Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 12:47 4 872 26

От КНСБ смятат, че минималната заплата може да стане 700 лв. още от 1-ви ноември

  • кнсб-
  • минимална заплата

Трябва да се започне от спешните компенсации заради ненормално високите цени на тока

От КНСБ смятат, че минималната заплата може да стане 700 лв. още от 1-ви ноември - 1
Снимка: БГНЕС

Още от 1 ноември минималната работна заплата може да стане 700 лева, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща с ръководството на БСП относно антикризисните мерки и бюджета за 2022 г. От синдиката искат от 1 януари минималната работна заплата да бъде 760 лева. Сега тя е 650 лева.

,,Трябва да се започне от спешните компенсации заради ненормално високите цени на тока и на газа към всички бизнеси. За нас е важно освен предприятията да бъдат компенсирани и домакинствата, независимо че те са на регулирания пазар'', посочи Димитров. От КНСБ искат и да се актуализира прагът на бедност час по-скоро.

Прагът на бедност трябва да бъде 460 лева и настояваме да се въведе още от 1 декември с решение на Министерския съвет, това може да стане и без парламент, и новите коефициенти в системата за социално подпомагане да бъдат приложени към него, посочи Димитров.

Според него промяната на прага на бедност и помощта за бизнеса ще изисква актуализация на бюджета за 2021 г.

От синдиката предлагат и антиковид добавка за октомври, ноември и декември за безработните с минимално обещение за безработица около 250 лева. Те са изчислили, че за това ще са нужни 17 млн. лева.

,,Най-централният въпрос за нас са доходите'', заяви президентът на КНСБ. Относно бюджета за 2022 г. от синдиката смятат, че е възможно увеличение на средните доходи с 12-13 процента годишно и изпреварващо увеличение на минималната работна заплата със 17-18 процента.

От БСП също представиха своите предложения, сред които намаляване на ДДС върху енергоносителите, както и намаляване на ДДС на хранителните продукти в малката потребителска кошница от 20 на 9 процента.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че са поискали срещата с КНСБ много преди началото на предизборната кампания, защото са притеснени дали ще има достатъчно време за приемане на бюджета за следващата година след конституирането на парламента. Тя изрази притеснение и от забавянето на внасянето на Плана за възстановяване и развитие в Европейската комисия. От БСП искат и максимално дълъг срок за затваряне на ТЕЦ-овете в комплекса "Марица Изток", като междувременно се намерят заместващи мощности.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    22 1 Отговор
    Може да стане и 1000 лв само че парите от къде и тия дето плащат от ден на ден са по малко

    Коментиран от #11

  • 2 Колко е инфлацията в Европа?

    13 2 Отговор
    Щото в България е разтегливо понятие?
  • 3 Ventura

    28 3 Отговор
    А, защо до сега нд я увеличихте бе подлизуркоци?!
  • 4 бай Кольо

    8 2 Отговор
    Баш!Фантазии
  • 5 питам

    24 1 Отговор
    А депутатите ще си замразят ли заплатите !
  • 6 Боко 🎃

    19 2 Отговор
    Грешка 700 евро.
  • 7 Финансова криза и колапс

    10 2 Отговор
    Тези двамата няма ли кой да ги разжалва .
  • 8 Те да

    15 2 Отговор
    не смятат нищо , а да спрат да паразитират на гърба на бългаските граждани , на коректниете данъкоплатци ! Наглост и безочие !
  • 9 Финансова криза

    7 0 Отговор
    Само за 2022 бюджета има да връща 6 милиарда лева външен дълг главница плюс лихва.

    Коментиран от #16

  • 10 Бай Шили

    18 3 Отговор
    Може и 1200лв да стане ама първо трябва се орежат тези на държавната хранилка и да се впрегнат в пътното строителство, свободни кирки и лопати бол.
  • 11 БАЙ Х@Й‼

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    Ами Кауфланд-Берлин откъде взима,
    а Кауфланд-Варна не може ‼️/ не обиждам кариерите/
  • 12 GGG

    20 1 Отговор
    700 евро по-добре ми звучи :)
  • 13 Ташунко Сапа

    20 1 Отговор
    Кнсб и подкрепа са ненужни само смучат кървави народни пари
  • 14 На Борисов приглася

    7 0 Отговор
    Пари иска.
  • 15 Ташунко Сапа

    17 0 Отговор
    Ще имали съкращения в държавната администрация
  • 16 Бай Шили

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Финансова криза":

    При 100 милиарда БВП 6 са нищо. Навремето Румъния наблегна на мамалигата родно производство и си върна заемите за нула време. Ние трябва да наблегнем на ляба и суджука.

    Коментиран от #19

  • 17 Бай Шили

    2 14 Отговор
    Ако Иван Костов беше изкарал втори и трети мандат заплатите в България сега шега да са равни на тези в Словения.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ташунко Сапа

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Шили":

    Тъпо
  • 20 мила рОдин@

    22 0 Отговор
    В Словения минималната заплата през 2011 беше 500 евро. Ние през 2021 не можем още да стигнем 350 евро, че и се хвалите с тва?! Егати просперитизъма и щастливественоста вьв вашия г@рб@ристан селски! После Що никой не иска да живее в н@ср@н@та Hи мила рОдин@...
  • 21 СРОЧНО

    12 0 Отговор
    ФАЛШИВИТЕ НИ И КРАДЛИВИ ПОДЛОГИ НА МУТРЕНСКИТЕ УПРАВНИЦИ НАРИЧАЩИ СЕ ПРОФСЪЮЗИ СРОЧНО ДА БЪДАТ ИЗЧЪГЪРКАНИ ЗА ВИНАГИ.
  • 22 Centyrion

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Шили":

    Недей бате,опазил ни Господ.Продаде активи за 28 милиарда,а в бюджета постъпиха 2.5 милиарда.Той сключи концесията за златото,той подписа договора с Контур Глобъл за Мариците,той продаде(подари)Нефтохим на Руснаците,Балкан за 160000$ на Гад Зееви,по негово време започнаха преговорите с Гюнтер Ферхойген за затваряне на блокове от 1 до 4. И така,много големи бели сътвориха особено кражбите с РМДтата.Термити и ликвидатори!
  • 23 интересно

    14 1 Отговор
    Предлагам всички от кнсб винаги да вземат минималната заплата, да видим дали след месец няма да стане поне 2 000 лева
  • 24 питам

    13 0 Отговор
    Първо трябва да разчистят държавната администрация.
    Докога 1 работещ ще издържа 1 чиновник?
  • 25 Българин

    5 0 Отговор
    1800 иначе патаклама
  • 26 Мухаа,хаа!

    1 0 Отговор
    Първо: МРЗ веднага да стане минимум 750.Като не се облага с данък.Второ: СРЗ да не бъде база за заплатите на депутати,министри,висши чиновници,съдебна система.Да се върже задължително към МРЗ.Примерно 5 работни МРЗ.Тогава ще расте всяка година.А сега си правят врътки със средната заплата.Която задължително нараства поне два пъти годишно.Да си вържат техните заплати,към минималната.Но домусчета,велевчета ще ги разкъсат.Нараства ли МРЗ,чорбаджиите нямат полезен ход.Ще се ръсят с по големи заплати.Иначе само си говорят глупости,и ни хващат за канарчета.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове