8 Ноември, 2021 14:08 1 057 26

И кризата с COVID-19 не обединява политиците ни

  • криза-
  • политици-
  • избори

Освен това консенсусът изисква Борисов и Радев да заровят взаимната неприязън

И кризата с COVID-19 не обединява политиците ни - 1
Снимка: БГНЕС

Засега няма индикации кризата с COVID-19 да може да се превърне в основа за политически консенсус - това мнение изразиха пред БТА политолози, помолени да коментират предизборната кампания, която протича в условията на новата вълна на коронавирус.

Според Първан Симеонов /"Галъп интернешънъл болкан"/ ситуацията много прилича на тази на 4 април засега. Несъмнено както коронавируса, така и машинният вот могат да повлияят за отлив на избиратели, особено на по-възрастните, смята той. Може да се каже, че има възможност хората да превключват към по-радикално гласуване, е мнението на политолога. Според него такива теми, по които се водят дискусии в обществото, като зеления сертификат, могат както да превключат вота към по-радикално гласуване, така и да оставят някакви хора вкъщи и те да не отидат до урните, или да гласуват за Луна например, като протестен вот. Иначе ситуацията се използва политически несъмнено, главно от среди около ГЕРБ, които "наливат масло" в огъня, коментира политологът. Истината е, че се случва горе-долу каквото се случваше и на предишните две вълни в страната, за съжаление тази вълна е по-продължителна и зацикли, това създава много тягостно усещане, смята той.

Според него ковид кризата е засенчила другите теми в кампанията и е изместила другите послания. Кампанията и без това е е по-скоро вяла - не толкова само заради коронавируса, а и защото е за трети път тази година, и освен това пак не се вижда ясна перспектива, ясен мандат, смята той.

Анализаторът не е оптимист за възможността ковид кризата да създаде основа за политически консенсус. Като гледам партиите как използваха цялата ситуация да се позиционират, даже съм леко възмутен, че те едва ли не не си дават сметка, че това застаряващо, болно общество умира, коментира Симеонов. Да, нормално е COVID-19 да катализира висока смъртност у нас, предвид това, че години наред сме на челните места по смъртност, но не бива току-така да се пренебрегна умирането на хора. Партиите нямат право на това, смята той. Освен това консенсусът изисква Борисов и Радев да заровят взаимната неприязън, но аз не виждам такива индикации в момента, допълва политологът. Ако са верни изчисленията на математиците, че ръстът на случаите е спрял и ако не продължи нагоре, по-вероятно е да не им се ходи на консенсус, но, ако примката се затегне, все пак е възможно и да си подадат ръце, допуска все пак той.

Антоний Гълъбов коментира, че тази година имаме за трети път избори за парламент, и сега и редовни избори за президент, и темата за санитарния риск не излиза от предизборните кампании. Разликата е в оценката за тежестта на пропуснатото време, както и в оценката за това доколко здравната ни система и всички останали фактори, които влияят върху санитарния риск, бяха наистина оценени и управлявани ефективно, смята той. Тук, от една страна, не виждаме готовност за единно говорене и призив по отношение на реалната заплаха, а, от друга, не виждаме способност да бъдат предложени алтернативни модели на управление на кризата, които биха могли да намалят социалната ѝ цена, смята Гълъбов. Според него кризата се развива, а политиците се опитват по някакъв начин да се проектират върху нея, но не и да я управляват ефективно. Той отбелязва, че здравната криза е направила видима представата на политиците за политика. За мое голямо съжаление, сред мнозинството от българските политически партии доминира разбирането за политиката като война, отбеляза той. Съвпадението на новата вълна на пандемията с предизборната кампания открои дълбоки дефицити в българската политическа култура, смята анализаторът. Анализаторът също не вижда сигнали здравната криза да изиграе роля за политически консенсус .Вгледани в краткосрочен електорален успех, по-голямата част от партиите забравят, че, след като попаднат в Народното събрание и евентуално в управлението на страната, ще трябва да продължат да управляват същия този риск, коментира той.

Той се опасява, че ще има по-ниска избирателна активност. Причините са както санитарният риск, както и сложността на самия избор.

Борис Попиванов отбелязва, че, макар това да са трети парламентарни избори по време на пандемия, са първи парламентарни избори по време на пик на пандемията, когато притесненията, страховете, несигурността и напрежението, са най-високи. Общественото напрежение е не само заради страховете от заболяване, но и резултат от наслагване на няколко пласта със сериозни вътрешни спорове в обществото, смята той. Първият дебат е по отношение на самия вирус - съществува ли или не, дали е опасен, вторият е за ваксините, третият - за зелените сертификати, а четвъртото поле на ожесточена дискусия е по повод на ограничителните мерки изобщо, обобщава Попиванов. .

В обществото текат спорове, които ни разделят по различни критерии и тези критерии не са свързани с привърженици и противници на конкретна политическа сила. Разделителните линии са други. Затова е много трудно да се прогнозира доколко тези дискусии и това напрежение в обществото ще се отразят в конкретна посока на изборите, коментира политологът.

Проблемът на голяма част от политиците в България, на голяма част от партиите, е, че те дълбоко не са сигурни в своята електорална подкрепа. Затова излъчват противоречиви послания - ту застават на страната на ваксинацията, ту намигат на тези, които не се ваксинират, смята Борис Попиванов. Опитват се да вземат едно разкрачено положение, за да не изпуснат никой потенциален избирател, опитват се да бъдат добри и привлекателни за всички, поради което и никакви сериозни решения - нито в едната, нито в другата посока, могат да се очакват от тях, отбелязва той.

Според него ковид кризата е предоставила възможност на голяма част от партиите и на кандидат президентските двойки да загърбят обичайните теми на предизборния дебат, свързани с икономика, бедност, безработица и да се концентрират върху настоящия момент и всекидневните събития.

И Попиванов е на мнение, че няма сигнали ковид темата да стане основа за постигане на политически консенсус. Той коментира, че тази година отбелязваме два рекорда по ниска избирателна активност на парламентарни избори. Имаше доста очаквания, че на изборите през ноември активността ще се повиши - заради по-високия залог , тъй като съвпадат парламентарни и президентски избори и защото на изборите на 11 юли нямаше нови сериозни политически субекти,а сега се появи нова политическа алтернатива. Винаги, когато се появи нова политическа алтернатива, която има претенции не просто да влезе в парламента, а да се бори за първите места, това обикновено повишава активността, защото концентрира някакви надежди, обяснява анализаторът. Обаче именно в хода на тази политическа употреба на пандемията, надеждите, импулсът за някакъв тип промяна затихна, смята той. Не мога да кажа дали избрирателната активност ще се повиши, по-вероятно е да бъде малко по-висока от преди, но спокойно можем да кажем, че ще бъде забележително ниска избирателната активност. Това за пореден път ще показва, как политическата класа сериозно се е изолирала от дневния ред на хората, смята той.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 12 Отговор
    Кирчо печели 121 депутата и Тиквата приключва. Партийката му ще служи за забавление. Ще влезе и Слави с 5% за да правят шоуто
  • 2 Тая

    10 0 Отговор
    работа няма да я бъде !
  • 3 MERS

    7 4 Отговор
    Ще заровим ппГРОБ и ДПС на 14-ти!
  • 4 Бай Събин

    6 3 Отговор
    Само ГЕРБерасти да се ваксинират!
  • 5 Аз ще плача за децата, които имаха ужасн

    15 1 Отговор
    Аз ще плача за децата, които имаха ужасния късмет да се родят в страната на застаряващата бюрокрация, която не може да вдене какво означава един пропуснат осми клас, една година в гимназията, където се оформят характери и училището не учи на математика, а на присъствие в живота.Радев ни предаде.. Посегна на децата не застана зад народа... БоРисов окраде Държавата КПП и кражби.. На 14 не се ли събудим.. Ше стане и по зле.. Идват избори мислете
  • 6 Твърдо няма

    3 8 Отговор
    да гласувам

    Коментиран от #13

  • 7 Защо ваксинираните ще се

    12 3 Отговор
    Разхождат и сеят смърт навсякъде необезпокоявани питам Аз..
    Кой ще защити обществото от тях...?
  • 8 БОЛШЕВИК 🌟

    13 0 Отговор
    За съжаление политиците са по-обединени от народа! Сега народа като ги избере и влезнат в парламента, почват да забравя какво са обещавали и обединени заедно почват да си гледат техните интереси, фирми и да богатеят,а за народа остава пак да духа дупата!
  • 9 Урко

    10 1 Отговор
    Айде стига с това обединяване де! С кого да се обединяваме? С крадците, далавераджиите, дето изнесоха парите на България в чували и натъпкаха чекмеджетата?
    Същите успешно използваха ковид-плашилката през цялата 2020 за да останат на власт. Отвратиха народа от всякакви мерки и решения и сега седят отстрани и плюят при всеки опит да се сложи някакъв ред. И сези хора да се обединяваме?! В никакъв случай
  • 10 Мислещ

    8 2 Отговор
    Всъщност политиците на статуквото са си много обединени по този въпрос във фашизма си, единствените спорове са за някакви дребни детайли от кафявите сертификати.
  • 11 Кацата мед

    8 7 Отговор
    Да, но обединява умните хора, които са срещу статуквото и Ковид Нацизма на Радев и Борисов.
    Гласувам за Възраждане.
  • 12 ДОКО

    4 2 Отговор
    ПОПИТАЛИ ДОКО ЕМИ ЩО НЕ ЗАБРАВИТЕ РАЗЛИЧИЯТА СИ И ДА ЗАРОВЕТЕ ТОМАХОВКАТА В ИМЕТО НА НАРОДА..ДА ДА КАЗАЛ ДОКО СЪГЛАСЕН СЪМ ДА СЕДНА НА ЕДНА МАСА С ГЕРБ ДА ГОВОРИМ ЗА МИР И ЛЮБОВ АМА ПРИ ЕДНО УСЛОВИЕ...ГЕРБ ДА ВЪРНАТ КИНТИТЕ..
  • 13 БОЛШЕВИК 🌟

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Твърдо няма":

    И защо? Сега поне има изключително голям избор! Гласувай за президент с номер: 3 - Росен Миленов за пария има нова партия която никога не е била в уоравление с номер: 8 за безусловен базов доход. Иначе, старите криминалки ги знаем и трябва да се избягват . ГЕРБ,СДС, ДПС, БСП и ДБ са партии на олигарси и на дивия капитализм и на неолибералния фашизъм.

    Коментиран от #15

  • 14 де юре

    11 1 Отговор
    Що скрихте коментарите под статията за ПАСИТО ?!!Срам ли ви е или станахте разочаровани от народната "любов към тоя хрантутник !!!

    Коментиран от #17

  • 15 Мислещ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    (Без)условният базов доход е част от либерално-фашисткия план на Новия световен ред. Тотално заробване и зависимост от системата без право на частна собственост.

    Коментиран от #18

  • 16 Биби Долапчиев

    0 0 Отговор
    На 4найсти сички пемберуги отивате на кино од пет до шес! Че гледате филма "Венету и кокошката с пломбираниа зъб"! Кокошката че мо снаса златни ейца па шаманката Корне че се облизва с празни раце около им. Брадатиа вестман Кристофар и трамповете Сирил и Изънт од окраг Харварт с крадливи погледи че бръкат из празните си жебове до ка Плешивиа недоучил велеончелис Слейви по стар клошарски навик че засвири на цигулка у бара! Насрадин хожа примирен че си трае у кйошето на кръглата стая до де приключи поредниа бойковинцки бардак! А на пролет пак! Внетен ли сме?
  • 17 БОЛШЕВИК 🌟

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "де юре":

    Е това е свободата на словото в България. Видях, и не ми се вярва, че са ги премахнали. Много тъжно за " най-свободната" медия ФАКТИ!
  • 18 БОЛШЕВИК 🌟

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мислещ":

    Ти смяташ ли, че аз съм за частна собственост, освен единственото жилище на човек или семейство?

    Коментиран от #20

  • 19 Грульо

    2 1 Отговор
    "Първият дeбaт e пo oтнoшeниe нa caмия вируc - cъщecтвувa ли или нe, дaли e oпaceн, втoрият e зa вaкcинитe, трeтият - зa зeлeнитe ceртификaти, a чeтвъртoтo пoлe нa oжecтoчeнa диcкуcия e пo пoвoд нa oгрaничитeлнитe мeрки изoбщo, oбoбщaвa Пoпивaнoв."

    1. Не е изолиран, не се знае какво е туй. За две години смъртност в световен мащаб 0.00... %, и то за хора които са си изживяли живота или разбито здраве, демек не е опасен повече от нещо друго, което би гътнало същата рискова група.
    2. Експериментални неизвестни субстанции.
    3.Вироса не се интересува и не признава зелени и други сертификати.
    4. На вироса не му пука за маски, дистанции и други мерки, защото е толкова малък, че спокойно може да мине няколкостотин метра с въздушните течения и достатъчно малък да мине през маска и ралъците около нея. :D
  • 20 Мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Е значи тогава си за неолибералния фашизъм, защото той командва парада и съответно той ще определя условията на "безусловния" базов доход.
  • 21 Кой каза

    2 1 Отговор
    B9‑0475/2021

    Предложение за резолюция на Европейския парламент относно създаването на Европейски фонд за обезщетение на жертвите на „ваксините срещу COVID‑19“

    Европейският парламент,

    — като взе предвид член 143 от своя Правилник за дейността,

    А. като има предвид, че Европейската агенция по лекарствата вече изброява около един милион случая на нежелани реакции след поставянето на ваксини срещу COVID-19 :

    - 435 779 за ваксината Pfizer BIONTECH,

    - 373 285 за ваксината AstraZeneca,

    - 117 243 за ваксината Moderna,

    - 27 694 за ваксината Janssen1;

    Б. като има предвид, че тези нежелани реакции понякога са тежки; Така например, около 75 000 души са получили сериозни неврологични последици след ваксината Pfizer;

    В. като има предвид, че по данни на Европейската агенция по лекарствата ваксините срещу COVID-19 са имали фатален изход в Европейския съюз за около 5000 души, като от тях

    - 4198 – за тази на Pfizer2,

    - 1053 – за тази на AstraZeneca,

    - 392 – за ваксината Moderna,

    - 138 – за ваксината Janssen;

    Г. като има предвид, че Европейската комисия е договорила споразуменията за закупуване и не е пожелала фармацевтичните лаборатории да поемат своята отговорност; като има предвид, че членовете на ЕП не са имали достъп до договорите по време на преговорите;

    1. призовава Комисията за създаването на фонд за обезщетение на жертвите на ваксините срещу COVID-19

    2. възлага на своя председател да предаде настоящата резолюция
  • 22 ДаАмаНе

    5 2 Отговор
    Само че сте в грешка или отново манипулирате.Сега е момента да гласуваме против партиите подържащи ковид мерките и зелени сертификати.Всички които са срещу насилственото ваксиниране и даване на привилегии на малоумнниците,които са се ваксинирали,без да има логично обяснение,защото те са най големите разпространители на заразата,ще си дадат вота или за Възраждане или за Атака.Нискоинтелигентната стандартна маса на ГЕРБ не е от значение,защото Герб и да спечели изборите,ще си остане безгласна буква .Само Атака или Възраждане.Останалите да се потапят в ковид мерките.

    Коментиран от #24

  • 23 5555

    5 1 Отговор
    Доцент Ангел Кунчев е сериозно засегнат и болен от Ковид след три поставени ваксини. Това ми говори пределно ясно, че.
    1. Или ваксините са абсолютно менте и не гарантират и 1% ефект.
    2. Или ваксините са си напълно редовни, но той си е поставил три пъти такива само на хартия, защото много добре знае какво съдържат - докато нас ни натискат да се боцкаме.
    И двата варианта, който и да е верен, ме карат никога да не се ваксинирам.
  • 24 Да бе

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "ДаАмаНе":

    Кой ще гласува за белите златки ??!! За тия смешници и циркаджии . Костя първо да покаже снимки от учредяването на партията, да покаже как в зала за 120 души с правостоящите е натъпкал 550 . А и да обясни защо Гешев го прикрива

    Коментиран от #25

  • 25 ДаАмаНе

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Да бе":

    Смешници и циркаджии са останалите партии,които лижат американски е еврогейски задници а ти гласувай за когото си искаш,но явно си родено лакейче с робска психика.Точно сега България има нужда от националисти и колкото и да са кьопави са в пъти по добре от лакеите на САЩ и ЕС.Няма как някакъв олигооофрен да ми нарежда да се ваксинирам.Скоро всички ще ядат дървото.Не съм съгласен с белия фашизъм и няма дфа спазвам никакви мерки определяни от него.
  • 26 Случи се

    0 0 Отговор
    Кунчев ритна канчето,и то преди няколко дни,но умишлено се крие.Така се получава от 3 игли.Да му мислят останалите глаткомозъчни,които си направиха доброволно харакири с бавнодействащите американски отрови.Негов роднина се разприказва,въпреки,че правителството от лакей,щеше да крие новината до последно.Заврете си зеленирте сертификати,знаете къде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове