Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 10:08 1 629 39

Фандъкова: Все пак зеленият сертификат стана причина за увеличаване на ваксинираните

  • йорданка фандъкова-
  • болници-
  • хоспитализирани

Столичната община продължава да открива нови пунктове за ваксинация

Фандъкова: Все пак зеленият сертификат стана причина за увеличаване на ваксинираните - 1
Кадър БНТ

2015 души са хоспитализирани в София, над 330 души за на интензивно лечение. Болниците са претоварени, а лекарите и медицинските специалисти на предела на силите си. Това заяви в "Денят започва" по БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Големият проблем са леглата за интензивно лечение с екипите", каза тя. За момента няма информация да са връщани пациенти в общинските болници. Но, по думите ѝ, ситуацията е много тежка.

"За последните 10 дни в София са поставени около 60 000 дози от ваксините", информира още Фандъкова. Тя смята, че поради тази причина зеленият сертификат е едно добро решение.

"Разбира се, не се приема еднозначно от всички, има хора, които са против, но тогава, когато има ясна стратегия, тогава нещата са много по-добре. При нас, за съжаление, се случи накрая в последния момент, без комуникация. Начинът на въвеждане създаде повече хаос, отколкото решения. Но ние виждаме, че все пак зеленият сертификат стана причина за увеличаване броя на ваксинираните", каза тя.

Столичната община продължава да открива нови пунктове за ваксинация, така че да облекчи хората.

През седмицата работят 10 изнесени пункта, два от тях са на станции на метрото, 2 - в големи търговски центрове, в общински ДКЦ-та. През уикендите също работя 10 пункта на различни места.

Фандъкова заяви още, че има по-голям интерес и към мобилните екипи, които ваксинират в компании. Вече има 3 компании, проявили желание да се ваксинират.

Самата тя заяви, че е била положителна за коронавирус, въпреки че се е ваксинирана. Но е прекарала болестта леко въпреки придружаващите си заболявания и отслабена имунна система. Убедена е, че ако не е била ваксинирана, е нямало е да протече толкова леко.

Що се отнася до ваксинацията в администрациите смята, че когато се въвежда ваксинация за определени структури, трябва да важи за всички, за да няма дискриминация.

"Аз лично насърчавам ваксинирането на служители. Предпочитам минимални възможности за онлайн работа", каза още тя.

Столичният кмет обясни, че най-сериозен е контролът за спазване на мерките в градския транспорт. За последната седмица са направени близо 800 проверки.

"Факт е, че има хора, които не спазват мерките и се налагат и санкции, но те са малко", каза Фандъкова.

Около 50 млн. лв обаче са загубите за градския транспорт, обяви още тя. Във връзка с повишаването на цената на електроенергия пък трябва да бъдат осигурени само за осветлението на града 3 млн. лв.

За онлайн обучението Фандъкова изрази съжаление, че здравното министерство не е приело предложението да се забави затварянето на малките ученици, за да може родителите да се подготвят.

"Моята позиция продължава да бъде такава, че училищата трябваше да се затворят последни, а те на практика се затвориха първи. След като ги затвориха виждаме предприемането на мерки, спешна процедура за тестове, спешна организация. Това е най-голямото предизвикателство за това. Тестовете още ги няма, учителите не са информирани какво ги очаква", каза тя и призова тези неща да се изяснят в кратки срокове, защото ще е фатално за децата.

Столичният кмет смята, че учениците от 1 до 4 клас трябва да се върнат след изтичане на двуседмичния срок - което се равнява на карантина, но разбира се при осигуряване на филтър.

Очаквам за училищата да има час по-скоро ясен план, призова тя.

По отношение на столичната Топлофикация тя заяви, че най-спешната задача е намирането на механизъм за компенсация.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не се

    42 3 Отговор
    обаждай мааа!

    Коментиран от #7, #17

  • 2 Ти нямаш

    29 3 Отговор
    никакви заслуги за това...
  • 3 Мими

    55 3 Отговор
    Изключително неприятна личност е тая другарка която докарва старателно визия на невинна , но ние знаем достатъчно
  • 4 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    28 2 Отговор
    Да ИЗЛЕЗНЕМ на,,,мирен,,протест.

    Коментиран от #12

  • 5 Ням да се ваксинирам с експериментал вак

    43 2 Отговор
    Отивай си в село Говедарци откъдето си селска учителко и ни остави софиянци на мира.
  • 6 Роби

    44 2 Отговор
    Насилствено ваксиниране, насилствено заселване, насилствена работа...

    Такива са методите на фъндокрацията!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Грульо

    36 1 Отговор
    И затуй ли въведохте, зелените сертификати ма джанъм, да накарате още хора да се включат в ваксо-експеримента, не заради здравето им. :D
  • 9 Студопор

    37 0 Отговор
    Зеления сертификат имаше за цел първоначално свободното пътуване от държава в държава. Естествено - в България всичко се изрови и сега това е пропуск за молове, кина и други помещения над 300 кв.м.
    Това ограничение в малоумни и нарушава човешките права. Фандъкова може да оспори това в Страсбург.

    Коментиран от #33

  • 10 Пипи Чорапчето

    33 1 Отговор
    Oффф... ма разбира се, че зеленият сертификат увеличи ваксинацията - особено като им обещахте на ваксинираните след първата игла да им го издавате!
    Нали уж имунитета се придобиваше 14 дни след втората...
    И така, връчвайки зелен сертификат на ваксинирания с една доза, какво всъщност правите - от медицинска гледна точка питам?
  • 11 Съсипничка на София

    25 1 Отговор
    Отовай си при картофите.
  • 12 Бяс

    32 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺":

    Конституцията на България постанвява, че цялата власт произтича от Народа. За това преди да сертифицират Народа, той - Народа трябва да сертифицира сертификаторите. Никой, който не е сертифициран от Народа няма право да го сертифицира. Днес е зелен сертификат, утре ще бъде сертификат за красота, в другиден сертификат за послушание. Сертифицирането на хората е фашистко-комунистически метод, забранен от международното и националното законодателство.
  • 13 Последния Софиянец

    17 1 Отговор
    Затвор за Фандъкова!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 SH BG

    17 0 Отговор
    А ИНЖЕКТИРАНИТЕ с намсиквото УВЕЛИЧИХА ЗАБОЛЕЛИТЕ...!!!

    Неоспорим факт, видно от стъкмистиката от последните дни...!!! :::)))

    Дааа...!!!
  • 16 ЖОРО

    17 0 Отговор
    Кво стана с командира на БИЯЧИТЕ..Още ли е на работа у Софийска община..Този паляк би децата ни .софиянци спят..фъстъчката го прибра щото защитават гроб и тиквата..
  • 17 Арам

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не се":

    Модераторите на този сайт си позволяват да цензурират и да не допускат прикачването на линк от ютюб към пресконференция на Евродипутати в европейския парламент, която се опитах да Ви покажа!
    Не стига, че те не отразяват обективно дейността на Европейския парламент, а и не позволяват тя да бъде показана!
    Да живее свободата на словото 150то място ни е малко, 210то заслужаваме.

    Коментиран от #19, #28

  • 18 6439

    6 0 Отговор
    Аз се ваксинирам безплатно в градския транспорт. Там еволюцията превключва на втора скорост - един киха, друг, кашля, трети повръща. Слабите не преживяват адския транспорт на София.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гост

    9 0 Отговор
    все пак може да национализираш и парите на хората в банките и да кажеш, че държавата е забогатяла, ама това какво общо има с морала, етиката и адекватното поведение?
  • 21 фънди

    6 0 Отговор
    С прилагане на преса - да .А са си представи вие как трябва да бъдете третирани за да влезете в правилата на играта. А колкото да самото прилагане на тези препарати въобще не се знае какво ще настъпи в резултат , което си е престъпна безотговорност от вас да принуждавате хората да се бучат.
  • 22 Провинция

    16 0 Отговор
    Все пак, въпреки зеления сертификат, и въпреки ваксината, броят заразени, хоспитализирани и починали също расте! Защо ли?

    Коментиран от #25, #32

  • 23 Ти си

    18 0 Отговор
    Ваксинирания разнася заразата защото със сертификата са му отворени всички врати ! Ваксинирания е този който предизвиква мутациите - когато вируса срешне преграда търси начин да проникне в организирана което довежда да мутацията му !
  • 24 NikNay

    8 0 Отговор
    Ваксината пазела и другите от вируса ?! Ако на вън е минус 10 градуса и си по тениска аз като си облека кожуха и на теб ще ти стане топло и на вън съще ще се загрее ...
  • 25 Мара

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Провинция":

    Въпросът Ви може и има само един отговор, а той е: защото всичко е пунта мара. Първо кой може да провери и потвърди данните за заразени, болни и хоспитализирани в този момент: отговор - никой. Второ защо след като вече има безспорни научни доказателства, че Ф@ ксинираните се заразяват и разпространяват заразата им се издава сертификат без тест с който свободно да се движат и да продължават да разпространяват заразата?
    Нещо не е така, както се представя!
  • 26 слаб акъл

    10 1 Отговор
    Възхитително тъпа си Фандък , въобще няма параграф според който да не сте престъпници. А това ти твърдение за зеленото малоумие и ръста на ваксинациите е абсолютна гавра с хората , които са малтретирани всячески да се бучат.
  • 27 Все пак

    10 0 Отговор
    Принудата е ефективен метод на диктаторите.
  • 28 Арам

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Арам":

    Два пъти изтриха линка към пресконференцията от Европейския парламент - коментари 7 и 19. Тотална цензура. Нямаш право на несертифицирана свобода на изразяване на мнение и предоставяне на информация. Без коментар.
  • 29 8C:48:2B:8F:3D:FF

    4 0 Отговор
    Резултата от ваксината
  • 30 Тотални

    8 1 Отговор
    лъжи. Лъжа след лъжа и пак лъжа. Измикярите на САЩ и на Германия само лъжат. Всичко е една голяма манипулация. На всеки, който говори за ваксини му е добре платено. Това са търговците на човешка кръв и най-долните твари, които правят всичко за пари. Те нямат морал и чест. Нямат семейства, роднини и приятели. Те са се продали и всичко продават. Те са истинските роби на мръсните и кървавите пари.

    Коментиран от #37

  • 31 Vjuip

    7 1 Отговор
    А тази защо не е в затвора? Я да си каже, къде крие милионите? Налапала се е здраво. Говори меко, нежно и невинно. Тя не е била кметица и не знае. Невинна! Била загрижена за здравето на хората, ама и за парите им. Зелени сертификати и ваксини! Ха, ха! Там са само пари. Явно хитрата лисица иска да каже, че не познава Борисов и не е краднала.
  • 32 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Провинция":

    Защото това е биологично оръжие,създадено от ЦРУ.
    Рокфелер и бил гей работят за цереуто.Фармсцевтиката е тяхна.
  • 33 Подмяна

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Студопор":

    РЕГЛАМЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА
    относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими удостоверения за ваксинация, направен тест и преболедуване с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19 (Цифрово зелено удостоверение):
    Съображение 46: Настоящият регламент зачита основните права и съблюдава принципите, признати по-специално в Хартата на основните права („Хартата“), включително правото на зачитане на личния и семейния живот, правото на защита на личните данни, правото на равенство пред закона и недискриминацията, правото на свободно движение и правото на ефективни правни средства за защита. Когато прилагат настоящия регламент, държавите членки следва да се съобразяват с Хартата.
  • 34 Маргинал

    5 0 Отговор
    Все пак "Зеленият сертификат" стана причина за 100000 карантинирани, но "леко преболедувалата, но ваксинирана" Йорданка Фандъкова е била близо 20 дни в болница, карайки го "много леко" !!!
  • 35 ФАКТ

    5 0 Отговор
    Царят е гол.Та така и с тая глупост,сертификата.Все тая дали си се боцкал.Пак се заразяваш и сееш зараза.
  • 36 Смех

    3 0 Отговор
    Все пак разстреля стана причина за повишаване на смъртността...
    Все пак липсата на храна доведе до масов глад...
    Все пак повечето захар доведе до повишаване на сладостта...
  • 37 питам се

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Тотални":

    Почвам вече да си мисля,че това не са хора, а знам ли какво.Та може ли Човеци да паднат толкова ниско за едните пари само?
  • 38 мамун

    0 0 Отговор
    червена шапчица ех че си
    П.заспала
  • 39 Joro

    1 0 Отговор
    И на тебе да ти .... майката!!! И за зелените и сини зони, и заради стикерите за автомобилите, и заради зверски вдигнатия данък МПС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове