Last news in Fakti

29 Октомври, 2021 14:15 1 355 1

Възобновяват делото срещу Бисер Миланов - Петното за закана за убийство

  • бисер миланов - петното-
  • закана за убийство-
  • съд

Делото е образувано по касационна жалба на обвиняемия срещу въззивната присъда

Възобновяват делото срещу Бисер Миланов - Петното за закана за убийство - 1
Снимка: БГНЕС

ВКС върна за ново разглеждане на Окръжния съд в Разград делото срещу Бисер Миланов - Петното за закана с убийство през 2018 г. и хулиганство при опасен рецидив.

Делото е образувано по касационна жалба на обвиняемия срещу въззивната присъда.

С присъда на Районния съд в Русе той е признат за невинен по обвинението за закана с убийство на двама души през ноември 2018 г. в Русе пред денонощен магазин. Признат е за невинен и по обвинението за хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост, извършено при условията на опасен рецидив. Наложено му е административно наказание - задържане за срок от 15 денонощия в структурно звено на ОДМВР, припомня news.bg.

С въззивната присъда частично е отменена първоинстанционната и е постановена нова, с която подсъдимият е признат за виновен по повдигнатите му обвинения за закана с убийство, като му е определено едно общо най-тежко наказание - 6 месеца затвор. В останалата част присъдата е потвърдена.

Според ВКС касационната жалба е основателна. Окръжният съд е постановил присъдата си, без да събере възможните и допустими доказателства и доказателствени средства. Той е приел единствено, с оглед на твърденията на двамата пострадали и на приятеля им, че при пристигането на Бисер Миланов с куче пред магазина той не прави опит да влезе в търговския обект, говори нещо на пострадалите, след което заплашва един от потърпевшите. Тази обстановка е приета, въпреки че в записите от камерите отсъства звук, т. е. не се чуват отправените реплики между участниците в инцидента, а от кадрите не се вижда моментът на нанасяне на удар от подсъдимия към пострадалия и не е установено каквото и да е агресивно поведение от страна на Миланов, т. е. заявеното от тримата свидетели е "в унисон с веществените доказателства". Макар да е отчел безспорната заинтересованост на тримата от изхода на делото и въпреки констатираните противоречия в заявеното от тях в хода на съдебното следствие пред първоинстанционния съд, въззивният състав не е намерил основание да не кредитира показанията им, включително и относно обстоятелствата, че подсъдимият е нанесъл удар в главата на единия от потърпевшите и е насъскал кучето срещу него с думите "късай". Тъй като от двете съдебномедицински експертизи по делото, данните в амбулаторния лист, показанията на лекаря, извършил първоначалния преглед на пострадалия в нощта на инцидента, и от разясненията на вещото лице в съдебно заседание не са установени видими следи от увреждания от нанесен удар от подсъдимия в главата на нападнатия, въззивният съд е приел, че е възможно ударът да не е оставил такива. Възможно е обаче и изобщо да не е имало удар.

По отношение на визираните обстоятелства няма други доказателствени източници, а коментираните не са достатъчни за разкриването на обективната истина, смятат от ВКС. Те посочват, че наличието на няколко версии сочи най-малкото на неустановеност по несъмнен начин на значими за правилното решаване на делото въпроси. Предложеното от Миланов развитие на събитията е повърхностно отхвърлено от въззивния състав с декларативното изявление, че записите, за които е безспорно установено, че са без звук, изцяло кореспондират с твърденията на пострадалите.

Без проверка са останали възраженията на подсъдимия, че е употребил израза "Ще ви набия", а не "Ще ви убия", което е от съществено значение за предмета на доказване. Без детайлен анализ са останали и обстоятелствата, че непосредствено след инцидента двамата пострадали не са подали сигнал до полицията, а четири дни по-късно жалба е постъпила само от техен адвокат, като в хода на продължилата повече от година предварителна проверка единият от потърпевшите е твърдял единствено, че подсъдимият "ще му разбие зъбите, че където го срещнел щял да го бие". Едва в хода на образуваното година и три месеца след инцидента досъдебно производство за хулиганство е споменал вече, че е заплашен с убийство.

ВКС счита, че допуснатите от въззивния съд нарушения на основните принципи на наказателния процес, довели до липса на изясняване на обстоятелствата, значими за разкриване на обективната истина, са в основата на незаконосъобразно формираното му вътрешно убеждение, поради което се налага отмяна на обжалваната въззивна присъда и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на окръжния съд.

Вторият въззивен състав трябва да положи усилия да анализира поотделно и в съвкупността им всички доказателства, като формира изводите си за наказателната отговорност на подсъдимия и приложимия материален закон въз основа на обективно установените факти по делото.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    6 0 Отговор
    Петното,лekeто, все тая!
    Герои на новото време.
    Преди 35 години, тоя щеше да е в Белене за спа-процедури. А после щеше да се води репресиран и дойчевеле щеше да го интрвюира.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове