Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 20:51 1 753 24

Шефът на НЗОК: Ще предложим и джипитата да предписват безплатни лекарства за COVID

  • петко салчев-
  • нзок-
  • джипита-
  • лекарства-
  • covid

От Касата ще предложат и болниците, които лекуват COVID, да получават пари според дейността си

Шефът на НЗОК: Ще предложим и джипитата да предписват безплатни лекарства за COVID - 1

„Ще предложим болниците, които лекуват COVID, да получат пари според дейността си”, обяви директорът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев в ефира на „Денят на живо”.

„Днес съм изпратил предложение в петък да бъде взето решение, което да бъде предложено на УС на БЛС. Това решение гласи – лечебните заведения, които лекуват COVID и имат над 10% заети легла, определени от РЗИ, на базата на определените стойности за септември, които са завишени, отчитайки дейността си, тя да се заплати. А до тази най-висока стойност, която е определена, да бъдат заплатени тези средства, за да може те да посрещнат увеличените сметки за ток, лекарства, кислород и лечението на пациентите”, обясни той.

Разпределените останали средства, свързани с дейността, са около 88 млн. лв. за извънболничната първична помощ, а за болничната около 688 млн. лв. Според него чрез цената на клиничните пътеки няма да бъдат удовлетворени потребностите на лечебните заведения до края на годината.

„Защото голяма част от колегите са ангажирани с лечение на пациенти с коронавирус, заети са реанимационните легла и не могат да извършват операции. Дори и да увеличим цената на клиничната пътека, ако не я изпълнят, няма да получат тези пари”, добави Салчев.

Шефът на НЗОК посочи, че продължават срещите на работните групи както със стоматолози, така и с фармацевти.

„След много запитвания и по предложение на омбудсмана, предлагаме и общопрактуващите лекари да могат да издават рецепти за безплатни лекарства за пациенти с доказан коронавирус. Това ще влезе в сила в момента, в който Надзорният съвет вземе решение и се подпише от УС на БЛС”, съобщи още проф. Салчев.

Относно призива на Спешни медици да подаде оставката, проф. Салчев смята за нормално в „сезона на оставките” да бъде искана и неговата. Той посочи, че финансирането на спешните медици е отговорност на държавата. Според него недоволството им е породено от разпределянето на допълнителни средства за тези на първа линия.

„От следващия месец парите, които ще бъдат изплатени на тези, които са на първа линия, няма да бъдат 1000 лв., а 1200 лв. Тези средства ще бъдат изплатени на тези, които имат пълен работен месец. Парите се забавиха с няколко дни, докато изчаквахме трансфера, но те вече са изплатени”, обясни шефът на НЗОК.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радко умното

    11 0 Отговор
    Че какво чакате още?

    Коментиран от #15, #22

  • 2 др Гей Билтс

    20 2 Отговор
    Аз предлагам народът да спре да внася здравни осигуровки, както аз направих преди 10+ години и проблемът ще се реши точно до 1 месец.

    Коментиран от #24

  • 3 Мислещ

    9 0 Отговор
    Ивермектин кога?
  • 4 Zaza

    14 0 Отговор
    Безплатни ?????? Плащаме ги НИЕ !
  • 5 ТаУмВзе

    14 0 Отговор
    Когато хората започнат да измират по улиците от студ, глад и Лечими болести Пак, ще ви питам кое е безплатно! Нацисти долни! Хипократ на банкноти да се сложи и с тях да ви се плащат Кражбите!
  • 6 XXL

    6 0 Отговор
    Ефтаназин? Защото скоро и тая вълна ще си отмине по естествен път, а все трябва с нещо да поддържат истерията.
  • 7 666

    10 1 Отговор
    ЗДРАВНАТА КАСИЧКА ПАК ША ЦИЦА ОТ НАРОДА МЛЕКЦЕ БЕЗПЛАТНО ! Между другото ,чул съм в някой държави има няколко здравни каси и конкуренцията е жестока докато тук в нашата мила РОДИНА тая касичка е едноличен монопол ...куче касичка ,парички в джобче касичка .Ловя бас с който иска ,че ако на таа каса са направи един ФИНАНСОВ ОДИТ от западни спецове в тая област ще стане страшно ... на сто процента съм убеден ЯКО СЕ КРАДЯЛО И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ КРАДЕ .Нищо ,че някой ни убеждават в обратното ... всичко е прозрачно .
  • 8 Хаджи Генчо

    12 0 Отговор
    Никакви 1200 лева за първа линия! Защо? Една част са го преболедували, други са ваксинирани, а трети ако искат могат да се ваксинират. Ако не искат да се ваксинират значи разбират, че това не е особено опасна инфекция. Чували с трупове няма, няма нужда да получават тези пари. Докато плащаме толкова много пари по веригата "ковид" този театър няма да се свърши.
  • 9 ЕВАЛАТА НА ФАТМАКА

    9 0 Отговор
    ПА ТО И МАНГЪРКАТА ТАКА КАЗА,... ТОПЛО ЧАЙЧЕ И...ВРЯЛА ШКЕМБЕ ЧОРБА.
    А И ПО ..РАКИЙКА АКО ДАДЕТЕ....
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    4 0 Отговор
    Колко ще спести ПЕНСИОННОТО ❓❓❓
  • 11 Лудогорец 9

    9 0 Отговор
    Какви сертификати кви 5 лева спирам да си харча парите и който иска да фалира ако ще и хазната да остане празна след като фирмите фалират от недостиг на клиенти.Пълен бойкот на доброзорното ваксиниране ! Какво е това демокрация ли сме или диктатура ?
  • 12 Данко пръча

    6 0 Отговор
    А... ВЪЖЕТА ,...БЕЗПЛАТНИ ЛИ СА ИЛИ...И ТЕХ ДА СИ ГИ КУПИМ..?!?
  • 13 Кую

    4 0 Отговор
    Всичко е за пари.
  • 14 Перо

    2 0 Отговор
    Тоя със стъклените очи има вид на групенфюрер СС!
  • 15 Към УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ, РАБОТЕЩИ ВКЪЩИ...

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Радко умното":

    Към дистанционно обучаваните УЧЕНИЦИ и СТУДЕНТИ, и тези, които могат да РАБОТЯТ от ВКЪЩИ: в момента се ползват РСR-и, които стават положителни от 20+ вида вируси и са на около 20-25% предварително позитивирани. Това е с цел завишаване на случаите и бутане на стадото към мерки и инжекции. Но не пречи да се възползвате от тяхната измама. Кажете на личния си лекар, че имате симптомите на ковид, и го накарайте да ви прати на безплатен тест. Имате шанс от около 20-25% да получите положителен тест. Ще изкарате една карантинка за 10-ина дни, докато сте дистанционно обучавани или домашен офис (вече дори не следят толкова за спазването й), и ще имате "зелен" сертификат за 6 месеца. Няма да има нужда да се бодете с експерименталките. След 6 месеца - пак същото упражнение. Допълнително: правете го по време на "вълни", защото тестовете тогава са в по-голям процент предварително позитивирани, т.е. по-голям шанс да сте "позитивни", и има повече "заразени", поради което по-трудно се контролират дали спазват карантината. Бъдете здрави и УМНИ.

    Коментиран от #19

  • 16 Хаджи Генчо

    6 0 Отговор
    Никакви 1200 лева за първа линия! Защо? Една част са го преболедували, други са ваксинирани, а трети ако искат могат да се ваксинират. Ако не искат да се ваксинират значи разбират, че това не е особено опасна инфекция. Чували с трупове няма, няма нужда да получават тези пари. Докато плащаме толкова много пари по веригата "ковид" този театър няма да се свърши.
  • 17 Сатъра на Хана

    0 3 Отговор
    ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ХАПЧЕТА ЗА КОВИД НЯМА .....
    .... АКО ИМАШЕ, ЩЯХА ДА СА МАСОВИ
    ..... НАЙ СИГУРНОТО НЕЩО ЗА СЕГА СА ВАКСИНИТЕ
  • 18 Анонимен

    4 0 Отговор
    Този какви лекарства предлага. Официално лекарсство за Ковид няма .Единственото което се предлага е някаква неясна субстанция на която и викат ваксина А който не я ползва ще му сложат печат на челото като низвергнат
  • 19 Радко умното

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Към УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ, РАБОТЕЩИ ВКЪЩИ...":

    Благодаря!
  • 20 мошеник

    3 0 Отговор
    Направо кажи, че сте ги раздали, да си оправите липсите!
  • 21 Лудница

    1 0 Отговор
    Безплатни лекарства като едно време, ако не ме лъже паметта. Ако го направите няма да имате стигане.
  • 22 днес

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Радко умното":

    Ха и кои са тези лекарства за лечение на Ковид-о. тези ще получат Нобелова награда за медицина - открили лекарства слещу Ковид и даже ще я раздават безплатно!!!
  • 23 Чичо

    1 0 Отговор
    Стига сте предлагали.Трябва да взимане решения тутурутки. Като изкате отговорни постове и много пари.Вземете някакво решение.Аз се разболях.Какво ме топлят вашите нескончаеми предложения.Вижте какво става на север от България.Куковици.
  • 24 Пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Явно си от тъмнозелените, които имат права без задължения и останалите те издържат. С една дума търтей.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове