Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 17:09 2 503 31

Панайотов: С новите изтребители авиацията ни изпълнява успешно задачите си

  • георги панайотов-
  • авиация-
  • празник

Военнослужещите от Военновъздушните сили имат с какво да се гордеят

Панайотов: С новите изтребители авиацията ни изпълнява успешно задачите си - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Георги Панайотов, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров отдадоха почит пред героизма на българските летци с полагане на цветя пред Паметника на летеца пред Народното събрание (на бул. „Цар Освободител“) днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. По този начин бяха отбелязани и 109-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация и празникът на Военновъздушните сили (ВВС) – 16 октомври.

„Българската военна авиация се развива и се надявам, че с пристигането на новите многоцелеви изтребители тя ще продължава да изпълнява достойно задачите си“, каза пред медии министър Георги Панайотов. Той поздрави по повод празника военнослужещите от ВВС и техните семейства.

„Много се радвам, че успяхме да решим някои въпроси, свързани с тренировъчните самолети „Пилатус“, които ще могат да бъдат използвани за обучение на младите български пилоти. Работим по ремонта на хеликоптери. Успяхме да намерим финансови средства, за да можем да ремонтираме допълнително, извън предварително планираното, хеликоптери „Кугар“. Освен това ще ремонтираме допълнително и един хеликоптер Ми-24 в „ТЕРЕМ-Летец“, съобщи още министър Панайотов.

„Военнослужещите от Военновъздушните сили имат с какво да се гордеят. Предизвикателствата, разбира се, са много, но аз вярвам в тях и съм сигурен, че ще ги преодолеят“, заяви пред медии началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Датата 16 октомври 1912 г. остава в историята като бойното кръщение на българската военна авиация. Пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев летят със самолет „Албатрос“ над Одринската крепост. Те разузнават разположението на резервите и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач. Извършен е първият боен полет в историята на нашата авиация, той е и първият боен полет в Европа. Освен разузнаване на силите на противника е осъществено първото над стария континент бомбардиране от въздуха в истинска фронтова обстановка. Доказано е, че самолетът може да бъде използван и като нападателно бойно средство.

16 октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили с Разпореждане на Министерския съвет под № 400 от 1 юни 1963 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    26 2 Отговор
    С ония на картинка ли?
  • 2 Последния Софиянец

    8 9 Отговор
    Бъдещето е в дроновете .

    Коментиран от #4

  • 3 Самолети?

    13 3 Отговор
    Стари кошници.

    Коментиран от #9

  • 4 REAPER

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    да но дрона засега не носи топлина и светлина на морлоките под вида на B 61-12.а нашите Яф-ки вогат 😊
  • 5 Винкело

    23 2 Отговор
    Панайотов: С новите изтребители авиацията ни изпълнява успешно задачите си

    Вече? И кога са пристигнали?
  • 6 Майна

    8 1 Отговор
    Американският телевизионен водещ Стю Питърс в момента прави интензивно проучване на страшната поредица смърт сред пилотите на полета. Заедно с партньорката си по интервю д -р Джейн Руби , икономист по здравеопазването, продължава да докладва за нови случаи.

    Сега се случи това, което той предвиждаше от известно време: Една от смъртта на пилотите се случи в средата на полет. Ужасно събитие.

    Пилотите на British Airways умират

    Коментиран от #12

  • 7 Пучо Капучо

    16 2 Отговор
    Кои изтребители, бе? Ония, дето агент Иван купи? За тях ли говорим?

    Коментиран от #22

  • 8 гадно

    16 2 Отговор
    Май нещо сте пропуснали за какви нови самолети иде реч, че не мога да се сетя
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майна

    15 2 Отговор
    ДНЕС ЗАГИНА ЕДИН ОТ ПИЛОТИТЕ НА САЩ ПО ВРЕМЕ НА ПОЛЕТ..СЛЕД ,,ВАКСАНЕ,,...СВОБОДНИТЕ МЕДИИ..ГЪРМЯТ!!! ВОЙНА Е, ХОРА!
  • 11 мдда

    8 0 Отговор
    Кой ги купи новите изтребилите бе комунист?? Да не би да беше Каракачанов?!? А?

    Коментиран от #24

  • 12 Гошо

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Майна влези в час и не ръси безмислици. Ако си прекалил с ракията, вземи си почини.
  • 13 Centyrion

    19 4 Отговор
    Задачите на авиацията ни са по скоро парадни.За да сме способни на нещо ни трябват поне 200 самолета и то не щайги като Еф 16,а самолети последно поколение.Но то за да имаш армия не трябват само самолети,трябват още хиляди неща.Добре да предположим ,че ги имаме,имаме обучени хора и сме купили за 300 милиарда долара оръжие,и какво,кого ще нападаме???С кого ще воюваме???Пълни глупости са това.Българите болни и гладни,на изчезване,едвам сме живи те с глупости се занимават.Самолети и простотии!Който и да дойде и да ни превземе,все ще е по добре от сега,ама никой не идва!!!Че защо им е,те пак имат пълен контрол,грабят злато,концесии,вериги,вода,ток,вземат каквото им трябва,без да ни хранят.Е това е България.

    Коментиран от #17, #18, #20

  • 14 БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор
    Мъъка, мъъка, мисирок ‼️ Венци, Марийка дойде и Марийка ще дойде - са две различни , много различни неща ‼️
  • 15 Майна

    7 3 Отговор
    Ваксиниран пилот на американската авиокомпания Delta Air Lines почина по време на полет. Пилотът изведнъж каза странни неща и след това умря, каза вторият пилот.

    Този случай е потвърден от трима различни сигнали, каза д -р Джейн Руби в шоуто Stew Peters. След това самолетът трябваше да извърши аварийно кацане. Пилотът е работил от международното летище в Лос Анджелис. Няколко дни преди полета беше известно, че е получил втора ваксинация.

    „Това отива много по -далеч, отколкото хората си мислят“, казва д -р Руби. Полетите се отклоняват, защото пилотите имат болки в гърдите. Полет също беше пренасочен, защото ваксиниран пътник имаше болка в гърдите и не можеше да диша.

    Пилот от Сиатъл е намерен мъртъв у дома. Той е диагностициран с емболия. Две стюардеси от Атланта бяха открити мъртви няколко дни след втората ваксинация. И стюард от Солт Лейк Сити почина след втора ваксинация на Janssen.

    Миналия уикенд Southwest Airlines отмени повече от 1800 полета, нарушавайки плановете за пътуване на хиляди пътници. Според говорител на авиокомпанията това се дължи на „метеорологичните условия“.

    FAA заяви, че отмяната е причинена от сериозния недостиг на персонал в Югозапад.

    Пилотите се съветват да не летят два до три дни след ваксинацията срещу корона. Това е за да се предотвратят страничните ефекти на голяма надморска височина, според Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA).
  • 16 Сатана

    8 3 Отговор
    Смешник,къде са тия самолети? А4 или А3 формат?Поне да ги бяха изпринтите на 3D. Ф16 без въоръжение и с шофьори в предпенсионна възраст.

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Prelat

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Centyrion":

    хващай пътя за екарисажа и не хаби ресурси
  • 19 Майна

    6 2 Отговор
    Southwest Airlines избухва бунт

    Сега, миналия уикенд, от нищото се разрази бунт в Southwest Airlines.

    Според съобщения в медиите многобройни пилоти и други служители на американската авиокомпания Southwest Airlines са се съгласили да използват едновременно своите „болнични дни“, за да принудят ръководството на Southwest Airlines да оттегли новата си политика, или да вземе отпуск по болест, или губят работата си, ако не са ваксинирани. Повече от 2000 полета бяха отменени през уикенда и летищата бяха в пълен хаос.

    Асоциацията на пилотите на Southwest Airlines съди авиокомпанията за задължителната ваксинация. Очевидно ядосаните югозападни пилоти организират така наречените „болнични“ (означава: да бъдат отстранени от служба поради отпуск по болест).

    Интересното е, че масовите американски медии се опитват да прикрият въстанието, като разказват нещо за „лошото време и липсата на ръководители на полети“, поради което полетите трябва да бъдат отменени масово. Метеорологичният феномен се проявява забележимо само при Southwest Airlines. Никоя друга авиокомпания не съобщава за прекъсвания поради лошо време - на същите летища.

    Пътуването със самолет в момента не е много препоръчително.ВИЖТЕ БОРБАТА НА АМЕРИКАНСКИТЕ ПИЛОТИ СРЕЩУ ТОЗИ ГЕНОЦИД!!!
  • 20 Пръц

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "Centyrion":

    Ако ни нападнат Турците,мислиш ли ,че някой ще иде да воюва с тях?
    Заради Шиши,Киро Гелосания и Киро Сладкия?Заради пасмината наричаща себе си политици?Ще отидете ли на фронта да умирате заради Борисов —милиардера или Цветан Цветанов—Колекционера на недвижими имоти?
  • 21 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    10 5 Отговор
    Лъжат народното стадо вече 20 г ..... Най-профанското е, че идеята с "новите Ф16" е да носят ядрен заряд !!!!!?!! Що за стадо сме ?

    Коментиран от #23, #28

  • 22 Ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пучо Капучо":

    Купи ги Баце.Каракачанката в този момент купуваше в БИЛА.
  • 23 израждане

    3 8 Отговор

    До коментар #21 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    затова не мина номера на вашия резилдент с гпипоните дето и без това на 60% хамерикански пълнеж.а за block 70 не се безпокой(или се безпокой зо твоите государи) -веригите за управление са си намясто 😉
  • 24 Ха ха

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "мдда":

    Прав си.Баце ги купи.На юнашко доверие.

    Коментиран от #26

  • 25 ЕФ 16 ...ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ НА БСП

    3 3 Отговор
    ЕФКИТЕ ИДВАТ ПИЛОТИРАНИ ОТ БЪЛГАРСКИ ЛЕТЦИ....БСП В ШОК
  • 26 ИЛЮМИНАТ

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ха ха":

    ЕРДО КУПИ 40 ЕФКИ...ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА...БАЦО
  • 27 Ф16...ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ НА....БСП

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Сатана":

    СПОКО БСП КОМУНЯГИ.....СЪВЕТСКИТЕ ТАРАЛЯСНИЦИ ОЩЕ ДВЕ ГОДИНИ....ГИ ПРАЩАМЕ ЗА СКРАБ
  • 28 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    А ТИ КВО ИСКАШ ДА НОСЯТ....КАСИ С БИРА ЛИ
  • 29 Упс

    4 1 Отговор
    Ииии,дека са ва бричет?Или ние сме кьорави,или са толкоз невидими,че мож да ги киризаш само у папките.
  • 30 Лудаа работа

    5 1 Отговор
    И тоз няма нищо в глъвътъ
  • 31 no name no face no number

    0 0 Отговор
    Възраждане и нато вън
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове