Last news in Fakti

28 Септември, 2021 18:39 2 708 16

Адвокат за заседналия кораб: Трябва да сме готови с иск за обезщетяване

  • вера су-
  • кораб-
  • камен бряг

Още от сега трябва да се помисли за задържане и арестуване на кораба и товара, смята Владимир Владимиров

Адвокат за заседналия кораб: Трябва да сме готови с иск за обезщетяване - 1

Трябва да сме готови с иск за обезщетяване за увреждане на околната среда, който трябва да е насочен към собственика на кораба, заседнал край Камен бряг, смята пред бТВ адвокатът по морско право Владимир Владимиров.

Тази катастрофа е резултат от удара на кораба в брега, тя се явява следствие на навигационна или някаква друга грешка в управлението на плавателния съд, посочи той в предаването „Лице в лице“.

Според него законът – в случая Кодекс на търговското корабоплаване, задължително изисква и дава право на „Морска администрация“ да се намеси и да извърши всичко необходимо в незабавни срокове, без да чака собственика на кораба.

Самият кораб е собственост на компания от Маршалските острови, уточни адвокатът. „Корабът не е турски, но се менажира от турска компания и попада под юрисдикцията на българския закон“, посочи той.

За да се обезпечи искът за обезщетение, адвокат Владимиров отбеляза, че още от сега трябва да се помисли за задържане и арестуване на кораба и недопускане на предаване обратно на товара на товарособственика, товарът също трябва да бъде задържан.

„Товарът трябва да послужи като гаранция и обезпечение за покриване на разходите на държавата“, обясни той.

„Корабният дневник е трябвало да бъде фотографиран незабавно след събитието, трябвало е и да бъдат разпитани членовете на екипажа, а капитанът трябва да бъде задържан“, смята още адвокатът по морско право.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФИГАНИ И ТУРЦИ БРАТЯ И СЕСТРИ

    10 2 Отговор
    АПСОЛУТНО ТРЯБВА ТРЗИ НЕКАДЪРНИЦИ ЦИГАНИ ТУРЦИ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ОЩЕ СМЕ ПРЕДИ 1886 МАСТИИ ЦИГАНСКИ
  • 2 Бамбука

    13 1 Отговор
    Прав е Владимиров, но си мисля, че времето за спасяването на кораба е отминало. Със воите действия и бездействия "Морска администрация" е проспала първите изключително важни дни. Ако прогнозите за влошаван на времето се окажат верни, кораба ще потъне. Никакви допълнителни котви и въжета няма да го задържат в сегашното положение. Не искам да съм лош пророк, но това показват подобни случаи в световната практика. Дано евакуират екипажа без проблеми.

    Коментиран от #4

  • 3 Швейцария

    1 2 Отговор
    Швейцария е готова да помогне срещу 500 милиона лева чиста пара .
  • 4 Заю Баю

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бамбука":

    Не, екипажа да не го евакуират, а да го оставят на кораба. Това заслужава. или са били пияни, или луди, или нарочно са набили кораба в брега заради застраховката. Как е възможно иначе при море спокойно като като огледало да натресеш такъв голям кораб право на брега. Ако не бяха скалите сигурно щяха да възседнат някой плаж.

    Коментиран от #6

  • 5 Боко тиква 🎃

    8 2 Отговор
    Не може ли да източим е морето ?
  • 6 Бамбука

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Заю Баю":

    Спомняте ли си случая с големия пасажерски кораб "Конкордия" край брега на Италия заседнал върху скалите ? Всичко се случва на море. Но когато говорим за човешки животи, трябва да бъдем нормални хора. Може би някога ще узнаем истината и за този кораб, а може и не.
  • 7 big

    3 12 Отговор
    А този адвокат какво мисли за насрещен иск, поради неспособността на държавата да организира и извърши спасителната операция? Престой, пропуснати ползи и още кой знае колко други неща! Този случай показа, че в България няма подготвени хора за такива операции, няма и подходящо оборудване! Лесно е да се обвинява служебното правителство и измива чрез него несвършеното от правителствата на ГЕРБ досега!

    Коментиран от #10

  • 8 Служебния кабинет

    3 2 Отговор
    Това са група буфосинхронисти. Егати аристите са тези циркаджии.
  • 9 123456

    5 0 Отговор
    Да се надяваме да не случи взрив като в Бейрут, ако е същият тип тор.
  • 10 То е

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "big":

    Все едно да искаш насрещен иск,след като си се натресъл в някоя къща с колата си,на равен път.Ти ОК ли си???

    Коментиран от #12

  • 11 Изроди

    2 3 Отговор
    Радев и експертите му пълен провал, екокатастрофа, инфлация, бежанска вълна, високи цени и ковид19, Оставка. НЕАДЕКВАТНИ.
  • 12 big

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "То е":

    Това са адвокатски хватки и съм сигурен, че ще бъдат приложени ако се наложи! Ти спомняш ли си случая, когато ТИР беше спрял в колоната на КПП и в него се натресе микробус и имаше жертви? Защо арестуваха шофьора на ТИР-а? Тук става дума за много пари и борбата ще бъде безмилостно жестока, а некадърността ни не може да се скрие по никакъв начин! Това, че нямаме специалисти и подходящо оборудване, също не може да се скрие!
  • 13 Алфа Вълкът

    2 0 Отговор
    Не можаха да дадат по 50лв надница на 30 циганина и кофите щяха да го разтоварят!
  • 14 васик атанасова

    2 0 Отговор
    ТРЯБВА
    ТЕ СИ СВЪРШИХА РАБОТАТА
    ИЛИ ХЕРОИН ИЛИ ЦИГАРИ КОЙ НЕ ЗНАЕ ЧЕ ТАМ СЕ РАЗТОВАРВА
    КАК ЩЕ ВЪРВИ ТОЗИ КОРАБ КЪМ СКАЛИТЕ 3 ЧАСА
    ИМА ФАРВАТЕРИ КОРАБОВОДЕНЕ ИМА СВЕТЕЩИ ФАРОВЕ НА НОС ГАЛАТА
    АЙДЕ БАЛЪЦИИ
  • 15 Владимир Кънчев

    1 0 Отговор
    Слушайте какво Ви казва Владимиров - най-добрият специалист по морско право в България. Слушайте за да съберете пари поне за заплащане на изтеглянето! Защо не е арестуван капитана на кораба? Той е престъпник по българското право и следва да отговаря пред закона. Гешев дума не е обелил по този случай - сигурно пак лови някъде из България ромчета! Срам, самолети падат, кораби потъват в България - никой не може нищо да направи! Викаме чужда фирма от Холандия искаме руснаците да разчетат черната кутия! Какво можем всъщност - нищо! Срам . Не си спомням кой го каза първи но сега е сто процента вярно - "Българите са раждат с гръб към морето"! Вероятно господ много ни пази - все се разминаваме с големи морски катастрофи за щастие на хората. А не се говори, че Черно море е една от най-големите загадки и заплахи в света!
  • 16 Бойко

    0 0 Отговор
    Мачкай Баце!
    Случая с корабчето е една малка случка, която обаче разкрива колко бъгаво и слабо е радевото правителство. То не знае на кой свят е и се чуди само как да се оправдае. И как е най-лесно? Като търси оправдание в предишните за своите сегашни неадекватни действия.
    Няма време за оправдания! Трябва да се действа на секундата. Затова служебното правителство не става за нищо и трябва да си ходи.
    Да се пишат заповеди за уволнения е на служители е най-лесно. Министри трябва да си ходят!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове