Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 14:24 1 086 3

Станислав Младенов: Може да компенсираме забавеното внасяне на Плана за възстановяване

  • станислав младенов-
  • бсп-
  • национален план за възстановяване и устойчивост

Трябва да използваме времето, в което ще тече преговорният процес между България и Европейската комисия, за да подготвим и пуснем за обществено обсъждане първите процедури, съветва кандидатът за народен представител от листата на "БСП за България" в 25-и МИР

Станислав Младенов: Може да компенсираме забавеното внасяне на Плана за възстановяване - 1
Снимка: БСП

Приемането на Плана за възстановяване и устойчивост от служебния кабинет и изпращането му днес в Европейската комисия е много добра новина. Оттук нататък обаче е изключително важно да бъдем далновидни и разумни. За да може с действията си да наваксаме изгубените два месеца. Това коментира кандидатът за народен представител с номер 103 в листата на "БСП за България" в 25-т МИР в София Станислав Младенов, който е и експерт в Съвета по икономика в Столичната градска организация на социалистите.

Младенов е категоричен, че всички партии още сега, в началото на предизборната кампания, трябва ясно да си дадат сметка, че след изборите съставянето на редовно правителство на практика е задължително.

"На тази безтегловност, в която се намира държавата от месеци, трябва да бъде сложен край. Добре е да си дадем сметка, че всеки сам си е и палач, и доктор. Ако сами не си помогнем, ако не проявим разум и смирение, ако не тръгнем всички заедно в една посока, нищо няма да се получи", коментира той.

Според Станислав Младенов, още от момента на внасянето на Плана за възстановяване в Европейската комисия, експертите трябва да се концентрират върху управлението на самите процеси за реализацията му.

"Времето, което загубихме досега, може да бъде компенсирано. Но трябва да сме далновидни. Задължително е ние да контролираме процесите, а не те - нас, да не допускаме да тичаме след събитията. Секторът "Енергетика" е много важен, предвид случващото се в момента в него. На практика още от днес вече трябва да мислим и да подготвяме процедурите, свързани с възобновяемите енергийни източници за собствено ползване, които са за нуждите на предприятията. И приоритет трябва да бъдат енергийно интензивните сектори като производството на пластмаси, на гуми и каучук и други подобни", смята Младенов.

Кандидатът за народен представител от 25-и МИР в София е категоричен, че времето, през което ще тече преговорният процес между България и Европейската комисия, трябва да бъде използвано много умно, за да бъдат подготвени и пуснати за обществено обсъждане първите процедури.

"През тези два-три месеца може да бъдат пресяти кандидатите, за да имат те възможност да се подготвят,. Защото изграждането на една фотоволтаична централа, независимо дали ще е на покрив или до самата сграда, изисква проектиране, получаване на множество разрешителни, това е цял процес, който отнема много време. Затова в следващите месеци до пристигането на първия транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост може да бъде свършена цялата тази работа. Така след 6-8 месеца ще може първите мощности да бъдат пуснати и по този начин да облекчим енергийната система на страната", каза още той.

Според Станислав Младенов, направените последни промени в Плана за възстановяване и устойчивост ще доведат до една по-добра България. "Вицепремиерът Пеканов съобщи, че има нови 13 проекта и още няколко реформи. Всъщност, в този План проектите не са най-важни. Ценни ще бъдат промените, до които те ще доведат за подобряване на живота в страната. Благодарение на тях икономиката на България може да стане много по-модерна, а държавата - дигитализирана, енергийно по-малко зависима и ще предложи по-добър живот на гражданите си", каза той.

Станислав Младенов похвали подхода на служебното правителство за създаване на държавна компания за конверсия на въглищните райони. По този начин работещите в Мариците няма да останат на улицата. "Съдбата на всички тези хора никак не е маловажен въпрос. Намирам за доста разумен подхода със създаването на държавна компания. Така ще бъдат използвани средствата, които са заложени във Фонда за справедлив преход. Това е много добър комплексен и интегриран цялостен подход", коментира той.

Младенов отбеляза и победата в Плана за възстановяване и устойчивост на малките и средни предприятия над едрия капитал в лицето на банките. "Съотношението между безвъзмездната финансова помощ и финансовите инструменти вече е 860 милиона лева в полза на грантовете. Приемам това за голяма победа за БСП. Ние месеци наред работехме точно в тази посока. Защото българският малък и среден бизнес най-накрая трябва да получи подкрепа и шанс да се справи в тежката криза", заяви Станислав Младенов.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    1 2 Отговор
    Стига бе!Ще похарчат нови милиарди заеми за глупости и после децата и внуците ни ще трябва да ги връщат.
  • 2 факти

    3 0 Отговор
    Тия парички се дават срещу съдебна реформа. Защо мълчиш за втората част от уравнението?
  • 3 антиСП

    1 0 Отговор
    Ще компенсираш дръжки. Така и така няма да стане близките 6 месеца, почтенно беше да го оставят на редовно правителство. Ама като няма грипени ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове