Last news in Fakti

21 Септември, 2021 11:41 2 871 41

Законите на политическата джунгла у нас са неумолими

  • илиян василев-
  • мерки-
  • правителство

Предизборно споразумение за съвместно управление след изборите ще потуши тази самоубийствена страст

Законите на политическата джунгла у нас са неумолими - 1
Снимка: Фейсбук

Законите на политическата джунгла у нас са неумолими. Колчем се появи нов субект и другите се нахвърлят върху него. Ако забелязвате никой не говори нито за Борисов, нито за Пеевски.

Това коментира във "Фейсбук" Илиян Василев.

Импонира ми позицията на Христо Иванов - да не критикува, а да предлага. И да приемат и да откажат той остава с декларираната си добронамереност и ще ограничи риска за своята партия от миграция на вота.
Да отговорим на няколко въпроса за да рационализираме поведението си.

По-добре ли е К и А партията да се яви самостоятелно, отколкото в предизборна коалиция? Отговорът е в две части - да, защото ще прибере периферия, която до този момент не спечелена от партиите на протеста, или разочаровани, които няма да отидат да гласуват /основно от ИТН/ и не, защото ще вземе и периферия от другите партии на протеста.

Тук сметката е ясна - дали ползата /за каузата на управлението срещу Борисов/ е по-голяма от "вредата". Не мисля, че има разумен човек, който да не се надява че ползата ще бъде по-голяма. Тук и критиките срещу новата партия не непременно и пречат.

Единственият ни ориентир са тези 121 плюс гласа. Още преди време бях казал, че предизборна коалиция ще консолидира протестния вот, като го направи управленски и така ще вземе и от ГЕРБ - там има доста голям дял на "слънчогледен" вот - с властта.

Другият предмет на критика е несъстоятелен - това че ще ползват други малки партии - новите нямат никаква друга алтернатива.
Третият въпрос е как да се съчетае енергията на промяната - възможно е само едно - предизоборно споразумение за съвместно управление с ДБ и ИБГНИ. Не съм сигурен за ИТН.

Това което ме притеснява, че отива много енергия във взаимни нападки, а Борисов, Доган, Пеевски и Гешев са си на завет. И ГЕРБ и ДПС също.
Предизборно споразумение за съвместно управление след изборите ще потуши тази самоубийствена страст.

Единственият начин "периферията" и неопределилите се да подадат гласовете за следизборната коалиция по отделните партии без катаклизми помежду им е избирателите да бъдат убедени, че протестните партии могат да мелят брашно заедно. Защото атаките помежду им неминуемно ще прераснат в лична неприязън и след два провалени избора хората отново ще си кажат - тези пак няма да направят нищо.

Така че намалете децибелите. Ако не можете да запазите симпатиите на своите избиратели то основната причина е във вас, не в околната среда и конкуренцията. Избирателите не са крепостни. Конкуренцията е здравословна.
Да, и за мен аналогиите между НДСВ и К и А са повече от една, но този път няма вероятност новата партия да стане първа сила. Могат да имат претенции за 30 процента, но те са несериозни.

Забележете повечето нападки към К и А идват от медии и политици на задкулисието и е странно, как им пригласят и хора от протеста? Някой друг път ще ви говоря за айкидо политиката.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 27 Отговор
    Кирчо ще вземе 150 депутати.Защо му е предизборно споразумение?

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Слави Трифонов

    20 12 Отговор
    Таргет групата на ДБ и ПП са едни и същи хора затова резултата на ДБ плюс ПП ще бъде като досега на ДБ. А тези същите хора от таргет групата са прости софийски П имащи се за градска десница и чакащи поредния си месия.

    Коментиран от #6, #25

  • 3 гтнгтн

    14 17 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нищо няма да вземе Кирчо - Кирчо го помпят медиите за да привлекат овцете, но след изборите ще лъсне, че не е взел и 10 процента.

    Коментиран от #12

  • 4 Иво

    23 13 Отговор
    Преди месец нямаше надежда.Слави беше блокирал всякаква промяна.Сега изведнъж всичко е друго.България има шанс да се отърве от паразитите който я изсмукват и прогонват хиляди в чужбина .

    Коментиран от #16, #27

  • 5 ААААААААААА

    14 13 Отговор
    Мераци за 30%. Да ама НЕ!
  • 6 Последния Софиянец

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "Слави Трифонов":

    В неделя на Лъвов мост на представянето на новата партия имаше хора от цяла България.Кирчо ще тръгне скоро с автобус из страната на обиколка.

    Коментиран от #14, #22, #32

  • 7 истина е

    21 6 Отговор
    Проблема е ,4е боко ,каскета и пеевски не са в затвора .Вси4ко друго е втор4но.!!!
  • 8 67778

    12 21 Отговор
    Кирчо нищо няма да вземе от ИТН, защото избирателите на ИТН никога няма да гласуват за очевиден проект на продажници.

    Коментиран от #19

  • 9 ИВО

    11 17 Отговор
    ТОЯ БОКЛУК ОТКЪДЕ ГО ИЗРОВИХТЕ?!?
  • 10 ALIENS

    12 18 Отговор
    В България са останали само лай.нари да живеят и затова разни бандити седерасти герберсти ви се подиграват!
  • 11 ААААААААААА

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    КОЙ ти каза това КОЙ?

    Коментиран от #17

  • 12 Последния Софиянец

    9 7 Отговор

    До коментар #3 от "гтнгтн":

    Напротив,платените мисирки го мразят.Нали ги видях в неделя на пресконференцията.Докато чакаха да влязат отвън на опашката говореха само лоши работи за Кирчо.Даже се ядосах и напсувах Беновска и Ива Николова и те казаха че ще ме съдят.

    Коментиран от #18

  • 13 Българка

    10 10 Отговор
    Много точен и аргументиран анализ. Хора, нека се обединим около няколко преоритета- оставка Гешев, правосъдна реформа, съд ,затвор и конфискация за грабителите-мутри, борба на всички нива с корупцията и спиране кранчетата за мафията, засилен контрол от НАП и регулатори предимно на големите фирми, най-вече на усвоителите и обръчите фирми на сараите, добра бизнес среда, която да позволи на гръбнака на бизнеса-микро, малък и среден да работи, за да има повече пари за здраве и социални дейности
    Ако ДБ, ПП, ИСБГНИ направят предизборно публично споразумение, че ще работят заедно по тези цели, то ние масово трябва да подкрепим и трите формации. Целта не е да влезе само една от тях и отново другите системни играчи и ИТН да я стопират!

    Коментиран от #38

  • 14 ААААААААААА

    5 11 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    на Лъвов МОСТ имаше ли поне 100 000 симпатизанти и да викат КОЙ КОЙ КОЙ не скача е червен! СДС СДС СДС УУУУУУУУУУУУУУуууууууАААААААААааЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕИиииииииииииииииииии. ДЕМОКРАЦИЯ ДЕМОКРАЦИЯ!
  • 15 До горните

    17 2 Отговор
    Тролове мафиотски.Как жевеете с това бреме.Да продаваш бъдещето на децата си за 50 ст на пост.
  • 16 Слави Трифонов

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "Иво":

    Ами точно, защото ИТН стояха настрана от всички продажници - затова ще спечелят пак или ще са втори за ужаст на Канада за България и Америка за България

    Коментиран от #20

  • 17 Последния Софиянец

    5 10 Отговор

    До коментар #11 от "ААААААААААА":

    В неделя имаше хора от всички градове в България и казваха че имат много поддръжници на Кирил и Асен.Кирчо обеща скоро да тръгне на обиколка в страната с автобус.Може и аз да ида с него.

    Коментиран от #35

  • 18 67778

    12 12 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Кирчо е нонстоп по телевизора - да си видял примерно лидера на Възраждане да му дават толкова ефир или някой от ИТН? Дори гербавите вече нямат, толкова ефир, колкото Кирчо и Асенчо.

    Коментиран от #28

  • 19 Българка

    17 9 Отговор

    До коментар #8 от "67778":

    Избирателите на ИТН вече два пъти гласуваха за продажници, предатели, че и простаци. ИТН влезе като камикадзе, троянския кон на сараите, за да разруши парламентаризма, стопира реформите и омаскари истинските партии от протеста ДБ и ИСБГНИ!
    Надявам се, че мнозинството гласували за ИТН, ще се осъзнаят и подкрепят промяната!

    Коментиран от #24, #29, #34

  • 20 Шишо Бакшишо

    16 6 Отговор

    До коментар #16 от "Слави Трифонов":

    Има доста глупави хора в България.Но не са чак толкова много да се вържат трети път на лъжите на Слави.

    Коментиран от #23

  • 21 НЯКОЙ

    10 6 Отговор
    Следизборна коалиция за управление е добър съвет!
    Артилеристите на ГЕРБ и ДПС са смешни, дори жалки - все едно да спреш вълна от цунами!
  • 22 гтнгтн

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Ти освен да висиш на Лъвов мост нещо друго правиш ли? Нещо работа?
  • 23 67778

    6 7 Отговор

    До коментар #20 от "Шишо Бакшишо":

    Кои са лъжите на Слави - аз видях само опорки срещу ИТН и нито една от тях не се сбъдна. Давам пример една от опорките беше, че ГЕРБ щели да излязат от залата да падне кфорума и ИТН и ДПС да направят кабинет. Сега същите опоркаджий, които провалиха ИТН се опитват да пробутат ПП - простите п от Канада
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Отвратен

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Слави Трифонов":

    В 36-та секция /центъра на София/ на последните избори имаше 87 гласа за ГЕРБ-СДС.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 А бе

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иво":

    Ако аз бях на мястото на Слави, щях да направя абсолютно същото. Я си представи, ако сега имаше някаква тъпа коалиция от старите куpви - какво ще промениш ? 30 години се нагледахме. ИЗБОРИ ДО ДУПКА !!!
  • 28 Мая

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "67778":

    Защо да пускат някой, който плаши децата?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мая

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    А ти не си "Българка", а "Талибан" , който мрази жените - защо ли?

    Коментиран от #33

  • 31 Българка

    5 5 Отговор
    Да направим лек анализ. Хората са уморени от избори, уморени от оправдания с предишните, оправдания с ЕС, оправдания с корона вируса. Ясно ни е, че осъдени и конфискации е невъзможно да се случат . В момента най-приемливо е управление тип ГЕРБ. Защо го казвам, пуска се слух в някоя медия и се чака реакция, ако е силно отрицателна се маха, ако е на кантар се вкарва в НС и след дебатите отново се чакат реакции и така имаме някакво дори минимално участие в управлението. Сега всички искат да ни казват какво точно да правим и ,ако се противим ни наричат гербаджии, сараи и незнам си какви. Аз предпочитам от мен да зависи, а вие?

    Коментиран от #36

  • 32 Ако ще и

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Със самолет да тръгне, все тая.Щом Фърчилото му е фаворит я вземе 10 % я не.
  • 33 Българка

    2 6 Отговор

    До коментар #30 от "Мая":

    Някой ми краде ника, аз съм тази която мрази фатмаците и крадлиния Ристо.
  • 34 Българка

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    ИТН е единствената партия ,която заслужава моето доверие.Разните там Галевици, арменски толупи и пишман демократи ,като Пинокио -НА ПОЛИТИЧЕСКОТО БУНИЩЕ.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Българка

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Българка":

    Колко пъти ти пиша: СПРИ ДА КРАДЕШ!!!!! Ще ти отива ник крадла, сараи, герб и техни синоними!

    Коментиран от #37

  • 37 Онуфри

    8 2 Отговор

    До коментар #36 от "Българка":

    Другарко ,вие май имате раздвоение на личността.Колко гласа ви говорят в главата!?Ако нямате средства за хапчета ,с радост ще помогна.

    Коментиран от #39

  • 38 Бля-бля ...

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Бoжкoв c журнaлиcтa Oгнян Cтeфaнoв имaт cрc-тa. В рaзгoвoрa тe умувaт кaк дa вържaт ръцeтe нa Ивaн Гeшeв и дa ce oгрaничaт прaвoмoщиятa нa прoкурaтурaтa. Дoри в eдин oт рaзгoвoритe Бoжкoв кaзвa нa Oгнян Cтeфaнoв, чe удря caмo пo Гeшeв и щe гo нaпрaви фигурaнт кaтo прeзидeнтa.Бoжкoв: "Кaтo гo нaпрa"имe фигурaнт кaтo Прeзидeнтa, тoчнo к"вo шe ни врeди Гeшeв..."
  • 39 Бамбука

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Онуфри":

    Абсолютна истина! Много е зле работата.
  • 40 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Василев е прав
  • 41 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ТИ НИКОГА НЕ СИ СВЪРШИЛ НЕЩО ПОЛЕЗНО ЗА РОДИНАТА !!!!!!! ВЪРШИЛ СИ РАЗНИ НЕНУЖНИ РАБОТИ ,НО НИЩО ПОЛЕЗНО НЕ СИ СВЪРШИЛ !!!!!!!!!!!!!!!!! А ВЕЧЕ СИ ПО ПЪТЯ НА УМИРАЧКАТА !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове