика, и се загубиха милиарди ........... Защото има опасен вирус !!!!!!!
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    33 4 Отговор

    До коментар #17 от "Независим":

    Защото играе ПАРАТА!
  • 29 Onq bez konq

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мангъров смотаняка":

    Събирай минуси, може да поумнееш...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 123

    60 6 Отговор
    Браво на Мангъров! Без маски и тестове в училищата! Стига терор!
  • 32 Доцент

    54 6 Отговор
    Затова е останъл доцент вместо професор, въпреки че ги слага всички професори в малкия си джоб.
    Евалла ппофесор Мангъров!

    Коментиран от #52, #57

  • 33 Секта Мангъров

    8 41 Отговор
    Кукундрелът пак изпълзял че и пресконференции дава с фалшива титла на "епидемиолог". А простите журналисти лапат като шарани!
  • 34 Белене

    6 38 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Мангъров ще е страхотен здравен министър, както и Слави стана страхотен премиер :) Гарантирано ще ви "оправи" за нула време. Концлагерите на Хитлер пасти да ядат пред глупостите които този може да забърка за нулево време.
  • 35 Конспирацията

    4 33 Отговор

    До коментар #26 от "Onq bez konq":

    Да прав си. Делта варианта е генетично оптимизиран за да намали броят на антиваксърите на пренаселената ни Земя. Заразява ги изключително ефективно и след това 98% от починалите са антиваксъри. Коефициентът на населението се покачва след като тези ни напуснат.

    Коментиран от #38, #45

  • 36 Гуру Куку

    6 32 Отговор
    "Това дали си ваксиниран, не променя състоянието ти". Единствено променя дали ще оцелееш, но това е без значение за гуруто Мангъров.
  • 37 Делта Цунами

    7 38 Отговор
    Дали днес ще минете 2500 заразени и 100 починали? А ваксината можеше да ги предпази тези хора които сега отиват 2 метра под земята. Нека "експертът" Мангъров обясни това на семействата им, да видим на коя дума ще полетят павета към кухата му главичка.

    Коментиран от #47

  • 38 Onq bez konq

    44 2 Отговор

    До коментар #35 от "Конспирацията":

    Повече от 4100 души са хоспитализирани или починали с Covid-19 в САЩ, въпреки че са били напълно ваксинирани, според нови данни от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.В Израел и Обединеното кралство опасенията за варианта делта се повишават след нарастващи съобщения за пробивни инфекции.Дори и при ваксинирани 80% от възрастните, Чези Леви, генерален директор на Израелското министерство на здравеопазването, заяви, че делта вариантът е отговорен за 70% от новите инфекции в страната. Леви също така каза, че една трета от тези нови инфекции са били при ваксинирани лица.
  • 39 Батан

    3 30 Отговор
    5% от починалите в България са ваксинирани. 95% от починалите са неваксинирани. нещо да кажете? мангъров и чорбанов са отговорни за стотици и хиляди непредумишлени убийства. мястото им е в затвора.

    Коментиран от #41, #51

  • 40 1984

    15 0 Отговор
    Оказа се, че ваксинираните могат да се заразяват, те се разболяват, може би не толкова тежко, колкото неваксинираните, но това не е много сигурно.
  • 41 смях в залата

    12 1 Отговор

    До коментар #39 от "Батан":

    А може би милиони?? :)
    За панделата са Ботокса и Тиквата! доказани крадци и лъжци!
    Незнам защо им се кланш и вярваш? или е за лични облаги или защото си прозд
  • 42 ЦИЦЕРОН

    21 2 Отговор
    Нaпълнo бeзcмиcлeнo e тoвa дa ce прaвят вceвъзмoжни oпити дa ce нaлaгa вaкcинaция нa oпрeдeлeни прoфecиoнaлни групи oт нaceлeниeтo – учитeли, пoлицaи, лeкaри, вoeнни. Тoвa дaли cи вaкcинирaн, или нe, нe прoмeня cъcтoяниeтo ти, ти мoжeш дa зaрaзявaш други хoрa!

    НАБИЙТЕ СИ ГО В ГЛАВИТЕ ТОЗИ ФАКТ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ
  • 43 Вяра

    18 0 Отговор
    Аз преболедувах Ковид 19, преди да ни поставят под карантина! Много други също. Трябваше да направят на всички тест за антитела, да разберем колко % преболедувахме, до като търсеха как се казваше"нулевия пациент, т.е.първият" Не го направиха. Защо? После, който не е преболедувал, ако иска нека се ваксинира. И когато човек е болен, да си остане вкъщи. Защо имаме мания, болни с температура, да отиваме на работа, на училище? И последните 20 г.не се почистваше нито в съда, нито във влака, нито улиците, нито...а в училище, имаше ли сапуни? Попитайте децата, те ще ви кажат! И къде е мястото на лекарствата в тази борба? Изобщо , работи ли се в тая посока достатъчно?
  • 44 Коня еня

    21 6 Отговор
    Абе прост народ! Мангъра евала доценте! Ти само каза истината а статуквото се опита да те смачка...
  • 45 минувач

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Конспирацията":

    Какво е "коефициент на населението" и как така се покачва?
  • 46 ДобрУтро

    21 4 Отговор
    На смешниците, които ни управляват им налагат да усвоим ваксините, а те да лапнат обещаното. Самите те са ваксинирани с ФИЗИОЛОГИЧЕН РАЗТВОР. Много ясно не може да подписваш, че ти си носиш отговорността за последствия от ваксината и да не се сетиш, че сме опитни организми.
  • 47 Просто племе

    6 15 Отговор

    До коментар #37 от "Делта Цунами":

    Е минахте 100 починали на ден. Обадете се на Мангъров да му благодарите.
  • 48 Иван православен

    14 5 Отговор
    Ако искате да живеете,не се ваксинирайте!!
  • 49 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "САМО ПИТАМ":

    Само когато теб те пребият!
  • 50 Ахааа

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "Мангъров смотаняка":

    ЗАЩОТО ЗА РАЗЛИКА ОТ ТОЗИ ФЪФЛЬО, БЪЛГАРИТЕ СА УМНИ ХОРА...
  • 51 Ммм, дааа

    2 5 Отговор

    До коментар #39 от "Батан":

    АБСОЛЮТНО ВЯРНО И УШАТИЯТ ФАТМАК И ЧАЛГАРЯТ... ПО КАЗВАХА СЕ, ОБЪРКВАХА ХОРАТА... А СЕГА СА СЕ СКРИ ЛИ КАТО МИШКИ. ЗАЩО ФИГУРАНТА И ПРЕМИЕРЪТ С ПОРТРЕТА, ПОГЛЕДНАЛ КЪМ СВЕТЛОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ НЕ ИЗЛЯЗАТ И НЕ ОБЯСНЯТ ЗАЩО ДНЕС СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ?!
  • 52 Мииии, не

    3 12 Отговор

    До коментар #32 от "Доцент":

    НЕ Е СТАНАЛ ПРОФЕСОР, ЗАЩОТО ПОД ПЛЕШИВА ТА МУ ГЛАВА НЯМА ГЪНКИ... ИМА МАЗНА, ИЗПРАЗНЕНА ОТ СЪДЪРЖАНИЕ МАСА....
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ммм, дааа

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Мислещ":

    ИМАЛ СЪМ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ПО ЖИВЕЯ В СТОКХОЛМ... ТАМ ХОРАТА СА ВЪЗПИТАНИЕ, СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА, ОТГОВОРНИ СА ЕДИН КЪМ ДРУГ... НЯМАТ СИ РАДЕФФ КУРНЕЛА, НЯМАТ СИ ЧАЛГА ПАРТИЯ... ЕТО ЗАТОВА ПРИ ТЯХ НЕЩАТА СА РАЗЛИЧНИ...
  • 55 Божеее,

    2 11 Отговор

    До коментар #26 от "Onq bez konq":

    Напънала се планината и родила мишка!Наистина ,от мисловното ви напъване ще умрат и малкото ви мозъчни клетки!А,Мънгърката започна да се напъва предизборно!Качил се е върху могилата на мъртвите,починали и заради такива,като него и си развява лилипутската некадърност!За комуниста животът на другите няма никакво значение!

    Коментиран от #59

  • 56 fga

    15 4 Отговор
    Браво на доцента! Един нормален човек да говори разумно по медиите и да успокоява нацията.
  • 57 ха ха ха

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Доцент":

    А знаеш ли раликата от доцент до доцент? Разликата е, че теб и студент може да те сложи в малкия си джоб!
  • 58 Батан

    3 6 Отговор
    Изглежда трябва да се обяснява смисълът на процентите. От 20 починали от ковид в България,19 не са ваксинирани,1 е ваксиниран. Какво казвате за това?
  • 59 Хайде

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "Божеее,":

    Пак комунистите на мушката. Задръстеняци, спомнете си или питайте, прочетете какъв беше животът преди тъпата ви измислена лъжлива демокрация , дето я създаваха и управляваха такива като психясалия самовлюбен подлец еднокнижник Винету !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 дебела кратуна

    3 1 Отговор
    Един познат над 60 го беше синтезирал много правилно, на въпроса от наборите му "защо ходиш без маска и не се ваксинираш, не те ли е страх, че ще умреш", отговорът е бил - "аз ще умра един път, вие умирате всеки ден". Та наистина хората, които още вярват тази измама са отдавна болни и умрели в главите си...
  • 62 Браво

    1 0 Отговор
    На Др Мангъров.Българина обича да се страхува обича да му промиват мозъка и да е най черноглед във всяко отношение.
  • 63 За всичко благодаря на Исус Христос

    3 1 Отговор
    На 61г. се разболях. Симптомите бяха като на ковид. Отидох при доц. Мангъров. Прегледа ме, преслуша ме със слушалка отвсякъде без маска, лекува ме, оздравях и днес съм му благодарен. Както каза, така и стана - самоограничаващо се респираторно заболяване, което изчезна в края на втората сседмица. Благодаря на лекаря доц. Мангъров за професионализма му.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове