Last news in Fakti

29 Октомври, 2021 09:08 2 426 47

Гълъб Донев: Не се обсъжда забрана за излизане на неимунизираните над 60 години

  • гълъб донев-
  • не се обсъжда-
  • забрана-
  • излизане-
  • 60 годишни-
  • неваксинирани

Служителите на държавна администрация, които работят на гише, също са задължени да представят зелен сертификат, обясни социалният министър

Гълъб Донев: Не се обсъжда забрана за излизане на неимунизираните над 60 години  - 1
Снимка: БГНЕС

„Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните граждани над 60 години. Зам.-здравният министър имаше предвид, че такава мярка е въведена в друга столица. Това за момента не се обсъжда у нас”, заяви министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Гълъб Донев в ефира на „Здравей, България.
„Виждате, че броят на заразените е почти константна величина, но броят на тестваните непрекъснато нараства, което е резултат от въведените мерки. Това води до откриване на много нови случаи, които иначе, при друга ситуация, не биха били разкрити по-рано. Това ограничава и разпространението на вируса. Виждате, че от този брой на новозаразени с вируса всъщност процентът постепенно започва да спада. Въведените в момента мерки дават резултат. Мерките гарантират, че ще разкриваме все повече случаи на хора, които са във фаза, в която няма симптоматика, и ще бъде ограничено разпространението на вируса”, заяви Донев.

Министърът припомни, че един заразен с делта варианта на коронавируса заразява други 13. За управляващите успех ще бъде, когато това число бъде ограничено под 10. Срокът за отпадане на мерките зависи от двуседмичния брой на заразени на 100 000 души.
„Въвеждането на тези мерки първо гарантират правата и свободата на хората да избират по какъв начин ще се ползват от всички права, така, че да гарантират живота и здравето на всички. Както и те самите да ползват всички права”, добави вицепремиерът и подчерта, че с въведените мерки заведенията и местата за развлечение могат да работят на 100%, стига да осигурят пълна сигурност.

В отговор на изказвания на протестиращи от бизнеса, Гълъб Донев обясни, че служителите на държавна администрация, които работят на гише, също са задължени да представят зелен сертификат. По време на вчерашните протести се чуха призиви от бизнеса зелените сертификати да бъдат въведени и за служители в държавните администрации, което според министъра било вече направено.

"Всяка седмица извършвам мониторинг на служителите в министерството, дали са ваксинирани и преболедували, как се развива ситуацията. Служителите в системата на МТСП над 65% са ваксинирани или преболедували", подчерта той. Според него щом мярката е за всички, то това означава, че тя трябва да важи и за депутатите, но решението трябва да бъде взето от председателя на Народното събрание.
"Кодексът на труда дава възможност да се ползва и платен, и неплатен отпуск. За тази година е въведено в законодателството, че до 90 дни неплатен отпуск се зачита за осигурителен стаж. Така, че служителите, които ще бъдат в неплатен отпуск, не губят социално-осигурителни права. При ползване на отпуск, това става чрез договореност между страните. В тази ситуация, мисля, че няма работодател, който да не разпише отпуск", обясни още социалният министър.

Той обясни, че работодателят няма право да удържа от заплатите на служителите пари, които е дал за тестове. Те се вписват като разход на фирмата за грижа за служителя. Тези разходи трябва да бъдат поети от работодателя, категоричен бе министърът.

"Мярката 60 на 40 е за паднал оборот и от нея най-често се възползват хотелиери и ресторантьори. Тези, чиито оборот е паднал, попадат в тази мярка и могат да я използват. Родителите, които излизат в отпуск, за да гледат децата си, които са в онлайн обучение, могат да подадат заявление към дирекция "Социално подпомагане", каза още министърът.
Донев посочи, че се следи наличието на кислород в болниците. Правителството и здравният министър за в готовност при нарушаване на доставките да се спре износът на кислород и да се направи баланс между доставките за болниците и бизнеса.

Гълъб Донев сподели, че се е ваксинирал още през март и обмисля да си постави трета доза.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    16 20 Отговор
    Това значи да затвориш всички комуняги от служебния кабинет да си гледат старините. Рашко да си пий спокойно. Затваряй.

    Коментиран от #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мислещ

    67 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Срокът за отпадане на мерките зависи от двуседмичния брой на заразени на 100 000 души.

    Както маските ли "отпаднаха" при намаляване на случаите, фашисти? Тотален бойкот и отпор!
  • 4 Псевдоним

    49 0 Отговор
    Обсъжда се обаче закупуването на много въжета от железариите.
  • 5 SH BG

    63 0 Отговор
    За зелени (незрели) кратуни - зелен парцал...!!!

    Сваряват ни братя…

    Сваряват ни точно като жаба в постоянно подгрявана вода…

    Ще чакаме ли водата да заври, или ще изскочим с камънето и с дървето?…

    А?…
  • 6 др Гей Билтс

    52 1 Отговор
    "Министърът припомни, че един заразен с делта варианта на коронавируса заразява други 13" Този зам министър е неграмотен. 1 заразен заразява 1,3. Явно е че не знае за какво става на въпрос и му дърпат конците отвън. Да си подава оставката гълъб ли е гугутка ли е?
  • 7 адвокат

    67 1 Отговор
    Който иска да се ваксинира, да се ваксинира. Който не иска, да си ходи на работа спокойно. Ако му поискат зелен сертификат и няма, да заяви, че иска тестване на входа. Ако работодателят му откаже или го праща някъде той сам да си прави изследване, работникът не е длъжен. Работодателят е длъжен да му осигури тестове. Ако не му осигурят тестове, да отива да работи онлайн в къщи. Ако го уволнят или принудят да напусне, незабавно да завежда дело срещу работодателя и държавата. Това са Вашите права. Не се подавайте на натиск. Съдете ги до дупка. С тия сертификати точно това се опитват – да ви извиват ръцете, да ви притискат, за да се набодете.

    Коментиран от #11

  • 8 Я кротко

    34 0 Отговор
    Затворът е наказание, Гълъбе! Не си го и помисляйте, че оня фъркат страхливец, ще трябва да се крие денонощно!
  • 9 фалш

    41 1 Отговор
    Цяло лято си имаше вирус и заразени. Мерки-нула. Август месец се оформиха ядрата Бургас, Варна и София. Мерки нула. Септември децата тръгнаха на училище. Мерки нула. Целта бе именно да се стигне до тази голяма бройка днес, да клявкат денонощно добре платените мисирки ида се въведе сертификата. Той сам по себе си в момента нищо не помага и изобщо не ограничава вируса – то е видно от данните. Целта е чрез ограничаване на основни човешки и граждански права и превръщане на човека във второ качество, хората да бъдат ПРИНУДЕНИ пряко волята си да се инжектират с експерименталните препарати /каквото е истинското им име, а не ваксина/. Понеже това е престъпление според действащите закони, за да го направят, въвеждат сертификата. Няма здрави, болни, преболедували, искащи, неискащи и т.н. Всички. Това е основната цел – насилствена ваксинация. Всеки ден лъжат нагло – 1000 на 100 000 заразени. Махнете нулите /операция, която се учи в трети клас/, които ги слагат за манипулация, бомбастичност и страх и вижте какво се получава – 1 на 100. Десет пъти по-малко отколкото при обикновен грип. Вчера слушах, че в някакъв град болните били незнам си колко на 100 000. Как го изчислиха това гадовете, като градът е 5 000 души, не знам. Явно с добавяне на „евентуално болни”. Сега и този лъже. Според него 1х1,3 е равно на 13.
  • 10 опс

    2 35 Отговор
    Броят на хоспитализираните расте, а те ще чакат още? Какво ще чакат- хора да умират пред болниците по стъпалата ли?
  • 11 Мислещ

    39 0 Отговор

    До коментар #7 от "адвокат":

    Тестът също не е приемлив вариант. На първо място, защото е вреден и на второ, защото е със съмнителна точност и не е приемливо здрави хора постоянно да са изправени пред домашен арест. Самите работодатели няма да издържат дълго с постоянно арестувани работници.
  • 12 60 годишен

    35 1 Отговор
    Аз предлагам всички политици да не излизат от къщи, защото вече съм приготвил двуцевката.
  • 13 Зайо

    17 3 Отговор
    ГълъП,
    Много ясно го каза Министърчето и си беше за БГ. Но нещо давате назад. Хвъркатия ли ви нареди? Пенсиите нещо не се кефят да бъдат затваряни.
  • 14 десетKA

    22 1 Отговор
    Господин Гълъб, какво образование имате, не знам, но коефициент 1,3 означава, че 10!!!, не един!! ! - десет човека - заразяват други 13!

    Коментиран от #21

  • 15 7532

    26 2 Отговор
    Тези всичките са над 60 г. и те трябва да си стоят в къщи.
    Стефан Янев -1 март 1960 г. (61 г.)
    Бойко Рашков - 28 септември 1954 г. (възраст 67 години)
    Виолета Комитова, Светлан Стоев, Янаки Стоилов, Велислав Величков Минеков, Асен Петров Личев ,Христо Бозуков, Стела Балтова.

    Коментиран от #18, #34, #43

  • 16 12345

    18 0 Отговор
    Ми направете го и градския транспорт ще спре.
  • 17 Да знаеш

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хихи":

    Ти не си хихи, а - хахо!
  • 18 Да те питам

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "7532":

    Тъпото от Банкя на колко е?

    Коментиран от #22

  • 19 Slavi

    22 0 Отговор
    Чакайте ваксинираните скотове да си получат сметките за ток Януари месец. Ще забравят и ковид и всичко.
  • 20 Дрън

    9 2 Отговор
    Да отваря Донев базата в Белене и яка карантина на алчните феодали и техните политически протежета от миналото до днес. За да се запознаят синовете и внуците на настоящите , какво са вършили бившите от ЦК на БКП днес трансформирано във всички останали партии. ЛУСТРАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!?
  • 21 Кажи сега

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "десетKA":

    Кой ти говори за "коефициент 1,3"?
  • 22 6927

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да те питам":

    Той също, пропуснах го и много други. А тези с минусите четете бре годините им ги пише.
  • 23 7777

    13 0 Отговор
    А ПОД 60 ГОДИНИ?! ОБСЪЖДА ЛИ СЕ, ГУГУТКЕ?!
  • 24 Пипи Чорапчето

    21 0 Отговор
    "Мeркитe гaрaнтирaт, чe щe рaзкривaмe вce пoвeчe cлучaи нa хoрa, кoитo ca във фaзa, в кoятo нямa cимптoмaтикa, и щe бъдe oгрaничeнo рaзпрocтрaнeниeтo нa вируca”, зaяви Дoнeв.

    Ааа - сега вече пък "разкривате" безсимптомните, да;)
    И да припомня на "разкриващите", че "над 70 % от хората ще се сблъскат с вируса без да проявят симптоматика или с много лека такава".
    И сега, за да откриете тези над 70% , ни правите диви отвсякъде, вместо да се обърне основно внимание на онези около 20 %, които реално са по-застрашени от тежки последици?!
    Що съм чела , че се прави обратното - превенция за застрашените?
  • 25 Перо

    10 0 Отговор
    На повечето от възрастните в провинцията децата им са или в чужбина, или в София и останалите големи градове. Кукуват сами и само това им трябва - да станат затворници по домовете си.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 user

    11 0 Отговор
    Забравил е да каже, че не се обсъжда преди изборите. След това може!
  • 28 само питам

    13 0 Отговор
    Къде е Ангел Кунчев?
  • 29 Гост

    14 0 Отговор
    Не, протеста не иска да бъдат "въведени" смръдливите ви сертификати в администрацията, а навсякъде да Отпаднат! Не подменяйте исканията на справедливо протестиращите! Опитвате се да приложите принципа "разделяй и владей" и трябва да призная, че много хора ви се връзват! Без да съм пряко свързан с ресторанти, молове, хотели и фитнеси, освен като клиент - напълно подкрепям протестите им, но изцяло за премахването на "зеленото" безумие, а не за въвеждането му навсякъде, както настояват някои о прохестиращите! Искате реално да ни вкарате и засега успяват в света на Оруел!
  • 30 🌨🌨🌨🌨🌨🌨🌨🌨🌨🌨

    0 3 Отговор
    💉💉💉💉💉💉💉💉👍👍👍
  • 31 Хаха

    12 0 Отговор
    "Кацаров утре може да издаде заповед всички да се наредите под строй,да си събуете гащите и той да ви... Ще го направите ли?"
    На бас, че повечето от безропотно подчинявщите му се боцнати ще го направят, ако е достатъчно "убедителен" с доводите си, че "това ще им спаси живота"....
  • 32 Смех

    10 0 Отговор
    то това остава... то и зелени сертификати не се обмисляха па ето на фашизма изгря.. ей по хитлерово време не е било така мръсни фашисти...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Някой

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "7532":

    Те ще се жертват и ще излизат, ядат и пият На ползу роду
  • 35 замедфашистите

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Адолф със зелен сертификат":

    Тцъ, първо трябва да сложат жълта звезда /реализирано със зеления сертификат/, после трябва да се ограничат до квартала си / зеления сертификат и локдауна/, после да пазаруват на определени места /зеления сертификат и локдауна/, насилствено да се затварят /карантина за тези без сертификат и ваксина/, работа, административни услуги и училище само за благонадеждни /зеления сертификат, ваксина, локдаун/. Всичко това вече го прокараха напълно или почти. Остава да инкриминират липсата на ваксиниране и всички да ги тъпчат в лагери, за тяхно добро разбира се. И понеже обществото не им е длъжно, ще трябва да работят принудително.
  • 36 Да,бе

    14 0 Отговор
    За сега само жълти звезди и обща баня на газ се предвижда,май.
  • 37 Жоро

    2 11 Отговор
    Като ходих в хранителния магазин беше пълно с баби и малки деца които се разхождаха! Не е нормално да се допуска шляене в магазина на потенциални разпространители на ковид19 Аз влизам вземам какво ми трябва и излизам.
  • 38 Ужас е

    14 0 Отговор
    Само да питам,хората със странични ефекти от ваксините,какво да правим? Държавата ни отритна,никой ни няма за нищо,сами се оправяме,че дори ни призовават да се набодем още 1 път,та току виж се отърват от нас... Пълно е с хора със странични ефекти от ваксините в България,дори в Европа вече има такава статистика,която е официална,но тук всичко се крие!!!! Не си слагайте ваксини просто за да угодите на тези малоумници,после ще загубите работата си,но и здравето си,че може и живота си...
  • 39 СвръхАз

    4 0 Отговор
    .... Гълъб....хахахахаха....че и Донев.... Хахахахахахахаха. Кви са тези Доневи гълъби бре!
  • 40 Хи хи

    5 1 Отговор
    Спомням си че навремето в началото на пандемията милярден Китай без ваксини и тн спря пандемията само с маски и мерки.
  • 41 Ivan

    5 0 Отговор
    Ами нали се пенсионират на 64, кой ще работи тогава! Само малоумници могат да измислят нещо подобно!
  • 42 Гого

    8 0 Отговор
    Опипват и подготвят почвата...пов световен ред...Айде сега пък и неваскинираните над 60г да не излизат, да очакваме и вечерен час за всички неваксинирани ли.Остава! Ууууу!
  • 43 Вкусът на времето

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "7532":

    Имаш ли инфо Бялтова на колко е

    Коментиран от #46

  • 44 usaid

    9 0 Отговор
    Ваксинационен тероризъм упражняван от държавата , всички държавни лица подпомагащи този терор ще бъдат съдени в Нюрнберг 2
  • 45 Срокът

    9 0 Отговор
    1. Казват, че "Не се обсъжда..."
    2. След това се обсъжда.
    3. И на края се прилага.
    Това е така нареченият "прозореца на Овертон".
  • 46 3436

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Вкусът на времето":

    Стела Балтова
    Политик
    Дата на раждане: 1961 г. (възраст 60 години)
  • 47 Rock

    1 0 Отговор
    Въобще да не ви минава като мисъл такава глупост! Няма да излизат ако им пазарувате и плащате сметките, лекарствата и всичко от което се нуждаят. Повечето на тази възраст живеят сами и още работят. Не им създавайте още един психически тормоз.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол