12 Октомври, 2021 11:04 2 021 10

Няма да подновят лиценза на дома за възрастни в „Драгалевци" след скандалите с насилие

  • подновяване-
  • лиценз-
  • дом-
  • възрастни-
  • драгалевци-
  • сигнали-
  • насилие-
  • скандали

Местни жители пък разказаха, че по цял ден оттам ехтели писъци и викове за помощ

Няма да подновят лиценза на дома за възрастни в „Драгалевци" след скандалите с насилие - 1
Снимка: Нова телевизия

Домът за стари хора в „Драгалевци” не трябва да съществува от 1 януари 2022 година. Това каза пред Нова телевизия Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги.

В предаването „Здравей, България” бяха показани близките на 90-годишен мъж, които разказаха как са прибрали възрастния човек със синини и охлузвания. След репортажа последва вълна от сигнали за насилие в дома. Местни жители пък разказаха, че по цял ден оттам ехтели писъци и викове за помощ.

След репортажите от Агенцията за качество на социалните услуги са се самосезирали.

„Но това не е първата проверка, която правим в този дом. През август проверихме още 49 частни домове за стари хора, това се прави за първи път в България”, каза Николина Иванова. И уточни, че Агенцията е създадена през 2020 година. Проверката в дома в „Драгалевци” е била рутинна.„ Установихме, че не се спазват стандартите за качество на социалните услуги. Направихме предписания. Но тогава не установихме насилие”, каза Иванова.

Констатирано било обаче, че няма достъпна среда за хора с увреждания.

„Имаше стари хора, хора с деменция и шестима с психични разстройства. Това е абсолютно недопустимо по правилата”, обясни Иванова.

Предписания са били издадени, срокът за изпълнението им е бил в края на септември. Последвала втора проверка.
„Предписанията не бяха изпълнени и е издаден акт”, обясни Иванова.

Със случая са запознати и органите на МВР, които също са участвали в проверката. Според Иванова и от МВР са се самосезирали.

„Съгласно закона до 31 декември всички частни доставчици на услуги трябва да бъдат лицензирани от Агенцията за качество. Въпросният доставчик няма да има издаден лиценз, защото вече не спазва стандартите за качество. Тоест на 1 януари следващата година този дом не трябва да съществува, дори нищо друго да не се случи”, каза Иванова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    17 0 Отговор
    Трябва да има наказани, тези ще се преместят в друг дом да тормозят други възрастни, дайте им снимките
  • 2 Куче

    13 1 Отговор
    В тази територия дори ще умреш като куче.
  • 3 Ганета

    11 4 Отговор
    А какво очаквате да се случи с родителите ви, щом ги захвърляте като мръсни котета по домовете?

    Коментиран от #7

  • 4 5995

    7 0 Отговор
    Във всеки град трябва да има дом за възрастни хора, макар и да са с малък капацитет. Близките да могат да посещават възрастните си роднини, а не да изминават стотици километри до дома.

    Коментиран от #6

  • 5 Който има пенсия , жилище.

    7 0 Отговор
    Го взимат по тия домове , обаче нямат интерес да го държат много , затова търсят предимно с жилище.
  • 6 Ако вашите са те възпитали

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "5995":

    Няма да ги пратиш на такова място! Ако са те възпитали и въпреки това ги пратиш, значи си го заслужават!
  • 7 Rock

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ганета":

    Когато има възрастни родители никога тези родители не се доглеждат от двамата наследници както е в случая и затова вероятно са ги дали в този дом. Ако Законът за наследството е справедлив- чл 5 ал1 би трябвало този наследник, който се грижи за родителите да получи и повече от наследството. На практика независимо кой от наследниците се грижи за родителите получава толкова, колкото и другия наследник, който най- често въобще няма представа от тези грижил А те въобще не са леки. Това е причината възрастни родители да се дават в домовел Друг е въпросът дали тези домове правят това, за което им се заплаща от наследниците и пенсиите на тези възрастни хора.
  • 8 Апетитен имот

    5 1 Отговор
    Оххх , кой ще се облажи с имотчето сега?
    Да не мислите ,че някой го е грижа за старците и т.н.?
  • 9 стоян

    1 3 Отговор
    ,,този дом повече нямало да съществува ,, ще го взривяват ли-тия некадърници от това социално министерство заради бълхата ще изгорят къщата
  • 10 Гого

    2 0 Отговор
    "бълха" ли е да малтретират родителите ти? Или си от същата мафия за " социални" услуги, която рекламира старческите домове за имоти и високи такси? Като се научат на отношение и как да се грижат за възрастни, тогава може да желаят лиценз. И проверки от независими органи, в които да влизат и близки на старците...щото и нас това ни чака... На половин България децата са в чужбина, какво очаквате...Нали в Америка е дивия капитализъм, елате и вижте жилища за възрастни( малки апартаментчета) построени от съответната община. Чистят се, организират им срещи, танци, състезания шах и др. занимания. Таксите са символични - 200-300$. Е, става с кандидатстване и общо взето е за хора с ниски доходи. За богатите си има скъпи заведения, но в България и със скъпи такси пак отношението е лошо. Събран е персонал от кол и от въже. Дори без никакъв психотест- назначават се хора(жени) с лош характер, невъзпитани, необразовани..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове