Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 13:31 1 154 9

Илхан Кючюк: Цените на тока са на ръба да се окажат пагубни за икономиката на ЕС

  • алде-
  • илхан кючюк-
  • електроенергия

Евродепутатът от ДПС предложи краткосрочни мерки за справяне с кризата, възникнала от увеличаващите се цени

Илхан Кючюк: Цените на тока са на ръба да се окажат пагубни за икономиката на ЕС - 1
Снимка: Прессъобщение

Днес, по време на дебатите в пленарна зала, евродепутатът от ДПС и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк изложи своята позиция във връзка с шокиращото нарастване на цените на електроенергията и посочи, че те са три пъти по-високи от нивата им преди година.

„Най-належащият въпрос, който предстоящият Европейски съвет трябва да разгледа, е свързан с високите цени на електроенергията в Европа, които са на ръба да окажат пагубни последствия за европейската икономиката. Наше задължение е да защитим индустриите и особено потребителите преди зимния сезон. Необходим е европейски подход за справяне с непосредственото въздействие на настоящите кризи, чрез прилагане на общи мерки и чрез въвеждане на реформа на енергийния пазар на ЕС, включително с колективен договор за цените на доставките на газ в бъдеще.“, категоричен бе Кючюк по време на изказването си.

Съпреседателят на АЛДЕ предложи няколко краткосрочни мерки, които могат да бъдат предприети за справяне с кризата. По думите му на първо място трябва да бъде отпусната помощ за енергийно бедните семейства, както и за малките и средни предприятия, които са в затруднено положение. И не на последно място Кючюк призова да се помисли за по-дългосрочно за справяне с кризата, без обаче да бъде хвърляна вината върху Зелената сделка.

По време на дебатите в пленарна зала присъстваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и вицепрезидентът на еврокомисията и комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

„На предстоящия Европейски съвет ще обсъдим няколко важни теми, сред тях е пандемията от Ковид-19. Спазихме обещанието си и всяка втора доза, произведена в ЕС, беше изнесена - към момента сме изнесли близо 1млрд. дози до 150 държави по света. Другите важни теми, които ще обсъдим са цифровият преход, върховенството на закона и рязкото увеличение на електроенергията. Това положение е трудно за домакинствата, но и е заплаха за фалита на много предприятия. За съжаление, ЕС е прекалено зависим, защото 95% от природния газ, който използваме е вносен. Трябва да се ускори зеленият преход, защото той е ключов елемент за енергийният суверенитет на ЕС. Предлагаме мерки, които да подпомогнат домакинствата и предприятията в краткосрочен план, под формата на намаляване на данъчното облагане и финансова помощ. Трябва да работим заедно и да положим усилия, за да възпрепятстваме глобалното затопляне, трябва да го направим за бъдещите поколения, за планетата и за Европа.“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тогава

    8 0 Отговор
    Удари един кючек.
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    9 0 Отговор
    Ами нали Вие докараха тези цени‼️
  • 3 Някой

    3 0 Отговор
    Нищо, че е от ДПС, в случая е много прав. И до това положение не се стигна за 1-2 месеца, а с водена целенасочено самоубийстевна политика през последните 15-20 години. Говори се само за екология, глобялно затопляне, парникови газове, но не се казва, че ще се върнем в каменната епоха, ако премахнем фосилните горива и АЕЦ.
    След време думата "зелено" ше се използва с погнуса. То не беше зелена сделка, зелен сертификат. Язък - ще опетнят хубавия зелен цвят.

    Коментиран от #6

  • 4 Българка

    7 0 Отговор
    Почетният председател на айдуците от ДПС да върне 200 милиона за удълбаване на пристанището му и милионите за ТЕЦ Варна, които държавата/ ние сме платили за забогатяването и рахатлъка на пашата. Нали ДПС са много загрижени за хората. Да върне върхушката им, както най-вече Пеевски ограбените от държавата милиарди и с тях се подпомогне бизнеса и хората. Ама за това мазничко или мъл;чат ,или шикалкавят
  • 5 Флин

    6 0 Отговор
    "зелена" енергия, екология, демокрация, равенство, свобода , ценности...все хубави думи с положително значение. Защо ли хората /по цял свят вече / като чуят "свещените" думички изпадат в ужас и паника??? Дали е случайност???
  • 6 плевен

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Прав е, прав е. Само, че ДПС се е присламчило в Е Парламент към групата на либералите. С тези приказки цели хем пред европейците дупето му да сочи към зелената сделка, хем тук да забаламоса своя електорат, че някой друг е длъжен да плаща за тяхното обедняване. Ама българските турци не са толкова глупави.
  • 7 Димитров

    0 0 Отговор
    Преди време всички се събрахте,мислихте и решихте нещо?
    Сега излиза друго,има нещо нечисто в тази работа!
    Задкулисието на богатите страни от
    Е
    С явно са в настъпление,мирис на още големи печалби
    .
    Но тази политика може да е начало на края на
    Е
    С.
  • 8 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Този турски агент лицемери за тока, а работи срещу България по македонския въпрос. Гадно мазно пехливанче.
  • 9 Gen Gurko

    2 0 Отговор
    И това смешно човече взе да разбира от всичко и се взе на сериозно.Смешник.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове