15 Септември, 2021 10:14 941 8

Страхил Делийски: Има криза на политическото представителство

  • криза-
  • политическо-
  • представителство-
  • страхил делийски-
  • парламент

Политическият дебат, изпъстрен единствено с пререкания и обиди, показва ниското ниво на партиите и техните лидери, смята политологът

Страхил Делийски: Има криза на политическото представителство  - 1
Снимка: БГНЕС

„Всички политически сили знаеха, че са за малко и всички се готвиха за избори. Необяснимо е защо продължават да се държат по същия начин и не променят нищо, при положение, че виждат какъв е резултатът – намалява подкрепата за партиите. Част от причината е именно начинът, по който те комуникират една с друга, както и с избирателите“. Това коментира в анализ за работата на отиващото си 46-о Народно събрание пред БГНЕС политологът Страхил Делийски.

„Ако това бяха партии, защитаващи определени социални интереси, сигурно щяха да осъзнаят, че бъркат, че голямата част от избирателите не ги харесват, не ги припознават. Нищо подобно не видяхме“, посочи той за многобройните скандали, белязали работата на настоящия парламент, който отново не изпълни основната си задача да излъчи кабинет.

„Всичко опира и до качествата на политическия елит. Не е тайна, че демографската криза няма как да не се отрази и на него. Нещата опират вече до криза на политическото представителство, а липсват каквито и да било опити тя да бъде преодоляна. Това може да стане единствено тогава, когато партиите престанат да бъдат единствено функция на въжделенията на своите двама-трима ръководители“, категоричен е политологът.

Според него политическият дебат, изпъстрен единствено с пререкания и обиди, показва ниското ниво на партиите и техните лидери.

„Това е проблем на лидерите, не е проблем на гражданите, които са гласували за тези партии. Някой разбрали по какъв начин сформират позициите си? Те допитват ли се до техните колективни органи? Какво се случва с мнението на гласоподавателите, на членовете на партията? Нищо! Имаме няколко души, които се обиждат помежду си и се държат неадекватно, сякаш за да ни покажат, че политическият елит е изключително представителен за една културна долница в обществото“, коментира още Страхил Делийски.

Той не смята обаче, че конфликтът между т. нар. партии на промяната може да реабилитира частично образите на ГЕРБ и ДПС, заклеймявани от тях като статукво.

„Никакъв шанс няма за реабилитация. И двете партии са изиграли своята роля в българската политическа история. ДПС с т. нар. етнически модел и Прехода, а ГЕРБ с подчиняването на държавата на интереси, различния от обществените. Не казвам, че те няма да продължат да съществуват, но нямат ресурс да правят нещо различно от това, което правиха досега. Обществото има нужда от нещо различно, но ГЕРБ и ДПС няма как да го предложат. Според мен и при двете партии няма връщане назад. Това обаче не означава, че ГЕРБ не биха могли да спечелят едни избори, но не по силата на достойнствата им, а по силата на това, че няма кой да вземе повече гласове от тях. Струва ми се, че всички партии, които бяха в последните два състава на парламента, трудно могат да разширят социалната си база и електоралната си подкрепа. Тук обаче остава голямата въпросителна за това как ще се отразят изборите „2 в 1“, президентските на парламентарните и обратно“, обясни Делийски.

Според политолога възможни са няколко хипотези, но изходът е труден за прогнозиране. „ГЕРБ ще застанат начело на блока „анти Радев“, което може да им влее малко ресурс във вота за парламентарни избори. Президентските избори пък могат да бъдат детонатор на по-голяма вълна срещу ГЕРБ. Трудно е да се предвиди“, каза още той и изрази очакване за по-висока избирателна активност на 14 ноември.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 LOSHIA

    5 1 Отговор
    ИМА КРИЗА ВЪВ ВАШИТЕ ОПИТИ ЗА ПРОГНОЗА,ПРИ ТОВА ДЪЛГОСРОЧНА!
  • 2 Ха ха ха

    4 1 Отговор
    кой е този дебелюга на снимката ?!
  • 3 Анонимен

    1 0 Отговор
    Умните 2002 ги приеха да учат на заоад, качествените хора с висше по живково с зелени карти напуснаха я и в САЩ, завърлите ВО на Запад без връзки и с връзки си останаха, в западни държави, и в градове учили. Кои останаха в Бг, кажете вие, за нас е ясно. Оправяйте нещата, но кой отиде в НС не мисли и забравя за народа, а започват да лъжат и крадат. Лъжа ли е. Кой луд от западни университети да се върне при хонорари не сигурни за 1000/1500 лева, а някои и 600 лева. Да остави питомното там за 24,000 лева, двама инженер и архитект, и то заплати преди 10 години в Германия. Дори адвокати майки, по ниски получават в Берлин. Живи и здрави всички.
  • 4 Истината

    0 1 Отговор
    Едно младо мохамеданпе, ит ардинските села, завършило в Германия компютри и прието преди 3 години в НОИ, Франкфурт, при започване айтиспециалист оървоначално заповед за 9000 € или б. Кевщета 18000. Как е. Взе си завърлилата приятвлка завършила ВО в София и записа след сключване на Брак Там 2 висше образование. Нашите, олеменница и нашият им бяха свидетели при сключване на брак в посолството, и един бонбон не ги е почерпили. Йок билей. Всички са им отказвали да им бъдат свидетели. Ето, едно добро дело, нищо, че бкп ни удрят всички сталинисти на бобчо и компанията им.
  • 5 Анонимен

    0 1 Отговор
    Българина е толерантен към различните, нищо, че и на бг депутати им е тилкова акълчетата
  • 6 Истини

    0 1 Отговор
    Едно младо мохамеданпе, От ардинските села, завършило в Германия компютри и прието преди 3 години в НОИ, Франкфурт, при започване айтиспециалист Първоначално заповед за 9000 € или б. ЛевЧета 18000. Как е. Взе си завърлилата приятвлка ВО в София и записа след сключване на Брак Там 2 висше образование. Нашите, Племенница и нашият им бяха свидетели при сключване на брак в Бг ПосолствО, и един бонбон не ги са Ги почерпили, След сключването на брака. Не е до почерпя, а до възпитание, или до адаптация, Йок биШей. Всички са им отказвали да им бъдат свидетели. Ето, едно добро дело, нищо, че бкп ни удрят всички сталинисти на бобчо и компанията им... Дпс и бкпгерб
  • 7 Хаах

    1 0 Отговор
    Човек да се чуди, защо това което си говорят депутатите от трибуната, да не го приемаме за ИСТИНАТА.Обиждали се били, езикът бил непремерен, имало пререкания.Никой не търси и не си задава въпроса, кой започва драката, защо и истина ли е това или е обида.Алоо, журналистите, кога ще започнете да правите ЖУРНАЛИСТИКА.В излезналите оня ден разкрития, Пелоси е наричала Тръмп ИДИОТ и дебел задник.Това обида ли е или истина?А в България, най после в два парламента да има съпротива срещу мафията и заваляха епитети и оправдания от хора, които мястото им е на подсъдимата скамейка, а не на първия ред в НС.
  • 8 баста

    1 0 Отговор
    Оня ден германски съд е постановил, че е допустимо да го има плаката "Зелените на бесилото".Как изглеждат милите и нежни реплики в нашето НС.Ще ни говорят за морал и законност хора, с талибански манталитет и феодални разбирания за почтеност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове