Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 10:37 5 433 43

Ваня Григорова: Зимата ще е сурова, наблюдаваме изпреварващо увеличение в цените

  • ваня григорова-
  • сурова зима-
  • наблюдаваме-
  • изпреварващо-
  • увеличение-
  • цени

Комисията за защита на конкуренцията е време да се самосезира, смята икономическият съветник на КТ „Подкрепа“

Ваня Григорова: Зимата ще е сурова, наблюдаваме изпреварващо увеличение в цените - 1
Снимка: БГНЕС

Време е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да провери пазара и да установи има ли спекула и кой се възползва от формираните драстични увеличения на цените на някои храни в търговските обекти. Това каза пред БГНЕС икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. „Всъщност цената на олиото започна да расте драматично още миналата година. Тогава обяснението за ръста ѝ беше, че реколтата на слънчоглед е била лоша. Но докато у нас цената се увеличи почти двойно от 2,20 -2,40 лв. на близо 5 лева, то в други европейски държави това не се случи. Което показва, че има някакво местно изкривяване, местна спекула, която довежда до този ръст”, счита Григорова.

Тенденцията продължи и през тази година. По думите ѝ увеличението на цената на олиото не датира от 2021 г., което често се лансира като теза – манипулация от определени политически среди, които така правят внушението, че служебният кабинет не се справя.

Комисията за защита на конкуренцията е време да се самосезира

Ако се погледнат цените на борсата, лесно може да се установи, че както през януари, така и сега – литър олио е 2,50 лева. Тоест, има други фактори или сили, които оказват влияние за значително увеличение на цената му. „Може би КЗК е време да провери този пазар и да разберем има ли спекула, кой се възползва от нея и как тази ситуация на пазара позволява да се формират такива драстични увеличения”, е категоричната позиция на икономическия съветник на КТ „Подкрепа“.

За централата на КТ „Подкрепа“ този проблем е съвсем ясно видим и той не се маркира само като хипотеза.

Ръководителят на Софийската борса неколкократно си позволи в интервюта да каже, че всъщност няма такова увеличение на цените на храните. Все още те не отразяват нарасналите цени на горивата. Това ще се случи. Но в момента виждаме изпреварващо увеличение, в което няма икономическа логика, поне докато натрупването в цените на горивата не стигне до финалния продукт.

Наблюдаваме, че средното ниво на цената на хляба варира приблизително в едни и същи средни стойности. Макар, че понякога в отделни обекти се стига и до 50% увеличение на цената, ако мониторираме един и същи вид хляб. Това е по-скоро резултат от политиката на конкретния търговски обект. Но все още средните цени не са значително увеличени, ако това се случи, ще го видим отразено и в официалната статистика.

Тук потребителите имат своята сила и механизъм – да избират и да купуват от търговци, които продават без драстични увеличения на храните. Поне в по-големите населени места има възможност за избор.

Зимата ще е сурова, свободният пазар обуславя и по-скъп ток за бизнеса

„Към момента недостиг на ток в България няма”, подчерта още Ваня Григорова. Прогнозите за тази зима са, че тя ще бъде сурова. Обективната реалност показва, че има висока вероятност да се стигне до недостиг на електричество. И това е проблем не само за България, а за целия ЕС. Решенията са геополитически и могат да бъдат намерени чрез преговори със снабдителите на газ, но не и от позицията на силата.

„В България от няколко месеца всички фирми, всички юридически лица бяха принудени да излязат на т.нар. свободен пазар. И да си изберат доставчик, от когото да купуват ток. Тези, които не си избраха, както стана ясно от последните изявления на министъра на енергетиката, представляват над 40% от българските фирми, според правилата на ЕС стават клиенти на т.нар. доставчик от последна инстанция. Отново по правилата на ЕС, цените на такъв доставчик са наказателни – по-високи от пазарните. Така фирмите са принудени да изберат търговец, от когото да купуват”, припомни Григорова и добави: Трябва да припомним, че именно работодателските организации бяха тези, които много настояваха у нас да бъде въведена либерализация на пазара на ел. енергия.

Икономическият съветник на синдикалната централа прогнозира, че ако в момента тази либерализация удря фирмите, то до 2 – 3 години най-много, това ще се случи и с домакинствата.

Вероятно ще се наложи извънредно увеличение на тока още в началото на 2022 г.

Към момента българските домакинства имат защита, доколкото сега те са на т.нар. регулиран пазар. „Ако вървим към затваряне на ТЕЦ-овете и мините от комплекса Марица - Изток, то очевидно ще се стигне до недостиг на ток. В случай, че заменим с газ нашия национален ресурс – въглищата, задължително ще се стигне до увеличение на тока. Дългосрочните стратегии за развитие на българската енергетика оказват влияние върху нивата на цената на тока, който потребяваме всички ние. На парното – също”, счита Ваня Григорова.

Трябва да очакваме увеличение на цената на тока и на парното в началото на следващата година.

Властите и шефът на КЕВР ясно казаха, че през предстоящите три месеца няма да има увеличение. Но, това означава, че ще има увеличение след тези три месеца.

Това, което знаем е, че парното в София бе увеличено с около 20% през юли. Не е изключено да се увеличи поне с още толкова от януари 2022 г.

За електрическата енергия все още никой не може да прогнозира прогнозни граници на увеличение, защото КЕВР отново ще се опита да възпре увеличението, което пазарът налага. Именно, за да поддържа социалната цена на електричеството за домакинствата. Но, подтискайки цената за домакинствата, това означава, че някой друг ще формира загуби. Ясно е, че това ще бъде покрито от големите енергийни държавни дружества.
Трябва да има дефиниция за енергийно бедни домакинства и доходите да растат

„Енергийно бедни са хората не само през зимата, но и през лятото. Тъй като се очаква, когато се стигне до либерализацията на енергийния пазар, в унисон с изискванията на ЕС, хора да не могат да си плащат сметките и през лятото“, прогнозира Ваня Григорова и добави: Хубаво е, че в актуализацията на бюджета бе заложено преизчисляване на пенсиите. За да спрат политиците да си играят с българските пенсионери. Но, не е ясно дали новото правителство, което и да е то, ще остави на дневен ред това преизчисляване, а няма да се откаже от него.

Ето каква е позицията на синдиката по отношение на увеличаването на прага на минималната заплата: „Оценяваме като положителен анонса на министър Гълъб Донев за това, че ще има увеличение на минималната работна заплата. Напомняме, че в плановете беше записано, че в следващите три години минималната работна заплата ще бъде замразена. Ние смятаме, че размерът ѝ следва да е между 50% - 60% от средната работна заплата за страната. Такива трябваше да бъдат изискванията в Директивата на ЕС за минималната работна заплата. Но, тъй като бизнесът и там е на друго мнение, в директивата все още не може да се впише категорично такова изискване. Можем обаче да го направим в България, ако има политическа воля за това!”

Всички тези политики трябва да се движат едновременно и хармонично, защото, ако всичко се случва поотделно, на парче, то това няма да доведе до подобряване на живота на хората у нас.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    43 1 Отговор
    То да беше само олиото… всичко лети нагоре яко в хранителните магазини по заведенията същата работа
  • 2 Деян Икебаната

    29 2 Отговор
    Да и ще вали сняг.
  • 3 Черна котка

    31 3 Отговор
    Планирана криза и в следствие инфлация...нищо не може да се направи освен да се елиминират някои групи които решават съдбата на световната икономика. Капитализмът така е устроен.
  • 4 Студопор

    26 1 Отговор
    И благодарение на кого зимата ще е сурова за пореден път?

    Коментиран от #10

  • 5 Факт

    18 20 Отговор
    Ей голяма дрънкалка е момето!

    Коментиран от #41

  • 6 аман бе

    16 20 Отговор
    Тая да отива веднага в някоя телевизия и да си се фръцляви като синоптичка... За друго не фела...
  • 7 Снайперист

    15 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 8 Скорпи

    23 0 Отговор
    То да е само в Хранителната промишленост.Да погледнат и Строителната...Някой хора са си за затвора...
  • 9 КПСС БКП

    11 14 Отговор
    Моят приятел-товарищ Путин спря кранчето на газта за България!
    Да живее вечната и нерушима, българо-съветска дружба!

    Коментиран от #39

  • 10 Гочо

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Студопор":

    Когато отидеш да си купиш олио на 5 лева,ще разбереш колко е сурова,а и не само олиото...
  • 11 user

    18 6 Отговор
    Най се радвам, че младите чалгадии на Трифонов и полезните идиоти на ДБ ще видят и те какво е Луканова и Виденова зима макар и не в такива размери. Нека си платят за това, че лесно ги манипулират!

    Коментиран от #13

  • 12 гост

    29 1 Отговор
    Ваня е симпатяга !
  • 13 Черна котка

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "user":

    Няма значение кой ще е поредният циркаджия на " власт". Те власт нямат, само изпълняват каквото им се каже от други взимащи решения на световно ниво. Не бъдете късогледи. И от ляво и от дясно все същия Уi e
  • 14 Вериги

    5 6 Отговор
    Храните са под германски контрол. Оплачете се на Изперкел.
  • 15 Пращайте жените си в Едирне

    2 12 Отговор
    Тук бутилка олио е 10 лири с бонус безплатен си киш

    Коментиран от #40

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Така е

    8 6 Отговор
    Служебното правителство събра 5 милиарда и 400 милиона повече приходи от кабинета на ГЕРБ
    Над един милиард лева излишък към края на септември очаква финансовото министерство, сочат предварителните разчети. Постъпленията в хазната са с 5 милиарда и 400 милиона лева повече спрямо година по-рано, но и разходите нарастват с приблизително същия размер.

    Коментиран от #23

  • 18 Идиие

    13 0 Отговор
    Държавата да внесе олио от Румъния или Украйна. Просто е
  • 19 мане

    10 1 Отговор
    и какво да правим да ви еда майката
  • 20 ФАТМАШКА ЗИМА

    8 8 Отговор
    И ГОЛЕМ ФАТМАШКИ Х......
  • 21 Павел пенев

    10 2 Отговор
    Добър експерт си,но борбата срещу спекулата не може да се води с пазарни мерки а с административно наказателни.
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 7 Отговор
    до тук ни докараха БМБ герб
  • 23 ФАТМАШКА ЗИМА

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Така е":

    БЪРЗО ПЪЛНЯТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ШКАФЧЕТА....ВРЕМЕТО Е МАЛКО
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 НАРОДА МИЗЕРСТВА, ДЕЦАТА НИ ГЛАДУВАТ

    9 4 Отговор
    РАДЕВ, А ТИ ???????
  • 26 Синдикат

    8 3 Отговор
    А, вие какво чакате? Питайте гърците какво правят в такъв случай, ама ви е сладко от трапезата на Баце.
  • 27 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    7 6 Отговор
    БРУТАЛНО И БЕЗМИЛОСТНО......ПО ФАТМАШКИ
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 5 Отговор
    31 ГОДИНИ ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ от СДС
    ИВАН КОСТОВ
    АНДРЕЙ ЛЮКАНОВ
    ЖАН ВИДНОВ

    СИМЕОН ДЯНКОВАТА мазна усмивчица показвайки ни п остната пица
    ндсв
    герб

    Коментиран от #33

  • 29 Мюмюн

    1 2 Отговор
    Сига, пичуве...кот кат е сурова зимата, важнуто е да имати у килера, мазету, на тирасата-избруявам: буре сас чирвену вину, ама силну и гъсту, задалжителну люта ракиа, локанки ут гуситу, сланина, джумерки, туршии, мизета, филета, киселу зеле, боркани сас чушки, думати, кумпоти. Дарва у зимника за печкити, думашни яйца, кот са сетити. Кат вей и фучи наван- режити натънко мизету, сипвати си питие и кеф. Идна топла калка утстрани хич ни са кументира. И ни са притиснявайти- ний ша ва пусетим посред нощ да пруверим дали сичку е пуд контрол и на мястоту си. Най умиргами за локанкити.
  • 30 Мизерландия

    5 2 Отговор
    Ако имаше държава, която има все още някакви съпротивителни сили, то щяха да бъдат предприети мерки срещу частните монополи, които вече сериозно застрашават националната сигурност - обаче това е тикволандия, досега се правеше точно обратното. Затваряйте, гасете крушката и пуснете водата.

    Коментиран от #34

  • 31 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    2 5 Отговор
    НА НАС НИ Е ГОТ ТАКА...БЪРЗО ПЪЛНИМ ШКАФЧЕТА
  • 32 ИВАН

    7 2 Отговор
    От сливите става хубав мармалад и руп, може и компот - сладък и вкусен плод е, но да дават акъли за неща които се виждат и да решават световни проблеми - не стават, то и затова на туй дередже сме, защото мъжете забравихме, че сме мъже и само блеем като овце
  • 33 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    6 6 Отговор

    До коментар #28 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ЧАКАМЕ СОЦА ПАК ДА СЕ ВЪРНЕ......АМА НЕЩО УМРЕ...ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ....ЩО ЛИ
  • 34 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "Мизерландия":

    РАДЕВ ЗА КАКВО Е....ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В РЪЦЕТЕ МУ....ЯВНО СИ КРЕПИ УШИТЕ
  • 35 джаба

    8 1 Отговор
    уста създадена за спирки
  • 36 Мълийй

    5 7 Отговор
    Иде ковиденовата зимъзка ,ще се мре от студ ,глад и вируси. Наследство от ГРОБ.
  • 37 пери

    11 2 Отговор
    Най-обичам такива ненужни особи да ми изтъкват очевидни неща. Тези работи нямаше нужда Ванчето да ни ги казва, и без нея ги знаем, по-добре да каже какво ще направи тъпия и синдикат и какво изобщо прави срещу членския внос, който смуче, освен с оня смешник Манолов да ланкат по студията и да се правят на много загрижени и важни. А всъщност са тотално излишни, подлоги на всяка власт.
  • 38 Тра ла ла

    3 3 Отговор
    Махайте така наречените доставчици. Те правят спекулациите и надуват цените многократно. Това са излишни паразитиращи фирми от наши хора. Тези от КЕВР отдавна са доказали се лобисти на чужди интереси. Задължително трябва да бъдат разследвани и съдени, особено костовия седесар иван иванов. Крайно време е държавата да влезе във функциите си.
  • 39 5ко

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "КПСС БКП":

    Не ти е виновен Путин, а наЩе "партньори" от УСАто. Те всячески ни дърпат към дъното и не ни дават дъх да поемем. Те ритнаха орешарски и натресоха Кауня, за да спрат Южен поток и Белене. Е имаше и "наши експерти" които "обосновано" подгряваха електората за вредите от тези проекти. Това с филите и фобите не е от никакво значение. Само участваме в изпълнението на престъпните цели на глобалистите: Разделяй и владей. Докато си отвличаме вниманието ръфайки се , те си плетат кошничката. Сега всички дружно ще ручаме сУровите жабета.
  • 40 Тра ла ла

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пращайте жените си в Едирне":

    Явно бонусът те е впечатлил. Щом така уверено коментираш, ще се навиеш и на втори пазар. Като за стар мющерия бонусът ще е още по - голям.
  • 41 Гената

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    А-а-а, не с лошо ! Каквото и да каже Ванчето Григорова, все е вобосновано. Пък и аз все си я представям как ми обясняма дълго и напоително разни неща ...насаме ! Е, кво толкоз, бе? И аз душа нося.
    Тъй че, мачкай Ванче, красотата ще спаси света, ша знайш !
  • 42 ПРЕСТЪПНИЦИ ВЪН

    1 0 Отговор
    ХЛЯБА ОТ 3 МЕСЕЦА Е 2 ЛЕВА И НАГОРЕ ........ ЗА ДА ГО НАПРАВЯТ ТЕПЪРВА 5 ЛЕВА ТИЯ МАФИОТИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ !
  • 43 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Няма страино ! Хлябът ще стане 4 лева / грамажа няма значение / за да бъде 2 евра като ни сурвакат в 24 -та година !!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол