ФАКТИ.БГ
  • домакинства-
  • енергийна борса-
  • дб

ДБ: Токът за домакинствата да не поскъпва до юли

Необходими са спешни мерки за оздравяване на пазарната среда и правила за търговия на енергийната борса, смятат от обединението

Публикувана: 18 Октомври, 2021 16:27
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1061
ДБ: Токът за домакинствата да не поскъпва до юли - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

„Демократична България“ се обяви за запазване на цените на електрическата енергия за домакинствата до юли, като в същото време се предвидят компенсации и защитени цени за бизнеса. Това се казва в становище на обединението по енергийни въпроси.

В същото време „Демократична България“ настоява за оставката на изпълнителния директор на „Булгартгаз“ Николай Павлов, тъй като държавната компания отказва да купува азерски газ.

„Булгаргаз“ отказва да купува азерски газ в пълните му обеми, измисляйки си постоянно оправдания. Недовзетият азерски газ вече надхвърля 700 куб. м., а той е над 5 пъти по-евтин от руския. В същото време „Булгаргаз“ няма пари да плати внасяния газ и заплашва столичната „Топлофикация“, че ще спре да ѝ подава суровината“, се казва в позицията.

„Демократична България“ настоява за спешни мерки за оздравяване на пазарната среда и правила за търговия на енергийната борса, както и отпадане на доминиращото пазарно положение на Българска независима енергийна борса на свободния пазар.

„Всички пазарни участници – потребители, производители, търговци трябва да получат възможността да търгуват свободно, в конкуренция, дългосрочно, в рамките на общоприетите европейски правила на енергийния паз“, се казва още в становището.

Ето и цялата позиция:

1. „Демократична България“ подкрепя предложението на служебното правителство през държавния бюджет да бъдат компенсирани заради високите цени на електроенергията всички стопански потребители с 50 лв./МВтч за консумирана енергия. В същото време, считаме че това е крайно недостатъчно и конюнктурно, затова предлагаме чрез промяна в Закона за ограничаване изменението на климата, бизнесът да бъде компенсиран за растящите цени на въглеродните емисии. В рамките на допустима държавна помощ, това е в подкрепа на енергийно интензивната индустрия. Министърът на енергетиката трябва незабавно да подготви и поиска от Европейската комисия предварителна нотификация (одобрение) на механизма за подкрепа.

2. Настояваме да се създаде механизъм за „защитена цена“ за малкия и среден бизнес. Защитената цена да се прилага за микро и малки бизнеси за определено количество консумирана енергия на месец. Предложеното символично намаляване на цената (15-30 лв./МВтч) за малките стопански потребители, които са останали при доставчик от последна инстанция и не са избрали търговец на електроенергия е подигравка с малкия и среден бизнес. Финансовите резерви в системата позволяват фирмите, които са останали в това положение, веднага да бъдат защитени чрез преминаване на цена на регулиран пазар. Това е възможно и необходимо, за да ги подкрепим реално.

3. В рамките на ценовия период (01.07.2021 – 30.06.2022) да не се допуска преразглеждане на цените за домакинствата, независимо от временната пазарна конюнктура. Висш приоритет е в есенно-зимния сезон да защитим всички домакинства, управлявайки в обществен интерес финансовите резерви в системата на енергетиката. Считаме, че натрупаният финансов ресурс е повече от достатъчен за запазване на настоящите цени на регулирания пазар, които предпазват хората от екстремната ситуация с цените на електроенергията и в същото време запазват финансовата стабилност на енергийния сектор.

4. Запазването на ръководствата на енергийните дружества, назначени от ГЕРБ - отговорни за провала на реформите в енергетиката е груба грешка на служебното правителство. Съставът на политическото ръководство на Министерството на енергетиката предпоставя нежелание за активни действия за справяне с проблемите в енергийния сектор. Демонстрира се отказ от битка с корупционното статукво в сектора и липса на компетентно и ангажирано управление.

5. „Булгаргаз“ отказва да купува азерски газ в пълните му обеми, измисляйки си постоянно оправдания. Недовзетият азерски газ вече надхвърля 700 куб. м., а той е над 5 пъти по-евтин от руския. В същото време „Булгаргаз“ няма пари да плати внасяния газ и заплашва столичната „Топлофикация“, че ще спре да ѝ подава суровината. Настояваме за оставката на изпълнителния директор на дружеството Николай Павлов, който очевидно работи против обществения интерес.

6. Необходими са спешни мерки за оздравяване на пазарната среда и правила за търговия на енергийната борса. Отпадане на доминиращото пазарно положение на Българска независима енергийна борса на свободния пазар. Всички пазарни участници – потребители, производители, търговци трябва да получат възможността да търгуват свободно, в конкуренция, дългосрочно, в рамките на общоприетите европейски правила на енергийния пазар.Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
оня с магарето
1 Отговор
Айде на предизборните обещания.

Коментиран от #7, #8


Оценка:
-5 +10

Миризлив пор
2 Отговор
Много е лесно като си в опозиция да крещиш популистки лозунги. А кой ще покрие разликата в цената от пазарната?

Оценка:
-4 +9

русенец
3 Отговор
Тези отвориха торбата с лъжите. Добри са!:) ИТН само някакви космонавти обещаха.:)
===
Защо не кажат къде са видели ценоразписа на азерския газ?

Оценка:
-1 +8

комон сенс
4 Отговор
Решпението е добро!
След като държавата е допуснала една сметка за ток без ряазхищения на ресурс да надмине 3 пенсии и 2 заплати, то да си поема отговорностите!
Нев може непрекъснато да се облагодетелстват едни хора, трупайки задължения върху гърба на потребителя.
То не бяха електромери, водомери, повишения пу-ки майнаи и прочее!
Отоплението и топлата вода са право, а не лукс!

Оценка:
-1 +15

pbdan
5 Отговор
"Недовзетият азерски газ вече надхвърля 700 куб. м." Сигурно става въпрос за 700 млн. куб. м. газ. Поучете малко физика.

Оценка:
-2 +7

Защо?
6 Отговор
До юли ли ще живеем?

Оценка:
-0 +5

7
Този коментар е премахнат от модератор.
Въпрос
8 Отговор

До коментар #1 от "оня с магарето":


Тия ДeБъ България десни ли се водеха или са леви либерacти ?

Оценка:
-0 +6

смерш
9 Отговор
Куп персонаж от ДБ, тип Мартин Димитров,който обясняваше,че няма нужда от АЕЦ Белене защото имаме излишък от енергийни мощности,са част от причините към днешна дата да останем без втора АЕЦ и да изпитваме ударите на ЛгДж зелено енергийните маниаци!

Оценка:
-0 +8

user
10 Отговор
Това което прави радевото служебно правителство в момента е да задържа изкуствено цената на тока за битовите потребители заради президенстките избори като НЕК трупа огромни загуби и товари бизнеса. От тук бизнеса ще освобождава хора, ще намалява продукцията си, ще затваря изцяло и ще вдига цената на това което произвежда. Вече гледам в магазините хората как се оглеждат, въртят се и се чудят какво да купят защото им се вижда висока цената. От тук веднага по-малко потребление, по-малко приходи в хазната, трябва да се плащат високите добавки за пенсиите, теглят веднъж 500 милиона заем, сега още 500 милиона. След изборите всички ще платим сега тока с лихвите със сметки от 300-400 лева. Тези протести оргранизирани от олигархия и опозиционни партии лятото сега ще ни се видят като детска игра. Идват социални бунтове. Младите славитрифоновци които се наиграха на протести сега ще се приберат, ще излезнат майките им и бащите и тогава жална майка на всички политици! Да готвят белите автобуси!

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +3

Продажници
11 Отговор
Имаме ТЕЦ2 и Козлодуй-ЕВТИНИ ИЗТОЧНИЦИ НА ТОК.
Токът не само че не трябва да поскъпва, но трябва да намелее.
ПИТАМ, защо при ЕВТИНИ ТЕЦ2 и Козлодуй,трябва да плащам скъп ток.
Кой реши, че трябва да плащам ЗЕЛЕНИЯ ЛОБОТОМИЗЪМ на ЕС, скъпи ЧАСТНИ фотоволтаици, перки, вецове, когенерации.
Откъде накъде при наличие на евтин енергегоизточник аз ЩЕ ПЛАЩАМ СЛУГИНАЖА НА ПОЛИТИЦИТЕ.

Коментиран от #14


Оценка:
-1 +7

sun
12 Отговор
Направете редовно правителство!
НС да гласува нова актуализация на бюджета!
Променете закона така, че спокойно да изхвърлите калинките на ГЕРБ, а не съда да ги връща!
2 парламента - нищо не направихте!

Коментиран от #18


Оценка:
-2 +3

ГОЛЯМ СМЯХ
13 Отговор
вдигайте цените и то шоково, да им дойде ума на тия увце, още колко по-скъп ток може да платят ако знаете

и пак уния статисти да им кажат че тука сме с най ниска цена на тока сравнено със останалите богати страни

за заплатите на тия богатите обаче няма да споменавате че там ще ударите на камък само за цената на тока казвайте без заплатите

Оценка:
-0 +3

ГРАД КОЗЛОДУЙ
14 Отговор

До коментар #11 от "Продажници":


е нали скачахте с двата пръста по площадите и нещахте бай тошо, ся що ривете?

исккахте бабани да ядете че тогава ги нямало

ами яжте си ги тия банани сега, тока ви бил скъп айде де

Оценка:
-2 +3

Герберски цървул
15 Отговор

До коментар #10 от "user":


Тъй тъй,лошият Радев е виновен за всичко

Оценка:
-4 +3

Продажници
16 Отговор
Никакви пазари, никакви борси.
Българите и икономиката ДА КУПУВАТ ЕВТИН ТОК САМО ОТ КОЗЛОДУЙ И ТЕЦ2.
Мегават Козлодуй 55 лева, Мегават ТЕЦ 2-78 лева.
АПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ ни карат да купуваме ток от ФОТОВОЛТАИЦИ 500 лева, частни тецове 180-250 лева, ЧАСТНИ ВЕЦОВЕ-180 лева, когенерации 320-380 лева.
А бе вие НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ БЕ.
При наличие, че имаме евтини производства ТОК, ние сме ЗАДЪЛЖЕНИ да купуваме СКЪП ТОК.
Токът трябва не само да не се увеличава, ТОКЪТ ТРЯБВА ДА НАМАЛЕЕ с 200%.
А скъпите частни Фотоволтаици, перки, вецове, частни ТЕЦОВЕ изнасяйте на борсата.
Биха ли ви да внасяте в Брюксел, ПЛАН за Възстановяване-РАЗРУШАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ, Зелена Сделка, ЛГБТ-та, пари за НПО-та и транспорти, СПИДИ И ЕКОНТ ЛИ ЩЕ МЕ ХРАНЯТ, ЗЕЛЕНИТЕ ПАСПОРТИ ли ще ни хранят.
Само за ГОДИНА за вредни емисии сме платили ЕДИН МИЛИАРД и 300 хиляди, отделно от вноската към ЕС ОЩЕ ЕДИН МИЛИАРД.
НАД 2 милиарда само за година БЪЛГАРИТЕ ЗА ПЛАТИЛИ НА ЕС.
За 3 години сме платили ИЗЛИШНИ 7 милиарда, сега НАШИТЕ ПАРИ, които сме дали на ЕС, ни ги дават като ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ.
С които забележете да строим още фотоволтаици, за ПЛАЩАМЕ ОЩЕ ПО$СКЪП ТОК.
Ама вие Дебили ли сте, Вие ако искате заради ЗЕЛЕНАТА ЛУДОСТ скачайте от Аспаруховия мост, но НЕ УБИВАЙТЕ БЪЛГАРИТЕ.
И нито дума за Козлодуй и Белене.
За 200 000 безработни миньори.
Вие мразите българите, МРАЗИТЕ БЪЛГАРИЯ.
ЕС е един крадлив, корумпиран, ДИКТАТОРСКИ СЪЮЗ.

Оценка:
-0 +3

празни приказки
17 Отговор
Досега клетият ми " бизнес " нищо не е видял като каквито и да било компенсации , или тем подобни , крета клетият на собствена тяга , ама до кога ?

Оценка:
-0 +3

Бай Яни
18 Отговор

До коментар #12 от "sun":


До тук ни докараха кърлежите на Радев. ..и тези дето ревът предизборно.

Оценка:
-1 +1

Стефан
19 Отговор
ДБ както винаги яхнаха пак вълната на популизма, но то друго не може да се очаква от тях.

Оценка:
-0 +2

Комунист
20 Отговор
Що !?След юли какво ще стане.Радев ще ни направи заплатите ,като неговата ли?

Оценка:
-0 +1

1234
21 Отговор
Стига да не беше изцяло популистко изказване....

Оценка:
-0 +0

Дачката
22 Отговор
Демагози, и аз мога да кажа, че не трябва да има глад в Сомалия, ама като го кажа дали ще променя нещата??? Едно е да говориш, друго е нещата да стават наистина.

Оценка:
-0 +1

Театър
23 Отговор
От ДБ пак излизат с предизборни, популистки изказвания ... Тия хора не знаят в кой свят се намират!

Оценка:
-0 +0

Асен
24 Отговор
Ами ДБ като са толкова отворени да вземат да предложат някакви адекватни мерки

Оценка:
-0 +0

Вили
25 Отговор
А после какво бе умници? Да ни го вдигнат 5 пъти ли?

Оценка:
-0 +0

Марто
26 Отговор
И после какво? Тия не знаят много какво говорят

Оценка:
-0 +0

Лили
27 Отговор
ДБ що не се занимават с нещо друго? Да пасат патки примерно?

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Божидар Димитров
Професор Димитров тръгва на война
Ще ме пребият в Македония, но отивам!"

Още бисери
ТОП 5