Last news in Fakti

12 Септември, 2021 13:29 1 587 19

Стоян Мирчев: Видя се, че и в този парламент няма политическа воля

  • стоян мирчев-
  • бсп-
  • парламент

БСП не е партията, която докара парламента до преждевременен край, каза той

Стоян Мирчев: Видя се, че и в този парламент няма политическа воля - 1
Снимка: БГНЕС

„БСП показа, че е единствената мъдра партия, която се бори за интересите на българските граждани. Заради това в бюджета, който беше приет и то благодарение на БСП, има една малка част от нашите предложения, които са пряко насочени към българските граждани. Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Стоян Мирчев в ефира на БНР.

В предаването “Неделя 150“ социалистът обясни окончателното решение на парламента по отношение на пенсиите: „Тези 120 лева са антикризисна мярка – днес я има, утре може да бъде променена в една или друга посока, но това е помощ. Преизчисляването на пенсиите е вече дългосрочна политика“, поясни той като допълни: „Това, което ние първо искахме, но не срещнахме подкрепа, беше една наша дългосрочна идея – старите и новите пенсии да бъдат изравнени, старите да бъдат преизчислени.“ По думите му предложението на служебния кабинет да бъде вдигнат коефициентът на 1.35 също е била добра идея.

„Една част от нещата бяха приети, друга не бяха, а трета част са колкото да замажат очите на пенсионерите. Те бяха и излъгани от българския парламент, само ние от БСП защитавахме позицията, че вдигането на коефициента за годината трябва да стане от 1-ви октомври, но колегите решиха да го променят на 25-ти декември, което означава, че то ще работи само 5 дни до 1-ви януари“, каза още социалистът. Стоян Мирчев обясни, че пари има откъде да се вземат, дефицитът на държавата е малко над 3% и предложенията на левицата щели да се отразят на дефицита с 0.3%.

„Пари има, въпросът е политическа воля дали има, видя се, че и в този парламент няма“, допълни той.

Депутатът от левицата посочи и още една мярка, която бе приета и която БСП е заложила в своята “Визия за България“ още през 2016 г., а именно втората година от майчинството от 380 лв. да стане 650 лв. „Успяхме също да се преборим за пари за туризма, за здравеопазването, за образованието“, допълни той.

Според Стоян Мирчев популизмът и в това Народно събрание е на големи висини. Той припомни миналото Народно събрание, в което всички са били съгласни с модела за преизчисление на пенсиите, предлаган от левицата, но когато е дошъл моментът за второ гласуване, изведнъж останалите партии са го саботирали. „В момента се случи нещо подобно. Всички казват, че трябва да се вдигнат трайно пенсиите на хората, но в последния момент абсолютно всички тези популисти отново направиха, че да не влезе от 1-ви октомври.“ Социалистът изрази опасения, че преизчисленият бюджет е до 31-ви декември, тогава може да има ново правителство, което да реши да промени коефициента.

Според депутатът от левицата е много трудно да се направи актуализация на бюджета от служебно правителство: „Бюджетът е политиката на мнозинството, а в този парламент няма мнозинство. Затова ние от БСП поехме инициативата, когато ни връчиха третия мандат и вече се знаеше, че няма как да се сформира правителство, ние не спряхме консултациите с четирите партии, за да можем да поставим този въпрос за бюджета и да направим така, че да не взриви. Тези усилия, които направихме тогава, доведоха до това, че въпреки ужасните скандали около актуализацията, все пак тя не взриви бюджета“, заяви социалистът.

„Ако бяхме намерили достатъчно диалогичност в “Демократична България“ и в другите две партии, можеше наистина да задържим мандата до 15-ти септември и да се опитаме да приемем други закони. Но когато срещу теб има хора, които въобще не искат да говорят на тема конкретни политики, няма как да очакваме, когато нямаш разговор, няма как да определиш политиките, за които ще се борим“, коментира Мирчев. „БСП не е партията, която докара парламента до преждевремения край. Ние сме партията, която се опита да направи нещо в този парламент, но не срещна разбиране“, допълни той.

По думите на социалиста ако президентът има желание да бъде отнето Бюрото за защита на свидетеля от Иван Гешев, може да даде още ден-два живот на този парламент, но Стоян Мирчев не вижда желание в “Има такъв народ“.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    защото навласт са олигарсите а ПОЛИТИИТ сте интереса клати феса
  • 2 Ама

    6 1 Отговор
    с пръдня боя не става !
  • 3 Росен

    5 6 Отговор
    Когато се махне олигархията тогава ще има политическа воля, до тогава постоянно ще се появяват псевдо политици като Станислав Тодоров Трифонов, Николай Бареков, Волен Сидеров, Яне Янев....

    Коментиран от #7

  • 4 LOSHIA

    3 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:Пo - дoбрe извeргитe oт БКП - БCП и тeхнитe пocлeдoвaтeли дa дaдaт виднo мяcтo нa рaзкaяниe и иcкaнe нa прoшкa зa бeзчинcтвaтa, cътвoрeни cлeд 1944 г., cрeщу НAРOДA нa Бългрия ! A нe дa дeмoнcтрирaт привиднa зaгрижeнocт зa пeнcиoнeритe и блaгoтo нa нaрoдa, c приcъщoтo лицeмeриe нa кoмуниcтитe - нeнaвиждaни в цял cвят !!
  • 5 Последния Софиянец

    4 2 Отговор
    Имаме воля да променим ситуацията! Стояне, пак ще излизаме през декември!

    Коментиран от #10, #16

  • 6 Коцалиев

    5 2 Отговор
    Стоянеее, Стояне... защо всички около теб говорят, че...че си жена , жена с брада !!?
  • 7 И ОТНОВО8434

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Росен":

    Много си малък,ама много малък,да даваш квалификации на който и да е!
  • 8 Борисов за чата..

    1 2 Отговор
    Между пиарката му и Иван Гешев по време на заседанието в Парламента - " Е, какво. Пращат си усмихнати човечета, смеещи се, плачещи… Заради това си вземете телефон като моя – няма човечета, няма нищо“, пошегува се Борисов.
  • 9 Фен

    1 3 Отговор
    Е как да няма воля! Та нали ще махнете охраната на Бойко и на Гешев, малко ви остава и да закриете съдилищата, които съдят спонсорите ви!? Колко повече воля!?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Другарю

    3 1 Отговор
    Мирчев,кажете си истинската фамилия...

    Коментиран от #17

  • 13 Българка

    3 2 Отговор
    От БСП отново се опитват да манипулират с полуистини. Та нали точно БСП подкрепи предложението на ДПС за тези 120 лв, които за мен са предозборен подкуп. И така взривиха бюджета, което Мирчев твърди, че са искали да предотвратят с разговори предварително. Смешно е на комисия да гласуваш едно, а в пленарна зала друго.
    Относно отказа на Ива Митева да насрочи извънредно заседание утре с мотив, че комисията по правни въпроси или по-точно председателят й, който е от ИТН, не са внесли доклад/ протокол от решението на комисията, е поредното обслужване на сараите ГЕРБ-ДПС и Гешев. ИТН се доказаха с действията като проект Троянски кон, чиито задачи са да рушат партиите на протеста ДБ, ИСБГ с всякакви оплювания, скандали, оклеветяване чрез лъжи и инсинуации
    ИТН саботираха вече второ НС, а така и реформитр. Правят го дори и с отказ за извънредно заседание утре
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бушприт

    3 0 Отговор
    Политическа воля няма,но има воля за оглозгване до кокал на работещите бедни. Като вдигнат тока,газта,водата,храните,лекарствата и другите стоки.
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    ти въобще не познаваш МИНИСТЪР КИРИЛ ПЕТКОВ той и жена му си имат СЛАДКАРНИЦА а ти нито ресторант нито бизнес нито семейство имаш и си гол като пушка дори БАЙ КУРТИ МАРТИН ПЕТКОВВ е по УМЕНЍ от теб а ти си лъжец и интригант плетеш сплетни и интриги
  • 17 Кака корна

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Другарю":

    Стоян Михайлов !!! Това е т.н. Мирчев, че и баща му се крие зад тази фамилия.. не лесно да си 5 поколения на хранилка и да се криеш зад фамилията на баба си, а женскире си страсти , зад брада
  • 18 Лекуваи се

    1 1 Отговор
    Бе моме стяно
  • 19 БСП на Бунището

    2 1 Отговор
    Нали ГЕРБ бяха Окрали всичко ...След два локдауна дефицит 3 процента и пари ИМА...- така ли бе,червен Цървул...Ми що вдигахте Въстания???Защо лъгахте Народа,че всичко е откраднато???Гнусни червени цървули - само Лустрация ви Оправя вас...!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове