Last news in Fakti

26 Септември, 2021 07:04 2 260 21

Евакуираха успешно служител на посолството ни в Кабул

  • афганистан-
  • посолство-
  • кабул-
  • служител-
  • евакуиран

Изтеглянето на Амруддин Хакшенас и семейството му бе организирано от Ситуационния център на МВнР

Евакуираха успешно служител на посолството ни в Кабул - 1
Снимка: БГНЕС

Успешно е завършила евакуацията на дългогодишния местен служител – административен секретар, на посолството на Република България в Кабул Амруддин Хакшенас и неговото 15-членно семейство. За това съобщиха от Министерството на външните работи, цитирани от Фрогнюз.

Той е първият афганистански гражданин, за чието изтегляне страната ни помогна по линия на приетото на 26 август 2021 г. решение на Министерския съвет за приемане на общо до 70 афганистански граждани и техните семейства, работили към посолството ни или били в служебни отношения с ЕС, НАТО или със структурите на ЕС и НАТО в Афганистан.

Амруддин Хакшенас е назначен в дипломатическата ни мисия в Кабул през 1981 г. Благодарение на неговите усилия имотът на българската държава в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 г. По тази причина през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани „Златна лаврова клонка“.

Изтеглянето на Амруддин Хакшенас и семейството му бе организирано от Ситуационния център на МВнР, като в него участваха редица структурни звена в МВнР и дипломатически представителства на България в чужбина, включително посолството ни в Пакистан и задграничните ни представителства в Брюксел, както и международни партньори и съюзници на България. Министерството на външните работи изразява своите най-искрени благодарности към тях за оказаното съдействие и проявената солидарност.

МВнР продължава да подкрепя Амруддин Хакшенас в България в рамките на компетенциите си и благодари на останалите български институции, които в момента помагат на него и семейството му.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор
    същия този служител е пророкувал защото отАФГАНИСТАН
    може
    да
    почне
    третата
    световна
    война
    справка
    ИНТЕРНЕТ
  • 2 куратор

    7 13 Отговор
    Благодарение на спретнатата мрежка от посолства по света и отличната координация между тях. Задно с изключителните външна и вътрашна политика като цяло. Това поставя България на челните места по добри показатели. Добра работа момчета!
  • 3 Махмуд

    7 2 Отговор
    Може пък да иска да си остане там.
  • 4 Флъфи

    18 1 Отговор
    15 членно семейство ?!?

    Коментиран от #9

  • 5 И цялото

    15 0 Отговор
    му семейство заминава за Германия !
  • 6 бушприт

    8 0 Отговор
    Магията на солариума: влиза кифла, излиза пърленка.
  • 7 яяй

    9 1 Отговор
    15 членно, я пак???
  • 8 123

    11 5 Отговор
    Ние си имаме хлебарки, защо са ни още?
  • 9 Трудовакъ

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Флъфи":

    Ами 15-членно е математически, ти колко искаш да е? Може би употребеният израз не е правилен, става въпрос не само за жената и децата му, но и за неговите внуци, евентуално родители - на него и на жена му. Човекът работи за нас от 1981 година, очевидно е над 60-годишен, при това е награждаван новата власт, нищо че ни служи от епохата на социализма. На такива хора и техните близки трябва да се помага, защото те са допринесли много за България, при това са работили вярно десетилетия наред...

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Да питам

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Трудовакъ":

    Защо не са пратени в Америка? Проблемите ги създаде Америка, защо аз трябва да ги издържам с данъците си? Да, аз ги издържам, защото мрънкашите държавни служитеки не плащате данъци!
  • 11 Komapak

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Трудовакъ":

    До там я докарахме, да евакуираме пазача на посолството барабар с цялата му фамилия .
  • 12 7473

    4 0 Отговор
    Нормално е в близкия и в средния изток (второто го разбирай като централна Азия) всеки мъж да има по 7-8 деца и като вземе балдъзата с нейните 7 чавета ей го на малко част от семейството без братвтв и родителите на мъжа са ти едно 20тина човека народ.
  • 13 Трудовакъ

    8 2 Отговор
    Въпросът ти е резонен, но този човек явно е изключение, защото има заслуги към България , а не към САЩ. Ако го бяхме изоставили, как ще ни сътрудничат в бъдеще граждани на чужди държави, замислял ли си се? И не става въпрос да се напълним с бежанци, а да се помага именно на такива хора, със заслуги, които са доказали на дело предаността си към България. За съжаление, те не са толкова много...

    Коментиран от #15, #16

  • 14 любител

    7 4 Отговор
    ало какво семейство бе 15ч. ми още 2-3 такива семейства и все едно ще храним цяло село пенсионери бе.
  • 15 любител

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Трудовакъ":

    там не е служил на Б-я а на краварите те да си го баха взели ама такива боклуци не им трябват а ние защото сме много богати ще храним и тях.
  • 16 Да попотам нещо

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Трудовакъ":

    Явно сте го докарали до там... трагедия... да набирате по толкова нескопосан начин шпиони. България няма интереси в тази част на света! Ние и сами може да си отглеждаме лечебните растения! Няма и да има. Афганците имат интерес от нас, а не ние от тях! Разберете го! Не ми харчете данъците! Пак го казвам! Позорно е!
  • 17 Да попитам нещо

    3 1 Отговор
    Колко подобни семейства трябва да евакуираме?! 50-100? По 15 човека всяко?! А и защо да ги евакуираме?! Нали ги обучавахме съвместно с поляци и американци как сами да воюват и да се пазят, а те дружно предадоха нас, все едно лицемерно са ни служили някак и са чакали подобен момент! Ами не. Не съм съгласен! Американците и ЮК да си ги прибират. Това са си техни колонии!
  • 18 По тази логика

    2 1 Отговор
    Освен да почнем да прибираме и северняците от Северна Македония?
  • 19 Защо никой

    2 2 Отговор
    От Афганистан не бяга в Обединените Арабски Емирства, а "ги евакуират спешно и едва ли не геройски" към Европа? Може да звучи гадно, но ние не сме на финансовото ниво на Западноевропейските страни, за да издържаме бежанци! Българските емигранти бачкат като луди по света, а тези са като вируси. Да, България има вече на два милиона бежанци по света, а вие прибирате некакви скакалци без знания и култура! Марш по кишлаците!

    Коментиран от #20

  • 20 0808

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Защо никой":

    ... проста сметка:
    70 приети афганци Х 15 = 1050 афганци Х 1200 лв на месец =
    1 260 000 лв. за година.. на 1260 бедни пенсионери можем да вдигнем пенсиите с 1000 лв годишно. Едно голямо наше село!
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Колко безотчетни $$$ са дали,знае ли някой,или е държавна тайна!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове