Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 15:35 3 424 36

Уволнена заради критики към Борисов съдийка осъди България

  • мирослава тодорова-
  • съдийка-
  • уволнение-
  • бойко борисов

Освобождаването на Тодорова предизвика протести на граждани и магистрати, а впоследствие съдът отмени наказанието й като несъразмерно тежко и върна казуса отново на съдебния съвет, който я понижи в ранг за две години

 Уволнена заради критики към Борисов съдийка осъди България - 1

Европейският съд по правата на човека постанови, че е нарушено правото на съдия Мирослава Тодорова от Софийски градски съд на свободно изразяване на мнение (член 10), като спрямо нея е нарушен и член 18 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява използването на законни процедури за постигането на паралегални цели.

Това се разбира от постановеното на 19 октомври 2021 година решение по жалба на Тодорова срещу България заради дисциплинарните производства през 2011 и 2012 година, довели първо до намаляване на заплатата ѝ, а после и до уволнението ѝ. По това време тя е председател на Съюза на съдиите в България - най-голямата магистратска организация, която остро критикува вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов, както и самия съдебен съвет.

"Като се има предвид фундаменталното значение на свободата на изразяване по въпроси от обществен интерес като функционирането на съдебната власт и необходимостта от защита на независимостта на съда, съдът счита, че дисциплинарното производство срещу жалбоподателката и наложените ѝ санкции са представлявали намеса в упражняването на правото ѝ на свобода на изразяване, която е не е била „необходима в едно демократично общество“ за постигане на законните цели, посочени в член 10 от Конвенцията“.

Съдът приема, че основната цел на дисциплинарното производство срещу Тодорова и на санкциите, наложени ѝ от Висшия съдебен съвет, не е била да осигури спазването на сроковете за приключване на делата, а да я накаже и сплаши заради критиките ѝ срещу съдебния съвет и изпълнителната власт. Нещо повече – съдът в Страсбург приема, че уволнението на Тодорова е имало „възпиращ ефект върху други съдии“ и ги е обезкуражило да изразяват критични мнения.

Освен това според съда, въпреки че уволнението е след проверка на цялото наказателно отделение в СГС, отбелязва, че дисциплинарните процедури и санкциите, които са наложени на Тодорова, не са без връзка с нейната позиция на председател на съюза на съдиите.

Освобождаването на Тодорова предизвика протести на граждани и магистрати, а впоследствие съдът отмени наказанието ѝ като несъразмерно тежко и върна казуса отново на съдебния съвет, който я понижи в ранг за две години. Съдия Мирослава Тодорова отново правораздава в Софийския градски съд.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доган

    66 6 Отговор
    Тиквата да плаща и за това с пълна конфискация до десето коляно и в затвора!

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Последния Софиянец

    45 5 Отговор
    На 27 октомври от 9 часа протест пред Конституционния съд .Там под колоните на Министерски съвет където ни биха Еничарите на Доган и Тиквата.
  • 3 цербер

    32 3 Отговор
    Пo тoвa врeмe тя e прeдceдaтeлка нa Cъюзa нa cъдиитe в Бългaрия.
  • 4 пешо

    34 4 Отговор
    мутро съд и затвор
  • 5 Пучо Капучо

    34 4 Отговор
    Буцито никой нема право да критикува, той си има стратегия, която неотлъчно следва - първо гепам, после обикалям черквите и целувам ръцете на висшите църковни сановници, та белким и създам впечатление пред народа, че съм набожен чиляк. Но, първо гепам, и то - по много гепам, туй мийе основното канон...

    Коментиран от #35

  • 6 Сега

    36 3 Отговор
    Цвъки да плаща , та нали кръщаваше разни милиционерски "операции" с имена на съдии!Где е Цвъчко ,да му запорират тукашните сметки,защото американските не могат!
  • 7 ????

    12 16 Отговор

    До коментар #1 от "доган":

    Общи приказки на европейския съд. За нейно съжаление не и е присъдено парично или друго обещетение. Все пак госпожата си е начесала крастата. И това понякога е успех, парите не са всичко в живота, осебено ако са в малки количества.

    Коментиран от #9

  • 8 БАЙ Х@Й‼

    37 4 Отговор

    До коментар #1 от "доган":

    Тиквата даже глобата , че не носи маска не си плати ! Платиха я от министерството‼️ Щото в шкафчето нямал дребни 👿
  • 9 А обезщетенията

    21 3 Отговор

    До коментар #7 от "????":

    за заплатите които не е взимала 2г. най- вероятно ще ги платиш от джоба си ,"хитрец"!

    Коментиран от #12

  • 10 А бе

    5 26 Отговор
    Що не спрете с глупостите от рода "уволнена за критика към Борисов.Тази персона си беше изгонена за нарушения в съдебната дейност и нищо общо с Борисов и закъснелите клетви.
  • 11 Тиква и цацаа

    17 4 Отговор
    Достойна българска магистрала, за такива като нея съм готов с радост да си плащам данъците и да живея тук а не за мърлявите политически фигуранти с аграрни псевдоними и прочутата им от лакомия плът.
  • 12 ????

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "А обезщетенията":

    Ти от адмистративния съд ли си или от диванния. Не виждам съда да я връща в съдебната система с по висок ранг. Тя си работи и момента но е с по нисък ранг от преди. Нищо чудно в бъдеще и да я издигнат. Няма лошо.
  • 13 1122

    19 6 Отговор
    Видяхте ли какво представлява престъпникът , предателят ,агент Буда ,комунистаът-натовец/интересно/Бойко Методиев Борисов.Запушваше устата чрез заплахи/това са правили шумкарите, комунистите, евреите след 09.09.1944 г.на прависти, на историци, на икономисти, на лекари, на учители ,ако не величаят Герб,създадена от немска изостанала партия и от помакинята Евгения Иванова.Всички проведени гласувания през последните 30 г. бяха манипулирани.Мошеникът Иван Костов, ненормалният Филип Димитров, джендър Станишев до Бойко Борисов,заедно с другия мошеник Цветан Цветанов /със 7 апартамента, дворни места ,"молитвени закуски "в сащ,където ни продаваше за паница леща/,всичките, те продаваха България.А циганите ,привържениците на Герб тичаха да гласуват за тях.Така беше и при Тодор Живков.Нищо за 30 години не се промени.А и новите дуо харвадски папурковци са същите.Кирил Петков с двойно гражданство, съпруга със сладкарници в София, които продават парче торта за 5.40 евро или 10.80 лв.Ето една истина,която нечетящото младо поколение няма да знае и което ще гласува без да знае за кого.Асен Василев е малко по-ню,ню по-добре от Кирил Петков.Мислете!Гласувайте по съвест,за да не ви тежи на съвестта после вашия избор.Във връзка с т. нар. епидемия от Ковид 19,много хора няма да гласуват .Герб това и чака.Именно Герб уплашиха българите с НОЩ, с проф.Мутафчийски/не беше виновен,наредено му беше/,глупостите и хашлашкото поведение на Кантарджиев,а сега и Ива Николова/тя пон
  • 14 1122продължение

    17 4 Отговор
    Гласувайте по съвест,за да не ви тежи на съвестта после вашия избор.Във връзка с т. нар. епидемия от Ковид 19,много хора няма да гласуват .Герб това и чака.Именно Герб уплашиха българите с НОЩ, с проф.Мутафчийски/не беше виновен,наредено му беше/,глупостите и хашлашкото поведение на Кантарджиев,а сега и Ива Николова/тя поне,не говори големи глупости/.За ваксините-има руска-2 на брой.Внесена ли е в България-НЕ!Защо!Защото трябва да се поставят вредните ваксини-АстраЗенека, Пфайзер Байонтех,МОДЕРНА, ДжонсънДжонсън,набързо произведени с антигени от ШИМПАНЗЕТА.Руската Ваксина е с ЧОВЕШКИ Антигени.Има разлика и то ,голяма.В България ,ваксинацията е доброволна и пожелателна.Стига ,с това опяване от сутрин до вечер ,какво правят евроГейските държави.Тук е България.Българите имат ум, разум, памет и знаят ,какво правят.Оставете на мира всички българи и не ни манипулирайте,чрез платени репортажи от мисирки.
  • 15 Буха ха

    11 1 Отговор
    Простакът Тулуп е изключително злобно и отмъстително същество.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ПЕНКО

    7 6 Отговор
    КОЛКО ЗАБАТАЧЕНИ ДЕЛА СРЕЩУ МАФИОТИТЕ ИМАШЕ МОМАТА -СЪДЛЯРКА ?????????????

    Коментиран от #25

  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    БОЙКО мутро всичко си връща
    СВИШЕ
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Около

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "ПЕНКО":

    15 000 страници, пенюго.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Наблюдател

    5 1 Отговор
    Трябва да се престане с това" България е осъдена в Страсбург"!!! Виновна е не България е ВСС и те трябва да бъдат съдени-осъдени и наказани !!! Задължително след което този ВСС трябва да бъде разпуснат!!! Това са ВРЕДИТЕЛИ на България!!!
  • 30 Скорост

    1 0 Отговор
    Европейския съд като българския - трябват му 10 г. докато отсъди, а до тогава? Я камилата, я камилара. Не ни трябва такова бързо правосъдие.
  • 31 cpv

    3 3 Отговор
    Какъв Борисов ви се привижда!Тая съдийка има куп неразгледани дела,за които хората се интересуват,а тя ги е сложила под бюрото и това не е интересувало!И за какво се жали?
  • 32 Мунчо

    1 0 Отговор
    Е ходи го осЪди биФшия ...
    Ше берете само ядове!
  • 33 Тиквата

    1 0 Отговор
    до 27 години е бил пионерче,така излезе от едно негово изказване,след това мутренско милиционерче и после МИЛИАРДЕРЧЕ!Това може да стане само в Българистан.
  • 34 Спомен

    0 0 Отговор
    А спомняте ли си, че по това време се водеше борбата с ежедневните отвличания и бандата на килърите. Спомняте ли си "Ние ги хващаме, те ги пускат". Същите тези евросъдилища непрекъснато излизат с решения срещу България, но пък изобщо не се трогват от престъпленията срещу българите в Сев. Македония. В България най-големият проблем е в подобни дълбоко вкопани съдии на каишка, които излизат с брутално нагли и направо престъпни отсъждания. Да ви напомня ли случаите, при които в Германия съда отсъжда "Виновни", а в България подобни на тази съдийка решават, че са "Невинни". А туй нещо наречено
    Европейска конвенция за правата на човека се прилага от крайно леви екстремисти, които подобно на Истанбулската конвенция ги използват като бухалка за налагане на непокорните.
  • 35 Аха

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пучо Капучо":

    Ама по негово време доходите нараснаха като никога преди това, а сега уж не гепат, а всичко се срива и парите чезнат не с дни а с часове. И май вече сме го гледали този филм. Тогава, когато тези, които днес врякат за кюлчета, гръцки острови и барселонски къщи истински ОКРАДОХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ И СРИНАХА БЪЛГАРИЯ ДО ДЪНОТО, А ДНЕС СЕ ПРАВЯТ НА ПРОТЕСТЪРИ И НОВИЧКИ ПОЛИТИЦИ.

    Коментиран от #36

  • 36 mdaaaaaaaaa

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Аха":

    По негово време милиардите заеми нарастнаха а ти с тая прах в очите може и да не виждаш нещата така ама ако имаш деца и внуци те ще сърбат попарата. Държава издържаща се от данъци, толове...глоби и винетки имитираща нещо...а всъщност се крепи на една нарастваща бомба - ЗАЕМИ. Туй растящото де си го усетил е временна илюзия...за която идните поколения ще патят. Егоцентричния крадец бойо успя да заблуди доста наивни хора..за това те си го избират, но бойо да знаеш ...че има йора, които разбират целия фалш и погром лъм , който си ни засилил.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове