Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 09:12 3 695 52

Комитова: Обещаните пари вървят към "Автомагистрали - Черно море"

  • арх. виолета комитова-
  • автомагистрали - черно море-
  • заплати

Според нея първата идея е била да се платят само заплатите и осигуровките на работниците, но се е оказало, че те имат и задължения към банки и т.н.

Комитова: Обещаните пари вървят към "Автомагистрали - Черно море" - 1
Снимка: БНТ

Утре се очаква протест на "Автомагистрали - Черно море" пред МРРБ заради обещанието дружеството да получи до понеделник 9 млн. лв. от дължимите от държавата 37 млн. Според тях до понеделник по сметката им не е постъпило нищо.

"Ние обещахме във връзка с някои административни неуредици, във връзка с някои проблеми, които те имат с договора, наддоговорени суми и прочие, загубихме повече време отколкото предполагахме, но от вчера тези пари вървят към "Автомагистрали - Черно море", надявам се днес те да си ги получат". Това заяви в "Денят започва" по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

"Става дума за едни фирми, които са работили по трасето на "Тракия" Чирпан - Стара Загора и са получили договори за 200 млн. от нашата държава, а е имало осигурени само 59 млн. като финансов ресурс. Сега всички тези фирми се чувстват измамени", каза още регионалният министър.

Според нея първата идея е била да се платят само заплатите и осигуровките на работниците, но се е оказало, че те имат и задължения към банки и т.н.

"Затова ние определихме тази сума, която е свръхтрудно да я намерим, да я осигурим и да я платим. Ако министерството имаше средства, ние отдавна щяхме да сме приключили този въпрос. Нито регионалният министър има интерес да не се заплати работата на хората, нито служебното правителство, нито гражданите. Но знаете, че бюджетът на АПИ беше изчерпан до 30 април, ние заварихме нула лева и много започнати обекти за милиарди, така че ние изпаднахме в страхотно затруднение", обясни министър Комитова.

По думите ѝ почти всички ремонти, които са на стойност милиард и половина годишно в нашата държава, минават под прикритието не на основни ремонти. И допълни, че това означава, че милиард и половина даваме годишно за всички пътища, но когато те се повредят, няма фирма, която да носи гаранцията и няма отговорност да си поеме безплатно ремонта.

"Тази отсечка на стойност 200 млн., които казвам, че нямаме възможност да ги платим в момента, тъй като те трябва да се определят в бюджет, през Народното събрание и така нататък. Тя ще трябва да се заплати един ден на всичките 10 фирми, които са работили в тази отсечка. Но тя е минала под параграф на някакъв текущ ремонт и поддръжка, поради което няма одобрен проект и няма разрешение за строеж, и няма Акт 16 за въвеждане в експлоатация", каза регионалният министър.

Тя обясни още, че ще се платят от бюджета тези 200 млн. за ремонт, но ако възникнат повреди в следващите 5 или 10 години, ще се дадат нови милиони, за да се поправи отсечката.

"Няма гаранция, защото минава под думички "поддръжка". Това е порочна практика, която се прави от години - тя е с цел уж по-бързо да се правят ремонтите, защото проектите до разрешение за строеж изискват време, но специално за Чирпан - Стара Загора имахме време да подготвим тези проекти", смята Комитова.

Според нея такива основни тежки и скъпи ремонти трябва да се правят с технически проект, разрешение за технически строеж, с въвеждане в експлоатация и оттам нататък да тече гаранция. По думите ѝ тази практика за милиард и половина годишно поглъща много пари и създава продукт, в който няма никакво качество.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    33 69 Отговор
    Тая женица е абсолютно неадекватна както и цялото правителство на Радев ...

    Коментиран от #24, #31, #35, #48

  • 2 свидетел

    32 2 Отговор
    проблемът не са магистралите ! най-ужасни са локалните пътища ! месомелачки !

    Коментиран от #49

  • 3 сила

    43 18 Отговор
    КЪДЕ Е ОНИЯ ПРОСТАК ДЕТО ХВЪРЛЯШЕ МИЛИАРДИ ОТ ДЖИПКАТА И ВСИЧКИ ТИЯ КАЛЪФИ МУ СЕ РАДВАХА.....НИЩО НЕ ИМ ПЛАЩАЙТЕ НА КРАДЛИВИТЕ УБИЙЦИ

    Коментиран от #38

  • 4 Хахаха

    23 53 Отговор
    Тази злобна гъска, ако не я видя на магистралата с верижен трактор, заплюйте ме. Така де, все пак: "Ако възникнат повреди в следващите 5 - 10 години...." Та ако не възникнат повреди - тя ще се "постарае" да се появят такива.
    Злоба, некадърност, злоба, некадърност ....
  • 5 Анти трол

    20 36 Отговор
    Радева нека.дърница
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    27 42 Отговор
    Защо се пропуска, че министър Комитова е архитект...? Жената е абсолютно некомпетентна по "Пътно строителство"...Aрхитeктитe нямaт пoдгoтoвкa пo cпeциaлнocттa "Пътнo и жeлeзoпътнo cтрoитeлcтвo"...a пък пo "Икoнoмикa и организация нa cтрoитeлcтвoтo" ca пълнa cкръб...Тази кака нe e нaяcнo c бaзoви пoлoжeния в cтрoитeлcтвoтo нa мaгиcтрaли.
    ..................................
    А кво ще кажете за фондацията на нейния мъж???

    Коментиран от #50

  • 7 БиБи

    11 17 Отговор
    Ако се върна след 14.11. ще спра този хаУс. Ще има работа и ще намеря пари от джипа ще ви дам и на вас. Тока ще поевтинее, ваксини ще има. Всичко с 200 ще ви го....
  • 8 Комунист

    24 36 Отговор
    Като сте некадърни, защо се натискате да управлявате?При Боко нямаше ,такива проблеми. На калпавия нали знаете ,какво му пречи.
  • 9 Пучо Капучо

    14 10 Отговор
    Парите вървели...ами да си вървят, може и да седнат някъде да си починат, да сръбнат по едно кайве...ама ни знам дали са ваксинирани.
  • 10 Попов

    22 20 Отговор
    Тази жена е на години. Дали има и 1 метър път построен от нея?
  • 11 Миризлив пор

    16 7 Отговор
    Колкото е виновен Боко, толкова е виновна и опозицията. Не може да стопирала всяко изграждане или ремонт с постоянно обжалване на всичко. А когато видиш че се краде, да стоиш и да си траеш до изборите.
  • 12 Ангелов

    24 3 Отговор
    Незнам ама 50км път от Пазарджик до Костенец го правят от април месец и още не са го довършили целия път.100-ци хиляди хора,ако искат да отидат до Пазарджик, София или Пловдив заобикалят по черни пътища с кратери харчат много време и гориво,а тия строителите за 3-ти път не могат да хванат нивото на бордюрите а тва са разходи и шефовете им викат,ами свършиха ни парите.Все едно сме в Сирия разкопават оставят и не ги е грижа.

    Коментиран от #14, #17

  • 13 хаха

    22 19 Отговор
    Малий, като гледам само във "факти" що трол що нещо защитава крадците от ГЕРБ ... бая лапане е било.

    Коментиран от #15, #20, #22, #41

  • 14 Александър

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ангелов":

    Никой няма право да ви ограничава свободата на придвижване, като не са изпълнили заявеното в срок.Има си международен съд и колективни искове.От опит ти го казвам деиства.
  • 15 Българка

    9 6 Отговор

    До коментар #13 от "хаха":

    Истината не е тролене.
  • 16 глоги

    16 3 Отговор
    Комитова: Обещаните пари вървят към "Автомагистрали - Черно море". ВЪПРОСЪТ Е: С КАКВА СКОРОСТ ВЪРВЯТ? С 5 МИЛИМЕТРА В ЧАС ЛИ?
  • 17 Българка

    20 8 Отговор

    До коментар #12 от "Ангелов":

    Пътя София - Перник е същата история , даже тая сврака обеща на 15 да пуснат отремонтираното платно. Отново лъжа. Имаше страшно задръстване в неделя.
  • 18 ДО Комитова Служебни превратаджии

    17 4 Отговор
    АЗ ИСКАМ ДА СИ СПРЕТЕ ВАШИТЕ ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ БОНУСИ ПАРИ СЧУПИХТЕ БЪЛГАРИЯ ГЕШЕВ КЪДЕ СИ
  • 19 Филип Ейджи

    19 13 Отговор
    Радев губи изборите!!!
  • 20 ТИ НЕ ВИЖДАШ ЛИ

    18 10 Отговор

    До коментар #13 от "хаха":

    Човече в какъв батак се превърна България Служебните Превратаджии Фалираха България Не виждаш ли Радевите началници незнаещи неможещи или и ако ти искаш Блато комунизъм кражби разруха Аз и още много Българи искаме Демокрация Развитие на България Разбирателство Успешна България Стига комунизъм
  • 21 ОТ НАРОДА

    19 10 Отговор
    КОМИТОВА Е ЕДНА ЛЪЖЛИВА КУКЛА НА КОНЦИ КАКЪВТО Е И САМИЯ РАДЕВ, ЗАЩОТО СА ДЕЦА НА ЗАДКУЛИСИЕТО. КАКВО НАПРАВИХА ЗА ТОЛКОВА ВРЕМЕ ОСВЕН ДА ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ КРАДЪТ ПАРИТЕ НИ И СЪЗДАДОХА ХАОС ИНФЛАЦИЯ ОТ КОЕТО НАРОДА ОБЕДНЯ А ДЪРЖАВАТА ФАЛИРА. СЪТОЯНИЕТО В КОЕТО СЕ НАМИРА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА Е СЛЕДСТВИЕ НА ТЯХ.
  • 22 Когато

    17 9 Отговор

    До коментар #13 от "хаха":

    Когато нещата се говорят честно,но не им изнася,излиза,че ги плюем по политически причини.Факт ли е,че при ББ се строеше-факт е.Комитова е сложена с една цел-да задейства бюрократичната машина и да спре всичко.Много важно,че хората ще останат без работа.Тя направо ги обвинява,че работят некачествено.Доказателства--на кого му трябват?!Важното е да се говори,много да се говори,та хората да повярват.Нали дъщеря й са я сложили втора в листите на ПП в Ловеч.Това й е за благодарност сигурно за подривната дейност.Къде отиде около половин милиард взети от магистрала Хемус.Не може ли с министерски постановления, да се плати,както ББго е правил?!Това незаконно ли е?!Хайде работите,стига сте се оправдавали.
  • 23 Гошо

    2 0 Отговор
    А шпек салам ша има ли
  • 24 Behemoth

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    М.ан.гал!

    Коментиран от #26

  • 25 Суха съчка

    21 4 Отговор
    Къде отидоха 500 мил. които са за Хемус за тях никой не говори? Отидоха за Кирчо за пенсионерите да гласуват за Руменчо и за програмистите да осигурят победата
  • 26 Суха съчка

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Behemoth":

    Не обиждай а напиши нещо смислено ако можеш.
  • 27 реалист

    9 12 Отговор
    Всичките изказвания показват че са тролове и непознаване на материята. Комитова говори на разлираев език и всички разбират много ясно какви са проблемите освен троловете на Толупа.

    Коментиран от #39

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ОТ НАРОДА

    13 3 Отговор
    ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА Е ПАРТИЯ НА НОВИТЕ КОМУНДЕТА, НА КОМИТОВА ДЪЩЕРЯТА Е ВТОРА В ЛИСТИТЕ, ТАКА ЩЕ СИ НАЗНАЧАВАТ ДЕЦАТА НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ, А ЗА НАРОДА ВИСОКИ ЦЕНИ ИНФЛАЦИЯ ПАНДЕМИЯ. ГАДНИ НЕНАЯЛИ СЕ КОМУНИСТИ.
  • 31 Жан Клод ( с двата ножа)

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Защо приятелю, прочете ли статията? И кое от това дето казва не си съгласен и не е така?
  • 32 ОТ НАРОДА

    6 5 Отговор
    ПРОКОРАТУРАТА И НЕЗАВИСИМИ МЕДИИ АКО НАПРАВИ РЕВИЗИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И РАДЕВ ТРЯБВА ДА ЛЕЖЪТ ДЪЛГО В ЗАТВОРА
  • 33 САЩко

    6 2 Отговор
    Вървят ама пеша, защото пътищата са в ремонт и пътищарите са се изнервили от чакане. И затова вземат парите авансово, защото после като разкопат пътищата парите се предвижват много трудно. Елентарно Хайдутова.
  • 34 ОТ НАРОДА

    8 1 Отговор
    ЦЯЛ ЖИВОТ НА ХРАНИЛКА И ЯКО КРАДЕНЕ НА ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА ТОВА СТЕ ВИЕ КОМУНИСТИТЕ МНОГОИМОТНИ С ГОЛЕМИ ЭПАРИЧНИ СМЕТКИ С ЕДНА ЗАПЛАТКА, КАК СТАВА ТОВА.
  • 35 Alex

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Така е,колега,не само неадекватна!Тя няма нищо общо с "красивата" действителност в България.Кой реши,че тая зла жена ще оправи строителството на автомагистралите?!И на всичкото отгоре демонстрира велико пренебрежение към обикновения човек и говори с погнуса,че някой умишлено подтиквал работниците работниците към протести!Тя е далеч от проблемите на обикновените хора!Стриктно изпълнява разпорежданията на Пилота за диктатура на юмрука!
  • 36 КОЛЕГА

    10 5 Отговор
    ТАЯ УМНАТА КУКУМЯВКА МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕ КОЛКО КЕНЕФА Е ПРОЕКТИРАЛА, СЛЕД КАТО СЕ ПРЕДСТАВЯ КАТО АРХИТЕКТ?
  • 37 БЪЛГАРИН

    1 7 Отговор
    ХЕЙ, ЖАН КЛОД /№31/, НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ, ТИ СИ ПЪРВИ НА МИНЕТНАТА ОПАШКА ПРИ БОЙКО!

    Коментиран от #40

  • 38 Готви се за Гилотината

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Трябва да получи онова, което заслужава
  • 39 Ама

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "реалист":

    На хората им е важно да се РАБОТИ.То на приказки,всеки може да го извърти,както му е удобно и изгодно .Тя и Мая Манолова, като латерна,говори от сутрин до вечер,а ПОЛЗА НИКАКВА.Не трябвало да се казват процедурите инхаус,а подизпълнители.Колко време ще чакаме БЮРОКРАТИТЕда уточнят нещата.КОГАТО НЯКОЙ ИСКА ДА СВЪРШИ НЕЩО ,НАМИРА НАЧИН.КОГАТО НЯКОЙ ИСКА ДА ПОПРЕЧИ НЕЩО ДА СЕ СВЪРШИ , ТЪРСИ СИ ПРИЧИНИ И ОПРАВДАНИЯ.
  • 40 Чудя се

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "БЪЛГАРИН":

    Ти на каква опашка си нареден?!За жълти стотинки или за това,което говориш.Може би от собствен опит знаеш,как се случват нещата.Аман от дървени философи!!! Факт е,че всичко е ЗАТЛАЧЕНО
  • 41 Трол

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "хаха":

    Троловете наистина са тук, но с/у ББ, ЕС, НАТО, ваксините и за Кремъл и комунистите. Венсеремус!
  • 42 Щирлиц

    9 1 Отговор
    Комитова казва и че магистрала Хемус не може да стане до 2024 г. и може да се строи макс по 1 км на месец... Половината от годината не може да се строи на открито поради лошо време. Реално по Комитовски ще строи по 6 км магистрала на година и някъде след 50 години може и да стане м. Хемус. Все ми се струва, че ако магистралата е готова 2024 г. ще е по-добре, дори да е имало неспазване на процедури! Комитова и правителството да вземат и да променят процедурите, за да се строи бързо, а не да се мотаят 50 години с бумащина и народа да си чупи колите, да си къса нервите и буквално да умира по пътищата.
  • 43 ПОТОП

    8 2 Отговор
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПАК НАРОДА ТРЯБВА ДА ПЛАТИ ТЕЗИ ПАРИ КОИТО ОТКРАДНАХТЕ С ФАТМАКА.
  • 44 Кико

    6 1 Отговор
    Ах Комитов ! Как "вървят"? Изразявай се точно. Лъжеца и крадеца, винаги го Увъртат!
  • 45 Мая

    4 1 Отговор
    Лъже като дърта .........ка!
  • 46 Бай Стою касапина

    2 0 Отговор
    Досега не бях чувал за пари-пешеходци. Това е нещо ново. Егати откритието!
  • 47 Не че нещо

    2 1 Отговор
    Някой все още да вярва на лелката с очилата ,която така се оплете вече с лъжите си,че не помни къде какво говори.Наскоро в друго интервю каза ,че предишните управляващи са осигурили 4.5 милиарда за строителството на цялата Хемус, та въпроса е къде изчезнаха парите ?И как така до вчера се строеше при Б.Б. с уж липсващите пари и се напредваше яко по лотовете а в момента всичко се стопира.Май някой лъже и това не е Б.Б,определено.
  • 48 АННА

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    ВИЕ СТЕ НЕАДЕКВАТЕН , ОСВЕН АКО СТЕ ЗАСЕГНАТ ОТ НЕЙНИТЕ ДЕЙСТВИЯ - ЯСНА И ТОЧНА !!!
  • 49 АННА

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "свидетел":

    ПИТЙТЕ , А П И .....ТЕ ДЪРЖАТ МИЛИОНИТЕ ....И НЕ ПЛАЩАТ НА РАБОТНИЦИТЕ ....КАКВО КАЧЕСТВО ИСКАТЕ ..... НИЩО НЕ Е НОРМАЛНО .....
  • 50 АННА

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ЗАЩОТО Е ..."НЕКОМПЕТЕНТНА" ИЗВАДИ "КИРЛИВИ РИЗИ" И НАРУШЕНИЯ НА ЗАКОНА ЗА ПОЛУЧЕНИ МИЛИАРДИ ....................БЕЗ ДОГОВОР ...РАЗБРАХТЕ ЛИ ?! ИДВА ВИДОВ ДЕН !!!
  • 51 Вървят

    3 0 Отговор
    с каруци ли, че да стигнат догодина?
  • 52 апи

    0 0 Отговор
    не давайте пари на фирми на тиквата ограбили държавата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове