Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 09:02 4 360 43

Арх. Влади Калинов: Трябва да разберем кой строи лотовете на АМ "Хемус"

  • хемус-
  • магистрала-
  • арх. влади калинов

В основата на магистралата се полагат неподходящи материали

Арх. Влади Калинов: Трябва да разберем кой строи лотовете на АМ "Хемус" - 1
Снимка: БГНЕС

На лотовете 4-ти и 5-и от АМ "Хемус" има влязъл в сила ПУП, но няма завършено отчуждаване, а там са изпълнени строително-монтажни работи в доста напреднал етап, за които няма издадено разрешение за строеж. Трябва да се установи кой е строителят. ДНСК е издала протоколи за извършено определено строителство. Ако не установим кой строи, това ще е незаконно строителство с неизвестен извършител. Парадоксалното е, че това е национален обект. Там са вложени доста пари". Това каза в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР директорът на ДНСК арх. Влади Калинов.

По думите му схемата за изграждането на лотовете по АМ "Хемус" е доста различна от нормалния вид строителство. "Истинският строител би трябвало да бъде "Автомагистрали" ЕАД. Тази фирма обаче няма нито възможностите, нито техниката и хората, за да изпълни това строителство. Това е било ясно в момента, когато са правени поръчките. Самата фирма "Автомагистрали" започва да аутсорсва тази дейност. Строителството е скрито зад едни договори за доставка на материали и наем на техника. Това означава, че тези фирми, които докарват техниката заедно с операторите на тази техника, те извършват строителството, но не носят отговорността за него, а отговорността се връща към държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. Има един анонимен изпълнител, който пристига, свършва си работата и не носи отговорност за това, което е свършил там", посочи Калинов.

Той подчерта, че има подозрения, че в основата на магистралата се полагат неподходящи материали, които след това са причина за лошото качество на пътищата.

Калинов посочи, че заради несвършена работа е бил освободен директорът на РДНСК-Ловеч. "Точно заради това, че е допуснато незаконно строителство в огромни размери, което ощетява държавния бюджет", заяви той.

За започналата проверка на новостроящата се отсечка от автомагистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово, директорът на ДНСК уточни, че това е 10-и лот. "Там не е направена поръчката "ин хаус", а на принципа "инженеринг" - възложена е на един и всички останали са прикачени към този един, който е взел обществената поръчка. Изпълнител е едно ДЗЗД (Дружество по закона за задълженията и договорите), в което участват три фирми, като и трите са неизвестни кои са. Има надзорни фирми, които също са ДЗЗД - и там са няколко фирми", каза още той.

Арх. Калинов подчерта, че при проверката на място, направена от РДНСК и МВР, фирмата не е представила нито един документ, а ще бъдат предоставени в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОДО

    68 1 Отговор
    Как така във време на цифровизация не се знае кой строи и кой взима парите? Аз ако прехвърля 20 лв и ми искат акт за раждане, а при тия милиони нищо не се знае. Айде бе...

    Коментиран от #7, #18

  • 2 Мунчо Радев

    20 85 Отговор
    Преди Хемус поне се строеше... Сега служебното правителство спря всичко и северна България все така ще изостава. Служебното правителство е срам за България. Кокошката Комитова и алкохолика Рашков...

    Коментиран от #25, #35, #38, #39

  • 3 хаха

    33 2 Отговор
    Ама докато се допускат до конкурси фирми,които не отговарят/непосилни да се справят,до държавни поръчки и ги печелят,ще е така...
    Тя няма да е свързана с мен или някой друг нормалвн човечец... вътрешнопартийни схеми
  • 4 Сатъра на Хана

    29 3 Отговор
    РАБОТАТА Е ЯСНА .....
    ТАТКО ВИ АХМЕД РАПОНЕ
    ......
    БЕШЕ СЕ УПЛАШИЛ ЧЕ ЩЕ ГО ТРЕПЕТЕ И БЕШЕ ПРИГОТВИЛ ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ САМОЛЕТ ДА ГО ИМИГРИРА В ОАЕ ПРИ ЧЕРЕПА .....
    ОБАЧЕ МУ ТРЯБВАШЕ И МАЛКО КЕШ НА РЪКА
    ....
    ЗАЩОТО ЗАПАДА ЩЕШЕ ДА МУ ЗАПОРИРА СМЕТКИТЕ ПО МОЛБА НА БЪЛЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО
  • 5 Пич

    16 48 Отговор
    Дамаджан - баканъ нали има целият ресурс на МВР. Как не знаете бе. Резидента се спука да го хвали какъв професионалист бил , а тоя цяла магистрала не може да разбере кой я строи !? Иначе тефтери с вересии знае , че били книги с пари за избори. Ако внезапно спре да пие , може и да вдене какво трябва да работи. Ама проклетата абстиненция...
  • 6 Amix

    15 67 Отговор
    Бойко поне строеше... А хората на Мунчо Радев тотално всичко спряха... Целта им е да вкарат техните фирми във проекта
  • 7 хаха

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДОДО":

    ТОЧНО !!!
  • 8 gggw

    22 1 Отговор
    да не е Ружа Игнатова. Нея цял свят не може да я намери (уж)
  • 9 Сатъра на Хана

    31 6 Отговор
    ДЕБИЛНИ МУТРЕТА , ВМЕСТО ДА ОБСЪЖДАТЕ ПРЕЗИДЕНТА ....
    ....
    ТРЕНИРАЙИТЕ ЗА БАЙ СТАВРИ С ВИБРАТОРИ И ВАЗЕЛИН .....
    .....
    ЧЕ СЕТНЕ ЩЕ ВИ Е ТЕЖКО В ПАНДЕЛАТА
  • 10 вижда де

    37 5 Отговор
    Боко и вси4ките му министри трябва да са в затвора . !!! Направиха държавата ни ли4на 4астна собственост ,заедно с овцете в нея !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бамбука

    36 1 Отговор
    Да арестуват целия борд на директорите на "Автомагистрали" и след два дни ще си кажат всичките "истини".
  • 13 русенец

    34 4 Отговор
    А кой е подписвал договорите за СМР, кой е подписвал разрешение разрешението за започването на СМР и на кой са изплащали аванса преди да започнат СМР? Ба/си, софиянци съвсем сте я ударили през просото. През турско е нямало такива обири и такава анархия!

    Коментиран от #20

  • 14 ЧОЧО

    34 0 Отговор
    Няма такава Държава.На лотовете има машини,работници итехници.В 21век компететните органи не могат да разберат коя е строящата фирма- брово.
  • 15 Гост

    22 1 Отговор
    Трябва да разберем! Вие наистина ни се подигравате.
  • 16 времето лети

    21 3 Отговор
    Бацеее.............тик,........так
  • 17 ЦИРКАДЖИИ

    9 34 Отговор
    РАШКОВ ЛЪЖЕЦА И РАДЕВ ФАЛШИФИКАТОРА, ПРЕДИЗБОРНИ ЛАКЪРДИИ БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА,ТОВА СА ЛЪЖЛИВИТЕ ГЕРОИ. ЖАЛКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ СЪЗДАНИЯ.
  • 18 От Банкя

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДОДО":

    Спомни си кой беше беше министър на финансите по времето на Бойко? Влади е магьосник! Чекмедже паша!
  • 19 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 24 Отговор
    Егати държавата!
    Много добре знаете кой строи, целта ви е да докопате и откраднете готово изпраните пачки, не да ги върнете в бюджета......
  • 20 Бриго Бичкията

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "русенец":

    Какви софиянци те гонят бре брадчет?, не виждаш ли, че от 240 депутата и незнайно колко министри и техните заместници ако има 1%от София пак добре.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 big

    16 2 Отговор
    Еб.ах.ти неизвестността! Честно казано, аз не и вярвам, по-скоро има нежелание да се открият тези фирми! Тогава защо имаме: МВР, ДАНС, НАП, ДНСК? Те какво правят тогава?

    Коментиран от #40

  • 23 Сламени

    13 1 Отговор
    подизпълнители строят !
  • 24 Българка

    24 1 Отговор
    Ако се проследят парите, ще стане ясно и кои са анонимните "строители" Очакваме десетки арести, дълги години затвор и най-вече връщане на ограбените милиарди. Очакваме най-после главният строител от Банкя да бъде арестуван, а не да продължава с престъпни схеми
  • 25 Русенец

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мунчо Радев":

    Ти Мунчо си срам за България, с глупавите си доводи ! Сигурно си незаконен син от брака на Бойко с Гешев. Бойко колкото и да плюе по Радев, нама да полети и стане пилот, а ще си остане прост пожарникар, пенкилер в създаването на интриги обслужваще егото му.
  • 26 Чекмеджан

    12 3 Отговор
    Строи бипко бибитков и събира саковете
  • 27 Гошо

    14 3 Отговор
    Как така не знаете бе Владе, техниката им стои там, има си номера, застраховки...... как не знаете? Автомагистрали нямат ли подписани договори, на какво основание са плащали....???
    Не че НЕ знаете а се правите.
  • 28 кой строи

    6 1 Отговор
    Е как кой - този който допусна надстрояването на покрива.

    както каза тогавашния архитект на района Влади Калинов - Незаконно но допустимо
  • 29 Иван

    9 0 Отговор
    Циганите в махалите строят незаконно, ДНСК да им легализира къщите. Щом държавата и органа, който контролира незаконното строителство може, защо обикновенният човек не може.
  • 30 автомагистрали еад

    8 1 Отговор
    Е измама още от създаването си! Къде спахте досега? Кой я създаде и одобри?
  • 31 Как'Сийка

    11 1 Отговор
    В България най-ползваното словосъчетание е "неизвестен извършител".
    Държавата е превела пари на АМ, те са наели техника, работници... Ами всяка фирма, която няма нужното оборудване, прави така... Само че фирмата си плаща, а тука държавата...т.е. ние плащаме
  • 32 ФАЛШ

    4 5 Отговор
    НАКРЯ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ СПЕЦОВ Е ПРОДАЛ МАГИСТРАЛИ ЕАД ЗА ЕДНО ЕВРО НА КИРЕ И АСЕНЧО. КЪДЕ СА МИ МИЛИОНИТЕ, ЧАКАКАТ МЕ В КАНАДА.
  • 33 Тапата

    4 4 Отговор
    Кой строи? Ами Борисов строи, а вие само плямпате и пускате димки!
  • 34 Уфо

    4 3 Отговор
    Как кой. Извънземните си правят летище. А парите търсете в чекмеджето на Боко.
  • 35 Сантуцо

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мунчо Радев":

    Мафия, моста Моранди, кухи фирми, милиони по шкафове, сакове и долапи, Искърско дефиле- некачествен ремонт, смърт на невинни ползватели на "Мазнинките на Тулупио", пропаднали магистрали, лампи падат от тавана и убиват!? Крадци на човешки животи- та ще се кръсти по пет пъти на ден, че е вече черен твоя строител!
  • 36 Как кой?

    4 1 Отговор
    Боко, той само с това се бие в гърдите! "Аз построих, аз направих, аз дадох пари, аз помогнах, аз, аз, аз!" Що се чудите, питайте бе хора... 😎
  • 37 Дядо Мраз

    5 0 Отговор
    А надзор, имало ли е? Ако е имало проверил ли е документите, в инструктажните книги мъртви души ли са вписани....????
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бай Онзи

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мунчо Радев":

    Преди от хемус се крадеше и то яко ! Сега служебното правителдтво спря това крадене , ще установи и крадеца !

    Коментиран от #41

  • 40 Бай Онзи

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "big":

    Докато имаме каскет ще е така-доказнат му с документи злоупотреби за стотици милиони , той разследва не крадците , а кой подава сигнала !
  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Бай Онзи":

    Ти имaш явнo някaкви хaлюцинaции...Виж ceгa, нe e лeкa рaбoтa дa cтрoиш мaгиcтрaлa cтoтици килoмeтри прeз пущинaкa. Трябвa дa ce изгрaдят бaзи зa пoддръжкa и рeмoнт нa тeхникaтa, кoитo дa ce oбeзпeчaт c вoдa и тoк...и зaдължитeлнo "гoривнo cтoпaнcтвo".... Ceлищa зa рaбoтницитe и инжeнeрнo-тeхничecкитe cпeциaлиcти ocигурeни c вcичкo нeoбхoдимo....Врeмeнни пътищa дo cтрoeжa, cъщo cтoтици килoмeтри... Нo вcичкo тoвa ce прaви ПРEДВAРИТEЛНO и ocтaвa cкритo зa oбикнoвeнитe хoрa, a пък пoлицaят рaшкoв "ce пънe кaтo пeтлe нa гюбрe".
  • 42 незнайко

    1 0 Отговор
    Всичко се знае а заглавието ( Трябва да разберем кой строи лотовете на АМ "Хемус" ) е прах в очите на хората !!! Нещо се строи, но не знаели кой го строи !!! ТОВА Е ПОРЕДНАТА ЛЪЖА !!! Тази строителна техника е на ИЗВЪНЗЕМНИ СЪЩЕСТВА !!! Кого се мъчат да лъжат ???
  • 43 Потърпевщ

    0 0 Отговор
    Хайде бе в Страната на агентите и доносниците всичко се знае просто нямаме читави институции съд и прокуратура
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове