Last news in Fakti

10 Септември, 2021 10:40 4 451 41

Шефът на ДНСК: Не съм си представял, че държавата може да е нарушител и то в такива мащаби

  • днск-
  • ам хемус-
  • арх. виолета комитова

Ситуацията, която в момента се случва, е извънредна, каза той

Шефът на ДНСК: Не съм си представял, че държавата може да е нарушител и то в такива мащаби - 1
Кадър БНТ

Три участъка от АМ "Хемус" от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК, съобщиха вчера регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви точно са нарушенията - с коментар по темата в "Денят започва" по БНТ гостува арх. Влади Калинов, началник на ДНСК.

За мен обяснение няма, аз никога не съм си представял, че държавата може да бъде в ролята на нарушител и то в такива мащаби, обясни арх. Калинов.

Направихме проверка по искане на министъра, на строежа на цялата АМ "Хемус", на всички участъци. За първи, втори и трети участък установихме, че има наличие на устройствени планове, отчуждаване на терени, разрешения за строеж, инвестиционни проекти и строителни книжа. Четвърти и пети лот имат подробни устройствени планове, не навсякъде приключили процедури по отчуждаване, масово не са приключили процедурите, няма одобрени инвестиционни проекти разрешения за строеж и въпреки това, на място са установени строително-монтажни работи, които се нуждаят от разрешения за строеж. Описали сме в големи подробности кое, как и защо.

Ситуацията, която в момента се случва, е извънредна. Извънредната ситуация ще изисква извънредни решения.

В случая говорим за големи средства, които са вложени там, средствата са изцяло държавни, допълни арх. Калинов.

На въпроса дали построеното досега на магистралата може да се разруши, той отговори:

Кой е казал, че не може? Има такава опция - по действащия закон трябва да се разруши построеното. Затова ви казвам, че трябва да се вземат извънредни решения.
Ние сме меко изненадани от това, което установяваме на място.

Има два основни договора за обезпечаване на магистралата - те са сключени между АПИ и "Автомагистрали", като и двете са държавни. Има и договори с 10-15 други фирми за доставка на материали и наем на техника, големите пари са заложени по тези договори, обясни още арх. Калинов.

АПИ се води за основен изпълнител, така е направено по всички документи, които открихме, формален изпълнител би трябвало да са "Автомагистрали", но ние не можем досега точно да установим кой е основният строител.

За нищожност на договори с подизпълнители категорично в момента не мога да говоря, това е съвсем различна част от това, което ДНСК прави, уточни архитектът.

Относно откритите нарушения при ремонта на язовири, той обясни:

Министърът на икономиката възложи на ДНСК проверка на 10 язовира, които са отремонтирани и предстои да бъдат предадени на държавата. Направихме спешна проверка и установихме, че всичките ремонтни работи са без одобрение на инвестиционните проекти и без издаване на разрешение за строеж.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАП

    47 0 Отговор
    Е, това ако не са факти!

    Коментиран от #15

  • 2 Ква държава бе?!

    18 1 Отговор
    Жалка бг имитация на евросвинската "култура" що ми се прайш на паднал от Марс?!

    Коментиран от #20

  • 3 АМОН

    33 1 Отговор
    КРАСАВЕЦО,

    ТИ СИ КОНТРОЛИРАШ , А НЕ ПРЕДСТАВЯШ СИ ОРГАН НА ВСЕКИ КОЙТО СТРОИ -било то държава , било то частно лице.

    ВЕРОЯТНО ДОБРЕ СИ ПАПКАЛ ЦОМ НЕ СИ КОНТРОЛИРАЛ , А СИ СИ ПРЕДСТАВЯЛ КАК ВЪРХУ ЗЕМЯ КОЯТО НЕ Е ОТЧУЖДЕНА СЕ СТРОЙ БЕЗ СТРОИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ.

    Надяте се на архангела ГЕШЕВ да ви спаси с престъпното си бездействие.

    СОРИ ПИЧ,

    ИДВА РАДЕВ
    ЩЕ ВИ НАБУТА ПОКАЗНО ВСИЧКИТЕ В ДРАНГОЛНИКА , А ТЕЗИ ПАПКАЩИ С ВАС ДРУГАРИ ОТ ЕВРОПА ЩЕ ГЛЕДАТ БЕЗМЪЛВНО СЛУЧВАЩОТО СЕ С ВАС.

    Коментиран от #11, #25, #30

  • 4 Българка

    44 0 Отговор
    В АПИ и Автомагистрали са управлявали откровени разбойници от ОПГ, които са отклонили/ ограбили милиарди държавни/български пари. За такъв оби трябва мнооооого дълъг затвор и конфискация до размер на нанесените щети. Прокуратурата спи ли или участва в това ОПГ? Колко и на кого са повдигнати обвинения?

    Коментиран от #19

  • 5 Стилиян Костов

    8 40 Отговор
    А бе вземете разрушете всичко направено до сега, ние разбрахме вече,че от вас можем да очакваме единствено ХАОС !
  • 6 Гошо

    48 1 Отговор
    Да ама Боковия шут Нанков продължава да лъже. Това ще продължава докато не се направи тотална чистка в прокуратурата и съдът. Гешев е само черешката на тортата.
  • 7 Оня

    37 1 Отговор
    Нанков пак да си отваря устата при тези доказателства! Всичко е отишло в шкафчето!
  • 8 Сух

    35 0 Отговор
    Държавата била нарушител, ей така се умива отговорност! Нарушителите си имат имена!!!

    Коментиран от #34

  • 9 Centyrion

    33 1 Отговор
    Това го кажи на Нанков и на Тиквата, това са техните каши!

    Коментиран от #28

  • 10 ИдецатаЗнаят

    32 0 Отговор
    в покрайните на София ми трбяваха 2 години да ме разгиграват, след като имах всички документи, връщахе ме за каквото се сетят, но винаги го изпълнявах и пак ходех при тях. Само да спомена става дума за пристройка към къща, не нещо ново. Та човек минал през този път добре знае, че 4 години управление няма да им стигне даже да изготвят документите и да ги съгласуват, камо ли да почнат строеж, просто така са направили бюрокацията драгите господа. Та и децата знаят, че по време на пандемията когато никой никъде не ходеха се започна едно голямо изливане на пари по пътищата като за последно.
  • 11 Сух

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "АМОН":

    Амин!
  • 12 Хахаха

    28 1 Отговор
    Съд, затвор и кофискация.
    Този път Борисов няма да се измъкне сух
  • 13 да бе

    3 1 Отговор
    Че нали ти самия каза за незаконните постройка на покрива - незаконно но допустимо.
    Ти ще учиш на законност.
  • 14 Гост

    5 16 Отговор
    Вместо да говорите да бяхте направили необходимото за да ПРОДЪЛЖИ строителството.Неможе АРХИТЕКТ да ръководи строително ведомство,те са художници,нямат организационни навици.

    Коментиран от #27, #31

  • 15 АМОН

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "КАП":

    Незнам за какви факти ми говори този от снимката но знам, че като ШЕФ НА ДНСК не трябва да предполага , а да контролира подобни престъпни действия на строителство без СТРОИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ и ЗАПОВЕД за утвърждаването на плана!!!

    ОТЧУЖДАВАНЕТО НА ЗЕМЯТА С КОЕТО СЕ ЗАПОЧВАТ ВСИЧКИ СТРОИТЕЛНИ МЕРОПРИЯТИЯ Е ПОРЦЕС КОЙТО ВЪОБЩЕ НЕ Е ЗАПОЧНАЛ!!!!

    СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯ СА В ПРАВОТО СИ ДА ЗАВЕДАТ ДЕЛА ВЪРХУ ФИРМИТЕ НАВЛЕЗНАЛИ НЕПРАВОМЕРНА В СОБСТВЕНОСТТА ИМ, НО ПЪРВО ТРЯБВА ДА ОБРАЗУВАТ КОЛЕКТИВНА ЖАЛБА ДО АРХАНГЕЛ ГЕШЕВ СРЕЩУ ФИРМИТЕ КОИТО СА ИЗВЪРШИЛИ ПОСЕГАТЕЛСТВО СРЕЩУ СОБСТВЕНОСТТА ИМ.

    КАК ЩЕ ПОСТЪПИ ГЕШЕВ И ГЕШЕВТУРАТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО.
    Тя още не се е есамосезирала за този акт на посегателство върху собствеността на хиляди собственици на земя!!!

    ЗАЩО ФИРМИТЕ ИЗВЪРШВАЩИ ТАЗИ ДЕЙНОСТ НЕ СА ПЛАТИЛИ НА ТЕЗИ НЕЩАСТНИ ОГРАБЕНИ ХОРА?!!

    ЗАЩО БЕ ГЕШЕВ!!!

    КОИ СА ФИРМИТЕ ОКРАЛИ ПАРИТЕ ЗА ОТЧУЖДАВАНЕ НА ЗЕМЯТА?!!
  • 16 3.14К

    34 0 Отговор
    Добре де, тоя Гешев къде жми? За 500К веднага назначи проверка, а за няколко милиарда и куп закононарушения се прави на луд. До два три дни ако не вземе мерки, Рашков да го арестува него, за съучастие в престъпление.
  • 17 Буха ха

    17 1 Отговор
    Тулупа и неговата ОПГ са предусещали края и са бързали да раздадат проекти без документация за години напред, да напълнят чекмеджетата и да се снишат
  • 18 Поп Дъньо

    3 0 Отговор
    То добре ,че сте "меко изненадани", че ако ви изненада нещо кораво...
    Ама може и да не е изненада за някой!
  • 19 АМОН

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    УВАЖАЕМА,

    А КЪДЕ СА ТЪПИТЕ И НИЩО НЕРАЗБРАЛИ ЗА ОТЧУЖДАВАНЕТО СОБСТВЕНИЦИ?!!
    НАЛИ ПРОЦЕДУРАТА ПО ОТЧУЖДАВАНЕ НА ЗЕМЯТА ЗАПОЧВА С ЕДИН АКТ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ПРИ КОЙТО В ДЪРЖАВАН ВЕСТНИК СЕ ПУБЛИКУВАТ ПАРЦЕЛИТЕ ПОДЛЕЖАЩИ НА ОТЧУЖДАВЕНЕ И СТОЙНОСТТА НА ПЛАТЕНАТА ЗА ТЯХ СУМА!!

    Като потърпевш от подобно мероприятие мога да кажа само , че ми отчуждиха ЦЯЛ ПАРЦЕЛ ОТ 10 ДЕКАРА , а ми ПЛАТИХА САМО 300КВАДРАТА ПРЕЗ КОИТО МИНАВА МАГИСТРАЛАТА.

    АКТ ЗА ДЕЛБА НА ИМОТА МИ НЯМАШЕ И ЗАТОВА ПОЛУЧИХ ЕДНИ МИЗЕРНИ ПАРИ ЗАГУБВАЙКИ ДЕСЕТ ДЕКАРА ИМОТ!!

    ТАКА РАБОТЕШЕ НА ВРЕМЕТО ДЪРЖАВАТА НА КОБУРГА , ТАКА Е СЕГА И ПО ВРЕМЕТО НА НЕГОВИЯТ ГАВАЗИН.

    Коментиран от #23

  • 20 АМОН

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ква държава бе?!":

    ЗНАЕШ ЛИ КАК Е ПАПКАЛ И СЕ Е ПРАВИЛ НА СЛЯПА БАБА.

    СЕГА НИ ЧУЛ , НИ ВИДЯЛ НИ РАЗБРАЛ!!!

    СЪД ЗА ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЕСТВИЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕШ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА РАЗРЕШАВАШ ДА СЕ СТРОИШ ВЪРХУ НЕОТЧУЖДЕНИ ИМОТИ И ОБЕКТИ БЕЗ СТРОИТЕЛНО РАЗРШЕНИЕ!!

    КЪДЕ СИ СПАЛ КРАСАВЕЦО?!!
    САМО СЪД ТЕ ОПРАВЯ!!
  • 21 срам

    19 0 Отговор
    Не държавата, тя е превзета от мафията, състояща се от мерзавци. Нагли и безпринципни крадци и далавераджии, без никакъв морал, без никакъв поглед за бъдещето, без никаква стойност за науката и обществото, мутри и мутреси, масони, интриганти и егоисти. Хотели, къщи, апартаменти, джипки, любовници, барове, това ѝм е моралАт. Чалга брат, Аз съм прост и вие сте прости. Ама КОЙ е с чекмеджетата.
  • 22 Стамат

    18 1 Отговор
    На Нанков каишката взе да му стяга май. Бою мошенгията го е включил в обяснителен режим .Ако имаше истинска прокуратура това нямаше да се случи. Ако в прокуратурата влезят достойни и с морал хора на място на каскета и заместниците му Боко и цялата шайка ще се изнасят през турската граница по тъмни доби.Но до тогава гнус...ни създания като Нанков ще пълнят медиите с лъжи .
  • 23 Дядя

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "АМОН":

    Аз получих в препоръчано писмо решение и уведомление за отчуждаване на имот поради строеж на магистрала. Срокове за получаване на обезщетението и това е! Няма хъм мън!
  • 24 Гай Турий

    7 0 Отговор
    ГРОБАрите са бандитска ОПГ! Всички на съд и в затвора. А Гешев и него като помагач и укривател на престъпления!
  • 25 2456

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "АМОН":

    Случайно да знаете от кога Калинов е шеф на ДНСК но иначе плюете , та той им разкри схемите че всичко е незаконно
  • 26 гербова марка

    4 0 Отговор
    Споко, те земите са на наши хора и сега ще ги продадем на тройни цени. Откога чакаме този момент. Нали затова ги купихме преди време и казахме откъде да мине трасето! Бате Разбойко е приготвил новите шкафове. За нас по шкафче, а за него гардероб. Ако не щете да ги купите пак не е проблем, няма да имате магистрала и без това Аврамова и Нанков вече ни я платиха в аванс. Абе правете каквото искате, нашият човек още дълго ще е прокурор, вие да му мислите.
  • 27 123

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Много си отворен, мен ме глобиха и задължиха да бутна един навес в собствения си двор защото не съм извадил разрешително за строеж. Излиза, че се прилага двоен стандарт и то от държавата.
  • 28 Уйке

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Centyrion":

    То им е казано, а и те си го знаят, въпросът е КОГА ще бъдат съдени и осъдени! Народът чака възмездие!
  • 29 XYZ

    5 1 Отговор
    Аджамийска работа - вчера Нанков и неговата дружка заявиха, че служебните министри не знаели как да управляват!
    А те така добре са управлявали, че са напълнили много чекмеджета!
    Съд и затвор за тези негодници, во главе с главния крадец ББ!
  • 30 Чичо Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "АМОН":

    Калинов е шеф на ДНСК от 3 месеца. Това ,което си писал се отнася за предишнитеБойкови калинка
  • 31 Чичак

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Ти си неграмотен. С архитекта започва и свършва всичко! Всичко!
  • 32 небрежнев

    6 0 Отговор
    Уважаеми сънародници. Явно не знаете каква е системата за разрешителни за строеж, вкарване в регулация, обществени поръчки, обжалвания, финансиране на строителство. Ще кажа накратко, според възможността за коментари тук.
    За смяна на статута на един имот от поземлен в регулиран, се искат: Проект, Удостоверение за категоризация, Допускане от общината за ПУП, скици от кадастъра, становище от РИОСВ, санитарно становище от Мин. на здравеопазването, у-е от Поливни Системи, у-е от Пожарната, у-е от НЕК, док. за Собственост, данъчни удостоверение, у-е за липси на тежести. Всеки документи се издават за около 2 седмици от изискването и е със срок 6 мес. Често първите издадени им изтича срока и се вадят пак. Всички се предават и одобряван на сесия на Общ. съвет, който се събира за малките общини на 3 месеца. Уведомяват се всички съседи (наследниците им) и се чакат възраженията им... и така 2-3 години. Ако не се уведоми дори 1 съсед (живее в чужбина или е с неизвестен адрес) не може да се завърши процедурата. Следва подобна процедура по Разрешение за строеж. После почват обществени поръчки, обжалвания, дела по 2-5 г., осигуряване на бюджетни пари от НС или МС... и реално разрешението за строеж вече е изтекло, УПИ не е застроен и губи статута си, и процедурата не може да завърши никога! А ако завърши, то проекта е морално остарял.
    Управляващи с лекота ще намерят нередности, в която искате процедура по УПИ или строеж, защото законовия ред е почти невъзможно да се спаз

    Коментиран от #33

  • 33 небрежнев

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "небрежнев":

    Рeшeниe трябвa дa ce търcи в cмянa нa прoцeдуритe, тaкa чe дa ca бързи, изпълними и cпрaвeдливи. Ceгaшнaтa cиcтeмa бeз пoдкупи (зa пo-бързo издaвaнe и oдoбрявaнe нa дoк.) e НEВЪЗМOЖНA!
  • 34 Уйке

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сух":

    Каква държава! В случая трябва да се цитират конкретни имена! Трябва ясно да се каже-Борисов и неговите солташаци като оная невестулка Нанков строят незаконно, с цел кражби в огромни размери!

    Коментиран от #39

  • 35 УжасРадев импийчмънт Радев оставка

    4 5 Отговор
    Този който иска да разрушава Дъртият Комуняга Защо толкова мрази България Защо толкова иска да срути всички Инфраструктури Защо Толкова търси под вола теле Къде живееш бе Селяк Нали се назначен да работиш за България Защо саботираш Развитието на България Ей тези служебни превратаджии само знаят да крадат Какво направихте с парите за Хемус Къде са Лъжци Дърти Разрушители
  • 36 big

    6 0 Отговор
    Извинявайте г-не, но Вас да не са Ви извадили от инкубатор и гледали досега в защитена среда? Най-големите престъпници в България са: държавата, общините, съда, прокуратурата и полицията! Престъпленията през деветдесетте, групировките и т.н. са капка в сравнение с техните. Определено го знаете, но по-лесно е да се правите на ни чул, ни видял!
  • 37 Диамантената ръка

    1 3 Отговор
    Ами вземете пък ги издайте тия разрешения като ги няма. Всеки може да вика няма да стане...

    Коментиран от #38

  • 38 Не си добре!

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Диамантената ръка":

    Знаеш ли изобщо през какви фази преминава инвестиционното проектиране?
  • 39 Сух

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Уйке":

    Точно така е. Забелязвам от години я повтарят тази мантра, държавата, МВР, НАП и всички други учреждения, сдружения и всякви други пееастии. Но имена няма, пеят плямпат и до там. Ще кажеш, че примерно мвр се управлява от изкуствен интелект със изходни данни зададени от съвкупния български разум.. Поредния начин за измиване на ръчички от отговорност! Имената кои са? Кои е заповядал това, кой го е изпълнил? Кой ще понесе отговорност за тази и всяка друга измама?!
  • 40 Алоу,Гешев?

    3 2 Отговор
    Нящо да се самосезираш???Имаше едни пачки и кюлчета в едно чекмедже с пищак...да не са свързани с тия незаконни строежи?Иначе ВМРО-то незаконни бараки на бездомни и бедни сини венци събарят смело,а?Докато за кокошката няма прошка,а за милионите няма закони ЩЕ си тънем в мизерията!!!!
  • 41 Валерко от НФСБ-ту

    1 1 Отговор
    Абееее сините венци окрадоха държавата,берат жилезу и жица.Знаете ли колко са окрали?Десетки хиляди левове...!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове