Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 12:49 4 029 64

Арх. Иван Шишков: Пътностроителни фирми са получили почти милиард и половина аванси

  • иван шишков-
  • пътни фирми-
  • поддръжка-
  • пътища

Всяка година държавата е отпускала бюджет за ремонт на пътища и зимно поддържане

Арх. Иван Шишков: Пътностроителни фирми са получили почти милиард и половина аванси - 1
Снимка: Архив

Пътностроителни фирми са получили почти милиард и половина аванси за обекти, като се строи само 363 млн., а над милиард лева са изплатените аванси за обекти, за които все още няма готовност да се строи. Това каза в студиото на “Денят започва” заместник регионалният министър арх. Иван Шишков по повод четвъртия национален протест на пътностроителния бранш.

“Един от основните проблеми, които съществуват между нас и фирмите, е затова, че държавата в лицето на МРРБ иска да гарантира парите, които са на целия български народ. Няколко пъти стана въпрос, че има големи инфраструктурни обекти, за които са раздавани пари, за които няма планове - тоест очевидно ще започне да се строи1 с години напред, а в част от тези фирми има над милиард на българските данъкоплатци. Затова ние искаме да водим разговор с тези фирми как ще гарантираме парите на държавата, които са в тях. Считам, че това е фундаментален проблем”, отбеляза той.

По думите му на част от пътностроителните фирми са раздавани пари по непрозрачен начин и без правно основание.

“Всяка година държавата е отпускала бюджет за ремонт на пътища и зимно поддържане в рамките на около 300 млн. за всичките фирми. Те са правили работа за над 1 млрд. за годината и в края на годината с постановление на МС са им раздавани пари. За тези обещавани пари няма правно основание, защото тези пари ги няма в бюджета”, обясни арх. Шишков.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШиШиШиШи

    109 5 Отговор
    Абсолютно НЕЗАКОННО е даване на АВАНС БЕЗ СТРОИТЕЛНО разрешение (реален проект), което ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА НА СТРОИТЕЛНИТЕ РАБОТИ !!!!!!!! КОЙТО Е УЧАСТВАЛ В ВЗИМАНЕТО НА РЕШЕНИЕ ЗА ПЛАЩАНЕ НА АВАНС ВЕЧЕ ТРЯБВАШЕ ДА Е В ЗАТВОРА
  • 2 Гушев

    102 4 Отговор
    Човект с чекмеджето , от него си търсете парите ...
  • 3 Да попитам

    99 2 Отговор
    И защо всички крият имената на собствениците на тези фирми. Някаква космическа тайна ли са или още ви е страх да ги назовете.
  • 4 Дългият

    83 4 Отговор
    Какво значи аванси? Има ли в българското законодателство такова понятие и ако не да се издирят виновните длъжностни лица. Това ли са пачките, които Бойко хвърляше от джипката?
  • 5 гост

    69 4 Отговор
    Точно,ясно и просто!А тулупе-защо така?
  • 6 Тома

    73 6 Отговор
    Парите ги няма в бюджета няма ги при строителите значи са в чекмеджето.Но чудно е защо държавата не може да си ги вземе
  • 7 На Толупа схемите,

    60 4 Отговор
    за пълнене на чекмеджето.
  • 8 Стоименов

    75 1 Отговор
    Значи един дал на някакви си 1.5 милиарда пари от Бюджета (и мои включително като данъкоплатец). И аз нямам право да знам имената на тези получатели на милиарден кредит. Назовете най-после имената на собствениците на тези фирми и нещата ще станат от ясни по-ясни.
  • 9 сила

    64 5 Отговор
    ВЪН СЕЛЯНДУРИТЕ С БАГЕРИТЕ ОТ СОФИЯ....КУКИТЕ НАЛИ ОБИЧАТ ДА БИЯТ ПОД КОЛОНИТЕ,КАКВО ЧАКАТ СЕГА.....потрошиха паветата с тия машини

    Коментиран от #63

  • 10 ТИКВА

    63 4 Отговор
    Строителчетата по точно крадците какво са построили, да се види качеството им! Пълна разруха са им ремонтите и строежите, време е за затворите на крадците строителчета.
  • 11 пожелание

    49 4 Отговор
    БОКО ДА Е ЗАДЪРЖАН ,И РАЗПИТВАН ЗАЩО Е ДАЛ МИЛИАРДИТЕ ЗА ТОЗ ДЕ ДУХА !!
  • 12 Пучо Капучо

    39 4 Отговор
    Шефовете на фирмичките ги нема, паричките също ги нема, пътните строители ше имат да зимат, а и направените от тях пътища, ако изкарат до догодина, екстра ше е...изобщо, сичко е точно у БГ-то. Кой печели от целата тая работа? Как кой...Буцито печели, разбира се! Ся пътните строители и хората, ако се настроят срещу Радев и ИТН-то на изборите...и Буцинков може да почва с герберашките партита и веселия.
  • 13 Българка

    50 3 Отговор
    Питам кога прокуратурата ще повдигне обвинения за ограбените от нас милиарди и раздедени без основание? Трябва на подсъдимата скамейка да са тия, които са "раздавали" и тия, които са получили срещу нищо и откажат да върнат полученото
    Протестите на строителната мафия са предизвикани и организирани от мутрите от ГЕРБ- ДПС

    Коментиран от #23

  • 14 Мими

    35 4 Отговор
    Къде е закона , а правораздаването! А прокуратурата си е в летаргия вече 30 години. Както казваше Тошко Колев всичко краде и краде........
  • 15 Стоев

    41 4 Отговор
    Протестиращ гражданин за разбития път до Ребърково:
    „Да дойде главната Тиква да си ремонтира пътя.
    Къде е г-н Каскет да дойде, тук има виновни“, 17.12.2020 г.

    /////////////////////////////

    Млада майка към г-н Борисов:
    „На тебе колко милиарда пари пуснаха?
    Къде са тез пари!“
  • 16 Не че нещо

    9 46 Отговор
    Оплетохте се в лъжите си вече !!!!Всички разбраха,че умишлено саботирате строителството на Хемус.Некадърници!Защо не покажете на хората завършените съоръжения и колко много работа е свършена и на какъв терен се работи, а им показахте току що започнат лот ???Не можете да преглътнете факта,че още един голям проект ще е свързан с името на ГЕРБ.Какво ви пука,че цяла Северна България има нужда от нея.За комунистите партийния интерес винаги е бил на първо място!

    Коментиран от #41

  • 17 Арх Шишков! Стигнали са половината пари

    32 3 Отговор
    До Фирмите реално, останалите са заминали в Овшорките, на този, който дава парите, по точно, който Нарежда на кой са бъдат дадени!! Знаят го много добре Строителните Босове, но мълчат, дали саги Доброволно!! Съучастници са!!!!
  • 18 Пешо

    35 2 Отговор
    Ако е истина че 1.5 милиарда са дадени като аванс, министерството да заведе дела срещу тези които са отпуснали парите.

    Коментиран от #24, #35

  • 19 Цааацаа

    25 2 Отговор
    ЦАЦАРОВ защо спиш, я притараши собствениците трябваше отдавна да са със запорирано имущество!!! Още като се почне с възникването на Хидрата( хидрострой), и фирмата майка Инжстрой и т.н.и т.н.!Гешев и той се прави на и...б ..ан гургулик! Но Кьовеши ще ги разнищва, прекалиха!!
  • 20 КОМИТЕТОВА

    3 20 Отговор
    ДАЙ ЗАРАБОТЕНОТО НА ПЕШОВЦИТЕ ,ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ😤😤😤
  • 21 Анализатор

    27 3 Отговор
    Ръководителите и собствениците на тези фирми, са в сговор с мутрата и упражняват организиран рекет над държавните институции.
    Трябва да бъдат разкарани насилствено от площадите и прибрани за разпит в полицията. Но за съжаление при този гл. прокурор това не може да се случи!
    Вън мафията от държавата!
  • 22 лицемери

    29 3 Отговор
    едно нещо прави впечатление, на всички протести на стр фирми собствениците никога не са там?!?! ясно защо, как да слезе от кола за 200 хил пред работник с 200 хил кредит и второ ще има въпроси от журналисти КО СТААА С АВАНСИТЕ??? докато протеста не се води от собственика, значи проблем няма!

    Коментиран от #27

  • 23 стоян

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    До 13 ком -другарке -ти май само тука с тролене питаш -Задай писмено доказателства за кражби и ще ти отговорят-забравила си -съд и затвор
  • 24 Реално

    4 19 Отговор

    До коментар #18 от "Пешо":

    Това, че е даден аванс не означава, че тези пари са откраднати!!!!
    Напишете Хемус в ютуб и намерете последните клипове.Удобния дето дава тези интервюта защо не казва, колко пари са спестенипза това, че с тези аванси е закупено желязо и материали на много по ниски цени от сегашните? Самия факт, че досега няма и не завеждат дела е много показателен до колко нещата, които дрънкат ще издържат в съда и са истина! Жалко много хора упорито отказват да мислят и им се хващат на простотиите! Дай на простолюдието зрелище......
  • 25 Какви пари какви пет лева

    11 1 Отговор
    В евангелието пише че стопанина на лозето назначава работници от сутринта до вечерта за един динарий и им плаща на края на деня след свършена работа и назначените в началото на деня възроптали защо поравно на всички след като първите изкарали през целия ден тежестта на работата а последните работили малко И стопанина на лозето казал нали за толкова се договорихме лозето е мое който иска инфраструктура и градове и многобройно население неработещи на лозето да работи без пари приятелството си е приятелство сиренето е пари щото на полето има само вредители и времето е непредсказуемо
  • 26 Панов

    22 4 Отговор
    Щом като фирмите нямат пари заплати - НАП прави пълни ревизии, къде са им парите, какво на кого са плащали. При установени нарушения - глоби, при липса на средства - фалит. Работниците отиват във фирми, които им плащат и не връщат милион в офшорните сметки на бивши партийни лидери. Работниците нямат договор с държавата, а с техния работодател. Държавата не е длъжна да финансира лошо управлявани строителни фирми.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сега Сульо и пульо

    7 1 Отговор
    Набира персонал търси персонал А никой не назначава през деня хора да работят за да имат пари за храна за тайната вечеря Само Юда се договаря за 30 сребърника с фарисеите и садукеите да не работи на лозето през целия месец
  • 29 📌🇧🇬

    10 5 Отговор
    :) Злоупотребата/кражба на парични средства е огромна. Нека някой Банкер/Счетоводител изчисли колко е месечната лихва на един милиард и половина държани в Банките по сметка на Частни Строителни Компнии. Веднъж “изплатени”/прехвърлени на Частните Строителни Компании тези Милиард и Половина лева акумулират сами по себе си, парични средства, тоест лихвен % процент.
  • 30 Васил

    19 4 Отговор
    Най скъпите пътища на километър са във България а качеството е ужасно не изкарват и три месеца и лев не заслужават.
  • 31 Хи хи

    4 15 Отговор
    Вади документите бе човек, вади ги и им ги удари в челото на пътищарите! Да не се окаже , че няма такива документи , само празни приказки .500 милиона за Хемус бяха на депозит в БНБ, 300 милиона бяха в бюджета на АПИ и Асенчо умният мошеник ги прибра в държавният бюджет. Ама , че смърди от некадърници в това министерство !

    Коментиран от #62

  • 32 📌🇧🇬

    6 3 Отговор
    Само с лихвеният процент на милиард и половина лева може да се закупи скъпа кола или апартамент! За една година, примерно!

    Коментиран от #38

  • 33 lupi67

    23 1 Отговор
    Живея в САЩ. Тук процедурата за строителство на пърища е сладната:
    За пътни проекти плащани с пари на данъкоплатците, пътните фирми кандидатстват на търг и внасят милионни депозити ( доказателство че са сериозни ). След спечелване на проекта фирмата го изпълнява като се финансира най вече с банкови заеми (ако проекта е супер голям) и чак след като минат 10-20 проверки за качеството на изпълнение на работата, чак тогава им се плащат договорените пари. Та това ви казвам: хич не го разбирам това с авансите в БГ без да е свършено нищо. Както пееше Тодор Колев "Как ще ги стигнем"

    Коментиран от #39, #54

  • 34 📌🇧🇬

    13 0 Отговор
    Затова 14/11 трябва да изметем Червено/Кафявата Мутро Олигархия/Клептокрация!
    Протестните Партии + Продължаваме Промяната.
    Без Чалга ИТН, ГЕРБ, ДПС!
  • 35 Хи хи

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Пешо":

    Асенчо каза, че са дадени над 8 милиарда напред , чух го с ушите си по някакви новини. А сега иди вярвай на тези измекяри !

    Коментиран от #48

  • 36 Нема ги

    10 1 Отговор
    Вече са гепени.
  • 37 Реалист

    2 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Христианите трябва да слушат христианинът ! А мюсулманите трябва да слушат мюсулманинът ! Такъв ред трябва да има между христа и ислямът !
    Щом като ислямът мрази христианствто, значи ние няма за какво да му се подчиняваме !
  • 38 Сирене

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "📌🇧🇬":

    Не може.. Просто няма такъв процент лихви вече, а като приспаднем и инфлацията направо си на минус.

    Коментиран от #40

  • 39 📌🇧🇬

    12 0 Отговор

    До коментар #33 от "lupi67":

    В България е узаконена чисто и просто кражба на парични средства в огромни размери! Това е държавата на Бойко Методиев Борисов и ГЕРБ, която същият се тревожи по ТВ че сме щели да му “счупиме” “държавата”. На 14ти Ноември ще я счупим със сигурност.
  • 40 📌🇧🇬

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Сирене":

    :) Тук малкото сирене може да служи са на “балъци”. Да изнесат инфо в кои Банки изплатените суми се обслужват и тогава ще говорим кой е на загуба и кой на печалба!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 pipe

    3 0 Отговор
    От статията не става ясно колко фирми са взели тези аванси. Щото може 10 фирми да се взели по 100 милиона, а 100 да не са взели нищо. Не може да се говори така ангро.
  • 43 фбр

    7 0 Отговор
    Хайде Гешев , какво чакаш ? Предяви обвинения за неправомерно раздадените аванси ! Да върнат парите незабавно ! То отчуждаване на земите няма , проектна документция никаква , а взели милиарди авансово за строителство , което не се знае кога ще започне ! Боко , Нанков и цялата гербепска компания на съд и при бай Ставри!

    Коментиран от #51

  • 44 Платих и Неплатих

    5 0 Отговор
    Кой лъже и кой казва истината. Абе нямахме ли гл. Прокурор за тия работи???

    Коментиран от #45

  • 45 В случая на този казус

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Платих и Неплатих":

    Иван Гешев трябва да се намеси...ако пак мълчи ще трябва да бъде обвинен поради това, че не спазва длъжносттната си характеристика. Все пак става въпрос за казус с обществена значимост, касаеща държавата..нали така????
  • 46 Ще ми е много интересно

    9 0 Отговор
    Ако някоя част от парите идват от европейски фондове. Тогава на ход ще е Кьовеши...ахх Бойко изгаряш като факел.!
  • 47 📌🇧🇬

    5 1 Отговор
    В случай че същите Стрителни Предприемачи държат милиард и половина на Банков Влог в Банки без да получават лихва за това са пълни идиоти и не заслужават да бъдат Директори на тези Фирми или оказват неправомерна услуга на някоя Банка. Банката, Банки правят пари от парите на 100%. По всяка Частните Строителни Фирми държат на влог СДта с месечна стойност/обращаемост.

    Коментиран от #49

  • 48 Не се знае кой лъже

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хи хи":

    Може да са фирмите изпълнителки...да са получили парите, а да казват на работниците дръжте кучета служебните не платиха...хората са наивни и ме търсят правата си в съда!
  • 49 Поради пандемията

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "📌🇧🇬":

    Краткосрочните влогове са спряни...
  • 50 📌🇧🇬

    3 1 Отговор
    По всяка вероятност Частните Строителни Фирми държат на влог СДта с месечна стойност/обращаемост. Това е мултиплицирана пирамида за кражба на Държавни Фондове!
  • 51 Пишеш глупости

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "фбр":

    АВанси се дават на база договор и то писмен. В този казус някой лъже и лъжеца трябва да бъде открит. А Гешев трябва да открие, кой лъже..това все пак му е работата, нали???
  • 52 Василева

    5 0 Отговор
    Защо говорят само за раздадени авансово пари,а не кажат на кои фирми колко пари са раздадени и каква работа е свършена ?
  • 53 📌🇧🇬

    3 0 Отговор
    Спокойно когато става въпрос за милиони/милиарди лв. нещата стоят по съвсем друг начин и тези пичове /строителни компании/ на опашка пред Банкове Гишета не се редят! Гарантирано на 100%.
  • 54 Ежко Бежко

    11 0 Отговор

    До коментар #33 от "lupi67":

    Участвал съм в търгове в Африка, Азия и латинска Америка. Напълно си прав в това което казваш. Интересно е , че все пак имаш минус на коментара. С какво ли тоя минус не е съгласен???? И колко такива идиоти има в България?
    Все пак в интервю на истината трябва да вметна, че в бившите съветски републики се плащаше аванс, но само там и никъде другаде. Но банковите гаранции на фирмите бяха железни и там. Лично съм ръководил търговете и не говоря щото съм чул нещо от някъде. Това, което слушам тук за аванси, за допълнителни работи надвишаващи договорната стойност 10 пъти е НЕВЪЗМОЖНО да се случи и в дивата Африка. Това е работа директно за прокурор. Отвратен съм. Но минусите на коментара ти ме хвърлят в ужас с какви хора живея в родината си. По-добре да бях останал в Африка.
  • 55 📌🇧🇬

    2 0 Отговор
    Българина е свикнал на комат хляб и недоучен, съгласен с определения като: “Проф. Иво Христов без задръжки: 80 процента от българите са дебили.” Това е след 75 години Червено/Кафява Мафия!
  • 56 Кари

    9 0 Отговор
    Странно защо се търси отговорност от служебното правителство при положение, че парите са раздавави от ББ и трябва да се търсят от тези, които са ги прибрали и не са разплатили на подизпълнителите си. Или това е част от предизборната кампания на ББ? Най-вероятно просто ББ си е купил авансово гласове и протестиращи!

    Коментиран от #57

  • 57 📌🇧🇬

    8 0 Отговор

    До коментар #56 от "Кари":

    Точно! Защо от Служебното Правителство?Всъщност от Служебно Правителство търсят отговорност :) и още 800 000 000 лв. да им се изплатят по същата схема която е работила при Бойко Методиев Борисов и ГЕРБ.
  • 58 📌🇧🇬

    0 0 Отговор
    СДта, са така наречените, Краткосрочен Сертификат за Депозит, от един месец и повече.
  • 59 Истината

    1 7 Отговор
    Тоя и Комитова са от срутището на Радев.
    За 5 месеца съсипаха България!
  • 60 ПЕНКО

    5 1 Отговор
    ЗАЩО НЯМА ЗАДЪРЖАН И РАЗПИТАН СОБСТВЕННИК НА - ПЪТНО СТРОИТЕЛНА ФИРМА - БОЙКОВИСТ !?!?!?!?!?
  • 61 нико

    5 0 Отговор
    НАШИТЕ пари над милиард са РАЗДАДЕНИ без ОСНОВАНИЕ на Боковите фирми . Работниците да си ги търсят от тях а НИЕ да излезем и защитим Комитова за да ДОИЗКАРА кирливите РИЗИ до КРАЙ. Иначе ще продължават да ни ДОЯТ тия ненаситници .
  • 62 Ха хо

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хи хи":

    OТГOВOРВaди дoкумeнтитe бe чoвeк, вaди ги и им ги удaри в чeлoтo нa пътищaритe! Дa нe ce oкaжe , чe нямa тaкивa дoкумeнти , caмo прaзни прикaзки .500 милиoнa зa Хeмуc бяхa нa дeпoзит в БНБ, 300 милиoнa бяхa в бюджeтa нa AПИ...
    Не мога да ви разбера що за индивиди сте! Искаш от някой да ти изкара документи за някакви суми и в същото време си пляскаш цифри без такива!
  • 63 Полица

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "сила":

    Полицията не може да бие на Боко аверите. Че после тях ще ги бият.
  • 64 На оръжие Българи

    2 0 Отговор
    Не трябва писане по форумите,а трябва протест пред прокуратурата на Гешев.Къде са всички окрадени данаци от народа.Трябва да се накажат всички крадци до един в тази държава наречена България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове