9 Октомври, 2021 14:07 2 954 20

В строителния бранш има дълбоко разделение

  • мррб-
  • арх. виолета комитова-
  • апи-
  • строителен бранш

Бюджетът на АПИ е бил ликвидиран до 30 април и оставен на 0 лв., което фирмите знаят, но взривяват политическата обстановка

В строителния бранш има дълбоко разделение - 1
Снимка: МРРБ

В строителния бранш има дълбоко разделение на фирмите. Една малка група са получили от държавата аванси общо за 1,4 млрд.лв., и друга, по-голяма, която не е получила нищо. Това разделение не е създадено от служебното правителство, а е наследство от предишното управление на пътния сектор. Това каза в сутрешния блок „Събуди се“ на Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

Според нея по тази причина в рамките на седмицата е имало два протеста - във вторник на фирми, които са работили без аванс, а вчера в петък - тези, които разполагат с огромен финансов ресурс, получен предварително.

Министърът напомни,че протестират пътностроителните дружества, които са дълбоко разделени с всички останали строителни компании.

“В България има повече от 21 000 строителни фирми с над 155 000 работници, по данни от НСИ. От всички тях протестират само тези от пътното строителство. Останалите работят в пазарни условия и от години се състезават за поръчки, цена и качество. Около 20-30 от пътния бранш от години работят без да се състезават, понякога без обществени поръчки, по „ин хаус“ процедури и по 5-годишни договори. Това е допуснато от предишното ръководство на държавата, АПИ и „Автомагистрали“. Имаме 21 000 фирми, които работят в пазарна икономика и 20-30, които са в икономика, която не е свързана с европейските ценности, евроатлантическата ни ориентация и пазарната икономика. Те живеят в пълен комфорт и са се устремили към пазарна икономика, на изток от нас“, коментира регионалният министър.

Арх. Комитова добави, че въпросните групи от фирми са получили от предишните управляващи 1,4 млрд. лв. аванси, а сега имат претенции да получат още над 900 млн. лева. Ето защо е нелогично работниците да казват, че нямат заплати - фирмите имат излишък от аванса. „Ще проверим с Инспекцията по труда, за да видим колко души са ощетени. Ние не разбрахме кои протестират, от къде да знаем, дали е вярно, че хората имат или нямат заплата, за това не го приемам като чиста монета. Пред МРРБ стоят хора, протестират, че нямат заплати, но аз нямам гаранция, че ако платя на посредници, собственикът няма да отиде после с тези пари - 50 милиона например - в Дубай, и хората пак да са без пари. Затова държа да говоря само със собственици, разговорите ще са открити, трябва да има диалог“, заяви тя. Това е причината, заради която МРРБ повече няма да разговаря с посредници, а само със собствениците, за да се уредят въпросите юридически. Арх. Комитова обясни, че от месеци има срещи с директори, управители, профсъюзи, работници, но само собствениците ги няма.

Министърът напомни, че в Главна дирекция „Инспекция по труда“ няма данни за съкращения на хора от строителния сектор, който не бе засегнат и от COVID-кризата. „Ние искаме да работим с тях, не ги отхвърляме. Това са български фирми, но от първия ден те воюват с мен, не знам защо. Те добре знаят, че бюджета на АПИ от 400 млн.лв. е изчерпан до 30 април. В същото време слушам вече 5 месеца, че служебното правителство е спряло всякакво строителство. Като е спряно – те за какви пари претендират? Те строили ли са или не са строили? Ако са строили –значи служебното правителство не е спирало никакви обекти. Ако не са строили - да кажат: ние политически искаме да взривяваме обстановката. твърдят, че много са работили, а едни други хора казват, че е спряно цялото строителство“, каза още арх. Комитова.

Според регионалният министър протестът изпълнява и задачата да създава напрежение в обществото. „Вече пет месеца се говори, че откакто е този кабинет, страшно се влошиха пътищата на България. Водата спря по селата, мантинелите паднаха, всичко се срина само за тези месеци и регионалният министър е най-големият виновник. Пътищата ни искат постоянна поддръжка, за която годишно са нужни по 1.5 млрд.лв“, каза още арх. Комитова.

В момента ние се готвим за зимно поддържане и сме предприели няколко стъпки. Като служебно правителство, ние подходихме отговорно. Бюджетът на АПИ бе ликвидиран до 30 април и нямаше стотинка.

С актуализацията на бюджета осигурихме 100 млн.лв. за зимно поддържане. И е важно, защото преди 2 месеца имахме 0 лв. за това. Обявихме обществена поръчка за зимно поддържане и направихме комисия, която да работи по договорите на фирмите. Ако те желаят да работят с нас - ще продължим да чистим с тях“, отбеляза още регионалният министър и подчерта, че зимното почистване е обезпечено.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vevo

    50 4 Отговор
    Това е добре нагласено мутренско действие на ппГРОБ!
  • 2 Армията да влиза

    29 1 Отговор
    И всички управлявали БГ в последните 30 години в кафе за първо и после всеки поотделно на разпит. Виновните на разстрел.
  • 3 pepi777

    42 3 Отговор
    Докато Тулупа обикаляше с жипа никой не викна, че нямало заплати ?!

    Коментиран от #8

  • 4 гербав

    9 13 Отговор
    Комитова спря строителството, ама ние си искаме парите!
  • 5 Те ти булка Боково управление 12 години

    46 5 Отговор
    Тая госпожа ги навря я кучи г... тиквопитеците. Не даде никакъв шанс на водещата да я подхлъзне и отговори точно, ясно, аргументирано и ДОКУМЕНТИРАНО на "протестиращите" .
  • 6 Борисов

    25 3 Отговор
    Строителният бранш са МАФИЯ.
    Да си търсят парите от шефовете -позизпълнители фирми.
    А какво са построили тези за ЕДИН МИЛИАРД-НИЩО.
    Какво са построили за ЕДИН МИЛИАРД.
    Това са хората на Борисов, няма да се изненадам ако видя същите лица, които протестираха ЗА Гешев-криминали с висящи дела.
  • 7 Без разстрели

    4 13 Отговор
    В бегето нема да има оправия държавата е на една шепа хора и грабят яко тва е на левфски святата република той умре за да ни загроби още повече и на най глупавия паметници му правят ама не осъзнава простия народ че от левфски полза имат само управниците през годините народа ше живее по добре при ердоган
  • 8 Мое мнение

    4 41 Отговор

    До коментар #3 от "pepi777":

    Никой не е викнал, че няма заплати защото са си ги получавали навреме. Бойко е намирал пари и им е плащал, нищо че това не е предвидено в бюджета. Защото пътища трябва да се строят. Без пътища няма развитие на икономиката. А тия Радевите умници спряха всички строежи. Нямало пари. Ами намерете пари, Бойко как намираше? От шкафчето си ли ги е взимал, от митницата ли, от данъци ли, все е тая. Важното е да си взимат хората заплатите и да строят.
  • 9 Дкдкдлв

    9 0 Отговор
    нека да позная: на напапкали се /ресто/ и “гладни”:)
  • 10 ПЕЕВ

    5 24 Отговор
    ДАЙ НА ХОРАТА ПАРИТЕ А НЕГИ ОТКЛОНЯВАЙТЕ ЗА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ НА РАДЕВ.
  • 11 питащ

    20 4 Отговор
    Много правилно Комитова отговори на водещата герберска калинка. Всички тези последствия са в резултат на некадърното управлени на бойко. Да протестират пред дома на бат бойко в Банкя. Особенно любимите му избиратели, ман::галите които без образование ще строят пътища. То за това са толкова качествени, че след направата им започват нескончаеми ремонти. Особенно активни бяха едни тъпанджии, сещата се от кои. Бойко смешен и жалък си, разбери болшинството от българите не те понасят и те мразят.
  • 12 Пенчо Питанката

    12 0 Отговор
    "Една малка група са получили от държавата аванси общо за 1,4 млрд.лв., и друга, по-голяма, която не е получила нищо"
    Познайте, драги съселяни, коя група е с ГЕРБ и пълни чекмеджето и коя не е?
    Имате право на три опита (за два възможни отговора)
  • 13 Народът

    2 16 Отговор
    Срутището на фигуранта,Комитова,спряха всички строежи на магистрали и пътища,всички ремонти по тях!
    Очаква се и не подписване договори за зимното почистване!
    Пълен хаос в бюрократичният режим на Радев!
  • 14 КОМИТОВА СТИГА ПЛАКА

    2 13 Отговор
    КЪВ МИНИСТЪР СИ...САМО СЕ ОПРАВДАВАШ....ЯВНО ТИ НЕ УПРАВЛЯВАШ СЕКТОРА, А НЯКОЙ ДРУГ......ЩО ТАКА БЕ КОМИТОВА
  • 15 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    5 6 Отговор
    КЪДЕ СА ПАРИТЕ...В ЧИЕ ШКАФЧЕ ОТИДОХА
  • 16 КОМИТОВА.... КРАДЦИТЕ НА СЪД

    1 6 Отговор
    И ПРОДЪЛЖАВАЙ СТРОЕЖИТЕ НА БАЦО...ТИ МИНИСТЪР ЛИ СИ ИЛИ МЕДИЙНА ПЕПЕРУДКА.....
  • 17 БОЖКОВ

    1 8 Отговор
    КОМИТОВА КВО СТАВА С МОЙТЕ ФИРМИ...ПЛАЩАШ ЛИ ИМ ИЛИ ДА ТЕ СМЕНЯМ
  • 18 обединени

    4 0 Отговор
    Кaузaтa e яcнa, имeннo дa бъдeм oбeдинeни cрeщу кoрупциoнния мoдeл cтaнaл нoрмa нa cъщecтвувaнe и пoдрaжaниe в пoчти вcички пoлитичecки пaртии, държaвни инcтитуции и обществения живот.
  • 19 Бай Гошо

    1 5 Отговор
    Разделен е мозъкът на Комитова - едната половина е склерозирала, а другата се е мумифицирала...
  • 20 разбрал

    0 0 Отговор
    разделението е : взелите ,без да са извършили нищо и са на площада и невзелите , които работят без да са взели предварително нищо...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове