Last news in Fakti

2 Септември, 2021 10:46 4 804 63

Петър Витанов: Скорост до 30 км/ч в градовете

  • петър витанов-
  • скорост-
  • движение-
  • град

Тежки санкции при употреба на алкохол и наркотици

Петър Витанов: Скорост до 30 км/ч в градовете - 1
Снимка: БГНЕС

”В Транспортната комисия приехме доклад по собствена инициатива, с който препоръчваме на ЕК да въведе пакет законодателни предложения, задължаващи държавите членки да намалят скоростта в жилищните райони на 30 км/ч. Искаме и нулева толерантност за шофьорите в нетрезво състояние - много по-високи санкции, които да предотвратяват желанието на някои хора да карат пили”.
Това заяви евродепутатът Петър Витанов пред БНР - Бургас. Поводът е доклад, приет в Комисията по транспорт на Европейския парламент, който призовава ЕК да препоръча по-строги правила на пътя във всички държави-членки. Целта е смъртните случаи на пътя в ЕС да се сведат до нула към 2050 година.

Витанов посочва, че данните от редица европейски градове показват драстично намаляване на пътно-транспортните произшествия с пешеходци и велосипедисти, след въвеждане на ограничение от 30 км/ч. в жилищните зони. От друга страна, 25% от фаталните инциденти са свързани с употреба на алкохол, затова при шофиране в нетрезво състояние наказанията трябва да са сериозни.

За съжаление България и Румъния се нареждат на последните места по пътна безопасност в ЕС. „У нас пътно-транспортните произшествия, особено фаталните, са в пъти повече на глава от населението, отколкото в западноевропейските държави. Това се дължи на много фактори – лошата инфраструктура, старите автомобили, ширещата се корупция, която позволява на нарушителите да се отървават безнаказано. Всичко това води до тежките резултати, които имаме“, твърди евродепутатът.

Според него мерките, които трябва да се вземат в национален план, са повишаване на жизнения стандарт, намаляване на корупцията, подобряване на пътната инфраструктура. „Трябва да се засили и контролът по изпълнението на проектите от европейска страна, един от основните проблеми на лошата инфраструктура е некачествената пътна настилка“, каза още Витанов.

Докладът, приет в Транспортната комисия на ЕП, предвижда и създаването на европейска агенция за автомобилен транспорт, която да подкрепя устойчив, безопасен и интелигентен автомобилен транспорт. Според Петър Витанов това ще даде възможност за въвеждане на комплексни мерки, които да бъдат прилагани в цяла Европа.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 41 Отговор
    В Париж вече го въведоха това ограничение.
  • 2 Айде стига вече

    78 4 Отговор
    Глупости на търкалета. Пак ще пълним джобовете на тия с камерите в патрулките.

    Коментиран от #10

  • 3 мдда

    89 4 Отговор
    Направете я 10 км/ч за да могат само колоездачите да са участници в движението.
  • 4 Радо

    50 4 Отговор
    Тая простотия за селата няма да важи нали??
  • 5 Иван

    68 2 Отговор
    А трафикът ще стане още по голям.
  • 6 Люлинчани

    17 1 Отговор
    Въй ко ша прайм на Царицата
  • 7 Ганя

    11 31 Отговор
    Ганя не спазва никакви правила. Милицията в София дреме.
  • 8 Гошо

    91 3 Отговор
    Петърчо, кога моето момче ще почнете да глобявате циганите с немски, белгийски, австрийски, турски, румънски.... номера? Кога ще почнете да глобявате тираджиите? Кога ще направите булеварди с пътни възли? Аман от гениални европе...аси!

    Коментиран от #40, #43

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Така е

    4 25 Отговор

    До коментар #2 от "Айде стига вече":

    Много по-добре е да се трепем!
  • 11 Q2z

    42 3 Отговор
    Стар автомобил с 30 км. = смог!
    Колко човека защитаваме чрез скоростта и колко човека ще имат респираторни проблеми ?
  • 12 Ддд

    9 23 Отговор
    Легнали полицаи по целия град....политическа воля се изисква, нищо повече
  • 13 Аз съм за.......

    8 39 Отговор
    Напълнихте градовете с коли при това бензинови за да ми замърсяват въздуха и пречат на ходенето, и ми карат насам натам за несъществени нужди за по 100 до кварталното кафе примерно! Научете ги да карат велосипеди и им вземете колите само така- даже е добре да се помисли за мярка за пълна забрана на бензиновите коли в града и използването им само за извънградски пътувания - айде че много нагли консуматори замърсители ми станаха всички напоследък само така!

    Коментиран от #19, #23

  • 14 Тоя па... тоя пааа....

    48 0 Отговор
    Тоя иска да ме убеди, че може да кара с 30км/ч по улиците в моя квартал. Ела пробвай да караш из дупките с повече от 10-20км. Тя ЕК има и препоръки и задължения за това какво се нарича "Пътна настилка" ама за това мълчите като бити ПИ. Даа вярно е, че пара се изкарва само с ограничения.
  • 15 БАЙ Х@Й ‼️

    24 1 Отговор
    Това 30км/ч ще важи ли о за велосипедисти и за ВОДАЧИ НА МПС НА ТОК ❓‼️❓‼️❓‼️
  • 16 Никаква полза няма.......

    9 23 Отговор
    Да ми циркулират нон стоп извънгабаритни джипове из София - да се забрани изобщо ползването на тия замърсители вътре в градовете- да карат велосипеди и ходят пеша! Затворете и фабриките за бензинови автомобили незабавно!

    Коментиран от #54

  • 17 Шофьор

    46 2 Отговор
    А един човек с фенер да върви пеша пред колата и да предупреждава хората че идва такава няма ли да въведете.

    Като въведете това ограничение ще предизвикате единствено задръстване и още повече катастрофи - те сега катастрофите не ги предизвикват тези които спазват ограничението 50 и даже тия които карат със 60.

    Катастрофите се предизвикват от мамини синчета които карат дрогирани със 100 но знаят че мама има връзки в нашата "некорумпирана" полиция и даже и да ги глобят мама ще ги уреди, от некадърници купили си книжка пак от "некоремпираните" полицаи и много още примери.

    Много ми е интересно когато на прав път сложат ограничение 60 или 40 само защото някой идиот се е бухнал в дърво извън пътя на същия участък - намалете идиотите по пътя а не да слагате ограничения с което само отчитате дейност.

    Преди 40 години като карахме в населени места с 60 да не би да имаше повече катастрофи. Пешеходците и те се държат като безсмъртни - добре с предимство сте на пешеходна пътека ама това не ви прави безсмъртни - случвало ми се е да бяга по странична уличка и бягайки изскача на пътеката без изобщо да се огледа (гледа си телефона) - е и с 10 км да карам пак ще го блъсна - той се блъсна в колата странично.
  • 18 Българка

    28 1 Отговор
    И къде отива екологията?!!! Сега на едно "зелено" минават 10-15 коли, при 30 ще минават 6-8, задръстване навсякъде и какво правим ще сменяме целия авто-парк с ел. тротинетки ли? Несериозна работа, мислете как да накарате хората да не ползват коли, развийте метрото, а не измисляйте само глупости ,затрудняващи хората.
  • 19 Споменаваш и данъци и бегат бате...

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "Аз съм за.......":

    Еее приятелче ти разсъждаваш като третокласник. Най-голяма част от приходите в държавата идват от "колите". Сметни само бензиа 50% от цената отива в държавата, данъци, винетки, граждански....Всички улици, тротоари, вело алеи, подлези-надлези са направени и се потдържат с парите от АВТОМОБИЛИТЕ. Но като ви въведат данък тротинетка друга песен ще запееш.
  • 20 Ааа

    12 0 Отговор
    Като въведат 30км/ч ограничение ще раздвижат пазара на рикши втора употреба .
  • 21 Миризлив пор

    12 0 Отговор
    Ако има адекватен градски транспорт, много хора ще го ползват него а не колите. Кога отиване на работа ти е с кола 20 минути а с градския 3 прекачвания и 180 минути в едната посока кой ще ти го ползва?
  • 22 БАЙ Х@Й‼️

    15 0 Отговор
    Варна отдавна е в крак с новите идеи ‼️ На Аспаруховия мост знака 30км/ч вече е с ръжда ‼️ Ако Ви стиска елате и карайте с 30 по моста ‼️
  • 23 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аз съм за.......":

    Виж сега...Имам кола,мотопед,колело и лодка.Най ми харесва и ми е добре с колелото,обаче като тръгна за работа,и трябва да закарам децата на училище и градина,не става без колата
  • 24 МУНЧО

    9 1 Отговор
    Каквито и ограничения да се приемат,не си ли променим чипа и се правим на велики това ще е.И сега има ограничения и закони.Кой ги спазва!
  • 25 Диамантената ръка

    5 0 Отговор
    И кой ще го спазва това, или глоби да събираме...?
  • 26 БАЙ Х@Й ‼️

    3 0 Отговор
    За ония от дремКАТ ::::: "АМ" мотопеди – двуколесни и триколесни ППС с максимална скорост до 45км/ч.
    съответства на категории L1е и L2е съласно европейските изисквания
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бай Петко

    8 0 Отговор
    Още един слагач на глобслистите.
  • 29 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 0 Отговор
    Правоспособност, данъци, застраховки, изпити за колоездачи нещо?
  • 30 Свилен Миленов

    17 0 Отговор
    Не само водачите на МПС да се санкционират, но и велосипедисти и тия с тротинетки каращи в насрещното движение по улици с еднопосочно движение , че става страшно , като ти изскочи такъв от там от където не го очакваш ,а те са също са участници в движението и трябва и за тях да се отнасят правилата за движение !

    Коментиран от #49

  • 31 Дали??

    6 1 Отговор
    Дали нещо не бъркате за какви населени места става въпрос?! Това е по-скоро за кварталите, а не за булевардите и главните улици.

    Коментиран от #36

  • 32 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 2 Отговор
    Един като прдне, друг гледа да се нас ре. В Париж въведоха 30 км/час и непременно някой умник като Петър Витанов трябва да изпъкне като цирей на гладка кожа и да изръси поредната умнотия! Като я въведете тази простотия, аз ще я спазвам. Обаче тези, които са си свикнали да нарушават няма да спазват. Както и дрогираните и пияните. Кристиян Николовци пак ще си летят със 100 км в час по светофарите! Тези, които спазват ще се чувстват наказани за това, че спазват! Време е да помислим, трябва ли да бъдем в ЕС!
  • 33 Жан Клод ( с двата ножа)

    0 0 Отговор
    И пак прозира друга цел.
  • 34 Изчистете градовете от автомобили!......

    4 6 Отговор
    Не са достатъчни мерките - градовете станаха купчини с ламарина и бензин! Забранете карането на автомобили в градовете - има скутери мотопеди, велосипеди, двуколки и градски транспорт - научете се и пеша да ходите! Абсолютна грешка беше да им давате джипки на това общество състоящо се от паразити в твърде висок процент правещи се на много велики!.....

    Коментиран от #44

  • 35 Tomito

    7 0 Отговор
    Тези занижени скорости допринасят за по-големи задръствания и от там повече вредни емисии.Това никой ли не го разбира.И да спрът да продават книжки.
  • 36 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Дали??":

    То и сега в кварталите си е до 30 км.ч.В големите градове цялата площ е ,,жилищна зона" Някой пак нещо не е разбрал и пише статийка.

    Коментиран от #48

  • 37 Спрете им бензина!..........

    4 6 Отговор
    Или им вдигнете цените за горива и данъците - таман ще се изчистят градовете от тия автомобилни замърсители! Няма кво да ми циркулират из кафетерии с джипове чудовища - да се научат да карат велосипеди като хората в северните страни!

    Коментиран от #42, #46

  • 38 Петър Витанов и Николай Витанов имат ли

    11 2 Отговор
    Родствена връзка? И двамата са Психо!! С 30км трябва да караш на 2ра???Разход на гориво и отделяне на много повече вредни емисии!! Явно тия Витановци са все Психари!! А колоните по пътищата и улиците, КАТ ще се разчекнат да скачат от храстите!! Евро депотат ПСИХАР!!
  • 39 некой си

    4 0 Отговор
    ПРЕДИ ИЗБОРИ СА СИЛНИ НА ОБЕЩАНИЯ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ ВСИЧКИ.
  • 40 Тошо

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Баце, те първо да вземат да слагат маркировка по пътищата, после може и някоя лампа по кръстовищата на междуградските, че сме по-зле и от Сърбия и от Румъния и от Беларус.
  • 41 И така

    7 0 Отговор
    В името на безопасността и екологията да се задължат всички МПС да се бутат.А отделно да се пита всеки пешеходец дали ще пресича без да се оглежда.Само и единствено така може да намалим драстично замърсяването на въздуха и смъртността.Тези дУпедати и полАтици с техните безсмислени закони само утежняват живота ни.Не ни трябват в повече са и да ги махнем направо.
  • 42 аз съм за

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Спрете им бензина!..........":

    Кола ползвам само за междуградски пэтувания или ако трябва нещо тежко са купя/преместя/нося. В града 15-20 мин с колело. Хем не ме интересуват светофари и полицаи. Но не става само така, трябва и удобен и евтин градски транспорт.

    Коментиран от #45

  • 43 Пламен

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Какво трябва, всички го знаем, да каже как ще стане. Стига празнодумци на високи заплати. АЙДЕ нема нужда.
  • 44 Пламен

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Изчистете градовете от автомобили!......":

    Байко, градски транспорт, с какво гориво работи? Евро колко са автобусите? Я да бегаш силно, Мишоче измислено.
  • 45 БАЙ Х@Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "аз съм за":

    Ти ли си оня дето кара колело по тротоара и минава с него по пешеХОДните пътеки ?
  • 46 БАЙ Х@Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "Спрете им бензина!..........":

    Регистрация в КАТ на ВСИЧКИ ППС(МПС) на ток ‼️ Изпит за категория "АМ" в която попадат ‼️ Може и данък и застраховка ‼️
  • 47 Angry Bird

    3 0 Отговор
    Абе Витанов у ред ли си или...? "От 100 год." в жилищните райони на Европа мах V = 30 км/ч, вкл. и България! Как ще решавате решеното?! Друг е въпросът относно масовото знание на закона и трето - контрола в/у прилагането му! Живея в изцяло жилищна зона в единият от най-големите градове в България. Наслагаха преди няколко години по уличките забранителни знаци "30" и пак шпорят с над 60, при положение, че имаме особено сега през лятото доста играещи деца! Особено другарЕте и другаркЕте с кросоОоуувърЕте - никой и нищо не е..... !!!
  • 48 Грета Тунберг

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Караш с 30 км в час в града,за да не ти се изтощи батерията на Теслата ли , скъпи?
  • 49 Българка

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Свилен Миленов":

    Трябва, но тях ги карат деца. Тук идва проблема, за да ги караш не е необходимо нищо, а от друга страна си прав. Има си хора взимащи запрати, да го измислят, но така не става, сигурно чакат да стане трагедия да да се самосезират.
  • 50 Гост

    2 0 Отговор
    Ние и в момента имаме доста добри ограничения. Аз обаче не съм видял полицай да следи за реда в квартала.Когато някой тинейджър с издуханата 25 годишна кола се прави на рали състезател между блоковете и дадеш сигнал до полицията те просто си го преместват от единия в другия крачол и това е превенцията им. А когато стане фаталният инцидент обещания много за три дена и после пак същото.
  • 51 Иван

    3 0 Отговор
    Представям си как карам с 30 по булевард България и цариградско шосе ха ха!

    Коментиран от #52

  • 52 БАЙ Х@Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Иван":

    Поне да беше прочел преди да си представяш ‼️ Става въпрос за ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ, ама то чукча писател , чукча не чете ‼️
  • 53 Един

    2 0 Отговор
    Факт: пътищата са за движение, не за пъплене! "Организация на движението" са абсолютни профани в ситуацията! всяка тяхна проява затапва движението! (Пука им на тях нали им върви заплатата и са на топло зимата!)
  • 54 Хахахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Никаква полза няма.......":

    Извънгабаритни джипове хахаха абе селски я се пребери там от където си дошъл с колелото на дядо ти
  • 55 Мексо

    3 0 Отговор
    А нещо като зелена вълна и завиване на дясно на червен светофар? Големи паркинги и обучение на децата от ранна възраст? Регулация и регистрация на ел. триколки и тротинетки ? За тези неща няма ли нещо да каже този бай Х.й
  • 56 То аз искам

    3 1 Отговор
    да се върне Софийското жителство и всички провинциални карачи и карачки да се върнат на село ама...
  • 57 Джигита

    1 0 Отговор
    Да махнат градският транспорт защото той замърсява най много. По спирките се пърди и хвърлят боклуци. Всеки който няма автомобил да се впрегне да дърпа и бута хората с автомобилите. Тези с велосипедите ще мъкнат хранителни стоки и строителни материали.
  • 58 Васил

    1 0 Отговор
    Супер а колко ще вредните емисии??
  • 59 mamun

    1 0 Отговор
    тръгни спри пак на бензиностанцията
    трафик пушек смог
    2-3 часа насам натам за материали
    а кога ще работите
    бензинчето си върви акциза също и данъците
    умно ама за кого пак се налапаха
  • 60 мамун

    2 0 Отговор
    2006г германия вдигна горивата с няколко цента
    германците си заключиха колите насред пътя и се прибраха в къщите си и всичко блокира за 1 седмица
    частен градки транспорт
    после се върна всичко както си беше.

    умно корумпирано марионетно решение
  • 61 мамун

    2 0 Отговор
    за пълнене на някои сметки и касички
    се грижи "Организация на движението"
    ето колко е гнило всичко и чак смърди
    където малко се работи много се краде
    и законите са чудесни
    за зелени вълни и избягване на трафик
    чували ли сте или не е икономически изгодно
  • 62 Коментатор

    1 0 Отговор
    30 км в градовете е като да затвориш всички входове освен 1 в дадено училище и да им гледаш сеира когато си тръгват!
    Намалянето на скоростта необосновано, НЕ решава никакви проблеми, а само ги задълбочава! Представете си в огромните задръствания изведнъж тапата се отпуши и вместо да побързаш да освободиш платното за следващите, ти се татразиш с 20-30км/ч???
    Причините за задръстванията са много, но средната скорост на придвижване е една от тях!
    Ако искате повече бълван смог, тогава го намалете на 10км/ч!!! Некадърното пътно строителство, управление и регулации са основната причина в проблемите с транспорта у нас!!! В Пловдив пътя от магистралата (Рогошко шосе-цариградско шосе) завършва с ляв завой за пътуващите към града, а резултатът е задръстване до магистралата в пиковите часове! Тая глупост, който я е проектирал трябва да бъде съден за некадърност!!!
  • 63 1122

    0 0 Отговор
    Точно така,отдавна трябваше да стане това ограничение НО:сега полицията трябва да се справи със състезателите в населените места,защото те станаха много НАГЛИ И НЕПОНОСИМИ ! Вижте в Нидерландия как е организирано движението в населените места,въпреки,че там скороста е ограничена никога няма задръствания и за всеки има платно да се движи,пешеходци,вилосипедисти и автомобили,плюс места за паркиране,НАПРАВО Е ПРЕВЪЗХОДНО,С УДОВОЛСТВИЕ СЕ ПРИДВИЖВАШ,всичко е така добре премислено и направено,че си заслужава направо да се ПРЕПИШЕ и да се въведе и у нас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове